Dodaj do ulubionych

Pies nie chce jesc

12.07.02, 18:40
Poradzcie co zrobic aby moj szczeniak(10 mies.)znowu zaczal jesc sucha karme.Od
czasu gdy skonczyl brac antybiotyk Synulox nie ma apetytu i je bardzo malo albo
wcale.Smakuje mu tylko "nasze jedzenie" tzn. jajecznica,gotowane zoladki lub
serca z kurczakow,bialy serek grani.Suchej karmy(Eukanuba) nie chce tknac.Malo
pije i jest osowialy(byl odrobaczany).Co robic aby znowu zaczal normalnie jesc?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaga Re: Pies nie chce jesc IP: *.compromis.pl / 192.168.1.* 12.07.02, 19:06
      Mój pies przez 10 lat nie chciał suchej karmy! Żadnej. I
      to od szczeniaka. No czasem, z łaski w charakterze
      przegryzki. Ale micha musiała byc konkretna. Mięcho z
      dodatkami. Jajka (surowe żółtka) raz w tygodniu. Może
      też masz taki egzemplarz.
    • tomi469 Re: Pies nie chce jesc 12.07.02, 22:14
      Moja znajoma karmiła psa suchą karmą (wyłącznie) i po trzech latach zdechł z
      powodu nieżytu żołądka, weteyrnarz nie zdołał go uratować. Mój pies dostaje
      karmę w sytuacjach awaryjnych, kiedy nie ma już nic innego. Podejrzewam, że
      gdybyśmy wiedzieli z czego to NAPRAWDĘ jest robione nikt by suchej karmy nie
      kupował (jest parę firm popularnych w Polsce które mają już na sumieniu
      niejednego psa i kota).
    • Gość: psina Re: Pies nie chce jesc IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.07.02, 10:54
      OOO, widze ze juz sie zaczyna - mam tu na mysli to o czym pisze tomi.
      Oczywiscie, jak powszechnie wiadomo Eukanuba to najgorsza karma swiata i psy
      zdychaja po niej masowo... ;-)))

A teraz serio - czy dajesz karme sucha czy zalewasz ja woda? Nawilżona,
      napęczniała karma (taka "odstała" 15 minut ) smakuje psom lepiej. Mozesz zalac
      ja woda albo rosołkiem lub wywarem z mięsa. Mozesz tez "dosmaczyć" karme suchą
      dodając kawałki mięsa lub twarożku, krojąc drobno jajko. Powinno podziałać.
    • Gość: psina Re: Pies nie chce jesc IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.07.02, 10:56
      OOO, widze ze juz sie zaczyna - mam tu na mysli to o czym pisze tomi.
      Oczywiscie, jak powszechnie wiadomo Eukanuba to najgorsza karma swiata i psy
      zdychaja po niej masowo... ;-)))

A teraz serio - czy dajesz karme sucha czy zalewasz ja woda? Nawilżona,
      napęczniała karma (taka "odstała" 15 minut ) smakuje psom lepiej. Mozesz zalac
      ja woda albo rosołkiem lub wywarem z mięsa. Mozesz tez "dosmaczyć" karme suchą
      dodając kawałki mięsa lub twarożku, krojąc drobno jajko. Powinno podziałać.
    • Gość: hena Re: Pies nie chce jesc IP: *.net.pl 15.07.02, 13:06
      Dziekuje za rady.Eukanuby dalej nie chce,nawet zalanej rosolkiem:).
      Powacha i odchodzi:( .Wczoraj laskawie zjadl troche gotowanej wolowiny ale
      jarzyn nie tknal.Zastanawiam sie czy przyczyna nie sa upaly? ale malo
      pije.Jedyne co mu smakuje to froliki:-).Co zrobic aby wrocil mu apetyt?
      • Gość: piasia Re: Pies nie chce jesc IP: 2.4.STABLE* / *.gazeta.pl 17.07.02, 07:26
        W ten upał większość psów ledwo ledwo rusza miskę (i to co w tej misce jest).

A co do suchej i nie tylko suchej karmy - w latach 80-tych, kiedy nikomu się w
        Polsce nie śniło o karmie dla psów i mój Urwis jadł konkrety - kaszę z mięsem i
        jarzynami + ewentualnie jajo + sery + ryby - przywiozłam mu z Niemiec suchą
        karmę. Nie ruszył! Nie tknął, chociaż nie był wybredny i rozkapryszony ( w
        ogródku potrafił samodzielnie namierzyć, rozkopać i skonsumować całe gniazdo
        nornic. Nie pogardził pająkiem. A sucha karma leżała nietknięta.

Kolejne psisko, już w lepszych czasach dostawało Chappi z puszki - jako dodatek
        do kaszy. Raz nie było Chappi, kupiłam Pedigree. UCIEKŁ OD MISKI! Powąchał i
        zwiał. Zjadł kromkę suchego chlebka, ale Pedigree - dziękuję, postoję.

Zaprzyjaźniony weterynarz delikatnie odradza gotową karmę. Mówi, że widzial, z
        czego i jak jest to produkowane, ale nie może ujawnić. Ale odradza, zwłaszcza u
        psów, które mają uczulenia i kłopoty ze skórą.
        Mnie przeraża w tej karmie jedno - chyba są w niej jakies sztuczne wabiki i
        uzależniacze. Kot karmiony whiskasem nie ruszy nic innego. Mój psiaczek (dwa
        miesiące) gotowanego kurczaka je chętnie, ale testowaną karmę (jakas francuska
        nowość, jeszcze nie ma w sprzedaży, dostałam do sprawdzenia) POŻERA razem z
        opakowaniem.

A poza tym - każdy ma takie dni, że nie chce jeść. Pies tez może, prawda?
        • Gość: psina Re: Pies nie chce jesc IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.07.02, 14:26
          Gość portalu: piasia napisał(a):

> A co do suchej i nie tylko suchej karmy - w latach 80-tych, kiedy nikomu się
          w
          > Polsce nie śniło o karmie dla psów i mój Urwis jadł konkrety - kaszę z mięsem
          i jarzynami + ewentualnie jajo + sery + ryby

Bardzo fajny zestaw tylko ta kasze trzeba by zastapic ryzem albo makaronem.

- przywiozłam mu z Niemiec suchą
          > karmę. Nie ruszył! Nie tknął, chociaż nie był wybredny i rozkapryszony

Nie jest to jeszcze dowod ze WSZYSTKIE suche karmy sa fe. To tylko opinia
          Twojego psa o danej, konkretnej karmie, a nie recenzja ekspertow zywieniowych.
          Ale Ty mozesz wierzyc psu, jesli chcesz. NIemniej niczego to nie dowodzi. Chyba
          tylko Twojej wiary w "dobry nos" psa... :-)

> Kolejne psisko, już w lepszych czasach dostawało Chappi z puszki - jako
          dodatek
          > do kaszy. Raz nie było Chappi, kupiłam Pedigree. UCIEKŁ OD MISKI!

Nie dziwie sie. Obie karmy to tanie supermarketowe produkty, obie zlej jakosci.
          nic dziwnego ze masz o nich zle zdanie.
          jednak wrzucanie wszystkich suchych karm do jednego worka jest głupotą. Kazda z
          nich ma inny skład i jest produkowana z czego innego. Drozsze (lepsze) karmy sa
          produkowane na bazie miesa, a nie resztek z uboju. No, ale wtedy kilo nie
          kosztuje 2 zł tylko ponad 20 zl.

> Zaprzyjaźniony weterynarz delikatnie odradza gotową karmę. Mówi, że widzial,
          z
          > czego i jak jest to produkowane, ale nie może ujawnić.

Wiem ale nie powiem? ;-)))) Znowu - to mnie nie przekonuje!

> Mnie przeraża w tej karmie jedno - chyba są w niej jakies sztuczne wabiki i
          > uzależniacze. Kot karmiony whiskasem nie ruszy nic innego.

Może są a może nie ma. Nie wiemy. Whiskas to rowniez tania karama, odradzam
          ją!

Mój psiaczek (dwa
          > miesiące) gotowanego kurczaka je chętnie, ale testowaną karmę (jakas
          francuska
          > nowość, jeszcze nie ma w sprzedaży, dostałam do sprawdzenia) POŻERA razem z
          > opakowaniem.

I to rownież nie musi byc dowód na to że są tam uzależniacze. karma po prostu
          może byc smaczna - smaczna ale w "psim" rozumieniu. Psy mają mniej kubków
          smakowych, bardziej niż ludzi interesuje je zapach jedzonka. Smaczna i ładnie
          pachnąca sucha karma może być pyyycha, czemu nie?! :-)

• Gość: Nina Re: Pies nie chce jesc IP: *.toya.net.pl 21.07.02, 00:15
      Upal zwykle powoduje,ze psy nie chca jesc.Moj ostatnio przetrwal 4 dni o samej
      wodzie.Inna rzecz to antybiotyki-sprobuj podawac lakcid,rano i wieczorem-czasem
      pomaga.Ewentualnie,jesli toleruje- maslanke lub jogurt.Co do suchej karmy-pies
      zawsze,ale to zawsze bedzie wolal gotowane.Metoda jest jedna-jedna,stala
      godzina karmienia,15 minut na posilek,jak nie zje-schowac.I tak do
      skutku.Mozliwe,ze akurat eukanuba Twojemu psu nie lezy,moj nie chcial jej jesc
      a Royal Canin wcinal calkiem ochoczo.Poza tym jesli dokarmiacie psa bez umiaru
      to po prostu jesc nie bedzie,bo po co?Za chwile pani i tak podsunie cos pod nos.
      • Gość: nemo Re: Zaadoptuj mnie. IP: *.abo.wanadoo.fr 21.07.02, 02:16
        To znaczy ze twoj pies glupi nie jest i swoj rozum ma. Dziewczyno jak dorzucisz
        jeszcze do tego menu pare ruskich pierogow to ja naucze sie szczekac a i lape
        tez moge podac.
        A tak powaznie to wydaje mi sie ze sposob Niny bedzie dobry. Oczywiscie swieza
        woda to ma miec zawsze do dyspozycji. Ewentualnie na poczatek mozesz wymieszac.
        "Nasze" z krokietami. Jak juz nauczy sie jesc samo suche, to juz nie mieszajac
        np. raz w tygodniu mozesz jemu zafundowac "Nasze". Jezeli suche jest za suche
        to trzeba lekko namoczyc, dorzucic cos co ma zapach "Naszego" (drobno posiekane
        zeby nie mogl wydziobac) i wymieszac. No i bez dokarmiania w miedzyczasie,nawet
        kawaleczka czekoladki, Wszystko do czego ma prawo, to to co jest w jego
        misce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka