bemilkaa 20.04.05, 12:17 Bardzo proszę o radę jakiej rasy pies jest najodpowniejszy dla małego dziecka. Z góry b. dziękuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ninkani Re: Jaki najlepszy pies dla mojej 3 letniej córec 20.04.05, 12:23 Znaczy się,że córcia będzie i karmić i wyprowadzać pieska na spacery!!!!!Swietnie!!!!!!!! Kup jej Owczarka kaukazkiego jest duży i ja obroni!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Jaki najlepszy pies dla mojej 3 letniej córec 20.04.05, 12:24 dla malego dziecka najbardziej odpowiedni jest pies pluszowy. dla rodziny z malym dzieckiem - coz - wszystko zalezy od warunkow i mozliwosci - miejsca zamieszkania (blokowisko, dom z ogrodem), czasu i ochoty (szansa na spacery 3 x 10 min czy 3 x godzina), ilosci domownikow zajmujacych sie psem (duza rodzina chetna do opieki czy jedna zestresowana matka szarpiaca sie pomiedzy mezem dzieckiem a psem), doswiadczenia (pierwszy pies w zyciu) i jeszcze paroma innymi czynnikami. jesli napiszesz cos wiecje to moze bedziemy umieli jakos doradzic pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
begietka Re: Jaki najlepszy pies dla mojej 3 letniej córec 20.04.05, 13:55 Żaden,co stwierdzam z przykrością, ale 3 letnie dziecko jest za małe,by ponosić odpowiedzialnośc za jakąkolwiek inną istotę...Poczekaj jeszcze z 5 lat,na razie proponuję rybki...będzie mogła popatrzeć, nakarmić, ale nie dotykać- więc krzywdy im nie zrobi...Nie piszę tego złośliwie,ale takie jest moje zdanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: polecam boksera 20.04.05, 15:49 a najlepiej suczkę .Ja zakupiłam bokserkę jak córka skończyła 2 latka.Jak najbardziej polecam aby dziecko dorastało w towarzystwie psa, tylko musisz od pierwszego dnia zakupu psa wychowywać córkę w przekonaniu, że pies jest o wiele słabszą istotą niż dziecko.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: polecam boksera 20.04.05, 18:27 I psa w tym samym przekonaniu. Najlepiej, jak to będzie dorosły bokser, swiadomy, ze skakać na dziecko nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: polecam boksera 20.04.05, 19:03 e tam dorosłego.Ja proponuję szczeniaczka-tym bardziej właśnie przy dziecku.Uważam, że dorosły pies bądź co bądź ma już "swój charakter", szczeniaka natomiast wychowają na takiego psa, jakiego będą chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: polecam boksera 20.04.05, 19:49 ja również polecam boksera! i coolie i sheltie,beagle,samojeda,border coolie,goldeny:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry ???? 21.04.05, 08:41 > ja również polecam boksera! > i coolie i sheltie,beagle,samojeda,border coolie,goldeny:) nie zapomnijcie jedynie dodac ze: bokser wymaga duzej dawki ruchu, dlugich aktywnych spacerow, pozostawiony na dlugo sam w domu niszczy mieszkanie. jest bardzo zywiolowy, wiele osob ma problem z oduczeniem go skakania. bardzo szybko stanie sie silnym duzym psem z psychika ciagle szczeniaka - moze zrobic dziecku krzywde po prostu niechcacy brykajac kolo niego dla zabawy. beagle jest psem gonczym o bardzo konkretnym charakterze - mimo ze jest niewielki i sliczny potrafi pokazac kto tu rzadzi. nie slucha sie na spacerach i chetnie samowolnie sie oddala. bez odpowiedniej dawki ruchu robi sie po prostu nieznosny. samojed - mimo iz jest psem stosowanym w dogoterapi i wiele osob rozplywa sie nad jego wspanialaym charakterem (ja rowniez:) nie polecilabym go komus bez doswiadczenia a za to z malym dzieckiem. poza tym jest to rasa dla znawcow. golden (jak mniemam retriver) - pies w ogolnej opini bardzo rodzinny, cieply i przyjazny. warto jednak dodac ze bez odpowiedniego zaangazowania w wychowanie i ukladania psa w pierwszym roku zycia wyrasta na "skaczacego oszoloma do ktorego nic nie dociera". border collie i w ogole owczarki szkockie - ja osobiscie nie polecalabym ich do domu z malymi dziecmi z tego wszytskiego najlepsza porada jest sheltie. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: pragnę dodać, że 21.04.05, 08:47 mam sukę bokserkę, wiem jaka jest (tak ją wychowałam) i jak najbardziej polecam psa tej rasy.Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry ja rowniez pragnę dodać, że... 21.04.05, 10:27 mialam psa boksera w dziecinstwie ktory mimo iz bardzo mnie kochal (a ja jego) to pare razy zrobil mi kuku (mialam wtedy tak ok 7 lat) np postanowil pognac za koniem ktorego zauwazyl a ja zamiast puscic smycz trzymalam sie jej kurczowo i jechalam twarza po chodniku. jednej mojej znajomej bokser w ramach uniesienia zwiazanego z powitaniem lapa trafil w twarz (bokser nie skakal tylko sie tak cieszyl a ona sie pochylila nad nim)- pech chcial ze trafil w oko i mocno uszkodzil jej siatkowke. ledwo jej uratowali wzrok w tym oku. dlatego tez mimo ze w bokserach zakochana jestem od zawsze to po ostatnich przemysleniach nie polecilaby ich do domu z malym dzieckiem. ale to sa tylko moje przemyslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: ja rowniez pragnę dodać, że... 21.04.05, 10:39 >ale to sa tylko > moje przemyslenia. no i git!ja mam inne.Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
peste Re: Jaki najlepszy pies dla mojej 3 letniej córec 21.04.05, 00:28 Miejmy nadzieje, ze nie skonczy sie tak jak ponizsza historia, ktora opowiedzial mi "moj" weterynarz. Przyprowadzono mu 6 miesiecznego Labradora (najnowsza moda, jak mi sie wydaje), aby sie go pozbyc. Na pytanie dlaczego, czy pies jest chory np, tatus odpowiedzial, nie, ale synek juz sie nim znudzil. Psa musza chciec rodzice!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi23 Re: Jaki najlepszy pies dla mojej 3 letniej córec 21.04.05, 08:41 Zgadzam sie w 100%!!! Pies ma być wziety swiadomie. Z konsekwencjami. Znam ludzi ktorzy wzieli do domu z ogrodkiem rotweillera, w pewnym momencie pozwolili bawic sie 2-letniemu synkowi z 1-rocznym psem, pies pogryzł dziecko, został za karę uspiony "bo był agresywny...". Chce powiedziec, Ze fajnie jest gy dziecko wychowuje sie z psem, ale trzeba zdawac sobie sprawe, ze taka sytuacja moze nastapic i pies to tylko pies, wziety dla dziecka czy dla siebie trzeba przemyslec jaka rasa kto bedzie sie zajmowal i co niesie to za sobą. Bokserka napewno będzie i lagodna i swietna dla rodziny w ktorej jest 3-letnie dziecko. Bo tak powinno brzmiec twoje pytanie: nie jaki pies dla 3-letniego dziecka tylko jaki pies dla rodziny z 3-letnim dzieckiem. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
begietka Re: Jaki najlepszy pies dla mojej 3 letniej córec 21.04.05, 09:00 Proponuję tego- serce mi się ściska,nie mogę przestać o nim myśleć,ale mam już trzy psy.....Może dla Was byłby akuratny:) Bemilkaa,zobacz:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=664&w=21287829 Odpowiedz Link Zgłoś
bemilkaa Dziękuję za wszystkie wypowiedzi 21.04.05, 13:03 Przeczytałam uważnie. Faktycznie to rodzice a nie 3 letnie dziecko muszą podjąć decyzje.Myślę, że narazie sobie tą sprawę odpuszczę.Poczekam aż moja córka podrośnie i stanie sie bardziej samodzielna. Za 3 miesiące zamieszkam w dużym 120 m. mieszkaniu więc teoretycznie warunki by były, ale chyba najpierw pomyśle o drugim dziecku a za jakiś czas napewno o psie.... Pozdrawiam wszystkich PA! Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi23 Re: Dziękuję za wszystkie wypowiedzi 21.04.05, 13:12 Gratuluję trafnej decyzji, ja kiedys podjęłam przeciwną do twojej- musialam opiekowac sie pierwszym dzieckiem i psem, na drugie nie było czasu...teraz za to płace, nie mam czasu z innych powodów...(praca, szkoła dziecka, kredyt i takie tam0. Gwarantuje ci, że robisz dobrze. Pomyśl o kocie, ja mam 2 i jestem zadowolona. Po domu biega futro, jest nie kłopotliwe, mozesz wrócic poźno i nie bedziesz miała nasikane w salonie. I nie bedziesz musiala wstawac pol godz wczesniej rano by wyjsc z psem..polecam. Moj maz nie lubil kotów...teraz uwielbia, i ma zdanie takie jak ja. I sam do tego doszedł. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
annskr Re: Dziękuję za wszystkie wypowiedzi 21.04.05, 13:39 Trochę na Ciebie naskoczono, ale to w dobrych zamiarach :):). Jezeli chczez mieć domowe zwierzatko sprawiające niewiele kłopotu i będące dobrym towarzyszem dla dziecka, weź kota, a najlepiej dwa młode, nie kociaki - takie ok.1 roku. Zajrzyj na forum koty - tam pisze mama007, która właśnie tak postąpiła. Ja mam dwa koty bez dzieci, jedna kotka była z dzieckiem od jego urodzenia - pilnowała małe, jak mała zapłakała, kotka leciała alaramowac matkę dziecka, broniła wózka, dziecku pozwalała rozbierać się na części. Teraz kocur domowo- podwórzowy, mocno zasadniczy i pazurzasty, bawi się z trzylatką równie łagodnie, jak go zmęczy, to po prostu idzie na dach lub na drzewo, poza zasięg małej. Odpowiedz Link Zgłoś
ninkani Widzę,że Pani jest jednak rozsądna!!! 21.04.05, 14:57 I to trzeba pochwalić!!!!! Wszystko jest na miejscu i przemyślane,a podjęta decyzja uważam,że trafna!!!!Pies to jest ogromny obowiązek poparty wieloma wyrzeczeniami, natomiast również przychylę się do opinii o kotkach!! Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian bierz psa jaki ci sie podoba 21.04.05, 15:03 jak zobaczysz, ze sobie nie dajesz rady to futrzaka mozesz oddac (chocby i do schroniska) Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa czyli tam, gdzie ty ontarian 21.04.05, 15:36 Juz dawno powinienies sie znalezc:-P Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian nie byloby tak zle 21.04.05, 15:41 tutaj maja calkiem niezle warunki w schroniskach Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa ZAPRASZAMY!!! 21.04.05, 15:56 w ramach wolontariatu moge wlasnorecznie Cie czesac i odkleszczac, ewentulanie wyprowadzac na siku :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian [...] 21.04.05, 16:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bemilkaa Dzięki za propozycję kraxsa!!!!!!!!!! 22.04.05, 09:59 Choć bardzo kusząca raczej nie skorzystam. PA! PA! Odpowiedz Link Zgłoś
bemilkaa Pozdrawiam wszystkich wielbicieli kotków 22.04.05, 10:12 Jestem niestety alergikiem i widok kotka nawet najsłodszego doprowadza mnie do kichania 100 razy na minutę!Napewno za parę lat będe miała pieska, ale musi być to piesek nie za bardzo "puchaty" bo niestety na sierść jestem również uczulona. Teraz muszę skupić się na remoncie mieszkania a potem na intensywnym przekonywaniu męża, że poradzimy sobie z drugim dzieckiem.Ja bardzo tego chcę natomiast mąż najwyraźniej sie boi!Nasza córeczka ma już 3 latka i myślę, że najwyższy czas na rodzeństwo. Tym bardziej, że ja 1 listopada kończę 35 lat! Ze zwierząt pozostają mi narazie rybki, które pływają sobie grzecznie w akwarium i niczego odemnie nie chcą. Pozdrawiam wszystkich wielbicieli zwierzaków! Pozdrowionka dla Persi PA! PA! Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: a ja cię namawiałam na psa :( 22.04.05, 10:38 potem się okaże, że masz alergię i kolejny pies trafi do schroniska :( Odpowiedz Link Zgłoś
bemilkaa Jeśli zdecyduję sie na psa to napewno go nie oddam 22.04.05, 11:56 do schroniska!!! To bedzie zupełnie świadoma decyzja! Miałam już psa , ktory sobie mnie wybrał bo niestety ktoś go wyrzucił.To był najcudowniejszy kundelek na świecie.Miałam go 2 lata i wiem ile pies potrafi dać radości!!!!!Nigdzie go nie oddałam pomimo alergii.Miał niestety wypadek... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi23 Re: Pozdrawiam wszystkich wielbicieli kotków 22.04.05, 13:34 dzieki za Pzdr, wiesz ja kończe 6 listopada 35 lat i tez mysle ze bede za stara za chwile na drugie dziecko...ale tez juz mam plany by to zmienic, na razie musze kupic mieszkanie dla naszej rodzinki z 2 kotami...oczywiscie sa brane pod uwage przy okresleniu metrazu... Pzdr, Pepsi Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: Pozdrawiam wszystkich wielbicieli kotków 22.04.05, 13:38 pepsi23 napisała: > dzieki za Pzdr, wiesz ja kończe 6 listopada 35 lat i tez mysle ze bede za stara > > za chwile na drugie dziecko... dobrze myslisz Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi23 Re: Pozdrawiam wszystkich wielbicieli kotków 22.04.05, 14:41 oNTARIAN I TAK CIE LUBIĘ, CZESTO CZYTAM TWOJE POSTY, MASZ KREGOSŁUP I W WIĘKSZOŚCI WIEM CO CHCESZ POWIEDZIEC...CHOCIAŻ WIĘKSZOŚĆ FORUMOWICZÓW NA CIEBIE NAJEZDŻA, NO CZASAMI PRZEGINASZ JAK SIE ZAGALOPUJESZ, ALE CO BYŁOBY WARTE TO FORUM BEZ CIEBIE...PZDR PEPSI. PS. MASZ RACJĘ, WIEM I WIERZE W TO CO NAPISAŁAM, CO BYŚ NIE MÓWIŁ TO I TAK TO PRAWDA. pA. Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: Pozdrawiam wszystkich wielbicieli kotków 22.04.05, 15:04 pepsi23 napisała: > WIĘKSZOŚCI WIEM CO CHCESZ POWIEDZIEC...CHOCIAŻ WIĘKSZOŚĆ FORUMOWICZÓW NA a nie, nie, ta garstka swirkow, to zadna wiekszosc Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi23 Re: Pozdrawiam wszystkich wielbicieli kotków 22.04.05, 15:21 oj nie pakuj ich w takie ramy, i od razu świry, po prostu przejmują się losem zwierzaków, ja jestem takim samym świrem a różnię się tym, że widze w twoich postach "coś"... Ps. Sama biegałam kiedys po srodku skrzyżowania łapiąc malutkiego czarnego kotka by go jakies auto nie rozplaszczyło... Odpowiedz Link Zgłoś
bemilkaa Do Pepsi 25.04.05, 09:32 A więc też jesteś skorpionkiem!!!! A może Twój mąż jest lwem!!! Bo mój tak. Właśnie sprzedaję swoje dotychczasowe mieszkanie i mam dylemat: remontować kolejne mieszkanie w mieście czy też zostawić miasto i dokończyć budowę naszego domku na totalnej wsi.Wieś ma swoje uroki ale nie wiem czy się przyzwyczaję do tego niesamowitego spokoju i oczywiście czy znajde tam pracę!!!No i oczywiście cały czas intensywnie myśle , że czas na drugie dziecko! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi23 Re: Do Pepsi/do Bemilki 25.04.05, 09:39 Wiesz, ja właśnie kupuje mieszkanie 3 pokoje, ale na razie w bloku bo z miasta mam wszędzie bliżej, za jakieś 5-6 lat buduje dom, a mój mąz to waga. Córka Ola...7 lat. Jeszcze jakieś zbieznosci? P.S. Kiepski ze mnie skorpionik, wszyscy mówia, że jakiś nietypowy...znaczy zmutowany w dobrą stronę, ja mysle, że to wpływ Wagi. Pepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
bemilkaa Re: Do Pepsi/do Bemilki 25.04.05, 11:10 Moja Ani ma 3,5 latka. A ja też jestem b. łagodnym skorpionikiem, choć czasami muszę postawić na swoim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa propozycja byla skierowana tylko i wylacznie do 22.04.05, 11:03 Ontariana. ale z tego cvo widze, on mnie nie docenil i w sobie tylko wlasciwy sposób zelzyl;-))) Odpowiedz Link Zgłoś