Dodaj do ulubionych

czy jest test na dobór rasy?

22.08.05, 12:27
Zastanawiam się na wyborem psa ale nie mam bladego pojecia która wybrac rasę
muslę o beaglu ewentualnie bokseku itp.
Obserwuj wątek
    • pierozek_monika Re: czy jest test na dobór rasy? 22.08.05, 12:53
      www.pedigree.pl/psygora/pl-pl ale wg mnie ten test nie jest wiele wart
      • razdwaityle test pedigree 22.08.05, 16:03
        No nie przyszlo mi do głowy, ze jest choc jedna rasa, której przedstawiciela
        można zostawić SAMEGO na 40 godzin. Rzeczywiście pytania można przeczytać, zeby
        sobie uswiadomić pewne rzeczy, ale studiować jaka rasa do czego - szkoda czasu.
        Każdy pies nadaje sie do malego mieszkania, jeśli jest kilka osób chętnych z
        nim biegać. Żaden nie nadaje się do gmachu z ogrodem, jesli właściciel nie
        powinien mieć psa. I tak dalej,
        • dzejes Re: test pedigree 22.08.05, 17:27
          Nie to, zebym sie wymadrzal, ale twe 40 h to chyba dotyczy tygodnia.
          Wlasnie 40 h to 5*8h, czyli przecietny tydzien pracy.
          Fakt, ze powinno to bc WYRAZNIE napisane w tescie, ale domyslic sie chyba tez mozna bylo.
    • pierozek_monika Re: czy jest test na dobór rasy? 22.08.05, 12:59
      acha - jest taka fajna książka z bassetem na okładce - Stanley Coren "Dlaczego
      kochamy psy" - tam jest test na dobór rasy pod kątem zgrania osobowości
      opiekuna i psa.
    • blue.berry Re: czy jest test na dobór rasy? 22.08.05, 13:55
      sorry ale test na pedigree jest nic nie wart. tz pytania sa dobre ale sama
      konstrukcja testu nie.
      mysle ze warto jednak skorzytac z tego typu pytan zeby samemu sobie
      odpowiedziec na pare niby oczywistych rzeczy ale niekoniecznie przychodzacych
      do glowy. wazne napewno jest jaki tryb zycia prowadzisz (aktywny czy kanapowy)
      ile czasu jestes w stanie psu poswiecic, ile czasu bedzie spedzac sam w domu,
      czy znasz sie na psach (masz do nich reke) czy bedzie to twoj naprawde pierwszy
      kontakt, czy bedziesz mial czas na ewentualne szkolenia, czy portfel wytrzyma
      wysokiej jakosci karmy i odzywki, czy w domu sa dzieci lub w najblizszym czasie
      (pare lat) beda. etcetera etcetera.

poza tym jesli interesuje cie pies rasowy to warto wybrac sie na pare wystaw,
      poobserwowac psy, porozmawiac z wlascicielami, z hodowcami. to naprawde czasem
      niezle zrodlo informacji:)) przy okazji mozna sie zorientowac jak dana rasa
      wyglada w calej swojej okazalosci, jak sie zachowuje. dowiedziec sie calej masy
      ciekawostek ktorych nie wyczytamy w encyklopediach czy tez w necie.

a jesli nie interesuje cie zadna konkretna rasa, nie jestes zapalonym fanem:)
      tylko po prostu chcesz miec psa przyjaciela to mozna zastanowic sie nad
      wzieciem psa ze schroniska.
      • b-beagle Re: czy jest test na dobór rasy? 22.08.05, 14:33
        Blue.berry zgadzam sie z Tobą we wszystkim
    • agapitek Hmmm... 22.08.05, 15:07
      Zastanów się: bigiel i boks to dwie kompletnie różne osobowości. Woyobraź sobie
      siebie kiedy prowadzisz na smyczy małego skocznego bigla i dużego dostojnego
      boksa. Boks je dużo - bigiel mało. Biglowi trzeba wciąż dostarczać rozrywek,
      ponieważ rozpiera go energia. Bokser też musi zażywać ruchu, ale chyba jest
      troszkę bardziej stonowany. Nie chcę tu palnąć gafy, ale kiedyś oglądałam o
      biglach dość ciekawy program w TV i jeżeli dobrze zrozumiałam - jak bigle to
      kilka. I generalnie jest to pies dla konesera. A nie taki "ot tak sobie mam
      psa". Ale to może być moje przekłamanie. Najlepiej wrzuć w wyszukiwarkę hasło:
      boks i bigiel - wyskoczą hodowcy, jak przerobisz po 10 stron dla każej z ras to
      troszkę ci się rozjaśni. Napewno wiele dowiesz się o psach "w ogóle". I jest to
      generalnie miłe zajęcie.

Życzę miłej zabawy - aga

• blue.berry Re: Hmmm... 22.08.05, 15:44
        osobowosci rozne ale jedna cecha wspolna - zywiolowosc:))
        z tym ze nawet wieksza u boksera niz beagla. zdarzalo mi sie widziec stateczne
        beagle (niekoniecznie bardzo wiekowe) czego o bokserach nie moge powiedziec.
        tak czy inaczej obydwie rasy wymagaja sporej dawki ruchu.
        poza tym reszta to same roznice. beagle jako pies mysliwski bedzie sprawial
        zupelnie inne problemy wychowawcze niz bokser ktory jest psem bardziej
        nominowanym do rodziny. zreszta wszystko to tematy rzeki:)
        • skozlowski8 Re: Hmmm... 24.08.05, 15:23
          To może mi cos podpowiecie jaka powinien wygladac dzień biegla gdy pracuje od
          730-1600. Czy rano spacerek 15 min. i nastepnie ok. 17-18 ok. 1 godziny to mu
          wystarczą i dod. krótkie bieganie po przydomowym małym ogródku. Prosze o
          podpowiedz czy nie gryza mebli i jeszcze coś o tym strasznym szczekaniu.
          • biedronka1112 Re: Hmmm... 26.08.05, 15:13
            w mojej bliskiej rodzinie jest beagle, niestety potrzebuje duzo czasu spedzac w
            towarzystwie i nie lubi byc sam, meble rowniez ucierpialy, beagle to rasa
            mysliwska, nie mam mowy o spuszczeniu psa ze smyczy na spacerze poniewaz
            ucieknie i nie wroci, ogolnie moim skromnym zdaniem beagle nie polecam, nie
            przywiazuje sie do wlasciciela i ciezko jest go wychowac, robi to na co ma
            ochote. jesli chodzi o boksera to sama jestem wlascicielka, pies jest kochany i
            w przeciwienstwie do beagla podatny na to zeby go "ulozyc", jednak jesli
            planujesz psa zostawiac samego na dlugo to nie polecam poniewaz jest to pies
            bardzo bardzo energiczny, moze biegac caly dzien a i tak sie nie zmeczy, wiec
            godiznka czy dwie ruchu to za malo, moj bokser dodatkowo jest bardzo msciwy :-)
            tzn. jak zostaje sam w domu to zawsze musi cos wygryzc lub popsuc (teraz troche
            sie juz uspokoil- ma 2 lata), po prostu niecierpi byc sam, jest bardzo
            towarzyski :-) dla ciekawostki powiem co zrobil bokser moich sasiadów gdy
            zostawili go samego, po powrocie zastali psa ktory grzecznie czekal na nich na
            klatce schodowej. pytanie jak sie wydostal z domu?? otoz wygryzl sobie dziure w
            drzwiach :-) pozdrawiam
            p.s. polecam psa malo energicznego sa takie rasy ktore lubia duzo spac:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka