Gość: gosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 01:41 dzięki za odpowiedzi chciałabym wiedziec czym leczycie lub leczyliscie katar koci u koteczka? lub początki kataru.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ima55 Re: katar koci-czym leczycie? 25.05.04, 09:25 O ile wiem, katar koci to groźna, zakaźna choroba i leczy się ją antybiotykami. Najlepiej pójść do weterynarza, zanim na dobre ( a raczej na złe ) się rozwinie. Jeśli to jest kotek wzięty z ulicy mógł być zarażony przez matkę. Kota domowego należy zaszczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
astrit Re: katar koci-czym leczycie? 25.05.04, 09:51 Gość portalu: gosia napisał(a): > chciałabym wiedziec czym leczycie lub leczyliscie katar koci u koteczka? Natychmiastową wizytą u weta. Katar koci to bardzo groźna wirusowa choroba, często kończąca się - niestety - śmiercią zwierzątka. Przy jakichkolwiek wątpliwościach - NATYCHMIAST kotka pod pachę i do lekarza! No i koniecznie należy zaszczepić przeciw kociemu katarowi. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zienkiewicz Re:Koci katar? 25.05.04, 09:55 Sory, ale jakie ma objawy?Kurcze, nie słyszałam nic na temat tego wirusa.Ale z nazwy wynika, że objawia się katarem, tak?Mam dwa koty, więc trochę się teraz niepokoję :-( jakby ktoś znalazł chwilkę i napisał cokolwiek o tej chorobie to wielkie dzięki za to :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
astrit Re:Koci katar? 25.05.04, 10:25 Na katar koci chorują najczęściej koty bardzo młode, w podeszłym wieku - u nich przebieg choroby jest najostrzejszy, zachorować jednak może kot w każdym wieku. Jest to wirusowe zakażenie górnych dróg oddechowych - kocia grypa - do którego dołącza się zwykle infekcja bakteryjna. Zakażenie następuje przez kontakt z chorym kotem, jego moczem, kałem lub śliną, kontakt z kotem zdrowym, który kiedyś chorował i jest nosicielem, miski,kuwety, zabawki, posłania z których korzystał chory kot, koty niewychodzące mogą zostać zakażone przez wirusy przyniesione na butach lub ubraniu. Objawy zależą od tego, jakim typem wirusa lub bakterii kot został zarażony. Zazwyczaj początkowo pojawia się przezroczysty wyciek z nosa i kichanie , oczy stają się zamglone, pojawia się zapalenie spojówek, gorączka, utrata apetytui pragnienia. Kot staje się apatyczny i dużo śpi. Szybko katar i wydzielina z oczu staje się ropna, wokół oczu i nosa wypada sierść. Czasem dołącza się obfity ślinotok. To ogólne objawy, które mogą się zmieniać w zależności od rodzaju wirusa i bakterii oraz ogólnej kondycji kota. Choroba nie leczona prowadzi do nieuleczalnych zmian w zatokach przynosowych, nosie i spojówkach, a często kończy się śmiercią zwierzaka. Jeśli jest jakiekolwiek podejrzenie kociego kataru - natychmiast trzeba podjąć leczenie. Zapobiegawczo trzeba kota zaszczepić - również jeśli kot nie wychodzi. Bardzo dobrą szczepionką jest Fel- O-Vax 5. Odpowiedz Link Zgłoś
goc.jola Re: katar koci-czym leczycie? 25.05.04, 15:24 Zajrzyj jeszcze na forum Weterynaria - traktuje o tym wątek nr 1515 z dn. 07. 02. br. pt. "Synulox - dlaczego nie?" Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
goc.jola Re: katar koci-czym leczycie? 25.05.04, 15:25 Przepraszam - wątek ma numer 1516. :)) Odpowiedz Link Zgłoś