Dodaj do ulubionych

Dokarmianie ptaków

27.10.04, 08:11
W wątku o mowie zwierząt ramm.stein zamieściła bardzo interesującą i
wartościową wypowiedź, dotyczącą dokarmiania ptaków zimą. Myślę, że zasługuje
ona na umieszczenie w oddzielnym wątku:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=16891071&a=17051952
Na moim osiedlu jest grono osób karmiących gołębie. Karmą jest najczęściej
pokruszony chleb, choć widziałam również ziemniaki i kiszoną kapustę (!!!)Te
ostatnie "smakołyki" na moją prośbę usunęli sprzątacze.
Obserwuj wątek
    • Gość: Basia Re: Dokarmianie ptaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 12:40
      no to mi zabiłaś ćwieka....
      chlebkiem dokarmiam w zimie gołebie- to znaczy się dla nich jest niedobre;((
      Sikorki na balkonie mają w zimie wyżerkę- tym funduję słoninkę i ziarenka, już
      przyleciały i na mój balkon zaglądają- jakby się chciały przypomnieć że one
      niby pamiętają że to żarełko tu dla nich jest.
      No to co z tymi gołębiami???? dokarmiać - czy nie...
      no a jeżeli nie chleb to niby co...
      Pozdrawiam
      • Gość: VIP-1 Re: Dokarmianie ptaków IP: *.cwshs.com 27.10.04, 12:49
        Gość portalu: Basia napisał(a):

> no a jeżeli nie chleb to niby co...
        nic, same niech se zarcie znajda
      • weekenda Re: Dokarmianie ptaków 27.10.04, 13:32
        Cześć Basiu,
        zgadzam się z treścią załączonego artykułu jak i z tym co napisał VIP-1, może
        nie z formą ale tu nie o tym - znamy VIPa-Pierwszego ;-).

Ptaki, szczególnie w zimie powinny znaleźć same pożywienie. Jeśli będziesz
        chciała to oczywiście nikt Ci nie zabroni karmienia piórkowych ale należy
        chociaż zwrócić uwagę na rodzaj karmy.

Rzeczywiście pieczywo to dla ptaków nieszczęście. Kwasy w nim zawarte i inne
        różne spulchniacze i przyspieszacze powodują u ptaków szereg chorób. Jeśli już
        chcesz, to jakieś ziarna np. gołębie uwielbiają pszenicę (jest na kutię w
        sklepach), groch, siemię, sezam, płatki owsiane itd. Dla sikorek słoninka i
        boczek jest OK.

Poza tym nie zapomnij, że gołębie coś tam w odchodach przenoszą co jest dla nas
        ludzi bardzo niedobre. Nie będę się wymądrzać bo nie wiem co to za zaraz ale
        słyszałam, że badziewie jest dla nas szczególnie niebezpieczne.

Nie martw się. Różnych roślin co to rodzą przeróżne owoce też dużo. A i
        śmietników dostatek. Ptaki doskonale sobie radzą z jedzeniem. Mogą nie radzić
        sobie z niskimi temperaturami ale to już zupełnie inna inszość...
        pozdrawiam !
    • Gość: antypojeb Re: Dokarmianie ptaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 13:18
      Zgadzam się z tą wypowiedzią. Jak już świry chcą dokarmiać dzikie zwierzęta, to
      niech to robią cały czas. Inna sprawa to dokarmianie ptactwa latem! Debile
      wylewają zupę na ulicę, żeby ptaszki mogły sobie pojeść, a przecież ptaki mają
      żreć owady. I tym sposobem świry kolejny raz działają wbrew prawom natury i
      zaburzają działanie ekosystemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka