Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc!!!!

01.05.05, 11:34
Mam 8 miesieczniego pieska, ktory panicznie boi sie owadow, problem jest na
tyle zlozony ze przerazaja go muchy ktore wpadaja do domu, nie chce jesc,bawic
sie itp. caly czas lezy skulony i rozglada sie z przerazeniem czy nie ma
zadnej muchy...
Bardzo prosze o rady jak przezwyciezyc ten lek u zwierzaka
Obserwuj wątek
    • naise Re: prosze o pomoc!!!! 01.05.05, 13:15
      Może jak zobaczy że Ty się tych much nie boisz to i on przestanie. Może złapać
      muchę w słoik i mu pokazać, to może niezbyt mądre ale jedyne co przychodzi mi do
      głowy :D
    • semidolce Re: prosze o pomoc!!!! 01.05.05, 19:17
      Tak było zawsze czy zaczęło się to nagle? A jeśli nagle to kiedy?
      • riwanna Re: prosze o pomoc!!!! 01.05.05, 21:36
        zaczelo sie to nagle, blad byl moj bo pokazalam pieskowi muche, ale nie
        spodziewalam sie takich konsekwencji...
    • vww Re: prosze o pomoc!!!! 01.05.05, 22:09
      Jedyne co mi do głowy przychodzi, to to, że psiak został użądlony przez
      jakiegoś owada, stąd taka histeryczna reakcja.
    • semidolce Re: prosze o pomoc!!!! 01.05.05, 22:18
      Twój pies jest w takim wieku, że mogą u niego pojawić się dziwne reakcje na
      zwyczajne rzeczy. Wiekszość psów w podobnym wieku ma cos takiego - niektóre
      zaczynają walczyć z odkurzaczem, inne boją się otwierania i zamykania drzwi. I
      z tymi zachowaniami nie należy nic robić, nie reagować na nie w żaden sposób,
      nie pocieszać i nie karcić - minie samo. Trudno mi powiedzieć ile czasu zajmie
      to twojemu psu, może tydzień, może kika miesięcy.

Jednak popytaj jeszcze innych, może ktoś się na tym zna lepiej, ja w każdym
      razie po prostu zignorowałabym to i poczekała. Ale może pójdź do weta, żeby
      wymyślił cos na takie znerwicowanie psa - piszesz, że nie je, nie bawi się i
      jest cały w strachu. Albo zamontuj moskitiery w oknach. Sama już nie wiem :)
      • ina11 Re: prosze o pomoc!!!! 01.05.05, 23:30
        Ja miałam i nadal mam ten sam problem- mimo że mój psiak ma już 4 lata. Moze
        nie jest to aż tak nasilone, ale gdy zobaczy i usłyszy muchę natychmiast ucieka
        z tego pomieszczenia, a że ogólnie jest dość bojowy to potem próbuje ją złapać.
        Zastanawiałam się jakie są przyczyny takiego zachowania i doszłam do wniosku,
        że spowodowane to jest tym, że został kilkakrotnie użądlony przez pszczołę.
        (mÓj kochany sąsiad w środku miasta ma pasiekę- koszmar). Jednak najgorsze jest
        to, że jest to obronny pies i owszem pierwsza jego myśl to ucieczka , ale potem
        próbuje złapać takiego owada. Najbadziej się boję bo on poluje także na osy,
        trzmiele, bąki itp, a wiadomo jakie to może mieć opłakane skutki. Jeżeli ktoś
        ma jakiś pomysł jak go tego oduczyć to dajcie znać. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka