04.12.05, 10:48
Mam do Was pytanie. Mam 20 litrowe akwarium, w którym z uśmiechechem na pysiach pływają sobie cudne, czarno pomarańczowe gupiczki (ok. 35 szt). Na dnie leży glonojad- Gienio. Ale wydaje mi się, że smutno im tak tylko z jedna rasą w akwa. ZAstanawiam się nad kupnem 5 ślicznych welonek "teleskopów" (3 samiczki i 2 samce). ale czy nie będą samotne- tyle gupiczków a tylko 5 welonek? może lepiej parzystą liczbę- 4 albo 6?
Pozdrawaim
95myszka95
PS. CZy mogę do tego żeby było jeszcze ładniej dołozyć ze 3 kiryski? Byłoby pięknie...
Obserwuj wątek
    • grazkax Re: Gupiki 04.12.05, 11:55
      welonkow nie polecam ,natomiast molinezje ,platki i mieczyki.ale troche masz za
      male akwarium,do takiej ilosci rybek to co najmniej 40l .musisz albo oddac albo
      sprzedac czesc gubikow.welonki bardzo brudza i jeden glonojad sobie nie
      poradzi.a tak wogole to dobrze by bylo ,abys zaciagnol rady doswiadczonego
      akwarysty,ja ci tylko pisze to z czym sie sama spotkalam bo tez mam rybki.
      • 95myszka95 Re: Gupiki 04.12.05, 12:44
        A jeżeli bym miała tylko 20 gupików i glonka, byłoby OK?
    • grazkax Re: Gupiki 04.12.05, 17:29
      ja mam akwarium 40l i mam troche mniej rybek,mialam ich wiecej i byl problem-
      nie nadazalam sprzatac.co dwa a nawet czesciej musialam odkurzac i podmieniac
      wode.teraz mam 7platek,2molinezje,2glonojady,9gubikow i 2 mieczyki-i jest ok.
      • 95myszka95 Re: Gupiki 04.12.05, 19:32
        Przepraszam, ale słyszałąm jako początkująca akwarystka słyszałam, że na jedną paletkę prze=ypada 120 l...
        • grazkax Re: Gupiki 04.12.05, 20:37
          co masz na mysli mowiac paletka?
    • kakui Re: Gupiki 04.12.05, 20:44
      images.google.pl/images?q=paletka&hl=pl
      to jest paletka ;]
      • grazkax Re: Gupiki 04.12.05, 20:47
        przeciez ja napisalam platki
      • serena69 Re: Gupiki 15.12.05, 14:33
        20 litrów to koszmarnie mało. moim zdaniem twoje akwarium jest przerybione.
        zresztą, sama zobaczysz jak gupiki zaczną się mnożyć. zważywszy na to, nic bym
        już nie dorzucała. jeśli chcesz mieć swobodę doboru obsady to kup akwa 200
        litrów- wtedy to nawet paletki tam wejdą i wiele, wiele innych ciekawych ryb.
        przy 20l niestety wiele ciekawego się nie wymyśli.
        ps. kiryski powinny przebywać raczej w liczbie 6 niż 3, więc zostaw nie kupuj
        ich, bo się nie pomieszczą razem ze zbrojnikiem.
        ps. jeśli akwa jest nudne- wrzuć do środka kupę roślin, korzenie, ciekawe
        kamienie. będzie super wyglądało, o ile twoje gupiki są powalające
        kolorystycznie [bywają i szare].
        daj znać co wymyśliłaś :D
    • lola211 Re: Gupiki 17.12.05, 06:47
      A moja welonka gupiki zezarla, ja bym nie ryykowala.
      • 95myszka95 Re: Gupiki 19.12.05, 15:18
        A więc mówię- posprzątałam "dogłębnie" akwarium, wymieniłam żeir, zamierzam dać masę roślin- w zoologu zamienić troche ryb- ok. 15 na np. 3 rysliny. Wsadziłam zameczek, jedna roślinke, kamyczki- i jest cuuuudo!!!
    • introligator_snu Re: Gupiki 19.12.05, 16:11
      35 gupikow??? Mysle, ze nie musisz im nic dokupywac, a wystarczy troche
      poczekac...
      Jak mowi staropolskie przyslowie:
      "Gupiki wala sie jak kroliki..."
      Za miesiac jak dobrze pojdzie z tych 35 mozesz miec ok. 350. Tzn, jezeli
      rodzice nie zezra mlodych.

>Ale wydaje mi się, że smutno im tak tylko z jedna rasą w akwa.
      Jak pokazuje przyroda, zwierzeta czuja sie najlepiej w obrebie jednej rasy
      (patrz: skinheadzi), a inne rasy w najlepszym razie beda tolerowac.
      Gybys wrzocila im do akwarium 5 welonow, to przy 20 litrach pojemnosci akwarium
      na pewno bedziesz miala krwawe wojny o terytorium na tle rasowym.

Think about it.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka