Dodaj do ulubionych

kociambrowe WC...???

31.10.05, 16:41
Od roku mam w domu 2 kotki,ale ten problem pojawił się niedawno:trzymamy
kuwetę w łazience(wejście jest z przedpokoju),a ostatnio zapach ich siuśków
stał się tak intensywny,że za każdym razem mam wrażenie,jakbym wchodziła do
domu kociary-staruszki,trzymającej dzisiątki kocurów!!Nawet znajomych mi
głupio zapraszać!Dodam,że stosuję żwirek bentonitowy z Rossmanna-do tej pory
się sprawdzał,ale chyba czas na zmianę.Jaki kupić??Zapachowy?Silikonowy?
Wiórki??Tylko,żeby nie kosztował fortunę!!Z góry dzięki za rady.
Obserwuj wątek
    • mysiam1 Re: kociambrowe WC...??? 31.10.05, 16:51
      Jeśli to kocury, to ciachnij je, a przestanie śmierdzieć.
    • mairki Re: kociambrowe WC...??? 31.10.05, 18:48
      To nie kwestia żwirku tylko kastracji
    • olifanta Re: kociambrowe WC...??? 31.10.05, 20:05
      Może faktycznie użyłam niepotrzebnie cyferki 2 zamiast napisać słownie: dwie
      kotki,czyli przedstawicielki płci żeńskiej.Dlatego mnie to dziwi i zwracam się
      o porady.I jeszcze jedno pytanie:czy ktoś ma może równie sfilmowaną kotkę,która
      cyklicznie,z bliżej nieokreślonych przyczyn sika na pościel(tylko i wyłącznie)?
      Jak ją tego oduczyć??
      • mysiam1 Re: kociambrowe WC...??? 31.10.05, 22:45
        A wobec tego Twoje kotki są wysterylizowane? Bo właśnie cykliczne sikanie
        często zdarza się w czasie rui.
        • olifanta Re: kociambrowe WC...??? 01.11.05, 19:13
          No nie są,ale w takim wypadku ruja objawiałaby się u niej tylko i wyłącznie
          sikaniem na pościel:/Druga jak ma ruję to pokłada się na dywanie i mizia o
          wszystko i wszystkich,a ta zachowywała się w ten sposób tylko 2 razy(a ma już 2
          lata).Czy jedynym wyjściem będzie sterylizacja?
          • mairki Re: kociambrowe WC...??? 01.11.05, 19:24
            Tak to najlepsze wyjście
    • danusis Re: kociambrowe WC...??? 01.11.05, 19:21
      też miałam ten problem i zrobiłam tak:
      - w 2 kuwetach wymieszałam zwirek betonitowy z drzewnym, jedna z nich już stoi
      miesiąc i nie śmierdzi (drewno doskonale zabija smrodek)
      - w 3 kuwecie zastosowałam na próbę silikon, koty tam tylko sikają, jest już
      tydzień i nie śmierdzi.
      Ponadto kupale wyjmuję na bieżąco (znam już ich rozkład robienia :D), a siuśki
      sprzątam 1-2 razy dziennie.
      Stosuję też neutralizator do kuwety, taki proszek, kosztuje ok. 5-7 zł (wsypuję
      do odrobinę co jakiś czas).
      • danusis Re: kociambrowe WC...??? 01.11.05, 19:23
        jeszcze coś: drewnaniany żwirek się bardzo roznosi na łapach, od dziś
        zastosowałam dywanik w wc, zobaczmy, czy sie sprawdzi :)
        • olifanta Re: kociambrowe WC...??? 01.11.05, 19:42
          też się zastanawiałam nad silikonem i Cat's Best,ale babeczka w sklepie
          zoologicznym doradziła mi lawendowego Benka na spróbowanie.Jak dla mnie to on
          koło lawendy nawet nie leżał-nie czuję kompetnie nic,ale przynajmniej nie
          śmierdzi siuśkami(choć leży dopiero 2 dni).Niestety łazienkę mam malutką i 2
          kuwety się nie zmieszczą(kicie robią zgodnie do jednej).Ale jeżeli Benek
          zawiedzie,to może przerzucę się na wiórki...Choć przyznam,że fakt,iż z
          silikonem nie trzeba się martwić sikaniem wydaje mi się kuszący;)
          • scorn85 Re: kociambrowe WC...??? 02.11.05, 11:49
            Kota mam wprawdzie dopiero od miesiąca, ale i tak się odezwę :P
            Na początku kupiłam właŚnie ten żwirek lawendowy - Benek. Nie czujesz jego
            zapachu? Mnie to prześladowało, miałam wrażenie, że cały dom śmierdzi lawendą.
            Owszem, ładnie się zbrylał i nawet tak bardzo nie śmierdziało, ale... ta
            lawenda, blee :D. Teraz kupiłam Cat's Best. Nie ma żadnego zapachu (wreszcie),
            a co najlepsze - eliminuje też zapach odchodów kotka. No i nie muszę go
            wyrzucać do woreczka - można wprost do kanalizacji, co jest sporym
            udogodnieniem.
    • jotka_z Re: kociambrowe WC...??? 02.11.05, 14:58
      Ja stosuję od dłuższego czasu Super cat's. W markecie po 11,99. Bezzapachowy,
      dobrze się zbryla. Ale zafundowałam mojej kotce kuwetę-domek, ponieważ żwirek
      zawsze walał się po całej łazience. Teraz sypnie trochę przy wyjściu, a jak
      zrobi kupkę to tak mocno nie śmierdzi. Zresztą wyrzucam ją jak tylko zauważę,
      że jest.
    • progect Re: kociambrowe WC...??? 02.11.05, 19:34
      Sikanie na łóżko może być oznaką choroby. Dobrze byłoby kicię zbadać, pójść do
      weta lub zbadać mocz. A na zapach faktycznie dobrze zrobiłaby kastracja, przy
      okazji kotki uniknęłyby ropomacicza, które atakuje ok 95 % niekastrowanych kotek.
      • oliwkka Re: kociambrowe WC...??? 03.11.05, 23:00
        Ja osobiście używam benka lawendowego, siuśki wspaniale się zbrylają i nie
        puszczają nieprzyjemnych zapachów. Codziennie czyszczę kuwetę i w domu nie czuć
        żadnych zapachów. Mam kocurka niewykastrowanego 2,5 letniego, na szczęście nie
        znaczy niczego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka