Dodaj do ulubionych

JAKI TRANSPORTEREK DLA KOTA ?

05.11.05, 18:18
Mam małego kocurka syberyjskiego i przymierzam sie do zakupu transporterka,
chciałabym już zakupic taki docelowy czyli również odpowiedni dla dorosłego
kocurka.
Prosze o doradzenie czy transporterek firmy Ferplast o wymiarach:
wys: 32 cm
dł : 58 cm
szer.: 37 cm
będzie ok dla dużego kota sib?
zamykany jest na druciane drzwiczki i po bokach są przekrecane "śrubki"
nie wiem jakie dokładnie dorosłe siby są duże...
Obserwuj wątek
    • oliwkka Re: JAKI TRANSPORTEREK DLA KOTA ? 05.11.05, 18:37
      Siby są bardzo duże-kotki około 6 kilo, kocury nawet do 10kg. Wiec transporterek
      kupić należy wiekszy.
      Ja sama posiadam dla kocurka siba wiklinowy transporter, zamykany kratką
      metalową. Do tego na zimę i jesień zakładam uszyty przeze mnie polarowy
      pokrowiec, a w środku kocyk.
      • ela.kowalik Re: JAKI TRANSPORTEREK DLA KOTA ? 05.11.05, 18:52
        Mnie weterynarz odradził wiklinowy transporter. Mówił, że wiele razy miał
        problem, gdy kot przyniesiony do niego w wiklinowym transporterze wbijał w
        wiklinę pazury – i nie sposób było go wyjąć. Poza tym, kotu może się zdarzyć,
        że w transporterze zwymiotuje, lub się załatwi (z chorym zwierzęciem różnie
        bywa) i wtedy bardzo trudno to wyczyścić. Ja mojemu brytkowi, który do małych
        nie należy, z pewnością kupię plastikowy, taki ze ściąganą górą.
        • ohida Re: JAKI TRANSPORTEREK DLA KOTA ? 06.11.05, 01:47
          Dokładnie, wiklinowe transporterki są może i ładne, ale do z kilku powodów
          niefunkcjonalne. Po pierwsze, często są zapinane na taki symboliczny skobelek,
          który kot może łatwo wyważyć, albo wypchnąć, szczególnie taki kot, który bardzo
          będzie się chciał wydostać. Wydostanie się kota na nieznanym terenie w sytuacji
          stresowej kończy się szaleńczą ucieczką na oślep...
          Wikline trudno czyścić. Wiozłam kiedyś do weta nagły przypadek kota z ostrym
          zapaleniem pęcherza i kryształami, kocisko posikiwało prawie ciągle i to
          krwawo :( Po wszystkim transporter wylądował w wannie, został rozłożony,
          wyszorowany gąbeczką i wyparzony gorącą wodą. Nie wyobrażam sobie, jak
          powtórzyć ten zabieg na wiklinie :|

Za to ocieplacz to super sprawa, zwłaszcza że przeważnie "ma się" koty
          niewychodzące, no i one zwyczajnie marzną zabrane na dwór w chłodny wieczór.
          Można też kota łatwo przewiać i przeziębić. Moje bestie do ocieplonego
          transporterka ładują się same ;) Na szczęście, jeśli się jest beztalenciem
          krawieckim, można takie ocieplacze kupić.
    • kakui ja mam taki 05.11.05, 18:50
      www.ferplast.it/pl/pagina_5084.html

a dokladniej Atlas 10 open - cod. 730150 99
      • hoshi1 Re: ja mam taki 06.11.05, 01:17
        No właśnie Ferplast ma fajne transporterki z funkcją Open, czyli otwierane od
        góry, by móc uspokoić lub wziąc kota w razie potrzeby :) Świetna sprawa taki
        wynalazek. Sprawdził się podczas jednej z moich podróży, gdy kot niespodziewanie
        zaczął panikować i denerwować się z powodu jazdy.

www.ferplast.pl - kiedyś byłam na stronce polskiego oddziału i mieli całkiem
        bogatą ofertę do przejrzenia w necie (z dobrymi zdjęciami).
        • ohida Re: ja mam taki 06.11.05, 01:36
          hoshi1 napisał:
          > www.ferplast.pl - kiedyś byłam na stronce polskiego oddziału i mieli całkiem
          > bogatą ofertę do przejrzenia w necie (z dobrymi zdjęciami).

To chyba było baaardzo dawno :P
          www.ferplast.com
          Polski oddział nie ma niestety strony (i szkoda), jest tylko tłumaczenie
          zachodniej oferty, ale fakt, na zdjęcia można popatrzyć.
          • kakui oj przepraszam atlas 20 mam (n/t) 06.11.05, 08:51

• prywatny11 Re: JAKI TRANSPORTEREK DLA KOTA ? 06.11.05, 17:00
      kakui - ja właśnie zamierzam kupić ten atlas 20 - tylko zastanawiam się nad
      rozmiarem - czy bedzie o.k. ?
      Jakiego kota w nim przewozisz? rasa, wiek, waga?

• ohida ja mam dwa transporterki 06.11.05, 20:34
        Atlasa 20 właśnie i drugi w rozmiarze 10. W dwudziestce mieści się kocur
        norweski leśny, albo dwa dachowce (może niekoniecznie jest to metoda na długie
        podróże), ale spokojnie umieszczają się w środku. Większy transporter warto
        mieć tylko wtedy, jeśli posiada się szczególnie rozrośniętego kocura maine
        coon, wszystkie inne swobodnie zmieszczą się do transporterów w rozmiarze 20
        lub 2 (lub II). Ja przyznam się szczerze, że chętniej używam mniejszego
        transporterka. Duży jest... duży poprostu, mniej poręczny, trzeba go nieść w
        wyciągniętej ręcę, a jeśli w środku jest spora kocia waga to nie jest to
        wygodne. Mam dwa otwarte transportety przy łóżku, koty w nich sypiają. Mniejszy
        kot (brytyjczyk) włazi do Atlasa (głównie dlatego, że jest tam dużo miękkich
        kocyków), większy - ten norweski leśny do mniejszego i śpi kółkami do góry :)

Kakui ma koto rosyjskie niebieskie, to są koty rozmiarowo średnie, na galerii
        zwierzakowej są fotki :)
        • kakui wiec ... 06.11.05, 21:35
          poczatkowo mial byc to transporter dla jednego kota, rosyjskiego ale tak to
          wyszlo ze teraz podrozuja w nim rozniste koty. spisuje sie idealnie, ma juz 6
          lat. swietnym rozwiazaniem jest ta gorna kratka - latwo wsadzam gora jakies
          dziksze, wystraszone koty. niestety jak wpakujesz np 6 kilowego kota to dosyc
          okropnie sie niesie taki transporter. ale powiem ze to i tak malutko wazy w
          porowananiu z klatka do lapania kotow ktora jest z duroaluminium :] po tej
          klateczce to ma sie siniaki na nogach i rekach.

jednak polecam atlas 20

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka