Dodaj do ulubionych

chory kocur

23.10.02, 22:35
Od jakiegos czasu memu kotu ( 7 lat ) smierdzi niewiarygodnie z uszu, nie
daje sobie tam zajrzec a nawet czasem unika glaskania po glowie. Ucieka
wtedy z warczeniem. Czy mam udac sie z nim do weterynarza? pewnie tak..

Biedny Kubus nie rozumie dlaczeg teraz ( to przez ten smrod) jest zrzucany
po chwili z kolan.
Obserwuj wątek
    • karut Re: chory kocur 23.10.02, 22:57
      natychmiast do lekarza!skoro nie daje sobie zajrzec do uszu,to na pewno sa
      chore,moze zapalenie!
    • Gość: Asia Re: chory kocur IP: proxy / 212.244.226.* 24.10.02, 07:28
      Albo ma świerzb, mój kot jak miał to też mu z uszu smierdziało. Idż z nim do
      weta (najlepiej) albo kup taki preparat Stronghold i wetrzyj między łopatki
      albo na karku w skórę, jest to na pchły ale i właśnie na koci swierzb. Poza
      tym później musisz co jakis czs czyścić kotu uszka, dostępne sa preparaty
      które wkrapla sie do ucha i jakby same czyszczą ucho. Ja czyszcze ktu uszka
      pałeczkami nasąszonymi oliwką, ale nie każdy kot da sobie grzebać w uchu
    • Gość: bianka Re: chory kocur IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.02, 08:29
      Nie rozumiem na co czekasz? Przecież kot nie powie co mu dolega a takie właśnie
      objawy musimy obserwować sami i pomagać mu. Natychmiast leć do lekarza!!!
      Pozdrawiam
    • zlotko9m Re: chory kocur 24.10.02, 10:44
      Juz zadzwonilam do mamy i kazalam jej isc pilnie do lekarza z kotem.

Czy to mozliwe zeby tylko jeden kot mial swierzb a pozostale dwa ( ktore sie
      zreszta wiecej wlocza po okolicy niz chory kot, ktory jest wykastrowany) nie
      mialy? myslalam iz to jest zarazliwe. Nadmienie iz 3 koty zyja w wielkiej
      przyjazni z 3 psami ( raem spia, myja sie, jedza ze wspolnych misek) a u nich
      niczego rowniez nie zauwazono.

dziekuje za opinie
      • Gość: kot Re: chory kocur IP: *.mech.pw.edu.pl 24.10.02, 10:58
        Witaj!
        Jest możliwe, żeby chorował tylko jeden kot, jest po prostu słabszy. Dlaczego
        tak zaniedbałaś kota? Jeśli śmierdzi, to choruje już od dawna. Kotu sprawdza
        się uszy, i nie tylko, co jakiś czas. Jeśli uszy są brudne w środku, zwykle
        jest to choroba, świerzb lub grzybica plus stan zapalny. Idź z kotem do
        lekarza, on ustali, co to jest. Koty przyzwyczajają się do czyszczenia uszu,
        jeśli robi się to delikatnie, nie w kierunku głowy, bo można uszkodzić części
        wewnętrzne. Do czyszczenia nie powinno się używać preparatów z alkoholem,
        szczypią podrażnioną śluzówkę i kot to od razu wytrząsa. My używamy maści
        Crotamiton, jesli to jest świerzb, płynu Pimafucort, jesli grzybica. Do
        okresowego czyszczenia zdrowych uszu można używać oliwkę dla dzieci. Oliwkę lub
        maść nakłada się do uszka pałeczką z watą, potem zamyka uszko i tarmosi, żeby
        to się rozeszło, po jakimś czasie czyści wacikami, tylko to, co widać, nie
        należy sięgać w stronę kanału słuchowego, z wmętrza kot sobie sam wytrzepie.
        Czyszczone powinny być zawsze oba uszka.
        Pozdrawiam.
    • zlotko9m Re: chory kocur 24.10.02, 11:20
      wiem ze to z zaniedbania zaostrzyl sie ten stan kota. Na nic sie nie zdadza
      moje tlumaczenia ale to bardziej wina mamy. Ja praktycznie caly czas jestem
      poza domem ( studia ) i podczas okresowej wizyty w domu zauwazylam ten smrod.
      Mama mi cos przez telefon mowila ze Kuba sie pogryzl i mial chore ucho, a
      potem to wlasnie zaczelo smierdziec. Plukala mu delikatnie uczo woda utleniona
      czy czyms i caly czas sadzila iz to z powodu gojenia sie ran ten smrod.

Mamy pewne opory z udaniem sie do weterynarza z powodu przykrych doswiadczen z
      nimi. Mamy tylko dwoch w Zakopcu i jeden nie lepszy od drugiego. Kilka razy
      wydawali zle diagnozy i zwierzaki byly zle leczone. Raz bylo juz za pozno i
      jeden kot zdechl ( w dodatku w mych ramionach w Boze Narodzenie). A to z
      powodu zlej diagnozy u jednego lekarza, a jak udalysmy sie po braku poprawy do
      drugiego kot byz zbyt oslabiony i zlapal chyba zapalenie pluc.....
      W krytycznych momentach jezdzilysmy (np. na operacje) do lekarza ok 40 km
      dalej. Ciezko jest leczyc zwierzaki w takich warunkach.

pozdrawiam
      • Gość: kot Re: chory kocur IP: *.mech.pw.edu.pl 24.10.02, 14:19
        Witaj jeszcze raz!
        Jeśli chcesz go leczyć sama, czego raczej nie polecam, Crotamiton - maść (krem)
        można dostać w aptece bez recepty. Nie zaszkodzi, ale jeśli teraz jest stan
        zapalny to chyba i nie pomoże, a kot będzie się dalej męczył. Ten drugi lek
        byłby lepszy, zawiera antybiotyk i środek przeciwgrzybiczy, ale jest dostępny
        tylko na receptę. Gorszy problem to niechęć kota do zabiegów przy uszach - kto
        mu te uszy będzie czyścił, zwłaszcza teraz, kiedy go bolą? Może go do tego
        delikatnie przekonasz.
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka