Dodaj do ulubionych

obroża przeciw pchłom

25.01.06, 21:44
czy ktoś miał może doświadczenia z taką obrożą? w jakim czasie ona zaczyna
działać. bo ja kupiłam taką psu i mam wrażenie, że drapie się coraz bardziej
i to właśnie wokolicach szyi.
Obserwuj wątek
    • tessciowa Re: obroża przeciw pchłom 25.01.06, 22:51
      Może mieć uczulenie na taką obroże. Czy na pewno miał pchły? Teraz, w zimie
      raczej się ich nie spotyka. Może być również nie przyzwyczajony do noszenia
      obroży.
      • gappa1 Re: obroża przeciw pchłom 25.01.06, 23:34
        kurcze, nie wiem, drapal sie to pomyslalam ze pchly. nie sadze zeby
        przeszkdzala mu ta obroza fizycznie, bo jak ja zalozylam to zachowywal sie
        jakby w ogole tego nie zauwazyl. ale moze faktycznie ma uczulenie. nosi ja dwa
        i pol dnia. czy gdyby mial pchly, powinien juz przestac sie drapac?
        • albert.flasz1 Re: obroża przeciw pchłom 26.01.06, 10:24
          Przyczyn drapania może być wiele. Obok pcheł mogą to być alergie (pokarmowe -
          często przy żywieniu gotowymi karmami; "kontaktowe" np. na niektóre kosmetyki
          lub inne...), nawet alergie wrodzone i uwarunkowane genetycznie (czasami
          spotkane u zwierząt "przerasowanych") np. na własne wydzieliny ciała. Obroże,
          oprócz substancji owadobójczych zawierają także t. zw. "repelenty", czyli
          substancje odstraszające pasożyty swym zapachem. Zwierzę może się uczulić, choć
          bardzo rzadko także na to. Poza tym, substancje te mają dość intensywny zapach,
          szczególnie przez kilka-kilkanaście pierwszych dni po rozpakowaniu obroży. Jest
          to przyczyną często popełnianego błędu: obroża zakładana jest wyłącznie na
          spacerki a w domu jest zdejmowana. W takich warunkach jej skuteczność spada
          niemal do zera (substancja zabijająca pchły musi się przecież "rozejść" po
          powierzchni skóry zwierzęcia a na to potrzeba czasu). Niestety, u zwierząt
          utrzymywanych w "cieplarnianych", czyli domowych warunkach ryzyko opadnięcia
          przez pchły utrzymuje się przez cały rok i wcale nie są do tego potrzebne
          częste kontakty z innymi zwierzętami: larwy pcheł żywią się nie krwią, tylko
          resztkami organicznymi, żyją więc w otoczeniu zwierzęcia - legowisko, dywany,
          różne szpary, najchętniej w pobliżu pojemników na odpadki; a do przekształcania
          się w postaci dorosłe pobudza je obecność zwierzęcia. Taki "rezerwuar"
          pasożytów może się utrzymywać długo. Myślę, że obroże lepiej zostawić dla
          zwierząt stale przebywających na zewnątrz a u tych "domowych", lepiej stosować
          inne preparaty: w proszku, do opryskiwania, do nakraplania na skórę karku (t.
          zw. "spot-on"). Poza tym, chcąc rozpoznać ewentualne inne przyczyny swędzenia
          (a więc drapania) dobrze jest zaprzestać - choć na kilka tygodni - żywienia
          gotowymi karmami (lub przynajmniej zmienić na inną markę), nie myć szamponami,
          nawet tymi "specjalistycznymi" - najlepsze jest zwykłe, szare mydło i dokładne
          spłukiwanie wodą z odrobiną octu - i też nie za często...
          • g.i.jane Re: obroża przeciw pchłom 26.01.06, 12:27
            Obroza dziala raczej prewencyjnie. Jesli pies ma pchly to najpierw trzeba go
            odpchlic, najlepiej u weta, a dopiero pozniej zalozyc obroze (ja wole kropelke
            na kark).
            Trzeba tez dokladnie wyprac i wyczyscic psie legowisko. Pchly a raczej ich
            jajeczka widac golym okiem, jak sie rozchyli futro np na karku.
    • gappa1 Re: obroża przeciw pchłom 26.01.06, 12:32
      dzieki za odpowiedzi. wezme je pod rozwage. bardzo dziekuje.
      • kakui pchly zima sa b/t 26.01.06, 12:52

• gappa1 Re: obroża przeciw pchłom 26.01.06, 15:45
      to zadam jeszcze jedno pytanie. kiedy obieralam ziemniaki rzeczony pies byl
      ciekawy co robie wiec pokazalam mu obierke. on ja zjadl. potem zjadl tez
      kawalek surowego ziemniaka. czy surowe ziemniaki moga mu zaszkodzic? pies ma 4
      lata i jest mieszanka sznaucera z labradorem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka