Gość: Magda IP: *.aster.pl 26.05.04, 19:22 moja 13 letnia sunia nigdy nie miała takiego łaknienia na wodę, a teraz bardzo dużo pije. Czy jest jakas przyczyna czy to normalne? m Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
narysuj.mi.baranka Re: sunia BARDZO DUŻO PIJE 26.05.04, 20:31 Nie chce Cie martwic, ale to MOZE byc objaw cukrzycy. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: sunia BARDZO DUŻO PIJE 26.05.04, 20:58 to moze miec zwiazek z cukrzyca albo niewydolnoscia nerek. mysle, ze weterynarz zaleci skontrolowanie poziomu cukru na czczo oraz poziom mocznika i kreatyniny. Odpowiedz Link Zgłoś
fion_a Re: sunia BARDZO DUŻO PIJE 26.05.04, 21:09 Mnie też pierwsze co przyszło na myśl, to cukrzyca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grazynap Re: sunia BARDZO DUŻO PIJE IP: *.nsm.pl 26.05.04, 22:06 Musisz koniecznie zbadac krew na zawartosc cukru.Mysle,ze to cukrzyca.Moja suczka oprocz duzego pragnienia chudla w oczach,a jadla nawet wiecej niz zwykle.Choruje juz rok na cukrzyce.Jak pije i chudnie to oprocz tego,ze jade na badanie krwi zwiekszam dawke insuliny (oczywiscie po konsultacji telefonicznej z weterynarzem),Chociaz poczatkowo z powodu duzego pragnienia podejrzewali ropomacicze. Odpowiedz Link Zgłoś
bzdura24 Re: sunia BARDZO DUŻO PIJE 26.05.04, 22:19 albo cukrzyca, albo nereczki- tak jak u mojej psiny Odpowiedz Link Zgłoś
wuzetka1 Re: sunia BARDZO DUŻO PIJE 27.05.04, 04:44 u ludzi to jeden z objawow cukrzycy - moze psy maja podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
elaos Re: sunia BARDZO DUŻO PIJE 27.05.04, 09:03 U mojej takimi objawami zaczęło się ropomacicze i to tak poważne, że operacja była zabiegiem ratującym życie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: sunia BARDZO DUŻO PIJE 27.05.04, 11:14 o, właśnie, od razu mi się skojarzyło z możliwością ropomacicza. można to sprawdzić (i - mam nadzieję, wykluczyć) przy pomocy usg. aha! moja suka bardzo dużo piła, kiedy była juz w dość podeszłym wieku i miała cieczkę. dla spokojności lekarz zrobił jej usg i na szczęście nic złego nie wykrył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lw Re: sunia BARDZO DUŻO PIJE IP: *.crowley.pl 27.05.04, 11:51 koniecznie jak najszybciej do lekarza-jeśli to ropomacicze to wzmożone pragnienie jest już oznaką silnego zatrucia psa toksynami namnażających się w macicy bakterii-konieczna jest bardzo szybka interwencja,inne możliwe przyczyny to cukrzyca,ale pies wtedy równie dużo sika i dlatego głównie pije-bo nadmiar glukozy przełamuje barierę nerkową i dostaje się do moczu,pociągając za sobą wodę,podobnie w niewydolności nerek w fazie tzw.wielomoczu-uszkodzone nerki już nie zagęszczają moczu,może to być także choroba wątroby-badanie kliniczne i krwi,uzupełnione USG(wątroba,nerki,macica),jeśli nie piszesz o dużym oddawaniu moczu to najbardziej prawdopodobne ropomacicze lub choroba wątroby(łącznie z nowotworem) Odpowiedz Link Zgłoś