IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 18.02.04, 16:35
Czy ktoś może mi doradzić, jakiej rasy pies nie lnieje ( poza pudlem ) i jest
jednocześnie psem stróżującym i łagodnym dla dzieci i domowników?
Obserwuj wątek
    • Gość: AudiTT Re: pies IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.04, 17:27
      Wiesz - każdy osobnik, czy to pies, czy człowiek, w jakiś sposób zaznacza swoja
      obecność w domu i coś po sobie zostawia. Na całkowitą sterylność nie ma co
      liczyć. Ale polecam Ci psa takiego jak mój - collie. Owszem, sierść zmienia
      (trwa to ok. dwóch tygodni dwa razy w roku), ale jest ona tak miękka, że z
      łatwością da się zbierać i tak można utrzymać czystość w mieszkaniu.
    • lukashh Re: pies 18.02.04, 19:38
      Witam prawdopodobnie wielu tu forumowiczow bedzie Ci probowalo polecac swoje
      rasy.Jestem wlascicielem psow dlugo wlosych i twoje pytanie jest jak
      najbardziej na miejscu .Lnienie psow jest dosc klopotliwe i tym bardziej dziwie
      sie,ze kros ci juz proponowal colli choc to bardzo sympatyczne psiska.Mialem
      kiedys dobermana i mimo ,ze rasa o krotkiej siersci jej obecnosc byla
      wszedzie.Polecam Ci psy ras szorstko wlosych-sznaucery(trzy typy) walsh
      terrier,airedal terrier,westi itp.Jest jeden mankament z tymi rasami,trzeba je
      trymowac czyli usowac martwe wlosy recznie gdzie inne psy gubia je wlasnie
      przez lnienie.Trymowania moze sie podjac wlasciwie kazdy,oczywiscie wymaga to
      nieco wprawy.Pozdrawiam
    • lukashh Re: pies 18.02.04, 19:46
      Gość portalu: Ana napisał(a):

> Czy ktoś może mi doradzić, jakiej rasy pies nie lnieje ( poza pudlem ) i jest
      > jednocześnie psem stróżującym i łagodnym dla dzieci i domowników?
      co do drugiej czesci pytania...Jezeli masz warunki polecam; Sznaucer olbrzym
      (nie jest az tak wielki jak go nazywaja)ma bardziej zrownowazony charakter niz
      jego sredni pobratyniec i wiele mniej chalasliwy niz jego miniatura,choc te
      ostatnie to moj nr1 w rasach miniaturowych.Wszystkie typy kochaja
      dzieci.Nastepny stroz i przytulak dla maluchow to airdale terrier.Silna
      psychika, skory do zabaw do poznej starosci.Musisz jednak pamietac ,ze nawet te
      najspokojniejsze psiska nie lubia palcy w oku:)
      • Gość: AudiTT Re: pies IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.02.04, 20:25
        O collie nie pisałam z przewrotności. Poza tym to jasne, że niektórzy polecają
        rasę, którą mają - przecież właśnie te psy znają najlepiej! (oczywiście mogą
        jeszcze ewentualnie odradzać)
        Wracam do kolki. Ludzie, którym taki pies nie towarzyszy, pewnie właśnie
        wyobrażają sobie kłęby sierści na dywanach. Dlatego dzielę się swoim
        doświadczeniem - wbrew pozorom wcale tak nie jest. Ten pies ma długą piękną
        sierść, ale... na sobie. Przeciw lnieniu jest codzienne szczotkowanie na
        porannym spacerze (w okresie lnienia) - wtedy nie odczuwa się go zupełnie.
        Zakładam oczywiście, że rozmawiamy o zdrowym psie.
        Nawet psy, które nie linieją, z naturalnych przyczyn wymieniają owłosienie. Też
        o tym wspomniałam, nadmieniając, że łatwiejsze jest wtedy utrzymanie czystości,
        gdy włos jest miękki, jedwabisty.
        Pozdrawiam wszystkich.
    • g.i.jane Re: pies 18.02.04, 21:40
      Gość portalu: Ana napisał(a):

> Czy ktoś może mi doradzić, jakiej rasy pies nie lnieje ( poza pudlem ) i jest
      > jednocześnie psem stróżującym i łagodnym dla dzieci i domowników?

Każdy pies linieje, szczeka, przynosi do domu brud na łapach, trzeba mu dawać
      jeść, wyprowadzać na spacer, może ugryźć i jeszcze trzeba z nim czasem pójść do
      weta.
      Lepiej kup dzieciom pluszaka a do drzwi dobre zamki.
      • Gość: lukashh Re: pies IP: 217.144.243.* 18.02.04, 23:13
        zawsze w tak optymistycznym nastroju...?
    • Gość: K2 Re: pies IP: 213.17.171.* 19.02.04, 00:49
      wszytkie rasy psow szorstkowlosych tereiery sznaucery itd poddawane regularnie
      zabiegowi trymowania wlasciwie nie gubia wlosa, nawet nie trymowane regularnie
      zostawiaja go mnie i znaczneij latwiejszy do usuniecia nzi np rasy krotkowlose.
      A co do bycia strozem to zalezy o co ci chodiz o dzwonek alarmowy tu polecam
      sznaucera mini z europejskich mini uslysza wszystko czy raczej bardzie psa
      stroza obronce tu np najwiekszy z terierow airdle( zapomnialam jak sie pisze)
      czy np sznaucer sredni lub olbrzym
      • Gość: mona Re: pies IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.04, 08:52
        do ras wyzej wymienionych dodalabym malo znana rase mastif
        tybetanski,kundlaty duzy stroz ....bardzo lubiacy dzieci.z tego co sie
        orientuje nie jest to rasa popularna,wrecz malo znana,ale do zdobycia w polsce.
    • balbina2 Re: pies 19.02.04, 15:54
      Jeśli nie lubisz sprzątać sierści i irytują Cię powbijane wszędzie kłaki, to
      nie nabierz się na jakąś gładkowłosą rasę - wbrew pozorom łatwiej i skuteczniej
      zbiera się długie włosy niż takie krótkie ostre igiełki - z kanapy czy ubrań to
      trzeba dosłownie każdy pojedynczo wyciągać, żeby doczyścić do końca. Odkurzacz
      prawie tego nie bierze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka