blondynka_ 16.08.02, 00:59 hej, szukam dla brata na prezent urodzinowy szczeniaczka dobermana - czy ktoś z Was mógłby mi pomóc? Ile taki szczeniak kosztuje? Nie chcę psa z rodowodem...Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Virge Re: Szukam psa, szczeniaka dobermana IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.08.02, 13:09 Wydaje mi się, że taki prezent byłby nietrafiony. Brat sam musi obejrzeć szczeniaki i zdecydować. Pies to nie jest zakup na miesiąc, pół roku tylko na ok. 10 lat. Psy te muszą mieć konsekwentnego i zdecydowanego opiekuna. Wychowanie dobermana wymaga pewnego przygotowania, jednak dobrze ułożony jest psem bardzo inteligentnym i pojętnym. Czy brat będzie miał czas na długie codzienne spacery (tego wymagają psy tej rasy)? Rozważ też pod uwagę wszystkie związane z posiadaniem psa koszty (wyżywienie, opieka weterynaryjna, itp.). Polecam lekturę: www.doberman.koti.pl/zanimkupisz....htm Tym bardziej odradzam kupno psa podobnego do dobermana (bez rodowodu) - nie będziecie mieć pewności, czy pies jest w pełni zdrowy, czy nie pochodzi od pseudohodowców oraz niewiele będzie wiadomo o jego psychice. Jeżeli chcesz psa bez rodowodu wybierz się z bratem do schroniska - tam znajdziecie wiele psów podobnych do rasowych, a nie będziecie przyczyniać się do rozwoju pseudohodowli (rozmnażane tylko dla zysku, zbyt często, zbyt blisko spokrewnione, w złych warunkach, bez opieki weterynaryjnej). Jeżeli zdecydujesz się jednak na rodowodowego to wybierz się do oddziału Związku Kynologicznego w pobliżu twego miejsca zamieszkania i zapytaj się o hodowle dobermanów i czy mają aktualnie szczeniaki. Strona Związku Kynologicznego w Polsce: www.zkwp.org.pl/ Tu znajdziesz linki do polskich i zagranicznych hodowli: www.doberman.koti.pl/linki.htm Cena psa z rodowodem to od ok. 900 do 25000zł (w zależności od tego, czy pies wystawowy, hodowlany oraz tego jakie nadzieje wiąże z nim hodowca). Samo wystawienie rodowodu niewiele kosztuje, więc pomyśl dlaczego cena u psedudowcy za psa bez rodowodu jest o wiele niższa niż w przypadku psa z rodowodem u hodowcy. Przecież jeżeli psy miałyby mieć tak samo dobrą opiekę weterynaryjną oraz być tak samo żywione to te ceny nie powinny się aż tak zbytnio różnić. Odpowiedz Link Zgłoś