Dodaj do ulubionych

psiak w bloku

22.04.02, 13:32
Bardzo bym chciala miec psa w domu, ale nie chce go meczyc. Jaka rasa najlepiej
sie nadaje do bloku? Mieszkam na pierwszym pietrze i mam 3 pokoje. Myslalam o
jamniku, ale boje sie, ze sasiedzi nie wytrzymaja ich wycia i szczekania.
Czekam na rady.
Obserwuj wątek
    • pletwa3 Re: psiak w bloku 22.04.02, 15:21
      Myślę, że większym problemem niż mieszkanie w bloku jest to, ile czasu pies
      pozostaje sam. Jeśli jest to góra 6-8 godzin dziennie, to w porządku, jeśli
      dłużej - to nie ma sensu brać psa. A jamniki nie powinny chodzić po schodach,
      pamiętaj!
      • Gość: Emi Re: psiak w bloku IP: 157.25.86.* 23.04.02, 11:54
        Stanowczo odradzam jamniki, bo to bardzo kosztowne psy. Często chorują i wielu
        rzeczy nie mogą robić. Może po prostu zwykły kundelek, jakiś niewielkich
        rozmiarów. Nie będę rozwodzić się nad zaletami kundelków, ale znam wiele osób i
        sama też takiego posiadam i zapewniam, że doskonale nadaje się do mieszkania w
        bloku. Moja sunia uwielbia wyglądać przez okno.
    • miriam_73 Re: psiak w bloku 23.04.02, 15:26
      Eee, bez przesady, ja mam jamisię i jest zdrowa, milusia i kochana. Owszem
      trzeba ją znosić po schodach,żeby nie było problemów z kręgosłupem. Mieszkam w
      bloku i pies sobie doskonale radzi. Większość dnia, kiedy nas nie ma po prostu
      przesypa. Wiem od sąsiadów, że nie wyje a szczeka jedynie gdy słyszy że ktoś
      łazi po klatce. Każdy pies kosztuje, bez wzgledu na to czy jest jedno- czy
      wielorasowcem. Jesli ktoś decyduje się na psa (jakiegokolwiek) to musi się z
      tym liczyć. Ale naprawdę jamniki nie są wcale znacząco bardziej chorowite niz
      inne rasy lub mieszańce. A sa naprawdę piękne i bardzo madre, chociaż nie są
      łatwe w wychowaniu (straszne uparciuchy, potrafią być złoslwe).
    • max7760 Re: psiak w bloku 23.04.02, 23:06
      Bokser bardzo dobrze nadaje sie do mieszkania. Mieszkam w bloku, mam boksera i
      pies wcale sie nie meczy. Duzo czytalem o bokserach i wiele razy natknalem sie
      na stwierdzenie, ze ta rasa znakomicie nadaje sie do mieszkania, duza
      powierzchnia nie jest niezbedna. Nie jest to pies maly, ale klopotow wiekszych
      nie sprawia. Gdy zostaje sam wiekszosc czasu przesypia.

Pozdr,

Max
      • Gość: Aga Re: psiak w bloku IP: *.future-net.pl 01.05.02, 11:52
        Jamniki kosztowne???? Co za bzdura. Jedyne schorzenie, na które są narażone, to
        dyskopatia, jesli się zaniedba nadwagę. I jedyne, czego powinny unikać, to
        schody.Mój grzecznie śpi w dzień, i tez tylko szczeka jak ktoś łazi po klatce,
        jak każdy chyba pies. Myśle, że każda mała i średnia rasa nadaje sie do bloku,
        natomiast okrucieństwem jest trzymanie w mieszkaniach psów, które potrzebują b.
        dużo ruchu (jak husky) lub są ogromne (jak nowofundland czy dog). Pies
        spokojnie wytrzymuje sam ok. 7 godzin.
        • Gość: Marzena Re: psiak w bloku-do Agi IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 02.05.02, 23:51
          Ciekawa jestem,jakim to okrucienstwem jest trzymanie w mieszkaniu
          nowofundlanda? Bo ogromny?A jesli mieszka w domu z ogrodkiem i spaceru nie zna
          w ogole,to wtedy jest cacy?To mit i lanie wody,ze dana rasa nadaje sie tylko i
          wylacznie do ogrodka.Jesli nawet masz jamnika a chodzisz z nim 3x dziennie po
          10 minut,to mimo,ze jest maly,jest bardzo,bardzo nieszczesliwym psem.Mam
          niufka,w mieszkaniu,i oprocz tego,ze jest troche brudniej,nie zauwazylam,zeby
          byl nieszczesliwy.Istota jest nie rasa,a to,co Ty mozesz zaoferowc psu i pies
          tobie.Marzena
    • Gość: Agusja Re: psiak w bloku IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 30.05.02, 17:58
      zosia napisał(a):

> Bardzo bym chciala miec psa w domu, ale nie chce go meczyc.

jesli nie masz zbyt czasu to lepiej nie decyduj sie na psa.Nie moze zostawac caly
      dzien sam w domu.
      A pozatym pies sie nie męczy w bloku jeśli tylko ma zapewniona odpowiednia ilosc
      ruchu i czasu spedzanego na dworze.Wtedy w domu bedzie sobie tylko odpoczywal i
      nie bedzie sprawial klopotow.

Jaka rasa najlepiej
      >
      > sie nadaje do bloku? Mieszkam na pierwszym pietrze i mam 3 pokoje. Myslalam o
      > jamniku, ale boje sie, ze sasiedzi nie wytrzymaja ich wycia i szczekania.

Kazdy pies(kazdej rasy)moze wyc i szczekac jesli od malego nie nauczy sie go ze
      musi poczekac i byc grzeczny jak jest sam.Pozatym nie moge byc za dlugo sam bo
      wtedy nic dziwnego ze halasuje a nawet niszczy cos w domu.
      Co do rasy to mysle ze kazda sie nadaje , wszystko zalezy od tego ile masz
      pieniedzy ,bo duzy pies wiecej kosztuje(jego utrzymanie) niz maly.Oraz ile masz
      czasu aby go z psem spedzac ,jesli malo to kup psa niezbyt ruchliwego i
      energicznego (np.mops)a jesli duzo to psa ktory ma temperament i lubi biegac i
      jest bardzo energiczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka