Dodaj do ulubionych

Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej rasie?

06.09.04, 18:44
Chcialbym zapytac osoby posiadajace psa tej rasy, o wady i zalety.
Wiele czytalem na temat tej rasy i jestem zafascynowany i przygotowany do
kupna takiej suczki (mam czas do soboty na decyzje).
Chcialbym jednak wiedziec od wlascicieli co sadza na temat tej rasy.
Dziekuje z gory za pomoc.
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r 06.09.04, 21:19
      Moj znajomy mial- sa to psy bardzo energiczne, potrzebuja duzo ruchu, lubia
      plywac, lapac pilke i kijek - nie dla spokojnych, leniwych wlascicieli.
      Bardzo madre psy, raczej nieagresywne.
      jesli jestes przygotowany na codzienne ganianie z psem, to bierz!
      Venus
      • selsdon.mowbray Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r 06.09.04, 23:02
        Uwaga, opis na podstawie kilku sztuk, subiektywny.
        Pies fantastyczny. Nastawiony na kontakt z człowiekiem, równie ważna jak spacer
        jest rozmowa. Lubi wykonywać różne zadania.
        Słabości: układ pokarmowy (baaaardzo wyważony musi być pokarm)
        Zalety: rozliczne, wśród nich niesamowita szybkośc uczenia się. Wydaje mi się,
        że potrafi nawet czytać. :)
        Nie lubi dzieci (a raczej nie zwraca na nie uwagi, irytują go, bo nie lubi ich
        nieobliczalności, więc lekceważy)
        Bardzo dobry stróż i pies obronny.
        Polecam.

P.S.
        > jesli jestes przygotowany na codzienne ganianie z psem, to bierz!
        Właściwie z każdym psem trzeba codziennie poganiać.
        • Gość: Venus Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r IP: *.vs.shawcable.net 07.09.04, 00:33
          Tak ale niektore psy lubia biegac sobie wzdluz sciezki i wachac, ewntualnie
          troche pobiegac za pilka,
          z takimi wystarczy wyjsc na spacer,
          border collie bardziej lubi intensywne latanie za pilka przez 45 minut albo zeby
          mu rzucac kija do wody przez nastepne 30... musisz wiec stac i rzucac.

Ale wlasciwie kazda rasa do wszystkiego sie przystosuje.
          Venus
          • gniewosz_m Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r 08.09.04, 13:30
            Sluchajcie, ja wlasciwie takiego psa poszukuje,
            aktywnego co nieniemiara,
            mieszkam nad samym morzem i to co mowicie,
            ze pies uwielbia plywac to jest po prostu fantastyczne.
            Dziekuje Wam serdecznie za pomoc.
    • emka_1 Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r 07.09.04, 01:18
      miałam. niestety dożył tylko nieco ponad 16 lat:( wada 'konstrukcyjna'
      powoduje, że psy są narażone na zwyrodnienia pasa lędźwiowego. poza tym zdarzaja
      się dysplazje (ale to u wszystkich ras). to w zasadzie tyle, bo psy generalnie
      mało chorowite:) co do kłopotów z pokarmem, to w porównaniu z owczarkiem
      niemieckim żadnych nie było. border potrzebuje kontaktu z człowiekiem, nie lubi
      zostawać sam (mój zeżarł zabytkowy kilim, który zerwał wcześniej ze ściany,
      tylko dlatego, że w wigilię został sam z kotami:) lubi pracowac, znaczy dostawać
      jakieś zajecie do wykonania, bo inaczej sam sobie znajduje zabawę np. wchodzi w
      złodziejski układ z kotem i razem opróżniają piekarnik z pieczeni:) z tym, że to
      nie jest karne wykonywanie poleceń, ale współpraca, znaczy zawsze sobie
      zostawiaja pole do improwizacji, dlatego wydaje się, że te psy myślą po ludzku
      :) miałam owczarka niemieckiego i bordera - hermann z niemiecka solidnością
      wykonywał polecenia, ale żeby sam zauważył, ze np. trzeba iść na drugi koniec
      domu kogoś zawołać, to się nie zdarzyło. trzeba mu było powiedzieć, co ma robić,
      scotchowi wystarczyło spojrzenie :)
      potrafi się opiekowac dzieckiem średniej wielkośći, doskonale pilnuje terenu i
      ogólnie to jest najwspanialsza rasa :) aha, osiągając wiek lat ok. 10 scotch
      zrobił sie kanapowcem, poza tym nauczył sie mówić szyszka, sznycel i sausage, co
      zawsze znaczyło "dawaj to, co właśnie jesz".

to nie jest wada, ale dla psa tej rasy musisz mieć czas, troche siły na spacery
      i zabawy nie zaszkodzi, ale pamiętaj, że border potrzebuje dużego terenu, żeby
      się wybiegać. spacer na smyczy w parku pełnym ludzi to za mało.
      aha, to nie sa psy agresywne, ale potrafią być stanowcze i nie pozwalają, żeby
      inny pies im 'podstakiwał'. przecudnie hipnotyzują wzrokiem, a walczyć o swoj
      teren też potrafią.
      jeśli możesz sobie pozwolić na bordera, to bierz, a nie będziesz żałować:)
      • gniewosz_m Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r 08.09.04, 13:43
        Emka... No Ty to juz mnie po prostu prowokujesz do kupna tej rasy.. :)
        Nie moge sie doczekac kiedy pojade po tego psa.
        Znalazlem jedna suczke, ktora ma 4,5 miesiaca.
        Jade ja obejrzec (a moze i kupic w piatek)
        Czy sadzicie ze pies jest juz zbyt duzy
        zeby sie przystosowac do nowych warunkow??

Apropo: Pies nie bedzie siedzial w domu bo moja zona nie pracuje.
        Martwi mnie troche fakt ze nie lubi zbytnio dzieci. Mamy jedno dziecko...

pozdrawiam serdecznie!!
        • emka_1 Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r 08.09.04, 22:38
          no nie, widać te dzieci jakoś nie mogły sie porozumieć z psem. scotch nie miał
          nigdy takich problemów. nie sądzę, żeby był wyjatkiem w tym względzie, za to
          wyjatkowo nie lubił wody głebszej niż do brzucha, być może dlatego, że kiedyś
          mało go nie porwał wir i musiałam skakać w zimną rzekę, żeby psa ratować.
          jeśli dziecko nauczy sie poprawnie odczytywać sygnały dawane przez psa, nie
          powinno być żadnego problemu. ważne jest też, żeby pies od początku znał swoje
          miejsce w hierarchii waszego 'stada':) ja miałam pewne wątpliwości co do
          zachowania psa w stosunku do kociej bandy ( koty z powodu przeprowadzki i
          remontu pomieszkiwały czasowo u moich rodziców, a roczny pies bez
          wcześniejszych spotkań z kotami zajął włości wcześniej). przyznaję, że
          zachowałam się podle i załozyłam mu kaganiec na pierwsze spotkanie, a on
          potraktował koty jak swoje prywatne stadko. po pewnym czasie znalazł sobie
          jeszcze kociaka czarno-białego, którego kazał przynieść do domu:)

miałam pare psów w życiu, wszystkie były wspaniałe, ale scotch był naj.
    • ka2 Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r 07.09.04, 09:13
      wspaniałe, mądre psy. właściwie wszystko co najważniejsze zostało tu
      powiedziane.
      dla mnie największą wadą Elvisa jest to, że nie lubi dzieci, nawet takich
      wyrośniętych i spokojnych. powarkuje nawet przy próbie pogłaskania
      • gniewosz_m Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r 08.09.04, 13:43
        ka2... ale nie ugryzl nikogo??
        • ka2 Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r 08.09.04, 20:29
          ugryźć nie ugryzł, ale powarkuje :(
          nie jest to takie złe warczenie z pokazywaniem zębów, ale ogólnie nie jest zbyt
          chętny dzieciom
    • Gość: gosc Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r IP: *.pool8249.interbusiness.it 08.09.04, 19:22
      A ja mam pytanie, ile kosztuje taki piesek???? czy ktos wie??
      • Gość: Venus Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r IP: *.vc.shawcable.net 08.09.04, 20:35
        4, 5 mies to jeszcze malenstwo, bedzie potrzebowal duzo ciepla, cierpliowsci i
        wybaczania. I jak to szczeniaczek, bedzie potzrebowal czuc cieplo ciala,
        zauwazcie ze sczeniaczki spia w gromadce ogrzewajac sie wzajemnie..

To sa bardzo madre psy, latwe do tresury tylko nie metoda krzyczenia i klapsow
        a nagradzania. (bardzo wrazliwe)
        nauka moze potrwac dluzej taka metoda ale za to pies bedzie pewny siebie i
        mocno oddany.

Nie stosujecie tez smyczy w jakikolwiek sposob uniemozliwiajacej swobodnych
        ruchow glowa- ponownie, z racji swojego pasterskiego instynktu pies ten
        obserwuje wnikliwie i potrzebuje swobody w widzeniu.
        Inaczej bedzie sie zawsze szarpal.

Co do dzieci- brak sympatii do dzieci to nie jest automatyczne, we krwi.
        Jestem pewna ze jesli oboje z zona bedziecie pilnowac aby dziecko nie dokuczalo
        psu to wszystko bedzie dobrze!
        dziecko z reguly jest za male aby obserwowac psie zachowanie i wyciagac
        wnioski, wiec moze np podejsc do psa w momencie kiedy on macha ogonem myslac ze
        machanie jest przyjazne, a on- odwrotnie- moze ostrzegac aby nie podchodzic!

sa rozne machania - zauwazcie ze psy jak sa przyjaznie nastawione to przewaznie
        maja ogon nisko, jak ostrzegawczo, lub agresywnie- do gory!

Collie to jest pies pasterski.
        byc moze to ze "nie lubi dzieci" jest tez troche opacznie rozumiane.
        Pies ten ma bardzo silny instynkt zaganiania.
        Jak zobaczy pare lub gromadke dzieci to moze probowac instyktownie
        je "zaganiac".
        Border Colli jak zagania bydlo to lapie zebami za lydki..
        Moze to wiec wygladac jak agresja, w rzeczywistosci pies wykonuje swoja
        prace :) chce tylko dzieci zagonic "w kupke"...

Bardzo polecam gruntowne doksztalcenie sie na temat psiego zachowania a
        szczegolnie Border Collie przed kupnem psa.

Aha i jeszcze jedno Border Collie porozumiewa sie m.inn.poprzez przygryzanie.
        Przygryzanie to nie ma nic wspolnego z agresja chociaz bynajmniej nie jest
        niebolesne.
        Potrafi zlapac za jakas czesc ciala przednimi zebami i porzadnie uszczypac, do
        siniaka!.
        mam owczarki australijskie ktore sa pod wieloma wzgledami podobne do B. Collie
        i tez tak robia.
        Trzeba wiec uwazac zeby tej formy komunikacji nie pomylic z prawdziwa agresja!

Venus
        • gniewosz_m Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r 08.09.04, 22:14
          Venus, dzieki wielki za wszystko co mi napisalas. Podksztalcam, sie tak jak
          napisalem ale chcialem porozmawiac bezposrednio (jesli tak mozna nazwac
          internet :). Bardzo mi to pomoglo, umocnilem sie w swoim postanowieniu.
          Jade zobaczyc pieska i mam nadzieje ze w piatek wroce juz z nim do domku.
          Dziecko ma 10 lat wiec nie jest malutkie, nie powinno draznic zwierzaka.
          A moze jakies fajne imiona dla border collie sie Wam nasuwaja??
          Zreszta jesi go kupie to pewnie zaloze watek abyscie mi pomogli wybrac.

Dzieki!
          pa pa
          G.
          • selsdon.mowbray Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r 08.09.04, 22:56
            Czyli my z Venus tak samo Ci podpowiadamy, bo ja też mam Australijczyka :)
            I może pomyślisz, że to wariackie, ale potraktuj czasem Kolaka nie jak zwierzę,
            ale bardziej po ludzku :) one znają języki ludzkie :) (mój zna komendy w trzech
            językach, bo taki miał pęd do nauki, że jeden szybko mu się znudził)
            • gniewosz_m Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r 09.09.04, 00:37
              selsdon.mowbray> musze CI powiedziec, ze niestety ale moj pies bedzie musial
              znac komendy tez w trzech jezykach, bo ja mieszkam we Wloszech, zona jest
              wloszka a porozumiewamy sie po angielsku ;)
              Dzieki ludzie! Jestescie fajni i dzieki za pomoc, bardzo bardzo!!
              • Gość: Venus Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r IP: *.vc.shawcable.net 09.09.04, 01:07
                Gniewosz - 10 lat to juz madrzejsze ale widze po swoim ze czasem i tak lubia
                podraznic dla zabawy, nie rozumiejac ze moze to miec wplyw anyway.
                Ale nie ma co sie martwic, bedzie dobrze!

kto ma Aussie??
                Prawda ze to najpiekniejsze, najmadrzejsze i najkochansze psy na swiecie? :))
                moj jeden jest bialy w rude latki merle a drugi bialo czarne latki merle z
                odrobina rudego i ma piekne niebieskie oczy!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=13022070
                Venus
                ps
                • gniewosz_m Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r 09.09.04, 18:06
                  Venus, czy Twoj pies ma podobne cechy charakteru do Bordera?
                  Pytam bo mi sie niezmiernie podoba.
                  I jeszcze jak duzy jest, Border wyczytalem ze okolo 53 cm osiaga...

milego dnia
                  G.
                  • gniewosz_m A ILE KOSZTUJE TA RASA W POLSCE 09.09.04, 19:40
                    Sorry ze pytam, ale tu we Wloszech sa na prawde zabojcze ceny,
                    Ciekaw jestem czy zna ktos moze ceny w Polsce.
                    Dzisiaj dzwonilem w sprawie ogloszenia o rodowodowym Border Collie.
                    Koszt takiego malucha to 800 Euro!!!!
                    Ile w Polsce zatem.....??
                    • emka_1 Re: A ILE KOSZTUJE TA RASA W POLSCE 09.09.04, 20:38
                      chyba ciut taniej, ale tu możesz się dowiedzieć dokładniej.
                      www.izoo.krakow.pl/borderkowo/borderkowo_bcbo.html
                      • venus22 Re: A ILE KOSZTUJE TA RASA W POLSCE 09.09.04, 21:09
                        Aussie jest wiekszy od Bordera, mniejszy od Bordera jest raczej rzadko
                        spotykana rasa Nova Scotia Duck Tolling Retriever:

www.akc.org/breeds/recbreeds/novascotiaduck.cfm
                        Bardzo podobny do B. Collie! i uwielbiaja wode, bo po to zostaly wyhodowane aby
                        swoim wariowaniem w wodzie przywabiac kaczki, ktore potem zli
                        mysliwi "wypukuja" :((

A to rozmiary moich psow:
                        www.dogbreedinfo.com/australianshepherd.htm
                        (scroll down)

Maja podobny temperament do B Collie, tak.

Venus

• Gość: Ania Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 22:21
      Pamiętacie sympatyczny film pt."BABE świnka z klasą"? Tam w jednej z głównych
      ról występował piękny piesek tej właśnie rasy. Bardzo lubię filmy ze
      zwierzątkami / prawdziwymi/, a ta świnka też była słodziutka...
      • Gość: Karina Re: Czy ktos ma Border Collie?Co sadzicie o tej r IP: *.pool8249.interbusiness.it 09.09.04, 23:27
        Zgadzam sie, ja tez widzialam ten film!!! Border Collie to madre psy!!
    • gniewosz_m Dysplazja czy jakos tak.... HELP!!!!!!!!!!!!!! 10.09.04, 18:26
      Venus Ty tak duzo wiesz,
      jak mam uwazac by nie kupic choerego psa??
      w PONIEDZIALEK jade zobaczyc te suczke o ktorej wspominalem
      i nie wiem o co mam konkretnie zapytac wlasciciela.
      Jak rozpoznac to albo jak to zauwazyc w rodowodzie?
      pomocy... :(
      i dziekuje!
      • venus22 Re: Dysplazja czy jakos tak.... HELP!!!!!!!!!!!!! 10.09.04, 19:15
        Dziekuje bardzo za niezasluzony komplement :))

ale ja znam sie na psach tylko ogolnie- przeczytalam kilka ksiazek o psach, ich
        naturze i zachowaniu, oraz czasami rozmawiam z innymi wlascicielami na
        spacerach, no i przegladam te piekne albumy z psimi fotografiami.
        tak samo o kotach :)
        tyle wiem co przeczytam :))

Na chorobach niestety sie nie znam, jedynie co w tych ksiazkach wyczytalam to
        ze jak kupujesz psa to dobrze jest zobaczyc rodzicow czy zadbani, zdrowi, i
        zapytac sie o ich historie choroby, i czy psy byly sprawdzane na te ich
        dziedziczne choroby.

Dobrzy hodowcy raczej pilnuja aby ich psy nie mialy roznych wad zanim
        dopuszcza do potomstwa.

Rozpoznac dysplazje u szczeniaka to chyba sie nie da jak sie nie jest
        weterynarzem, chyba ze jakies bardzo widoczne objawy, utykanie czy cos takiego?

A moze ktos na forum bedzie wiedzial?

Ale nawet jak ci sie trafi piesek z jakas wada, to nie bedzie konca swiata.
        Ja mam suczke slepa na jedno oko, na drugie troche widzi, a jest bardzo madra i
        kochana!
        Nie wyobrazam sobie zycia bez niej!

Venus
        • gniewosz_m Re: Dysplazja czy jakos tak.... HELP!!!!!!!!!!!!! 10.09.04, 19:34
          Wszechwiedzaca Venus, dziekuje raz jeszcze, Jak kupie psa to gdzies zamieszcze
          jego foto.
        • emka_1 Re: Dysplazja czy jakos tak.... HELP!!!!!!!!!!!!! 10.09.04, 20:51
          oj, ostroznie z ta dysplazją. znaczy rzecz jasna właściciel moze psa kochać bez
          ograniczeń, ale zwierzę cierpi:(
          gniewosz - pisałeś, że masz dziecko, więc co to dysplazja stawu biodrowego
          powienieneś wiedzieć:) główka kości wyskakuje z panewki - może się to skończyć
          nawet niedowładem kończyny. a niedowład powoduje inne choroby. niestety w
          przypadku szczeniaka nieco trudniej o profilaktykę taka jaką stosuje się u
          niemowląt.

teoretycznie dobra hodowla gwarantuje, ze do rozmnażania dopuszczane są zdrowe
          psy, a szczenięta badane są przez weterynarza.
          poza tym wazne jest, żeby pies nie rósł za szybko, a dokładniej nie przybierał
          na masie nieproporcjonalne. bordery są psami stosunkowo długimi, więc kręgosłup
          mają bardziej obciązony niż np, owczarek niemiecki. poza tym charakterystyczna
          cecha bordera jest 'siodło' tzn. obnizenie linii grzbietu mniej więcej w środku
          długości ciała (taka wcieta talia:). łopatki i zad powinny być prawie na jednej
          wysokości. tylnie łapy z linia grzbietu powinny tworzyć prawie kąt prosty ( w
          przeciwieństwie do np. o.niemieckiego) wyniki badania weterynaryjnego sa
          zapisane w ksiązeczce zdrowia szczeniaka. samemu lepiej nie sprawdzać czy kość
          dobrze siedzi w panewce :)
          • gniewosz_m DZISIAJ KUPILEM TE SUCZKE!!!!!1 13.09.04, 22:31
            Sluchajcie jestem niesamowicie zadowolony
            kupilem dzisiaj te suczke 4 miesiace!!!!
            dzieki wszystkim za odpowiedzi na moje
            - byc moze - glupie pytania!!
            Ona jest slodka, spokojna i smutna.... bo bez rodzicow od dzisiaj!!
            Zaraz pstrykne fotke i dam na forum :)

dzieki raz jeszcze
            pozdrawiam serdecznie wszystkich i wszystkie :)

G.
            • venus22 Re: DZISIAJ KUPILEM TE SUCZKE!!!!!1 13.09.04, 22:32
              Moje gratulacje!!!
              a pamietaj, cierpliwosci cierpliwosci i jescze raz cierpliwosci!
              Vens
            • emka_1 Re: DZISIAJ KUPILEM TE SUCZKE!!!!!1 14.09.04, 00:01
              gratulacje:)
              • gniewosz_m Re: DZISIAJ KUPILEM TE SUCZKE!!!!!1 15.09.04, 09:10
                Serdeczne dzieki,
                pierwsza noc byla lekkim koszmarem, bo mala troche wyla,
                kilka razy tylko ale dosc glosno.
                Potem od 5 rano nie spalismy bo biegala po mieszkaniu i chciala,
                bysmy wypuscili ja na taras (uwielbia spac w kwiatkach z pyskiem na doniczce :)
                Druga - wczorajsza noc - byla 100% spokojna.
                Dzisiaj rano pomachala juz do mnie ogonkiem.
                Chodzi za mna jak cien, a gdy siadam gdzies,
                ona sie zaraz kladzie obok na podlodze.
                Na prawde jestem zadowolony bo jest sliczna i wymarzona :)

pozdrawiam
                GM
                • Gość: Venus Re: DZISIAJ KUPILEM TE SUCZKE!!!!!1 IP: *.vc.shawcable.net 15.09.04, 20:26
                  No to fajnie,
                  pieskowi na pewno brakuje matki i rodzenstwa,
                  malenstwa zawsze spia razem, ogrzewaja sie razem, czuja matke i wtedy czuja sie
                  bezpiecznie.
                  teraz tego nie ma wiec trzeba choc przez jakis czas pieskowi to zastapic
                  dlatego ja jestem zwolennikiem pozwalania szczeniakowi troche pospac w lozku.
                  Potem sie nauczy, moje w kazdym razie bez problemu.
                  Kilka nocy na pewno bedzie zarwanych, jak z dzieckiem i niestety wczesne
                  pobudki bo musi sie wysiusiac.
                  Psa wyprowadzaj na siusianie tak co pol godziny, zaraz po obudzeniu, zaraz po
                  jedzeniu i w czasie zabawy - moj Kubus siusial w trakcie wyglupow w domu.

Niektore psy lubia byc zawsze kolo domownika niektore byc same np moja suka
                  lubi spac sama w pokoju w ciagu dnia a pies najchetniej by sie do mnie
                  przykleil na stale :).

czekam na dalsze wiadmosci.
                  Venus

Jesli w Polsce jest dostepna ksiazka Elizabeth Marshall Thomas, i Stanley
                  Coren, to kup! bardzo fajne..
                  • Gość: Venus Re: DZISIAJ KUPILEM TE SUCZKE!!!!!1 IP: *.vc.shawcable.net 15.09.04, 20:27
                    P.S no a jak sie suczka nazywa?
                    V.
                    • gniewosz_m Drugi dzien w naszym domu... 15.09.04, 20:40
                      Venus byc moze jest dostepna ksiazka w Polsce,
                      ale ja mieszkam w Rzymie, nic mi po tym :)

Suczka nazywa sie Lucy (Lusi) zdrobniale wolamy Lusija :)
                      Jak piszesz ze Twoj pies najchetniej by sie do Ciebie przykleil,
                      to powiem ze nasza suczka jest tez jak cien - moj cien :)
                      Tak od wczoraj wieczorem.
                      Mam problem z nia, bo oczywiscie zalatwila mi sie w domu z samego rana,
                      zastalem przedpokoj w niemilym zapachu ;)
                      Boje sie, ze ona jest zbyt dorosla by sie nauczyc, ale zrobimy wszystko co w
                      naszej mocy bo ja nauczyc.

Co dawac jej jesc procz suchej karmy??
                  • gniewosz_m TO FOTKA LUCY.... 15.09.04, 20:47
                    a tu zamiescilem jej zdjecia (aktualnie czekam az moderator przepusci nastepne
                    cztery :)
                    pozdrawiam!!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=15743993
                    • Gość: Venus Re: TO FOTKA LUCY.... IP: *.vc.shawcable.net 15.09.04, 21:45
                      O jejejku jaka slodka Lucy!

Gniewosz szczerze mowiac wydaje mi sie bardziej prawdopodobne ze ta ksiazka
                      jest wydana po wlosku niz polsku a jesli znasz angielski to mozesz sobie
                      zamowic oryginal na Amazon zreszta nie nalegam ale wiem z wlasnego
                      doswiadczenia ze bardzo przydaje sie nawet wielokrotnym wlascicielom psa.

Nie martw sie, to ze jest troszke starsza nie szkodzi nauczysz ja czego
                      zechcesz, nigdy krzykiem i biciem. Tylko cierpliwoscia i konsekwencja.

Ja swojemu psu zostawialam szmaty na podlodze lubial sie na nie zalatwiac i
                      spzratanie bylo latwiejsze - mzoe twoja tez tak bedzie.

Niestety z zalatwianiem sie w domu to spodziwaj sie wypadkow do roku zycia, tak
                      bylo z moim. Kazdy pies uczy sie w swoim czasie i badz pewien ze sie nauczy
                      tylko jak mowie badz cierpliwy.
                      A suczka przesliczna!

Venus
                      • Gość: Gniewosz_M Re: TO FOTKA LUCY.... IP: *.pool8249.interbusiness.it 15.09.04, 22:59
                        Dzieki Venusko :)

Powiedz mi jeszcze czy przypadkiem jest jakies konkretne menu dla tych psow.
                        Pytam bo zawsze mialem psy bez rodowodow (niestety :)

pozdrawiam
                        GM
                        • venus22 Re: TO FOTKA LUCY.... 16.09.04, 01:46
                          Nie ma pojecia niestety ja moje psy Aussies karmie dobrymi gatunkowo suchymi
                          karmami np Eukanuba, maja po tym ladna siersc.
                          Dostaja takze resztki zwlaszcza miesne, wlasciwie wszystko oprocz cebuli,
                          czekolady, winogron, rodzynek, mleka (biegunka).

Daje im jarzyny z zupy i surowe kosci do gryzienia zwlascza takie co maja duzo
                          szpiku.
                          Jak znasz ang.to
                          zobacz tu:

home.att.net/~wdcusick/BorderCollie.html
                          Powodzenia z pieskiem!
                          Venus
                          • Gość: Gniewosz_M Re: TO FOTKA LUCY.... IP: *.pool8249.interbusiness.it 16.09.04, 07:23
                            Raz jeszcze serdeczne dzieki. Jestes encyklopedia :)

pozdrawiam
                            GM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka