gironde 05.08.05, 09:13 Jadę z psem do Zakopanego. Dla psa mam "Sabunol" dla siebie nic. Słyszałem, że tamtejsze lasy są wolne od kleszczy, czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kakui Re: CZY W TATRZAŃSKICH LASACH SĄ KLESZCZE? 06.08.05, 00:12 ta wolne od kleszczy. chyba ktos by je musial zjesc. a co kleszcza nie umiesz wyciagnac? bardzo proste. a jak za gleboko wejdzie to igla sie wydlubuje i tyle. chyba ze ci sie ladnie napije. i nie krec tylko rwij. jak go pokrecisz to mu leb zostanie w twojej skorze. tyle z moich doswiadczen Odpowiedz Link Zgłoś
idka20 Re: CZY W TATRZAŃSKICH LASACH SĄ KLESZCZE? 06.08.05, 13:29 no nie wiem czy tak od razu do lasu z pieskiem wejdziesz, bo jest zakaz wprowadzania psow do TPN Odpowiedz Link Zgłoś
ohida Re: CZY W TATRZAŃSKICH LASACH SĄ KLESZCZE? 07.08.05, 15:42 Kleszcze są wszędzie. Nawet w zagajnikach w środku miasta z trzema krzakami na krzyż, niestety. Sabunol jest dobrym preparatem, opartym na identycznym środku jak Frontline, więc powinien dobrze zabiezpieczyć zwierzaka. Kleszcze się tylko i wyłącznie wykręca, wyrywanie ich to bzdura. Wykręcasz w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara. WYjdzie bez problemu, jakiś czas temu uwalniałam od kleszczy kotkę z terenu magazynów zaprzyjaźnionej firmy. Im wcześniej wyciągniesz kleszcza, tym lepiej. Kleszcz nie zaraża od razu, aby udało mu się przenieść zarazki powinien pic krew przez dobę, jeśli więc będziesz systematycznie robił przegląd psa - np. rano i wieczorem, powinno być wszystko OK. Nie wolno kleszczy bagatelizować, przenoszona przez nie babeszioza, nieleczona, jest dla zwierzaka śmiertelna. Tak jak pisałam na zarażone kleszcze nie potrzeba wielkiego lasu, pies moich znajomych został cudem niemalże odratowany, po tym jak złapał kleszcza w środku miasta właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
kakui Re: CZY W TATRZAŃSKICH LASACH SĄ KLESZCZE? 07.08.05, 15:59 a ja ci powiem ze jak wykrecalam takie napite bydle to peklo bleee. ja lapie paznokciami i szybko w gore. heh nawet jeszcze zyje i sie rusza.. a wykrecone to wg mnie zawsze zostaje kawalek albo wyjmuje sie trupa. przeciez on jest przyssany mocno i jak go zaczniesz krecic to leb zostanie w skorze(w koncu on sie nie obraca) to tyle ode mnie kakui Odpowiedz Link Zgłoś