Gość: ninia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 16:38 w ktorym dniu od pierwszego dnia cieczki jest najbardziej plodny dzien u suki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lena_zienkiewicz Re: kiedy okres plodny u suki? 17.12.04, 17:13 www.ortowetrybinski.republika.pl/sub%5Ccieczka.html Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: kiedy okres plodny u suki? 17.12.04, 17:36 Chwylunia, a skąd tu gość, skoro logowanie jest obowiązkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zienkiewicz Re: kiedy okres plodny u suki? 17.12.04, 17:39 pewnie przeniesione z innego forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: kiedy okres plodny u suki? 17.12.04, 17:41 Ciekawe,czy to ta sama osoba, co chciała pinczerkę skojarzyć z dobermanem?... Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zienkiewicz Re: kiedy okres plodny u suki? 17.12.04, 17:45 jejku, przestań, bo zacznę żałować, że linka podałam !! :/ Odpowiedz Link Zgłoś
nina83 Re: kiedy okres plodny u suki? 20.12.04, 14:15 dzieki za linka.A tak poza tym to kolezanka o durnym nicku misiam1 czy jakos tak niech zajmie sie soba a nie zbawianiem swiata.Moja sprawa jest co krzyzuje z czym, g. cie to powinno obchodzic a poza tym kiedy ktos zadaje pytanie to albo sie na nie odpowiada albo nie.spojrz w slownik jez. polskiego i przeczytaj co to jest pytanie!i pomyslec ze tacy durnie maja zwierzeta,biedactwa skrzywione psychczne.I dybys ty dziecino zobaczyla jak moje pieski maja dobrze to sama bys chciala byc moim pieskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: kiedy okres plodny u suki? 20.12.04, 14:24 Nino, mam jedno, jedyne pytanie: BYŁAŚ KIEDYŚ W SCHRONISKU DLA ZWIERZĄT? nina83 napisała: > dzieki za linka.A tak poza tym to kolezanka o durnym nicku misiam1 czy jakos > tak niech zajmie sie soba a nie zbawianiem swiata.Moja sprawa jest co krzyzuje > z czym, g. cie to powinno obchodzic a poza tym kiedy ktos zadaje pytanie to > albo sie na nie odpowiada albo nie.spojrz w slownik jez. polskiego i przeczytaj > > co to jest pytanie!i pomyslec ze tacy durnie maja zwierzeta,biedactwa > skrzywione psychczne.I dybys ty dziecino zobaczyla jak moje pieski maja dobrze > to sama bys chciala byc moim pieskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nina83 do mysiam1 20.12.04, 14:43 bylam nie jeden raz i mam ze schroniska 2 przekochane zwierzaki,ktorych nikt nie chcial bo byly brzydkie a jeden nie ma lapy.Poza tym co miesiac wplacam na schronisko Na paluchu kwote pieniazkow (choc nie jest mi latwo bo jestem studentka).Wiec prosze nie traktuj mnie jak glupia, bezmyslna osobe. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: do mysiam1 20.12.04, 14:46 Wobec tego nie powinnaś się dziwić, że pomysł rozmnażania zwierząt niehodowlanych nie spotyka się z ciepłym przyjęciem. Chyba, że masz poza tym hodowlę psów rasowych, ale w takim przypadku wiedziałabys wszystko o psiej cieczce.Jeżeli natomiast chodzi Ci o czas, w którym suki należy najbardziej pilnować, mogłaś to napisać. nina83 napisała: > > bylam nie jeden raz i mam ze schroniska 2 przekochane zwierzaki,ktorych nikt > nie chcial bo byly brzydkie a jeden nie ma lapy.Poza tym co miesiac wplacam na > schronisko Na paluchu kwote pieniazkow (choc nie jest mi latwo bo jestem > studentka).Wiec prosze nie traktuj mnie jak glupia, bezmyslna osobe. Odpowiedz Link Zgłoś
nina83 Re: kiedy okres plodny u suki? 20.12.04, 14:53 ok,moj blad z tym rozmnazaniem-przyznaje. a jesli chodzi o pytanie nt cieczki to chodzilo mi o to kiedy trzeba najbardziej uwazac zeby nie miec malych psinek w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: kiedy okres plodny u suki? 20.12.04, 14:57 nina83 napisała: > ok,moj blad z tym rozmnazaniem-przyznaje. a jesli chodzi o pytanie nt cieczki > to chodzilo mi o to kiedy trzeba najbardziej uwazac zeby nie miec malych psinek > > w domu. Rozumiem i przepraszam za podejrzenia. Na pewno już to przeczytałaś, więc nie muszę Ci pisać, który to dzień. Jednak jeśli nie przewidujesz rozmnażania swojej suczki, polecam sterylizację - likwiduje nie tylko cieczkę, ale zapobiega ropomaciczu, a jest to stan zagrożenia życia dla suczki. Odpowiedz Link Zgłoś
nina83 Re: kiedy okres plodny u suki? 20.12.04, 14:55 w zwiazku z tym ze jestem tu od niedawana to mam pytanie:kto yo jest ten ontarian?bo jak cztam jego odpowiedzi albo nowe watki to wydaje mi sie ze on do konca nie jest normalny. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: kiedy okres plodny u suki? 20.12.04, 14:58 nina83 napisała: > w zwiazku z tym ze jestem tu od niedawana to mam pytanie:kto yo jest ten > ontarian?bo jak cztam jego odpowiedzi albo nowe watki to wydaje mi sie ze on do > > konca nie jest normalny. Nie jest nikim takim, kogo należy traktować poważnie ;-). Najlepiej ignorować albo obracać w żart. Odpowiedz Link Zgłoś
nina83 Re: kiedy okres plodny u suki? 20.12.04, 15:05 wiem ze sterylizcja to dobry pomysl natomiast w zwiazku z tym ze mam ja od niedawn to chcialabym zeby sie poczula pewniej w domu i dopiero wtedy pomysle o sterylizacji a poza tym nie chce zeby cierpiala. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: kiedy okres plodny u suki? 20.12.04, 15:32 nina83 napisała: > wiem ze sterylizcja to dobry pomysl natomiast w zwiazku z tym ze mam ja od > niedawn to chcialabym zeby sie poczula pewniej w domu i dopiero wtedy pomysle o > > sterylizacji a poza tym nie chce zeby cierpiala. To naprawdę nie jest cierpienie. Musisz tylko znaleźć dobrego weta, który umiejętnie przeprowadzi zabieg. Moja suczka była sterylizowana półtora miesiąca temu - sama operacja trwała pół godziny, szwy były czyściutkie, zaczęła się ruszać już jak ją wnieśliśmy do domu, ale przez resztę dnia polegiwała sobie i podsypiała. Przez następnych parę dni staraliśmy się ją mocno oszczędzać - raz czy dwa razy zrobiła siusiu w domu (chodziło o to, żeby nie zabrudziła sobie szwów na dworze). Już na drugi dzień szczekała, gdy słyszała dzwonek do drzwi i próbowała biegać po schodach. Nie ma się czego bać. Ropomacicze przysparza suczce o wiele więcej cierpienia i niestety bywa często śmiertelne... Nie daj się za to namówić na zastrzyki hormonalne, bo już jeden może doprowadzić do nowotworu. Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: kiedy okres plodny u suki? 20.12.04, 16:07 mysiam1 napisała: > To naprawdę nie jest cierpienie. Musisz tylko znaleźć dobrego weta, który > umiejętnie przeprowadzi zabieg. Nie, no - tu już "ściemniesz" albo nigdy nie widziałaś jak się robi taki zabieg... Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zienkiewicz Re: albert, mam pytanie 20.12.04, 16:12 chcę wysterylizować swoją sukę i zastanawiam się czy wyciąć "wszystko" czy nie.Co radzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: albert, mam pytanie 21.12.04, 16:31 Ja bym usunął wszystko. Zabieg z pozostawieniem macicy jest szybszy i wygodniejszy, mniejsza jest rana a więc rekonwalescencja lżejsza, jednak pozostawienie w jamie brzusznej niepotrzebnego narządu stanowi dodatkowe ryzyko powikłań (infekcje, martwice...) z większą możliwością wystąpienia "syndromu trzeciego jajnika" na czele. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: kiedy okres plodny u suki? 20.12.04, 16:21 albert.flasz napisał: > mysiam1 napisała: > > > > To naprawdę nie jest cierpienie. Musisz tylko znaleźć dobrego weta, który > > > umiejętnie przeprowadzi zabieg. > > Nie, no - tu już "ściemniesz" albo nigdy nie widziałaś jak się robi taki > zabieg... Dlaczego? Zabieg jest robiony pod narkozą, czyż nie? Wet opiekujący się moimi zwierzakami nie zgodził się wprawdzie, żebym uczestniczyła w zabiegu, ale na stronie internetowej jego gabinetu operacja ta jest pokazana krok po kroku na zdjęciach i opisana. I uważam, że dużo zależy od umiejętności weta, a może i od odpowiedniej techniki. Moja poprzednia suczka była sterylizowana dość "brutalnie" (parę lat temu) i nie dość, że płakała całą noc po zabiegu, to musiała nosić fartuszek, bo szwy brzydko wygladały. Zabieg, który przeprowadził na mojej foksterierce wet półtora miesiąca temu, był o lata świetlne do przodu w stosunku do tamtego. A na ropomacicze umarła w wieku 12 lat moja pierwsza suczka, którą dostałam mając 9 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
agata.balu Re: kiedy okres plodny u suki? 20.12.04, 23:04 albert.flasz napisał: > mysiam1 napisała: > > To naprawdę nie jest cierpienie. Musisz tylko znaleźć dobrego weta, który > > umiejętnie przeprowadzi zabieg. > > Nie, no - tu już "ściemniesz" albo nigdy nie widziałaś jak się robi taki > zabieg... Albert, naprawdę powazam Twoje wypowiedzi ale tu sie zagalopowałeś. Przy właściwym podaniu narkozy, i własciwym zaopatrzeniu pooperacyjnym w leki przeciwbólowe (mój wet dawał w zastrzyku trzydniowym)pies nawet przez chwile nie czuje bólu. Jest najwyzej tylko ogłupiały. I moich psów po tych trzech dniach nie zauwazyłam najmniejszych objawów bólu, a znałam je dobrze. Denerwowały je tlko szwy. Ale to nie było cierpienie! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: kiedy okres plodny u suki? 20.12.04, 23:32 agata.balu napisała: > albert.flasz napisał: > > > mysiam1 napisała: > > > To naprawdę nie jest cierpienie. Musisz tylko znaleźć dobrego weta, > który > > > umiejętnie przeprowadzi zabieg. > > > > Nie, no - tu już "ściemniesz" albo nigdy nie widziałaś jak się robi taki > > zabieg... > > > > > > Albert, naprawdę powazam Twoje wypowiedzi ale tu sie zagalopowałeś. Przy > właściwym podaniu narkozy, i własciwym zaopatrzeniu pooperacyjnym w leki > przeciwbólowe (mój wet dawał w zastrzyku trzydniowym)pies nawet przez chwile > nie czuje bólu. Jest najwyzej tylko ogłupiały. I moich psów po tych trzech > dniach nie zauwazyłam najmniejszych objawów bólu, a znałam je dobrze. > Denerwowały je tlko szwy. Ale to nie było cierpienie! A, zapomniałam napisać - u pierwszej suni na pewno nie podano leków p/bólowych, a ja na tyle mało wiedziałam, że nie miałam o tym pojęcia...I pies rzeczywiście cierpiał...:-( Natomiast w przypadku drugiej suczki leki zostały podane (na moje pytanie, czy je dostanie, wet odpowiedział "OCZYWIŚCIE!") i nie miała żadnych sensacji. Szwy lizała niezbyt często, właściwie drażniło ja tylko to "sreberko" i musiałam szybko uprać jej legowisko, bo dopóki czuła ten środek, nie chciała na nim spać. Aha, musiałam (chociaż nie wiem, czy to reguła po takim zabiegu, albo po narkozie) ją ciepło okryć pierwszego dnia, gdy dochodziła do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
begietka Re: kiedy okres plodny u suki? 21.12.04, 14:57 Cieple okrycie jest regułą po narkozie, ponieważ podczas jej stosowania organizm się wyziębia ( tak czytałam):))) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: kiedy okres plodny u suki? 21.12.04, 15:41 begietka napisała: > Cieple okrycie jest regułą po narkozie, ponieważ podczas jej stosowania > organizm się wyziębia ( tak czytałam):))) O, widzisz, czyli dobrze mi intuicja podpowiadała :-). Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: kiedy okres plodny u suki? 21.12.04, 16:48 Wyziębienie - to jedno, jego przyczyną natomiast jest uboczne działanie niektórych środków znieczulających, powodujące zaburzenia krążenia. Co do reszty, być może - trochę sie zagalopowałem, niemniej sterylizacja jest poważnym zabiegiem na otwartej jamie brzusznej,w pełnej narkozie i z dużą raną pooperacyjną. To dobrze, że lekarz stosował środki przeciwbólowe, jednak mimo to, zwierzę swoje wycierpi: rekonwalescencja trwa w sumie ponad 2 tygodnie (przy czym najniebezpieczniejsze okresy - to około trzeciego oraz około 7 dnia po operacji. Przez około tydzień po zabiegu zwierzęcia powinno się pilnować i szczególnie się nim opiekować... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: kiedy okres plodny u suki? 21.12.04, 18:10 albert.flasz napisał: > Wyziębienie - to jedno, jego przyczyną natomiast jest uboczne działanie > niektórych środków znieczulających, powodujące zaburzenia krążenia. Co do > reszty, być może - trochę sie zagalopowałem, niemniej sterylizacja jest > poważnym zabiegiem na otwartej jamie brzusznej,w pełnej narkozie i z dużą raną > pooperacyjną. To dobrze, że lekarz stosował środki przeciwbólowe, jednak mimo > to, zwierzę swoje wycierpi: rekonwalescencja trwa w sumie ponad 2 tygodnie > (przy czym najniebezpieczniejsze okresy - to około trzeciego oraz około 7 dnia > po operacji. Przez około tydzień po zabiegu zwierzęcia powinno się pilnować i > szczególnie się nim opiekować... Albercie, ja wiem o tym, że to JEST operacja. Mimo to uważam, że lepiej w ten sposób suczkę zoperować niż potem robić to dla ratowania jej życia, gdy ma ropomacicze. Przy sterylizacji jednej z moich suczek rana i szew były rzeczywiście paskudne,ale u tej, którą mam teraz szew był równiutki i miał może z 10 cm długości. Gdyby nie to, że "oszczędzanie się" egzekwowaliśmy w zdecydowany sposób, nasza suczka już po 2-3 dniach zaczęłaby biegać. Na pierwszy spacer poszła po 2 tygodniach, a na dwór zaczęła wychodzić po jakichś 3 dniach (oczywiście b.ostrożnie)i wtedy też zaczęła normalnie chodzić po schodach. Aha, dostała też zastrzyk na poprawę krążenia, jeszcze przed zabiegiem. Odpowiedz Link Zgłoś