Dodaj do ulubionych

ile zyje szczur?

28.01.05, 18:13
jaka jest przecietna długość zycia szczura hodowanego w klatce?
Obserwuj wątek
    • indira Re: ile zyje szczur? 28.01.05, 18:45
      W książeczce o szczurach czytałam, że 2 lata, ale mój weterynarz powiedział, że żyją ok. 5 lat. Zdarza się też, że szczur może dożyć sędziwego wieku, np. 8 lat. One zazwyczaj umierają na raka, ponieważ wywodzą się od szczurów trzymanych w laboratoriach, na których były przeprowadzane badania pod kątem leczenia raka. Genetycy zmodyfikowali im geny tak, aby szczury miały wrodzoną skłonność do zachorowania na raka.
      • l2m Uwagi na uboczu 29.01.05, 11:54
        indira napisała:

> One zazwyczaj umierają na raka, ponieważ wywodzą się od szczurów trzymanych
        > w laboratoriach, na których były przeprowadzane badania pod kątem leczenia
        > raka. Genetycy zmodyfikowali im geny tak, aby szczury miały wrodzoną
        > skłonność do zachorowania na raka.

One faktycznie często umierają na raka, ale nie dlatego, że pochodzą od jakiejś
        zmodyfikowanej linii, tylko dlatego, że gryzonie (szczury, myszy, chomiki i
        inne) jako takie posiadają znacznie słabszy system reparacji, niżli my. To nie
        jest skutek manipulacji genetycznych, tylko naturalna cecha, charakterystyczna
        dla tych zwierząt.

Oczywiście, istnieją linie gryzoni z wysoką (nawet jak na gryzoni) skłonnością
        do określonych form raka. Te faktycznie są zmodyfikowane. Mamy jedną taką linię
        myszy (nazywają się ICR). Otóż one właściwie wszystkie zapadają na raka w wieku
        od pół roku do 9 miesięcy, w najlepszym (dla myszy, oczywiście) przypadku - do
        roku. Tak wygłąda linia naprawdę przedysponowana do raka. Ale w domu się je,
        oczywiście, nie trzyma.
    • rawek3 Re: ile zyje szczur? 29.01.05, 14:25
      krewetka napisała:

> jaka jest przecietna długość zycia szczura hodowanego w klatce?
      Tez kiedys koniecznie chcialem miec szczura,swiat jest pelen szalencow
    • tunieczka Re: ile zyje szczur? 30.01.05, 18:10
      moje szczury żyły ok. 3 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka