Dodaj do ulubionych

Dieta dużego psa

19.09.04, 22:27
Czy to prawda, że pies karmiony w ten sposób:
- rano suche (Euka, RC lub Animonda)
- po południu gotowane ryż, marchew (czasami plus inne korzeniowe), wołowina
Powinien dostawać porcję mięsa wielkości 10% swojej wagi? A reszta to wypełniacz?
Obserwuj wątek
    • Gość: oszołom Re: Dieta dużego psa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 22:29
      Tak odżywiały się wilki, jak jeszcze nie oglądały telewizji i nie jeździły
      samochodami.
      • selsdon.mowbray Re: Dieta dużego psa 19.09.04, 22:54
        Tak, to znaczy jak?
        I co mają do tego wilki?
        • pierozek_monika Re: Dieta dużego psa 20.09.04, 08:29
          Iw kilka dni temu podała ciekawy link o czywieniu psów. W dolnej części tego
          artykułu znajdziesz odpowiedź
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=15835466&a=15842483
          • albert.flasz Re: Dieta dużego psa 20.09.04, 08:43
            Myślę, że najważniejszy jest w tym wszystkim zdrowy rozsądek i stała obserwacja
            zwierzęcia. Dieta powinna oczywiście być zróżnicowana, dostosowana do potrzeb
            i - u psów, powinna zawierać proporcjonalnie wiecej białka zwierzęcego i
            tłuszczy. Co do różnych "międzynarodowych autorytetów w dziedzinie żywienia
            zwierząt", osobiście nauczyłem się podchodzić do nich z dużą rezerwą (jako
            żywieniowiec, wprawdzie bardziej od krów wysokomlecznych, ale zawsze...). Są
            one zwykle sponsorowane, lub wręcz utrzymywane przez wielkich producentów pasz
            i karm dla zwierząt, przez co na ogół głównym celem ich działań jest
            zwiększenie sprzedaży. Wolę źródła niezależne...
            • selsdon.mowbray Re: Dieta dużego psa 20.09.04, 09:00
              Hm. Artykuł ciekawy, dziękuję, ale tak naprawdę nie do końca odpowiada na moje
              wątpliwości. Wielu właścicieli decyduje się na łączenie karmy suchej z gotowaną.
              Kiedy bywaja takie dni, że mój pies dostaje również na obiad suche, widzę ten
              brak entuzjazmu i wyrzut w oczach. Wiadomo, że smakowo żadna karma sucha nie
              jest lepsza ani nawet tak samo dobra... My (ja i mój pies) traktujemy to jako
              jedną z przyjemności - takich jak kilkugodzinny spacer po lesie albo zabawę w
              chowanego.
              Czy mogę Was prosić o podrzucenie jadłospisu Waszego Milusińskiego, jeśli waży
              ok. 30 kg? (z gramaturą)
              • pierozek_monika Re: Dieta dużego psa 20.09.04, 09:09
                bez gramatury:
                karma sucha - dla psów dużych - ile chce to je, karma zawsze w misce, a on
                sobie je tyle ile uważa.
                obiadek w postaci: makaron lub ryż, warzywa (marchew, seler, pietruszka),
                mięcho dość tłuste. Porcja mieszcząca się w dużej misce ;)
              • Gość: zielony_listek Re: Dieta dużego psa IP: 212.160.172.* 20.09.04, 11:43
                Moj owczarek niemiecki je tylko suche (ok. 2,5 kubka, ale ilosc zalezy od
                rodzaju karmy), ale dodaje mu miesko z puszki (ok. 1/4 duzej puszki) na
                zasadzie dosmaczenia. Uzywam puszek z kawalkami w galaretce (nie takie o
                konsystencji pasztetu), ladnie sie wyjmuje, miesza, galaretka "oblepia"
                chrupki, porcja nie jest sucha i ladnie pachnie. Mnie jest wygodnie, pies jest
                zadowolony.
                Pozdrawiam
                zielony_listek
              • albert.flasz Re: Dieta dużego psa 20.09.04, 16:19
                Dla mojej bokserki (4 lata, ok. 35kg, kondycja w sam raz ale naiewiele jej
                brakuje do otyłości...) podstawą jest surowa wołowina (najczęściej goleń wołowa
                cięta w plastry - mięso rozdrobnione ale bez przesady, bardzo lubi wydłubywać
                szpik) z kaszą lub "psim" makaronem odrobiną tartej marchewki i 1-2 łyżkami
                oleju jadalnego; czasem coś gotowanego; czasem jakieś resztki z obiadu...
                Wieczorem dostaje zwykle jeszcze 1-2 garści suchej karmy (zwykle "Frolic" z
                wołowiną - jakoś to najbardziej lubi). Puszek nie jada prawie w ogóle (miska
                moze stać 2 dni...), smakuje jej tylko od czasu do czasu "As" z Łukowa (ale to
                bardziej przypomina kaszankę niż psie konserwy). Poza tym, od czasu do czasu
                trochę kefiru, preparaty mineralno - witaminowe... W ogóle, nie ma jakiegoś
                sztywnego menu, niestety - jest dość rozpuszczona i spory udział w jej diecie
                ma również "żebractwo". Staramy się z tym walczyć ale nie zawsze się udaje...
    • Gość: mamonka Re: Dieta dużego psa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 09:10
      Ja swojego zwierzaka karmię tylko suchą karmą. Współczuję mu bardzo , ale cóż
      takie jest życie, a mój owczarek jest alergikiem. Długo to trwało zanim dobrałam
      mu odpowiedniej jakośći pożywienie.Suchą karmę polecił mi weterynarz. Pies
      przyzwyczaił się do chrupek. Je chętnie i jest zdrowy.Sierść mu błyszczy,
      utrzymuje stałą wagę i ogólnie ma się bardzo dobrze.
    • Gość: vww Re: Dieta dużego psa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:09
      Mój dog nie zna się na suchym jedzeniu. Granulki sa za male i wypadają mu z
      dożej gęby na podłogę. Nie honoruje tego nawet jako przekąski. Obraża się i
      pluje daleko. Gotuję mu kurę rosołową z dużą ilościa warzyw - oprócz pora,
      z ryżem lub makaronem. Kurę obieram z mięsa, kości wyrzucam.Tak wagowo, w
      misce, na oko jest ze dwa - dwa i pól kilo, zjada to od razu.Potem natychmiast
      idzie spac.
      Dostaje jeść dwa razy dziennie, rano przeważnie makaron z białym serem i
      jogurtem, 40 dkg paczka makaronu, ćwierć kg białego sera i 400 g jogurtu.
      Pies wazy 70 kg. Widać mu żebra. Próba zwiększenia porcji nie dała rezultatu -
      zjada tylko określoną ilość, reszte zostawia. Mam nadzieję, że kiedys
      przytyje:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka