Dodaj do ulubionych

sucha karma - jak przekonać psa?

30.01.05, 20:53
witajcie!
ja i mój bokserek jesteśmy zmuszeni przejść na suchą karmę dla psów z
problemami skórnymi (wet zalecił eukanubę).
Pies nie chce tego jeść - metoda 'przyzwyczajania' psa do ciasteczek, którą
zaproponował weterynarz czyli 'dać i czekać nawet kilka dni jeśli pies nie
zje' nie bardzo się sprawdziła. Pies wolał przez 5 (!) dni NIC nie jeść, niż
chwycić się za suchą karmę... Próbowałam dawać mu karmę innych firm, ale też
nie chce tego jeść...
Wiem, że pies nie przyzwyczajony do jedzenia mięsa, cięzko przestawia się na
inny rodzaj jedzenia, ale trzymać głodnego psa przez tyle dni?
Czy ktoś z Was musiał zmienić psu dietę na ciasteczka? Może zna jakieś
sztuczki jak zachęcić psa do jedzenia suchej karmy i aby to przejście było jak
najmniej 'bolesne'?

dzięki za pomoc
twist
Obserwuj wątek
    • piekielny.twist Re: sucha karma - jak przekonać psa? 30.01.05, 21:02
      > Wiem, że pies nie przyzwyczajony do jedzenia mięsa
      tfu! miało być 'przyzwyczajony do jedzenia mięsa' :)
      • comma Re: sucha karma - jak przekonać psa? 30.01.05, 21:29
        moja suka co prawda "od dziecka" je sucha karme, ale ja dodaje jej dodatkowo
        odrobine oleju z siemienia lnianego (dostepny w sklepach ze zdrowa zywnoscia).
        Daje ilosc doslownie symboliczna - zeby mi sie suka nie upasla. Mozesz
        spróbowac, chodzi o to zeby chrupki byly sliskie, a nie suche i chropowate.
        Mozesz tez zwilzac je delikatnie woda, aby uzyskac ten sam efekt. Zycze
        powodzenia, pozdrawiam :-)
    • sela1 Re: sucha karma - jak przekonać psa? 30.01.05, 21:41
      Wątpię czy będzie chciał jeść samą suchą karmę, ja swojemu pupilowi oprócz
      mięsa z drobiu i warzyw staram się też podawać, chociaż raz na dwa dni jako
      drugi posiłek eukanubę, dodaję do niej łyżeczkę masła i wtedy po długim
      namawianiu zje, spróbuj dodać trochę masła może akurat się skusi. Powodzenia :-)
    • piekielny.twist Re: sucha karma - jak przekonać psa? 30.01.05, 21:53
      dzięki za odpowiedzi :)
      dodaję mu oleju na sierść, ale on nawet tak podanej karmy jeść nie chce :/

czasami udawało mi się go przekonać, że sucharki to coś dobrego: przez pól
      godziny udawałam, że sama je jem, cmokałam, zachwycałam się (istny cyrk)...
      nawet troszkę zjadał... niestety potem się wycwanił, i żadne przedstawienia nie
      pomagały...
      martwiło mnie również to, że pies praktycznie nie rozgryza tych ciastek, tylko
      je połyka w całości :/

ps. spróbuję z tym masłem :)
      • dan8 Re: sucha karma - jak przekonać psa? 31.01.05, 04:48
        Ugotuj rosol z duza iloscia warzyw,marchew,kapusta,pietrusz ka nie dodawaj
        cebuli.Warzywa pokroj,cieplym roslem zalej sucha karme,podaj jak bedzie
        namoczona.
        Zapach rosolu i warzyw powinien zachecic psa do jedzenia.
    • blue.berry Re: sucha karma - jak przekonać psa? 31.01.05, 10:05
      do urozmaicania karmy rzeczywiscie swietnie nadaje sie wyzej wspomniany wywar
      na warzywach. generalnie dobrze jest dodawac cos co intensywnie pachnie, np
      drobno potarty ser lub parowke, (oczywiscie jesli mozesz podawac psu takie
      rzeczy, bo nie wiem czy problemy skorne zwiazane sa z alergia na jakis typ
      pozywienia).
      niestety niektore psy nie chca jesc suchej karmy i juz:) ja ze swoim meczylam
      sie dosc dlugo, ponad dwa lata - kombinujac, gotujac, mieszajac. dopiero
      koniecznosc scislej diety trwajacej pol roku (pies musial zbic wage bo byl po
      operacjach) i odkrycie karmy acana zmienily ten stan rzeczy. aha i u mojego tez
      kompletnie nie dzialala opcja 'dać i czekać nawet kilka dni jeśli pies nie
      zje'. potrafil nie jesc i juz.
      • piekielny.twist Re: sucha karma - jak przekonać psa? 31.01.05, 12:10
        > do urozmaicania karmy rzeczywiscie swietnie nadaje sie wyzej wspomniany wywar
        > na warzywach.

niestety nie mogę mu podawać ani bulionu ani rosołu (też o tym myśłałam ale
        lekarz mi zabronił)
        pies, który do mnie trafił niedawno (4mies temu) był prawdopodobnie karmiony
        przez całe życie kośćmi i korpusami kurczaków - efekt permanentne przebiałczenie
        i uczulenie (miał jedna wielka ranę w uszach, pies cały czas się drapie).
        Stosuję maść i po 'dotuczeniu' (pies był wychudzony) wet kazał przejśc na karmę
        dla uczuleniowców...

dałam mu wczoraj wieczorem odrobinę masła do karmy... miska stoi do dziś
        pełna... :((

• comma Re: sucha karma - jak przekonać psa? 31.01.05, 15:39
          a spróbuj moze naniesc na palce odrobine tluszczu z tlustej wedliny, pieczonego
          kurczaka itp i "pogmerac" w karmie, tak, by przeniesc aromat. Przy czulym wechu
          psa nawet odrobina powinna byc zachecajaca. Glaski dla niejadka, mam nadzieje,
          ze uda Ci sie go w koncu przekonac :-)
    • 84aga Re: sucha karma - jak przekonać psa? 31.01.05, 14:04
      Boksery to psy skłonne do uczuleń. Ale powiedz mi w jakich okolicznościach pies trafił do Ciebie? W jakim jest wieku? Czy przez te 4 miesiące pobytu u Ciebie cały czas się drapie? Czym go do tej pory karmiłaś? Na jakiej podstawie wet stwierdził, że to uczulenie, robił zeskrobiny z uszu? Jakie objawy ma psina, czy uszy są czyste, ma może jakieś krosty, wypada mu sierść...?
      • dan8 Re: sucha karma - jak przekonać psa? 31.01.05, 14:27
        Problemem jest to,ze psiunia zostal nagle przestawiony na inny rodzaj
        karmy.Stopniowe przestawienie latwiej by zniosl.
        Nie uwierze,ze wywar z rosolu i warzyw bedzie miec uboczne skutki,chodzi
        przeciez o zachecenie psa do suchej karmy i ilosc wywaru dodana do karmy bedzie
        przeciez niewielka,nie bedzie w tym miesa na ktorym ugotujesz ten rosol tylko
        plyn i warzywa.
        Zamiast miesa mozesz ugotowac rybe i warzywa,chodzi o zapach,ktory go zacheci.
    • eulalija Re: sucha karma - jak przekonać psa? 31.01.05, 19:48
      Może moczyć wrzątkiem, niech spęcznieje, i dosmaczać wióreczkami malusieńkimi
      mięsa? Może spróbuj dodać odrobinę Royal Canin, ma mocno mięsny zapch, dorzucić
      do Eukanuby. Moja Eu. nie bardzo chciała jeść a rozmoczony R.C. rąbie jak
      maszyna. Życzę powodzenia w próbach
    • lonkafly Re: sucha karma - jak przekonać psa? 30.11.22, 09:36
      W takiej sytuacji gdy pies nawet nie ruszy suchej karmy, lepiej wprowadzać ją stopniowo. Mieszać po trochu z dotychczasowym menu psa. Można też dodawać bardziej atrakcyjną smakowo karmą półmiękką np. Alpha Spirit ma takie w swojej ofercie ( a skład świetny 85% mięsa). Jakieś oleje z łososia, jogurt naturalny bądź jajko też powinno pomóc. Polecam też poczytać składy karm i spróbować dobrać coś zdrowego ale atrakcyjnego smakowo dla psa, czym nie pogardzi. Ja przeszukuję i sucha karma dla psa zamawiam na stronie Unizoo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka