Dodaj do ulubionych

owczarek niemiecki

15.01.05, 01:59
mam ow. niemieckiego. pies ma 4lata. nie wiem dlaczego ale idzie on do
kazdego zeby sie bawic to nawet mi nie przeszkadza ale czego nie rozumiem to
to ze wpuszcza kazdego do domu nawet jesli nie zna. zamiast zawarczec to on
ogonem macha. boje sie ze ktoregos dnia wszystko mi z domu wyniasa albo ktos
mnie zaatakuje a on nawet mnie nie obroni. czy ktos moze mi poradzic co mam
zrobic
Obserwuj wątek
    • vvaligora Re: owczarek niemiecki 15.01.05, 12:25
      a czy szczeka jaktos sie zbliza do domu, albo gdy podjedzie samochod?
      • 23myszki Re: owczarek niemiecki 14.02.05, 19:29
        Ciesz sie :)
        Gwarantuje Ci, ze w przypadku prawdzwego zagrozenia zareaguje wlasciwe :)
    • dominica Re: owczarek niemiecki 15.01.05, 12:31
      macha bo obcy jest przy Tobie, skad wiesz czy jak by byl sam by faceta nie
      poturbowal?
    • albert.flasz Re: owczarek niemiecki 15.01.05, 15:46
      Wydaje mi się, że nic się nie da zrobić: po prostu - "ten egzemplarz tak ma"...
    • brytan Re: owczarek niemiecki 17.01.05, 20:31
      a znasz inne owczarki niemieckie?
      • kadka3 dzieciak odezwji sie 18.01.05, 10:01
    • agata.balu Re: owczarek niemiecki 17.01.05, 22:59
      Nie wiesz, ze "psy obronne" wyszły już z mody? Teraz psy służą do tropienia,
      pomagania niepełnosprawnym, jako alarmy domowe i do przyjaźnienia się. Pies, z
      natury rzeczy nie jest agresywny i nie trzaba uczyć go agresji!
      • kraxa zgadzam sie z agata.balu 18.01.05, 10:38
        jesli chcesz miec pas obronczego to trzeba juz zaczac od dobrania odpowiedniego
        szczeniaka z miotu. Potem stosuje sie szkolenie obronne, ale to jest uczenie
        psa agresji i trzeba miec naprawdfe silna reke, zeby psa trzymac krótko, zeby
        sobie na zbyt wiele nie pozwalaB kiedy to nie jest niezbedne. Poza tym fakt, ze
        pies przyjaznie wita obcych w Twojej obecnosci [wiadczy o tym, ze nie czuje sie
        przewdonikiem stada. I bardzo dobrze, bo nie jest znerwicowany. agresja to
        obrona przed strachem, a tak reaguja psy, które nie radza sobie z poczuciem ze
        sa przewdonikiem stada. w mieszkaniu zaloz alarm i ciesz sie psem.
        • gapka Re: zgadzam sie z agata.balu 18.01.05, 11:28
          nie trzeba cwiczyc psa na obrone. Moje wszystkie owczarki instynktownie
          szczekaly zawsze jak obcy zblizal sie do domu. a podczas naszej nieobecnosci
          szczekiem wyploszyly 2 zlodziei z sasiedniego domu. Terytorialnosc jest w ich
          krwi.
          • zielony_listek Re: zgadzam sie z agata.balu 19.01.05, 14:04
            Chyba, gapko, zapomniałaś przeczytac list założyciela/lki wątku. najwyraźniej
            tamten piesek inaczej rozumie terytorialność, bardziej gościnnie :-)
            Poza tym nie rozumiem stwierdzenia "nie trzeba ćwiczyć psa na obronę".
            Charaktery psów jednak się różnią, jeden ma instynkt obrony swego terytorium
            bardzo rozwinięty, inny wcale. Czasem właściciel nieświadomie uczy psa pewnych
            reakcji - pogłębia lub niweluje pewne cechy.
            Czy widziałaś kiedyś kurs na psa oborończego albo psa stróżującego?

Pozdrawiam
            zielony_listek
            • koncowka Re: zgadzam sie z agata.balu 20.01.05, 10:14
              ale owczarki niemieckie maja duza terytorialnosc we krwi.
    • wujekzkanady Re: owczarek niemiecki 19.01.05, 14:27
      dzieciak2103 napisała:

> mnie zaatakuje a on nawet mnie nie obroni. czy ktos moze mi poradzic co mam
      > zrobic
      zmien psa
    • kobbieta Re: owczarek niemiecki 22.01.05, 23:58
      moj owczarek lubi jak go obcy glaszcza, lubi ldzi ktorzy nas odwiedzaja.
      uwielbia dzieci i inne psy - jest bardzo rozrelaksowany. Natomiast bardzo
      glosno szczeka jak uslyszy halas/ obce glosy poza domem. Ale w mojej obecnosci
      calkowicie akceptuje obcych.
      • wadera2 Re: owczarek niemiecki 23.01.05, 13:54
        Mam owczarka suczkę, am co prawda dopiero 7 misięcy, ale jest też taka bardzo przyjacielska. Jeżeli wpuszcze kogoś do domu, to ona go po prostu wita radośnie! Nawet na spacerze gdy ktoś do niej przyjaźnie zagada zaraz biegnie, kładzie uszyska i wita się bardzo przyjaźnie. Czy byłaby moim obrońcą - nie wiem, podejrzewam, że nie ( w każdym razie nie teraz, nie w tym wieku). Niemniej wielu , na prawdę wielu ludzi boi się jej wyłącznie ze względu na potęzny wygląd i myślę, że to już stanowi dla mnie ochronę gdy np. ide z nią na specer po zmroku. To mi wystarcza, może to nawet lepiej, że w ogóle nie ma w niej agresji? Ani słynnego "terytorializmu" owczarków.
    • dobjer3 Re: owczarek niemiecki 24.01.05, 08:06
      ten pies był zle prowadzony od urodzenia ,i juz z niego nic nie będzie t/z juz
      taki zostanie
      • brytan Re: owczarek niemiecki 24.01.05, 08:51
        dobjer nic nie znasz sie na psach
        mialem 6 owczarkow i mialy wrodzony w sobie obronny instynkt.
    • karlaa Re: owczarek niemiecki 24.01.05, 14:47
      Wydaje mi sie ze nie masz sie czego obawiac!Po pierwsze sam wyglad odstrasza
      potencjalnego bandyte:)A po drugie,mialam do niedawna owczarka
      niemieckiego,ktory wital sie z kazdym kto wszedl za naszym pozwoleniem do
      domu.Do pewnego czasu tez myslalam ze moj piesek nigdy nie wykaze sie agresja w
      stosunku do nikogo ale sie mylilam.Okazalo sie ze piesek jest urodzonym
      obronca:)))
    • mamonka01 Re: owczarek niemiecki 24.01.05, 15:31
      Owczarki niemieckie bardzo łatwo uczą się różnych sztuczek. Jeżeli chcesz czuć
      się przy nim pewniej, zastosuj znany psychologiczny trik. Naucz go na ukrytą
      komendę (na przykład gest dłoni,słowo),warczenia i szczeżenia zębów.Kapitalnie
      dzałanie odstraszające w przypadku niemiłej sytuacji, no oczywiście pod
      warunkiem, że wcześniej psa nauczysz karności i chodzenia przy nodze. Tak
      wogóle, to sama obecność dużego i posłusznego psa zapewnia ci bezpieczeństwo.
      Rozpuść plotkę wsród znajomych że on jest nauczony, że każdego wpuszcza ale bez
      rozkazu nie pozwala wyjść.Grunt to zła fama o psie a nie jego rzeczywista
      agresja.
    • aans Re: owczarek niemiecki 27.01.05, 08:19
      Pies po prostu ma taki charakter. Dość dobrze zanm tę rasę (własne
      doświadczenia). Jednak w sytuacji kiedy pies wyczuje niebezpieczeństwo możesz
      być pewna ze bedzie Cie bronił!

-----------------------------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka