Dodaj do ulubionych

wysypka?? u psa

IP: 81.210.102.* 30.08.04, 19:55
Witajcie
mam roczną sunię amstaffkę i zauważyłam u niej coś podobnego do wysypki, uczulenia...bąble, krosty po zewnętrznej stronie ud...nie drapie się w tych miejscach, krostki są widoczne......może to jakaś reakcja alergiczna...nie wiem proszę o radę i wskazówki, co dalej robić...dodam,że sunia kąpała się w stawie, ale nie potrafię dokładnie sprecyzować, czy to główny powód pojawienie się wysypki, bo ma za sobą wcześniejsze kąpiele
pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: lw Re: wysypka?? u psa IP: *.crowley.pl 31.08.04, 01:12
      bardzo możliwe że to od wody,nie tyle w ogóle od kąpieli,co od wejścia do
      brudniejszego stawku lub kałuży(skoro na łapach)-podrażnienie od substancji z
      rozkładających się glonów,resztek gleby itp.-ale najlepiej aby to obejrzał
      lekarz,u gładkowłosych psów też komary i mrówki mogą wywołać wysypkę,jak pogryzą psa
      ewentualnie można jeśli te łapy było czuć taką sadzawką,mułem,po ostatniej
      zabawie w wodzie to wymyc psa-niekoniecznie całego,do łap na
      przykład-wypróbowanym szamponem po którym wcześniej nie miała zmian na
      skórze,bąble powinny wtedy zejść w ciągu 3 dni,ale wstrzymać się z tydzień-dwa z
      wchodzeniem psa do jezior,rzek itp.-ewentualnie dać mu wodę z kranu do chlapania
      lub spryskiwac jeśli będzie gorąco
      a jesli zaczerwienienia pojawiły się na uszach i brzuchu lub w okolicy palców to
      przypomnieć sobie,czy nie zmieniono lub podano kilka dni nowa karmę,moze tez
      zwymiotowała wtedy lub miała biegunkę-niestety z alergiami jest ten problem,że
      trzeba z wywiadu ustalić co mogło uczulić lub podrażnić(bo wysypka to ogólnie
      rozumiane zmiany na skórze-np.jako reakcja na podrażnienie,wysypki
      polekowe,wysypka-wyprysk laergiczny-nie zawsze są charakterystyczne dla czynnika
      który je wywołał)i tu dużo zależy od właściciela,a raczej od jego
      spostrzegawczosci i pamięci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka