Dodaj do ulubionych

Troche bez sensu z ta akcja sterylizacj...

29.03.04, 22:44
Bo przeciez wiadomo, ze na wiosne suki maja cieczke, a sterylizowac najlepiej
po ok. 6 tyg. po cieczce. A akcja trwa kilka dni. To gdzie tu praktycznosc
tej akcji? Poza tym niektore lecznice organizowaly akcje zaledwie przez kilka
dni. Dlaczego bylo ich tak malo???? W Warszawie tylko dwie lecznice?????? I
gdzie tu zakrojona na szeroka skale akcja? Tyle sie o tym trabi,a jak
przychodzi co do czego to wszyscy umywaja rece!
Cala Polska!

Jestem zdegustwana.

kliknij codziennie - www.pajacyk.pl!
Obserwuj wątek
    • Gość: Dina Re: Troche bez sensu z ta akcja sterylizacj... IP: *.ztpnet.pl 30.03.04, 11:35
      Wszystko moja droga zależy od weterynarzy. W tym roku zgłosiłam sie do
      organizowania akcji na terenie mojego miasta i okolic. Wysłałam 20 zaproszeń do
      weterynarzy i niestety zgłosiło sie tylko 4 lecznice, chcące wziąść udział w
      akcji. Na bieżąco kontaktowałam się z "Arka" i wiem, że było mnóstwo telefonów
      w tej sprawie, wręcz się one urywały.
      Jeśli chodzi o czas akcji, nie wszystkie suki mają jednocześnie cieczkę. Moja w
      zeszłym roku miała w lutym i spokojnie mogłam ją wysterylizować w dniu akcji.
      To pytanie powinnaś skierować raczej do "Arki".
      A najłatwiej kogoś skrytykować, jeśli masz lepsze pomysły to napisz do "Arki".

• Gość: Lena Re: Troche bez sensu z ta akcja sterylizacj... IP: 212.180.154.* 30.03.04, 12:39
        No właśnie, z tą cieczką to nie tak do końca.Moja sunia jeszcze nigdy nie miała
        cieczki na wiosnę!A tak na marginesie, to ja jestem zadowolona z całej tej
        akcji, wysterylizowałam kotkę, a teraz zastanawiam się nad sunią, bo sama nie
        wiem co robić :-(
    • Gość: mala Re: Troche bez sensu z ta akcja sterylizacj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 15:45
      A ja jestem zdegustowana Twoją reakcją... Dziewczyny w Wa-wie dały z siebie
      wszystko - w rezultacie kilkadziesiąt (!!!) lecznic brało udział, nie dwie...
      Poza tym przecież można sunię sterylizować przez cały rok, to tylko dobra wola
      weterynarzy i organizatorów, że dają możliwość zrobienia tego za pół ceny,
      prawda? Ty decydujesz, kiedy to zrobisz.
      • ap77 Re: Troche bez sensu z ta akcja sterylizacj... 30.03.04, 20:32
        Byłam na stronie Arki i z warszawy są tam tylko dwie lecznicy. Przynajmniej
        obecnie (bodajże Tarchomin i Targówek). Poza tym ja nie mam do Was żadnej
        pretensji! Po prostu wyraziłam mój pogląd na całą te akcję. Jak najbardziej ją
        popieram! Tylko jakos mało lecznic wg mnie, się w nią włączyło, nie wiem co
        było tego powodem? A co do cieczek,to może to dziwne, ale umie w bloku (20
        pięter!). Na 10 suk-8 ma obecnie (lub właśnie skończył) cieczkę. Czyżbyśmy byli
        ewenementem na skalę kraju?
        • Gość: Dina Re: Troche bez sensu z ta akcja sterylizacj... IP: *.ztpnet.pl 30.03.04, 21:26
          Dlaczego tyle a nie więcej lecznic brało udział to wyjaśniłam w poprzednim
          poście, ale powtórzę. To była tylko dobra wola lekarzy, którzy pozytywnie
          odpowiedzieli na zaproszenie. Wolontariusze w całej Polsce robili co mogli, aby
          klinik było jak najwięcej.
          U mnie akurat żadna suczka nie ma cieczki, a jest ich kilka. Pewnie to tez jest
          ewenement w skali krajowej?
        • Gość: mala Re: Troche bez sensu z ta akcja sterylizacj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 22:30
          No jasne, że OBECNIE są dwie lecznice, ale teraz jest już PO akcji! Akcja trwa
          generalnie 1 DZIEŃ (27.03.2004), aktualnie prowadzą ją wyłącznie te lecznice,
          które zechciały ją przedłużyć, rezygnując tym samym z zarobków nie przez jeden
          dzień, ale nawet tydzień.

Piszesz, że tyle się trąbiło o tej akcji. Chyba i tak za mało, skoro do Ciebie
          nie dotarło, że trwa 1 dzień, 27 marca?

Nawet jeśli nie masz pretensji, to mało przyjemnie się czyta takie posty. Mało
          kto cokolwiek robi dla innych, a jak ktoś coś zrobi, to jeszcze mu się oberwie.
          Ot, taki kraj...
          • Gość: Lena Re: Troche bez sensu z ta akcja sterylizacj... IP: 212.180.154.* 31.03.04, 08:42
            Ap77, cała ta najeżdżanka na ciebie wynika ze źle sformułowanego tytułu.Mogłaś
            swój post zatytuować "jest mi smutno, że tak mało lecznic brało w tegorocznej
            akcji".A tak na marginesie, to u mnie w Katowicach-Brynowie, akcja trwała
            (dzisiaj ostatni dzień) od poniedziałku 22 marca aż do dzisiaj.Nie wiedziałam,
            że w Warszawie tylko jeden dzień!!!To rzeczywiście trochę bez sensu, bo jak by
            wszyscy warszawcy posiadacze swoich kociąt chcieli zdążyć pozbyć je płodności,
            to pod tymi dwoma lecznicami kolejki byłyby większe niż za komuny.

Pozdrawiam
            • Gość: mala Re: Troche bez sensu z ta akcja sterylizacj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 11:34
              Lena, no masz rację z tą "najeżdżanką", ale sorry - wiem, jak to wyglądało od
              kuchni. Nie jest łatwo namówić lekarzy, żeby robili takie odpowiedzialne
              zabiegi/operacje bez wynagrodzenia. Rozumiem to zresztą. I tak trzeba docenić
              tych, co wzięli udział! Powtarzam - w Wa-wie było ich mnóstwo!

Ale przesadzacie z tym, że wszyscy właściciele nie zdążą wysterylizować swoich
              kotów/psów. No nie wszyscy chyba muszą teraz, co? Przede wszystkim chodzi o
              wysterylizowanie bezdomnych kotów/psów, na które nikt nie ma pieniędzy i nad
              którymi nie ma kontroli.

Wasze kotki/pieski możecie przecież później wysterylizować, wiem, zapłacicie
              więcej. Ale to nie jest chyba taka tragedia, można sobie uskładać pieniążki. Ja
              tak robię. Od dwóch miesięcy oszczędzam na wszystkim, żeby w przyszłym miesiącu
              wysterylizować moją koteczkę (później będą następne, trochę ich mam ;-) ).
              Myślę, że dobrze byłoby, gdyby możliwość kastracji za pół ceny pozostawić
              osobom, które opiekują się bezdomnymi zwierzętami albo których naprawdę nie
              stać na taki wydatek. Każdy chciałby zapłacić jak najmniej, ale nie bądźmy
              takimi harpiami, żeby krytykować innych za to, że dali nam oszczędzić tylko
              przez jeden dzień, a potem to już trzeba płacić NORMALNIE...
              Tym bardziej Ap77, że Ty przegapiłaś tę akcję...
              • Gość: lENA Re: Troche bez sensu z ta akcja sterylizacj... IP: 212.180.154.* 31.03.04, 11:48
                Nie no, dobra zgadzam się ze wszystkim.Ja sterylizowałam swoją kotusię nie ze
                względu na akcję, tylko trzy tygodnie temu dostała pierwszą ruję.Strasznie się
                męczyła, miauczała, miałam wrażenie, że sama sobie usunie narządy rodne :-
                ).Kota mam kastrata, więc nic z tego nie było, poza tym kotka znalazła sobie
                przyjaciela, na którego patrzała z rozkoszą i któremu odetchnąć nie dała-była
                to nasza suczka bokserka.Biedny psiak nie wiedział o co chodzi z tym ocieraniem
                się 24h/24h, z tym miauczeniem i w ogóle.Tak więc zdecydowaliśmy się
                natychmiast po zakończeniu rujki wysterylizować naszą kotkę, a że akurat była
                akcja, tak więc zapłaciliśmy mniej.
                Gorzej mamy z sunią :-( bo sama nie wiem co zrobić, czy ją sterykizować czy nie?
                Może któś coś doradzi?

