Gość: Ana IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 18.02.04, 16:35 Czy ktoś może mi doradzić, jakiej rasy pies nie lnieje ( poza pudlem ) i jest jednocześnie psem stróżującym i łagodnym dla dzieci i domowników? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AudiTT Re: pies IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.04, 17:27 Wiesz - każdy osobnik, czy to pies, czy człowiek, w jakiś sposób zaznacza swoja obecność w domu i coś po sobie zostawia. Na całkowitą sterylność nie ma co liczyć. Ale polecam Ci psa takiego jak mój - collie. Owszem, sierść zmienia (trwa to ok. dwóch tygodni dwa razy w roku), ale jest ona tak miękka, że z łatwością da się zbierać i tak można utrzymać czystość w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
lukashh Re: pies 18.02.04, 19:38 Witam prawdopodobnie wielu tu forumowiczow bedzie Ci probowalo polecac swoje rasy.Jestem wlascicielem psow dlugo wlosych i twoje pytanie jest jak najbardziej na miejscu .Lnienie psow jest dosc klopotliwe i tym bardziej dziwie sie,ze kros ci juz proponowal colli choc to bardzo sympatyczne psiska.Mialem kiedys dobermana i mimo ,ze rasa o krotkiej siersci jej obecnosc byla wszedzie.Polecam Ci psy ras szorstko wlosych-sznaucery(trzy typy) walsh terrier,airedal terrier,westi itp.Jest jeden mankament z tymi rasami,trzeba je trymowac czyli usowac martwe wlosy recznie gdzie inne psy gubia je wlasnie przez lnienie.Trymowania moze sie podjac wlasciwie kazdy,oczywiscie wymaga to nieco wprawy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lukashh Re: pies 18.02.04, 19:46 Gość portalu: Ana napisał(a): > Czy ktoś może mi doradzić, jakiej rasy pies nie lnieje ( poza pudlem ) i jest > jednocześnie psem stróżującym i łagodnym dla dzieci i domowników? co do drugiej czesci pytania...Jezeli masz warunki polecam; Sznaucer olbrzym (nie jest az tak wielki jak go nazywaja)ma bardziej zrownowazony charakter niz jego sredni pobratyniec i wiele mniej chalasliwy niz jego miniatura,choc te ostatnie to moj nr1 w rasach miniaturowych.Wszystkie typy kochaja dzieci.Nastepny stroz i przytulak dla maluchow to airdale terrier.Silna psychika, skory do zabaw do poznej starosci.Musisz jednak pamietac ,ze nawet te najspokojniejsze psiska nie lubia palcy w oku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AudiTT Re: pies IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.02.04, 20:25 O collie nie pisałam z przewrotności. Poza tym to jasne, że niektórzy polecają rasę, którą mają - przecież właśnie te psy znają najlepiej! (oczywiście mogą jeszcze ewentualnie odradzać) Wracam do kolki. Ludzie, którym taki pies nie towarzyszy, pewnie właśnie wyobrażają sobie kłęby sierści na dywanach. Dlatego dzielę się swoim doświadczeniem - wbrew pozorom wcale tak nie jest. Ten pies ma długą piękną sierść, ale... na sobie. Przeciw lnieniu jest codzienne szczotkowanie na porannym spacerze (w okresie lnienia) - wtedy nie odczuwa się go zupełnie. Zakładam oczywiście, że rozmawiamy o zdrowym psie. Nawet psy, które nie linieją, z naturalnych przyczyn wymieniają owłosienie. Też o tym wspomniałam, nadmieniając, że łatwiejsze jest wtedy utrzymanie czystości, gdy włos jest miękki, jedwabisty. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
g.i.jane Re: pies 18.02.04, 21:40 Gość portalu: Ana napisał(a): > Czy ktoś może mi doradzić, jakiej rasy pies nie lnieje ( poza pudlem ) i jest > jednocześnie psem stróżującym i łagodnym dla dzieci i domowników? Każdy pies linieje, szczeka, przynosi do domu brud na łapach, trzeba mu dawać jeść, wyprowadzać na spacer, może ugryźć i jeszcze trzeba z nim czasem pójść do weta. Lepiej kup dzieciom pluszaka a do drzwi dobre zamki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukashh Re: pies IP: 217.144.243.* 18.02.04, 23:13 zawsze w tak optymistycznym nastroju...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: pies IP: 213.17.171.* 19.02.04, 00:49 wszytkie rasy psow szorstkowlosych tereiery sznaucery itd poddawane regularnie zabiegowi trymowania wlasciwie nie gubia wlosa, nawet nie trymowane regularnie zostawiaja go mnie i znaczneij latwiejszy do usuniecia nzi np rasy krotkowlose. A co do bycia strozem to zalezy o co ci chodiz o dzwonek alarmowy tu polecam sznaucera mini z europejskich mini uslysza wszystko czy raczej bardzie psa stroza obronce tu np najwiekszy z terierow airdle( zapomnialam jak sie pisze) czy np sznaucer sredni lub olbrzym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: pies IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.04, 08:52 do ras wyzej wymienionych dodalabym malo znana rase mastif tybetanski,kundlaty duzy stroz ....bardzo lubiacy dzieci.z tego co sie orientuje nie jest to rasa popularna,wrecz malo znana,ale do zdobycia w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
balbina2 Re: pies 19.02.04, 15:54 Jeśli nie lubisz sprzątać sierści i irytują Cię powbijane wszędzie kłaki, to nie nabierz się na jakąś gładkowłosą rasę - wbrew pozorom łatwiej i skuteczniej zbiera się długie włosy niż takie krótkie ostre igiełki - z kanapy czy ubrań to trzeba dosłownie każdy pojedynczo wyciągać, żeby doczyścić do końca. Odkurzacz prawie tego nie bierze. Odpowiedz Link Zgłoś