aza55 09.01.06, 21:37 Jak nauczyć małą 2,5 msczna kotke korzystania z kuwetki?Bo póki co woli moje łóżko...:-((Kotka jest u mnie od 2 dni, wzięłam ją ze cshroniska, w którym też była króciutko.Co zrobić, żeby wiedziała gdzie iść i co zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beali Re: Nauka czystości 09.01.06, 23:31 Najlepiej byłoby gdyby żwirek miał zapach jej siuszków-może jakoś go tam z łózka przetransportuj/np.podkładając coś na co mała nasika/. Potem zabarykaduj łózko,zabroń wstępu do sypialni,wyszoruj i usun zapach ze wszystkiego,gdzie kicia siusiała i zapoznaj malutką z pachnącą odpowiednio kuwetką,ma to być miłe dla niej,czyli czule gadaj coś tam,pogłaszcz.Potem obserwuj kotkę,powinnaś zauwazyć,kiedy mała będzie się zbierać na siku,weź na ręce spokojnie ,wsadź do kuwetki,kiedy będzie chciała wyjść,włóż ponownie i nawet lekko przytrzymaj.Dobrze byłoby gdyby jej się udało nasiusiać do kuwety.Wychwalaj pod niebiosa,daj smakołyk za każdym razem-wazne by kojarzyła kuwetę z czymś miłym dla niej. To jeden ze sposobów,tak uczyłam moje i udało się.Trzeba troszkę cierpliwości,a poza tym zależy od kotka jak szybko nauczy się,ale z pewnością pojmie o co chodzi. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
misia007 Re: Nauka czystości 10.01.06, 11:56 Beali dała Ci wyczerpujący instruktaż, kotka szybko się nauczy tylko musisz konsekwentnie ją przez pare dni przypilnować.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: Nauka czystości 10.01.06, 22:13 Wysadzać, jak małe dziecko ;-). Co godzinę, a także po jedzeniu i po spaniu wsadzać do kuwety - gdy nasiusia, nie sprzątać grudek żwirku od razu, żeby czuła zapach. Kuweta musi być zawsze w pobliżu, tym bardziej w nocy, żeby mała gapa do niej trafiła. Odpowiedz Link Zgłoś