aha a co do wypowiedzi mala " tak trzeba docenić
                > tych, co wzięli udział! Powtarzam - w Wa-wie było ich mnóstwo!", to nie
                mieszkam w Warszawie ale z wcześniejszych postów wynika, że na wszystkie
                kliniki tylko dwie zabrały udział w akcji.

Pozdrawiam wszystkich was i wasze zwierzaki
                • Gość: Lena Re: Troche bez sensu z ta akcja sterylizacj... IP: 212.180.154.* 31.03.04, 12:01
                  Sory, napisało mi się przy autorze lENA zamiast Lena.
                • Gość: mala Re: Troche bez sensu z ta akcja sterylizacj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 13:30
                  Lena, dwie lecznice NADAL prowadzą promocję, czyli PONAD PLAN.

W dniu akcji 27.03.2004 było ich KILKADZIESIĄT w całej Wa-wie, ale one
                  przystąpiły do akcji na jeden dzień, tak zresztą było w planach oragnizatorów.

Może w przyszłym roku uda się zorganizować akcję tygodniową :-)))

Z sunią nic nie doradzę, mam koty ;-)
                  • Gość: Lena Re: Troche bez sensu z ta akcja sterylizacj... IP: 212.180.154.* 31.03.04, 13:58
                    Aha przepraszam, rzeczywiście źle zrozumiałam.Tak to jest jak czyta się
                    szybko :-)

Pozdrawiam
                    • Gość: Dina Do Leny IP: *.ztpnet.pl 31.03.04, 22:31
                      Ja osobiście namawiam Cie do sterylizacji suni. U 50% suk niewysterylizowanych
                      pojawiaja się nowotwory.
                      Moja poprzednia sunia chorowała na ropomacicze, które jest bardzo poważna
                      chorobą i niebezpieczną, powodujacą ogromne cierpienia dla suki. Nigdy nie
                      zapomnę przerażającego wycia, pełnego bólu mojej suni. Aby ulżyć jej cierpieniu
                      poddałam ją eutanazji. Na operację było za późno.
                      Moja obecna sunia(prawie 5 lat) jest rok po sterylce i nie załuję absolutnie.
                      Podaję linki, które może pomoga podjąć decyzję
                      www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=10127
                      www.vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html
                      forum.dogs.pl/viewthread.php?tid=6991
    • mar.gajko Re: pora roku jest istotna 31.03.04, 08:56
      Żle jest sterylizowac koty (zwłąszcza bezpańskie) i psy zima żle też latem jak
      sa upały. Więc takie zabiegi przeprowadza się przy optymalnych
      warunkach "pogodowych" - dlatego wiosna. Większość kotek wolnożyjącyhc i
      domowych na wiosne zaczyna prokreację. Z suniami jest różnie moja (jest już 7
      lat po sterylizacji) miała cieczkę w lutym i sierpniu. Sterylizowałam ją
      właśnie wiosną. Nie ma reguły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka