jaga_21 20.07.05, 15:12 proszę o radę: jak oduczyć psa ganiania za własnym ogonem?? pies ma zabawki, mało czasu spędza sam, często biega, a ogon pozostaje ulubioną formą rozrywki. męczące to. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniielica Re: psi ogon 22.07.05, 00:57 Moja piesa ma 9 lat i dalej zdarzy jej się biegać za ogonem. Widocznie to lubi. co prawda nie robi tego tak często, jak była młoda (wtedy to było prawie non stop), ale jej ulubiona godzina to 8 rano kiedy się nudzi a wszyscy jeszcze śpią. Odpowiedz Link Zgłoś
jaszczuria Re: psi ogon 22.07.05, 08:12 jaga_21 napisała: męczące to. a co, kręci Ci się w głowie :)?? Odpowiedz Link Zgłoś
jaga_21 Re: psi ogon 22.07.05, 12:31 > a co, kręci Ci się w głowie :)?? dokładnie tak. pozatym pies taranuje wszystko na swojej drodze, czasem zahacza zębami o meble i brudzi wszystkie ściany. samowyjaśnialne jest oczywiście, za zabawa w ogon zawsze odbywa się w możliwie najciaśniejszym miejscu, nalepiej pomiędzy stołem a kanapą albo przy ścianie w sypialni :) czasem mam ochotę sprzedać ogon chińczykowi na przeciwko :D Odpowiedz Link Zgłoś
nxo Re: psi ogon 22.07.05, 13:18 Ja zauważyłam, że mój zaczyna gonić za ogonem, jak chce zwrócić na siebie moją uwagę. Może to jest metoda? Być może jak zaczyna gonić ogon to ty zaczynasz do niego mówić albo krzyczeć i o to właśnie mu chodzi. Ja bym spróbowała to zachowanie całkowicie ignorować a jednocześnie odwracać psa uwagę. Pies zaczyna gonić ogon - ty wychodzisz bez słowa do drugiego pomieszczenia i zaczynasz robić coś bardzo dla psa interesującego, np. bawić się jakąś (jego ale niekoniecznie) zabawką, hałasować czymś itp. Wcale nie jestem pewna czy to dobry sposób, nie jestem ekspertem od psiego wychowania, tak mi po prostu przyszło do głowy, sama bym chyba tego na twoim miejscu spróbowała. U mnie gonienie za ogonem nie jest problemem, pies robi to rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga_21 Re: psi ogon 22.07.05, 16:47 hmm.. jak wychodzę z pokoju, to pies się kładzie i spokojnie czeka aż wrócę, nie ganiając. ignorowanie nie działa, bo gania nawet jak nie jest karcony. karcenie nic nie daje, bo pies jest tak wpatrzony w ogon, że nie sposób zdobyć jego uwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
nxo Re: psi ogon 23.07.05, 21:48 Przypomniało mi się, że gdzieś czytałam, że gonienie psa za ogonem może być objawem stresu... nie pamietam niestety gdzie. A jakie mogą być powody stresu to poczytaj sobie najlepiej tu kliker.pieski.eu.org/Spotkania/Turid/Turid_teoria_stresu.html Odpowiedz Link Zgłoś
mairki Re: psi ogon 29.07.05, 21:48 A ja gdzies czytalam o psie ktory swoj wlasny ogon traktowal jak rywala do jedzenia, wiec za kazdym razem jak podchodzil do miski to najpierw warczal na swoj ogon a pozniej gryzl sie w niego, efekt byl taki ze ogon byl w tragicznym stanie i nadawal sie do amputacji, a diagnoza weta brzmiala - zaburzenia psychiczne Odpowiedz Link Zgłoś