Dodaj do ulubionych

zywienie domowym

02.08.05, 16:03
jestem zwolennikiem zywienia naturalnego dla psow, absolutnym wrogiem
gotowych karm

moze macie jakies "przepisy" ?

chciałabym nieco urozmaicic menu...

..............................................................
i blagam, nie porzekonujcie mnie do suchych karm, szkoda czasu
Obserwuj wątek
    • pierozek_monika Re: zywienie domowym 02.08.05, 16:08
      to może barf? w przytoczonym wątku są linki do barfu, pewnie tez i przepisy.
    • plucha Re: zywienie domowym 02.08.05, 16:10
      Ale psu nie potrzeba urozmaicać menu, to nie człowiek, może jadać mniej więcej
      to samo codziennie. Ja moim codziennie robię taki obiadek - zagotowuję mielone
      mięso z mrożonką warzywną "włoszczyzna krojona w paski", do tego garść makaronu
      albo ryżu (po kaszy mają rozwolnienie) - i gotowe. Czasem zamiast mielonego
      mięsa gotuję żołądki albo serduszka drobiowe. Ryb nie daję bo nie lubią. Jako
      deserek dostają (choć nie codziennie) - a to kawałek parówki, a to pozostały
      wczorajszy kotlet, a to po kawałku białego albo żółtego sera albo chociażby
      kromkę ciemnego pieczywa z masłem albo olejem. Deserek musi być! Inaczej nie
      wyjdą z kuchni :) Lubią także surowe chrupkie warzywa - marchew, kalarepkę,
      głąby z kapusty czy kalafiora. Ale nie daję naraz za dużo, nadmiar surowizny
      jednak im nie służy.
      • edavenpo Re: zywienie domowym 02.08.05, 16:20

Na mniej wiecej 5-6 dni zarcia dla mojego jamnika biore: 3 kurze uda,
        przynajmniej pol kilo warzyw (marchew, pietruszke - korzen i nac, groszek, pory, seler naciowy)
        filizanke ryzu brazowego, filizanke otrab i z 4 lyzki siemienia lnianego. Moj pies lubi wszystkie warzywa
        i nic
        mu nie szkodzi.

Gotuje najpierw mieso z kurczaka az jest tak prawie ugotowane z paroma
        ziarnkami ziela angielskiego, lisciem laurowym i ziolami (pietruszka i
        koper, troche tymianku) - tak jakbys gotowala rosol. Potem dodaje warzywa
        pociete w kosteczke (czasami kupuje mrozone to sa juz przygotowane) i gotuje
        przez nastepne 20-30 minut as warzywa sa miekkie a kurczak jest ugotowany. Odcedz
        warzywa i kurczaka, odstaw niech troche przestygna, zachowaj rosol. Rosol
        rozdziel tak zebys miala wystarczajaco zeby ugotowac na nim ryz a potem otreby. Pamietaj zeby
        dobrze wyplukac ryz przed gotowaniem no i ze brazowy ryz gotuje sie przez przynajmniej 30-35
        minut.
        Odcedz ryz i otreby.

Oddziel mieso od kosci (kosci wyrzuc, skore zostaw). Powybieraj angielskie
        ziele i liscie laurowe i wyrzuc. Potem cala mieszkanke warzyw z kurczakiem
        zmiksuj. Postaraj sie zostawic pare kawalkow warzyw i miesa zeby nie byla
        zupelna papka. Potem dodaj siemie lniane, otreby i ryz i dokladnie wymieszaj. Mozna tez dodac troche
        oliwy z oliwek, na blyszczaca siersc!

Ja miksuje warzywa z kura to pies nie ma jak powybierac miesa i zostawic cala reszte ;-)
        Przeloz do plastikowego pojemnika, do lodowki i zrobione.

Moj pies to zarcie uwielbia, jest zdrowy i siersc mu sie blyszczy jak nigdy przedtem. Przepis
        sprawdzony z moim wetem wiec polecam.
        • b-beagle Re: zywienie domowym 02.08.05, 16:45
          To jest sprawa co kto lubi.Gotowe suche karmy dobrej firmy są bardzo wygodne i
          zapewniają psu wszystko co trzeba.Swoje psy karmię wyłącznie suchą karmą.
          • architekt22 Re: zywienie domowym 02.08.05, 21:48
            dzieki wszystkim, czekam na inne pomysly
            ...............................................
            i ponownie prosze o niepisanie o suchej karmie,
            nie ma to sensu, potem ca;osc sobie wydrukuje i po co mi te wstawki :))
            • fedorczyk4 Re: zywienie domowym 03.08.05, 02:04
              Bo można mieć inne zdanie! generalnie też gotuję mojej psicy mięsq różnorakie z
              jarzynami, kaszą, ryżem albo kluskami, ale karmy mają jakąś tam zawartość
              czegoś, czego ja nie wymyślę bo nawet nie wiem że istnieje. A już mi kilku
              weterynrzy powiedziało że w tym co ja upichcę tego nie ma.
              • blue.berry Re: zywienie domowym 03.08.05, 08:40
                mysle ze najwazniejsze jest aby dostosowac sposob karmienia do psa. inaczej
                karmi sie molsy inaczej jamniki. co innego potrzebne jest psom o duzej dawce
                ruchu, a co innego kanapowcom.
                moj pies je sucha karme ale mieszana 2 do 1 z gotowanym.
                a gotowane jest nastepujace:)) kupuje elementy cieleciny z okolic
                zeber/kregoslupa(?) ale nie zeberka, w kazdym razie jest tam bardzo duzo
                chrzastek. gotuje to ale dosc krotko, zeby mieso nie bylo rozgotowane. mieso
                wyjmuje a do garnka wrzucam ryz (zwykly lub brazowy) a do tego pociete w
                kawalki warzywa (marchew, pietruszka, seler, kawalek pora)- warzyw jest wiecej
                niz ryzu. ponownie gotuje i tez nie za dlugo ot tak zeby ryz byl miekki. potem
                dorzucam do tego pokrojona cielecine (razem z tymi chrzastkami) i mieszam. aha
                do tego dodaje pokrojona zielna nac pietruchy.
                reszta to juz dystrybucja czyli pakowanie do woreczkow i zamrazanie. czasem
                zamiast cieleciny sa kurze piersi.
                poniewaz moj pies dostaje tez suche to juz nie dodaje zadnych dodatkow.
                decydujac sie na karmienie gotowanym rzeczywiscie warto przejzec strony z dieta
                barf. ja osobiscie nie mam wyrobionego zdania o niej i raczej bym sie na nia
                nie zdecydowala (jest pare powodow) ale daje ona niezle wyobrazenie co pies
                powinien dostawac w gotowanym jedzeniu oprocz podstawowego zestawu
                ryz/mieso/marchew )o pryeprasyam bey rzyu bo w barfie nie ma wzpelniaczy). i
                mowie tu zarowno o warzywach jak i o wszelkich dodatkach:))
                aha wg mojej opinii (oraz niektorych weterynarzy) pies NIE powinien byc
                karmiony kaszami ani makaronem.
                pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka