Dodaj do ulubionych

JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 00:45
Swoje pytanie kieruję do osób które mają czworonożnych przyjaciół ,a
jednocześnie małe dzieci.Jakiego psa wybrać? Od dawna nosze się z zamiarem
kupienia psa, ale ciężko mi się zdecydować na konkretna rasę.Chciałabym aby
piesek był średniej wielkości (odpada więc jamnik czy np. dog)no i najlepiej
szorstkowłosy- no ale psy z taką sierścią kojarzą mi sie w wiekszości z psami
agresywnymi:(.Co wybrać?
Obserwuj wątek
    • Gość: bebe Re: JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM? IP: *.lv.lv.cox.net 17.08.04, 03:12
      moja rada - poczekaj az dziecko podrosnie
    • Gość: yoyo Re: JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM? IP: 217.144.243.* 17.08.04, 08:13
      czyli jestes w wielkim bledzie.Sznaucer min.,sredni,airdale terrier,welsh
      terrier itp.sa psami bardzo zrownowazonymi i nadajacymi sie dla
      dzieci.Dodatkowa zaleta ,te psy nie linieja
      • Gość: bea Re: JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 08:42
        Wszystkie te rasy są nadpobudliwe i na pewno zrobią użytek ze swych ostrych
        zębów jeżeli dziecko przesadzi, a tak będzie na pewno.
    • albert.flasz Re: Tylko bokser! 17.08.04, 09:35
      Są zwykle zrównoważone, radosne, opiekuńcze, bardzo się przywiązują, choć są
      także dość spontaniczne w zachowaniu i silne. Dla bardzo małych dzieci więc
      nadają się mniej.
      • Gość: heja Re: Tylko bokser! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 09:41
        Zgadzam się że borkser. Poszukaj w tematach niżej. Bo już były takie wątki...
      • Gość: phi Tylko golden retriever! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.04, 09:42
        Jest to pies silny, zrownowazony, odpowiedzialny, agresja wykluczona. Dziecko
        moze mu zrobic wszystko, nie zdenerwuje sie. Nie zachodzi obawa, ze bedzie
        znosil wybryki dziecka do czasu, az kiedys mu sie znudzi i wybuchnie. To
        flegmatyk. Idealny wprost dla dzieci. zniestety linieje...
        • Gość: ola Re: Tylko golden retriever! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 19:10
          hej
          popieram kolege powyzej
          retrivery to wspaniałe psy dla dzieci, ja mam niepelnosprawne dziecko ktoremu
          piesek sluzy pomoca, jest terapeuta a jednoczesnie dziecko moze zrobic z nim
          wszystko,bardzo lagodne,wesole kochajace rodzine.
          Jesli nie lubisz siersci to proponuje moze labradora retrivera mniej sie leni
          od goldena, wymaga mniej pracy z sierscia oraz nie ma tego zapachu siersci.
          Retrivery to urodzone psy do pływania, w wodzie opiekuja sie dzieckiem, sa
          ratownikami, zreszta taka spelniaja role w zyciu (uzytkowa)-psy ratownicy,
          policyjne itp.
          Goraco polecam, choc ostrzegam to nie pies obronny, nigdy nikogo nie ugryzie a
          złodzieja przywita machajac ogonem
          pozdrawiam

p.s Tylko nie kupuj zadnego terriera to najbardziej zwariowane i uparte psy
          jakie znam,trudne do ulożenia ,wymagaja twardej wprawnej ręki i nigdy nie
          polecałabym ich ludziom bez doswiadczenia w tresurze.NIestety sa rowniez
          nieobliczlne i zazdrosne, potrafia ugryzc nawet właściciela.
          Jesli chcesz miec pewnosc kupuj równiez tylko ze sprawdzonej hodowli gdzie
          wiesz co pies dziedziczy w spadku po rodzicach!
          • Gość: yoyo Re: Tylko golden retriever! IP: 217.144.243.* 17.08.04, 20:09
            jakie terriery masz na mysli?
            • Gość: ola Re: Tylko golden retriever! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 21:20
              nie chce urazic zadnego wielbiciela terierów , kazdy kocha swego psa i uwaza ze
              jest najlepszy.
              ja cenie sobie u psów łatwość w wychowaniu, bezgraniczna miłość ,przywiązanie ,
              brak agresji , brak lęku że może mu coś odbić.
              W mojej rodzinie przez wieki królowały teriery i przez wieki były z nimi
              problemy może dlatego jestem nastawiona do nich negatywnie.
              Akurat wspomniany przez Ciebie wyzej airedale terrier jest ponoc
              najrozsądniejszy wśród terrierów ale foksteriery, westy, yorki,terrier
              irlandzki itd to raczej psy dla ludzi z twarda ręką
              pozdrawiam
              • Gość: yoyo Re: Tylko golden retriever! IP: 217.144.243.* 18.08.04, 08:42
                Z twojej grupy"nadpobudliwych" chcialem wybronic wlasnie,ardela,walsha,westi i
                szkota.Przy dzieciach istotne jest chyba rowniez,aby pies nie tylko byl
                agresywny ale i skory do zabawy czyli psiak z temperamentem.Oczywiscie kiedy
                maluch jest w wieku zdolnym do rozrabiania
    • lucyjka Re: JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM? 17.08.04, 20:38
      witam

polecam spanielkę

wspaniale psiaki, madre, inteligentne, kochaja dzieci, szybko sie ucza,
      sa bardzo opiekuncze

mam dzieci, spanielke i wiele, wiele radosci :)))

pozdrawiam łucja
    • Gość: an Re: JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 20:39
      Ja takze polecam Labradora badz Goldena...sa przesymapycznie usmiechnite:)kazdy
      wlasciciel wie o co chodzi...:)Tylko, balabym sie odnosnie ich nieposkromionego
      temperamentu, tzn. skakania z radosci-gdyz waza oklo 35 kilo. Sama mam
      labradorka, ktorego bardzo kocham, jednak zastanawiam sie, jak to bedzie, jak
      przyjda na swiat dzieci...jednak wieze w ich psi rosadek. Szczerze jadnak
      goraco polecam, jesli zalezy nam na wiernym, magicznym psim spojrzeniu i tej
      milosci bezgranicznej, ktora czuc tak mocno. pozdrawiam cieplo,
      an
      • Gość: ola Re: JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 21:22
        one maja ten zdrowy rozsądek i zupełnie inaczej zachowuja sie z dziecmi!
        pozdrawiam
    • Gość: joj Bokser oczywiscie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 22:48
      Z doswiadczenia powiem Ci, ze idealnym czuleym i kochaqjacym opiekunem dzieci
      jest bokser (najlepiej sunia). Mialem wlasnie sunie prawie 14 lat i mowie to z
      calym przekonaniem.
      • Gość: yoyo Re: Bokser oczywiscie IP: 217.144.243.* 18.08.04, 08:44
        To prawda,ale trzeba brac poprawke,ze niektore sa hiperaktywne i lubia sobie
        skoczyc.
    • Gość: kasuincia25 Re: JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 09:26
      Jestem w piątym miesiącu ciąży i mam w domu rocznego boksera. Wybrałam tą rasę
      z premedytacją ze względu na stosunek tych psów do dzieci. Nie tylko w
      literaturze fachowej ale i w życiu (doświadczenia znajomych) to się potwierdza.
      Postanowiłam sprawdzić jak mój pies zareaguje na dziecko i zaprosiłam koleżanke
      z oczną córeczką. Na wszelki wypadek (mimo,że Ati nie jest agresywny) zapiełam
      go na smycz. Rezultat był taki, że po chwili pies chodził bez smyczy a mała
      ciągneła go za ogon (ma nieobcięty). Dostał kilka razy od niej po pysku,
      wytarmosiła go za uszy i nakarmiła czipsami. Z czipsów był zadowolony, na
      reszte nie zareagował.
      Według znajomych dzieci są dla bokserów najważniejsze, w ich pokojach śpią, ich
      sie słuchają a dorośli zchodzą na plan dalszy.
      Jak każda rasa, boksery mają wady, przede wszystkim nie mogą być same w domu
      przeż dłuższy czas (bo nie poznasz swojego mieszkania)i są bardzo energiczne i
      lubią wariować (w dobrym tego słowa znaczeniu)i niestety żyją krócej niż inne
      psy. Zalet mają jednak o wiele więcej.
      Mówisz o agresji. Boksery są z reguły nieagresywne w stosunku do ludzi bo ludzi
      wręcz kochają (nawet myśle że jakby złodziej przyszedł do mnie do domu to pies
      by sie z nim przywitał) ale zdarzają sie boksie lubiące awantury z innymi psami.
      Co do tego złodzieja to podobno w ekstremalnych sytuacjach bokser wie co ma
      robić ale jeszcze tego nie sprawdziłam i mam nadzieje że nie będe musiała.
      Mój Atamanek poluje tylko na kota teściów :-)
      Jeszcze jedno, ja mieszkam w 39m mieszkaniu i wystarczy że pies sie wybiega na
      spacerku i jest zadowolony.
      Pozdrawiam
      • Gość: yoyo Re: JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM? IP: 217.144.243.* 18.08.04, 21:13
        jeszcze slowo o bokserach choc sam jestem wlascicielem innej rasy,bokser daje
        sie latwo prowadzic kobieta.Nie zawsze jest to takie proste przy innych
        rasach.Pozdrawiam
    • Gość: AMELIA Re: JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 19:22
      Bardzo Wam dziekuję za te wszystkie odpowiedzi, co prawda nad bokserem się nie
      zastanawiałam,ale po tym co tu przeczytałam chyba to przemyślę:-)...a teraz
      trochę z innej beczki.Mam wielu znajomych którzy mają psy i kiedy ich pytam o
      koszt utrzymania ich pupila to padają skrajnie różne odpowiedzi, od sum
      strasznie( tak myślę ) niskich do kwot takich jak 500zł miesiąc , a jak jest u
      Was , ile przeciętnie wydajecie w miesiącu na waszego czworonoga?
      pozdrawiam
      AMELIA
      • Gość: yoyo Re: JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM? IP: 217.144.243.* 18.08.04, 21:09
        Przedewszystkim zalezy od rasy.Wlasciciel doga i yorki beda mieli skrajnie
        przeciwne odpowiedzi.Zalezy tez od stopnia zwarjowania na punkcie Twojego
        zwierzaka.Sklepy zoologiczne proponuja cala mase gadzetow czesto zupelnie nie
        potrzebnych..Mysle jednak,ze przy rasie sredniej i zdrowym psiaku, kwota
        powinna sie zamknac w 250Pln.Nie musisz stosowac najdrozszej karmy..
        • lipcio Re: JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM? 19.08.04, 01:32
          1.

Poniewaz dopiero teraz zaczalem czytac posty wroce do pierwszego pytania -
          posiadam goldena i nie zaluje ani jednej decyzji ktora podjalem w zwiazku z
          nim. Tak jak wszyscy pisali pies niesamowicie spokojny, wrecz leniwy. Jest
          wrecz niemozliwoscia go zdenerwowac - wkladanie reki do pyska konczy sie
          wypluwaniem i smiesznym mlaskaniem. Bardzo wazna uwaga to zobaczyc jak pies sie
          zachowuje podczas jedzenia - nie wiem czy jest wiele takich ras ale golden
          (rowniez pewnie lab) jest chyba nielicznym, ktoremu mozna zrobic doslownie
          wszystko z miska, zabrac w dowolnym momencie a on po prostu bedzie stal
          zdziwiony co sie stalo... nie mowie tego po to zeby zabierac psu jedzenie ale
          male dziecko nieswiadomie moze zblizyc sie do psa podczas posilku.
          Jest to pies ktory doslownie sam sie wszystkiego uczy - nie ma rzeczy za ktora
          bym go nie uwielbial. Pies posluszny. Podczas zabaw na podworku nigdy nie
          wykazuje rowniez agresji w stosunku do innych zwierzat - rasa ktora nawet jak
          jest dorosla zachowuje sie jak wieczny szczeniak.
          Kolejna wazna sprawa to zachowanie psa podczas nieobecnosci w domu - pomijam
          fakt ze caly czas spi - ale pragne zwrocic uwage na to iz on NIGDY nie szczeka -
          az musialem go nauczyc szczekania na komende DAJ GLOS :-)
          Pies, ktory wita doslownie kazdego, ktokolwiek by nie przyszedl merdaniem ogona
          i checia do zabawy - jakby mogl to najchetniej wszedlby od razu na kolana -
          szczeniak w skorze duzego psa :-)
          No i na koniec jeszcze fakt ze pies absolutnie jako szczeniak nic mi w domu nie
          poniszczyl a zdazalo sie ze zostawal w domu sam na kilka godzin - DOSLOWNIE
          NIC - jak slucham swoich sasiadow o zjedzonych meblach, pogryzionych drzwiach i
          kanapach, obdartych scianach z tapet to wlos mi lekko sie podnosi

Na co nalezy uwazac i do czego przywyknac:
          - siersc - odkurzanie co kilka dni i czesanie psa (no chyba ze mamy laba)
          - niesamowite lakomstwo wiec od najmlodszego pokazac psu ze je wtedy kiedy mu
          damy i zebranie przy stole nie przynosi efektu (raz ulegniecie to koniec)
          - masa psa ok 35-40 kg - on sobie nie zdaje sprawy ze jest az taki duzy :-)

2.

Co do drugiego pytania to koszt utrzymania przedstawia sie nastepujaco

- karma - ok 150 zl na miesiac (ja przynajmniej staram sie trzymac jednego
          pozywienia, gdy zaczynalem kombinowac i dawac raz gotowane, raz suche a innym
          razem z puszki pies mial problemy zoladkowe), do tego dochodza owoce i warzywa -
          nie uwierzycie ale moj pies kiedys zostawil kosc dla marchewki - po prostu za
          jablko lub marchewke moglby chyba stanac na uszach gdyby umial

- zabawki - koniecznie duzo ale racjonowac bo jak ma za duzo od razu to
          glupieje - wydatek raz na jakis czas

- leki i obowiazkowe szczepienia coroczne - ok 100-200 zl na rok

- smycze, obroze, szelki do samochodu

- no i koszt ewentualnie czestszych remontow wynikajacych z samego faktu
          obecnosci zwierzecia - po prostu niektore rzeczy szybciej sie zuzywaja -
          pobrudzi sie sciana, zedrze tapeta jak skoczy i przypadkiem zawadzi pazurkiem
          itp

sa to jednak wszystko elementy nieistotne dla przyjacielskiego spojrzenia,
          wiernego i zawsze bezinteresownego machania ogonem

pozdrawiam i zycze madrego wyboru
          • albert.flasz Re: JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM? 19.08.04, 15:28
            Nasza czteroletnia bokserka kosztuje nas przeciętnie 150 - najwyżej 200 zł
            miesięcznie. Gros kosztów, to jedzenie. Gotowe karmy kupuję jej rzadko (jedyne,
            które toleruje - to puszki "As" z Łukowa i ewentualnie "Frolic" - ale tylko
            tyle, żeby się "dopchać"), zwykle je surowe lub obgotowane mięso z "psim"
            makaronem lub kaszą, z dodatkiem tartej marchewki i odrobiny oleju. Czasem
            dostaje preparaty mineralno - witaminowe (głównie "na sierść",
            najczęściej "Dolfos" lub czeski "Roboran H", do innych nawet nie podejdzie bo
            nie podoba się jej zapach, szczególnie czekolady i wanilii). Kąpana jest
            rzadko, raz na 2 - 3 miesiące, nigdy nie używam szamponów (miała problemy ze
            świądem, łupieżem itd.) - zwykłe szare mydło marki "Biały Jeleń". Od czasu do
            czasu jakaś zabawka, nowa smycz albo obroża, szczepienie wścieklizny...
            Problemów jak dotąd z nią nie ma, jedynie w okresie zmiany sierści jej krótkie
            ale sztywne włosy wbijają się wszędzie i niełatwo jest je usunąć. W domu zwykle
            śpi (w ogóle te psy często sa żarłokami i śpiochami, wtedy można wszystko z
            domu wynieść, psa też...). Nie jest zbyt ruchliwa - za dalekimi spacerami nie
            przepada, choć lubi być na dworze. Na naszej działce na wsi trochę zmienia
            przyzwyczajenia: mniej śpi i "pilnuje" szczególnie w nocy - pewnie instynkt i
            wpływ okolicznych psów... Wprawdzie jest nieco rozpuszczona ale problemów już
            od dwóch lat (wtedy bardzo "spoważniała" i "zleniwiała", choć wcześniej również
            dało się wytrzymać) z nią nie ma.
      • Gość: joj Re: JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM? IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 20.08.04, 08:34
        Jesli chodzi o karme: stosuje taka z gornej polki, placac ok. 230 zl za 14 kg
        opakowanie. Piesek (tosa inu ;) zjada jej ok. 600 g dziennie, wiec wystarcza na
        troche ponad 3 tygodnie. Do tego raz w roku szczepienia (to pewnie ze 100 zl),
        poslanie, smycz, kaganiec, zabawki, smakolyki na nagrody itp. +
        nieprzewidywalne koszty ewentualnego leczenia czy strat spowodowanych przez
        naszego pupila w wieku niemowlecym.
        Ale to wszystko warte jest tej niesamowitej radosci okazywanej gdy wracam do
        domu :)
    • itsnotme Re: JAKI PIES DO DOMU Z DZIECKIEM? 20.08.04, 10:18
      To żeby Ci się nie kojarzyło z psem agresywnym polecam bernardyna:)

I nie wiem co masz do psów "agresywnych". Akurat dobermana, choć uwielbiam tą
      rasę, nie polecam, ale psy nazwijmy to w szeroko rozumianym pojęciu-
      pitbullowate polecam z czystym sumieniem nawet dla rodziny z niemowlakiem.
      Oczywiscie z dobrze ułożonych miotów.

pzdr
      optymista
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka