Dodaj do ulubionych

Karma a witaminy!

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.04, 18:42
Hej
mam pieska labradora -11 tydzien
Karmie go karma firmy Acana a lekarz kazał mi zakupić wiatminy ponieważ ponoć
pies powinien je dostawac!
Czy lekarz jednak nie jest w błędzie zarowno hodowca jego weterynarz jak i
wielu znajomych twierdza ze witaminy w przypadku karmy sa zbedne a wrecz
szkodliwe.
No i co ja mam zrobić?
Kazał mi tez osobno podawac jeszcze wapno!
A na poczatek zaaplikował małej wiatmie A + D3, ponoć karygodne!
I kogo słuchac a moze zmienic weta?
pozdrawiam
ola
Obserwuj wątek
    • Gość: VIP-1 Re: Karma a witaminy! IP: *.cwshs.com 29.09.04, 18:47
      nie faszeruj psa chemia
    • Gość: antypojeb Re: Karma a witaminy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 19:05
      Ciekawe, czy pięćdziesiąt lat temu psom dawano witaminy i inne odżywki czy też
      żarły odpady z rzeźni i pańskiego stołu.
    • Gość: lw Re: Karma a witaminy! IP: *.crowley.pl 29.09.04, 19:41
      trudno powiedzieć co stwierdził lekarz widząc psa(może zobaczył jakieś objawy
      niedoborów,które mogą się zdarzyć u szczeniaków z licznych miotów,od źle
      karmionej suczki,a potem trzymanych w pośrednictwie kynologicznym na byle
      jedzeniu)tak więc trudno osądzać czy ten wet ma rację,czy nie
      ogólna zasada jest,że u psow żywionych gotową karmą dostosowaną już obecnie
      składem nie tylko do wieku ale i grupy wagowej danej rasy psa,nie podaje się
      dodatkowo preparatów mineralno-witaminowych(ale właśnie szczeniak którego
      zaniedbano wcześniej lub taki który np.będzie większy niż przeciętne osobniki w
      obrębie rasy i ma większe zapotrzebowanie niż przeciętny szczeniak tej rasy,albo
      ma jakieś schorzenie przewodu pokarmowego przez co wchłania mniej z jelit niż
      przeciętny pies-może potrzebować dodatkowej ilości witamin i minerałów),w
      wypadku podawania w ciągu dnia i trochę gotowej karmy i jedzenia robionego w
      domu potrzebne jest uzupełnienie(najważniejsze jest to u szczeniąt,bo one
      rosną)witamin i minerałów,których zwykle brakuje w domowej porcji zrobionej z
      ryżu i mięsa z dodatkiem jakiejś jarzyny,w takiej ilości o ile mniej je,niż
      powinien zjeść,w ciągu doby gotowej karmy na swoją wagę szczeniak(np.powinien
      zjeść wg tabeli z opakowania 200 gram a dostaje 100,a reszta to ten ryż z
      mięsem,to zamiast dać jednej tabletki czy jednej łyżeczki preparatu
      mineralno-witaminowego(zwykle na psa o masie 10 kg),ma dostać pół łyżeczki lub
      pół tabletki na dzień,jak dostanie 150 gram gotowej karmy pełnoporcjowej to 1/4
      tabletki lub łyżeczki na dzień,a jak dostanie 50 gram karmy i mięsa z ryzem
      resztę to ma dostać 3/4 tabletki lub 3/4 łyżeczki dodatku mineralno wiatminowego)
      jeśli są jakiekolwiek wątpliwości to najlepiej chyba skonsultować stan psa
      i zalecone dodatkowe preparaty z innym lekwetem(i co ważne o wiele łatwiej
      wypatrzeć i nadrobić lekkie niedobory minerałów i witamin niż cofnąć efekty ich
      przedawkowania)
      • Gość: ola Re: Karma a witaminy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 20:30
        pies był świetnie odchowany, na bardzo dobrej karmie, hodowla domowa, piękne
        suki!Wspaniała sierść i wygląd!7 piesków w miocie.
        Piesek mocnej budowy ,silny , energiczny.
        Je jedynie karme , a jutro pójdę do innego weta bo mam i dalsze zastrzeżenia.
        Cóż nie miała baba kłopotu kupiła sobie psa!
        pozdrawiam
        ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka