Dodaj do ulubionych

Podawanie tabletek - rozwiazanie

20.07.05, 23:51
Witam wszystkich.
Czy zdarza sie, ze musicie podac swoim zwierzakom tabletke a one nie bardzo
sa sklonne ja polknac?
W Anglii maja taki fajny wynalazek do podawania tabletek mniejszym
zwierzakom: kotom, mniejszym psom, itd. Chcialbym sie dowiedziec czy byloby
zapotrzebowanie na tego typu urzadzenie? Koszt nie przekroczy 25zl za sztuke.
Obserwuj wątek
    • miss_dronio Re: Podawanie tabletek - rozwiazanie 21.07.05, 01:26
      Napisz coś więcej o tym urzadzeniu. Ja z reguły moim kotom podaję tabletkę
      rozpuszczoną w małej iliści wody, przy użyciu strzykawki. jak działa to
      urzadzenie?
      • annskr Re: Podawanie tabletek - rozwiazanie 21.07.05, 08:51
        Jeżeli tak, jak amerykańska pralka dla psów - to ja wolę pomęczyć się, wepchnąc
        kotu do pyszczka osobiście nawet kosztem kilku ran drapanych :))
      • tral Re: Podawanie tabletek - rozwiazanie 21.07.05, 10:50
        Postaram sie zalatwic kilka sztuk do przyszlego tygodnia. Wtedy zrobie zdjecia
        i opisze jak to dziala. Z tego co wiem to nie wyrzadza krzywdy zwierzakowi ani
        nie zadaje bolu.
        • wiesia.and.company Re: Podawanie tabletek - rozwiazanie 21.07.05, 14:21
          Jeśli to jest taki podajnik, jaki widziałam w lecznicy, to działa dobrze, ale
          czasem zawodnie (trzeba wiedzieć, kiedy wycofać z pyszczka). Wygląda trochę jak
          strzykawka, bo jest z tłoczkiem, ale to takie skrzyżowanie połówki strzykawki
          z łyżeczką. Wąskie - kładzie się tabletkę w taką tuleję, otwiera pysio (to jest
          plastikowe, więc kotek nie ugryzie ręki), wsuwa dosyć głęboko do gardła już za
          językiem w przełyk i naciska tłoczek, który wrzuca w przełyk tabletkę.
          Dobre urządzenie, choć sama widziałam, że jeśli niezbyt precyzyjnie włożone
          na język (powinno być trochę za), to tabletka wypada. Czasem kot się krztusi,
          ale przy normalnej metodzie podawania też.
          Urządzenie jest bardzo wygodne i przy lekkiej wprawie doskonałe.
          Pochwalam propozycję.
          Wiesia
          • tral Re: Podawanie tabletek - rozwiazanie 21.07.05, 15:00
            Chyba wlasnie to jest to urzadzenie. Moja dziewczyna aktualnie pracuje w
            lecznicy weterynaryjnej w Anglii i zauwazyla, ze tam uzywaja takich urzadzen
            zarowno lekarze jak i wlasciciele zwierzakow. Powiedziala, ze mi wysle kilka
            sztuk zebym sie zainteresowal rozpowszechnieniem tego w kraju. Chyba, ze moze
            gdzies takie cos mozna juz kupic u nas i nie ma sensu to sprowadzanie?
            • wiesia.and.company Re: Podawanie tabletek - rozwiazanie 22.07.05, 13:40
              Nie widziałam w sprzedaży, widziałam w lecznicach (dobrych) weterynaryjnych i
              szpitalikach wet.
              Czy są to rzeczy przywożone przez lekarzy z zagranicy, czy gdzieś jest
              możliwość kupienia - tego nie wiem. Wygląda na to, że są to raczej pojedyncze
              sztuki, nie wszędzie znane, więc chyba z prywatnego zaopatrzenia.
              Sama bym kupiła po dzisiejszej bitwie z Urankiem (on miał rację, że pluł, to ja
              nie umiałam mu zgrabnie dzisiaj podać).
              Pozdrawiam
              • tral Re: Podawanie tabletek - rozwiazanie 22.07.05, 18:38
                Jak bede miec juz przesylke w domu to napisze tutaj na forum i sie porozumiemy
                w tej sprawie.
                • ohida Re: Podawanie tabletek - rozwiazanie 23.07.05, 00:56
                  W polskich sklepach mozna kupić tzw. strzykawki do tabletek, ten "narząd" ;) o
                  którym piszesz jest pewnie bardziej zaawansowaną / rozbudowaną wersją. W każdym
                  razie strzykawki mozna trafić po 10-15 pln.
    • ontarian szybki zarobek ci sie marzy? hehehe 22.07.05, 19:19
      25 zeta to troche drogawo
      tutaj troche taniej mozna kupic
      www.petfooddirect.com/store/product_detail.asp?pf%5Fid=10079704&dept%5Fid=157&brand%5Fid=86&Page=

a najlepiej to tak pigulke podawac
      www.voicenet.com/~hhenry/Pets/gvctpll.html
    • wiesia.and.company Re: Podawanie tabletek - rozwiazanie 25.07.05, 11:08
      Z przyjemnością się skontaktuję w sprawie tego niezbędnika kociego. Jestem
      zainteresowana, a nigdy jakoś w sklepach nie trafiłam (może np. powinnam po
      prostu zapytać w Anna Zoo lub w Kakadu - nie ma ich na półkach w dziale
      samoobsługowym). Z tym, że od połowy sierpnia mam labę.
      Pozdrawiam
      • wiesia.and.company Re: Podawanie tabletek - rozwiazanie 25.07.05, 11:13
        Zajrzałam na animalię. Niewiele w sumie widać na tym zdjęciu, nawet
        powiększonym. To jednak, co widziałam u lekarzy, wyglądało troszkę inaczej.
        Hmmm... na animalii nie ma komentarzy do produktu, jak to wygląda w praktyce...
        Ale na pewno jest to rozwiązanie lepsze niż upychanie w pyszczku ręką. Troszkę
        pomaga zatopienie w pasztecie i potem na siłę w pyszczek, ale rezultat taki, że
        mój Uran przestał gustować w pasztecie...Ech, trudny pacjent.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka