skozlowski8 22.08.05, 12:27 Zastanawiam się na wyborem psa ale nie mam bladego pojecia która wybrac rasę muslę o beaglu ewentualnie bokseku itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierozek_monika Re: czy jest test na dobór rasy? 22.08.05, 12:53 www.pedigree.pl/psygora/pl-pl ale wg mnie ten test nie jest wiele wart Odpowiedz Link Zgłoś
razdwaityle test pedigree 22.08.05, 16:03 No nie przyszlo mi do głowy, ze jest choc jedna rasa, której przedstawiciela można zostawić SAMEGO na 40 godzin. Rzeczywiście pytania można przeczytać, zeby sobie uswiadomić pewne rzeczy, ale studiować jaka rasa do czego - szkoda czasu. Każdy pies nadaje sie do malego mieszkania, jeśli jest kilka osób chętnych z nim biegać. Żaden nie nadaje się do gmachu z ogrodem, jesli właściciel nie powinien mieć psa. I tak dalej, Odpowiedz Link Zgłoś
dzejes Re: test pedigree 22.08.05, 17:27 Nie to, zebym sie wymadrzal, ale twe 40 h to chyba dotyczy tygodnia. Wlasnie 40 h to 5*8h, czyli przecietny tydzien pracy. Fakt, ze powinno to bc WYRAZNIE napisane w tescie, ale domyslic sie chyba tez mozna bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: czy jest test na dobór rasy? 22.08.05, 12:59 acha - jest taka fajna książka z bassetem na okładce - Stanley Coren "Dlaczego kochamy psy" - tam jest test na dobór rasy pod kątem zgrania osobowości opiekuna i psa. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: czy jest test na dobór rasy? 22.08.05, 13:55 sorry ale test na pedigree jest nic nie wart. tz pytania sa dobre ale sama konstrukcja testu nie. mysle ze warto jednak skorzytac z tego typu pytan zeby samemu sobie odpowiedziec na pare niby oczywistych rzeczy ale niekoniecznie przychodzacych do glowy. wazne napewno jest jaki tryb zycia prowadzisz (aktywny czy kanapowy) ile czasu jestes w stanie psu poswiecic, ile czasu bedzie spedzac sam w domu, czy znasz sie na psach (masz do nich reke) czy bedzie to twoj naprawde pierwszy kontakt, czy bedziesz mial czas na ewentualne szkolenia, czy portfel wytrzyma wysokiej jakosci karmy i odzywki, czy w domu sa dzieci lub w najblizszym czasie (pare lat) beda. etcetera etcetera. poza tym jesli interesuje cie pies rasowy to warto wybrac sie na pare wystaw, poobserwowac psy, porozmawiac z wlascicielami, z hodowcami. to naprawde czasem niezle zrodlo informacji:)) przy okazji mozna sie zorientowac jak dana rasa wyglada w calej swojej okazalosci, jak sie zachowuje. dowiedziec sie calej masy ciekawostek ktorych nie wyczytamy w encyklopediach czy tez w necie. a jesli nie interesuje cie zadna konkretna rasa, nie jestes zapalonym fanem:) tylko po prostu chcesz miec psa przyjaciela to mozna zastanowic sie nad wzieciem psa ze schroniska. Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: czy jest test na dobór rasy? 22.08.05, 14:33 Blue.berry zgadzam sie z Tobą we wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
agapitek Hmmm... 22.08.05, 15:07 Zastanów się: bigiel i boks to dwie kompletnie różne osobowości. Woyobraź sobie siebie kiedy prowadzisz na smyczy małego skocznego bigla i dużego dostojnego boksa. Boks je dużo - bigiel mało. Biglowi trzeba wciąż dostarczać rozrywek, ponieważ rozpiera go energia. Bokser też musi zażywać ruchu, ale chyba jest troszkę bardziej stonowany. Nie chcę tu palnąć gafy, ale kiedyś oglądałam o biglach dość ciekawy program w TV i jeżeli dobrze zrozumiałam - jak bigle to kilka. I generalnie jest to pies dla konesera. A nie taki "ot tak sobie mam psa". Ale to może być moje przekłamanie. Najlepiej wrzuć w wyszukiwarkę hasło: boks i bigiel - wyskoczą hodowcy, jak przerobisz po 10 stron dla każej z ras to troszkę ci się rozjaśni. Napewno wiele dowiesz się o psach "w ogóle". I jest to generalnie miłe zajęcie. Życzę miłej zabawy - aga Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Hmmm... 22.08.05, 15:44 osobowosci rozne ale jedna cecha wspolna - zywiolowosc:)) z tym ze nawet wieksza u boksera niz beagla. zdarzalo mi sie widziec stateczne beagle (niekoniecznie bardzo wiekowe) czego o bokserach nie moge powiedziec. tak czy inaczej obydwie rasy wymagaja sporej dawki ruchu. poza tym reszta to same roznice. beagle jako pies mysliwski bedzie sprawial zupelnie inne problemy wychowawcze niz bokser ktory jest psem bardziej nominowanym do rodziny. zreszta wszystko to tematy rzeki:) Odpowiedz Link Zgłoś
skozlowski8 Re: Hmmm... 24.08.05, 15:23 To może mi cos podpowiecie jaka powinien wygladac dzień biegla gdy pracuje od 730-1600. Czy rano spacerek 15 min. i nastepnie ok. 17-18 ok. 1 godziny to mu wystarczą i dod. krótkie bieganie po przydomowym małym ogródku. Prosze o podpowiedz czy nie gryza mebli i jeszcze coś o tym strasznym szczekaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka1112 Re: Hmmm... 26.08.05, 15:13 w mojej bliskiej rodzinie jest beagle, niestety potrzebuje duzo czasu spedzac w towarzystwie i nie lubi byc sam, meble rowniez ucierpialy, beagle to rasa mysliwska, nie mam mowy o spuszczeniu psa ze smyczy na spacerze poniewaz ucieknie i nie wroci, ogolnie moim skromnym zdaniem beagle nie polecam, nie przywiazuje sie do wlasciciela i ciezko jest go wychowac, robi to na co ma ochote. jesli chodzi o boksera to sama jestem wlascicielka, pies jest kochany i w przeciwienstwie do beagla podatny na to zeby go "ulozyc", jednak jesli planujesz psa zostawiac samego na dlugo to nie polecam poniewaz jest to pies bardzo bardzo energiczny, moze biegac caly dzien a i tak sie nie zmeczy, wiec godiznka czy dwie ruchu to za malo, moj bokser dodatkowo jest bardzo msciwy :-) tzn. jak zostaje sam w domu to zawsze musi cos wygryzc lub popsuc (teraz troche sie juz uspokoil- ma 2 lata), po prostu niecierpi byc sam, jest bardzo towarzyski :-) dla ciekawostki powiem co zrobil bokser moich sasiadów gdy zostawili go samego, po powrocie zastali psa ktory grzecznie czekal na nich na klatce schodowej. pytanie jak sie wydostal z domu?? otoz wygryzl sobie dziure w drzwiach :-) pozdrawiam p.s. polecam psa malo energicznego sa takie rasy ktore lubia duzo spac:-) Odpowiedz Link Zgłoś