gappa1 25.01.06, 21:44 czy ktoś miał może doświadczenia z taką obrożą? w jakim czasie ona zaczyna działać. bo ja kupiłam taką psu i mam wrażenie, że drapie się coraz bardziej i to właśnie wokolicach szyi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tessciowa Re: obroża przeciw pchłom 25.01.06, 22:51 Może mieć uczulenie na taką obroże. Czy na pewno miał pchły? Teraz, w zimie raczej się ich nie spotyka. Może być również nie przyzwyczajony do noszenia obroży. Odpowiedz Link Zgłoś
gappa1 Re: obroża przeciw pchłom 25.01.06, 23:34 kurcze, nie wiem, drapal sie to pomyslalam ze pchly. nie sadze zeby przeszkdzala mu ta obroza fizycznie, bo jak ja zalozylam to zachowywal sie jakby w ogole tego nie zauwazyl. ale moze faktycznie ma uczulenie. nosi ja dwa i pol dnia. czy gdyby mial pchly, powinien juz przestac sie drapac? Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: obroża przeciw pchłom 26.01.06, 10:24 Przyczyn drapania może być wiele. Obok pcheł mogą to być alergie (pokarmowe - często przy żywieniu gotowymi karmami; "kontaktowe" np. na niektóre kosmetyki lub inne...), nawet alergie wrodzone i uwarunkowane genetycznie (czasami spotkane u zwierząt "przerasowanych") np. na własne wydzieliny ciała. Obroże, oprócz substancji owadobójczych zawierają także t. zw. "repelenty", czyli substancje odstraszające pasożyty swym zapachem. Zwierzę może się uczulić, choć bardzo rzadko także na to. Poza tym, substancje te mają dość intensywny zapach, szczególnie przez kilka-kilkanaście pierwszych dni po rozpakowaniu obroży. Jest to przyczyną często popełnianego błędu: obroża zakładana jest wyłącznie na spacerki a w domu jest zdejmowana. W takich warunkach jej skuteczność spada niemal do zera (substancja zabijająca pchły musi się przecież "rozejść" po powierzchni skóry zwierzęcia a na to potrzeba czasu). Niestety, u zwierząt utrzymywanych w "cieplarnianych", czyli domowych warunkach ryzyko opadnięcia przez pchły utrzymuje się przez cały rok i wcale nie są do tego potrzebne częste kontakty z innymi zwierzętami: larwy pcheł żywią się nie krwią, tylko resztkami organicznymi, żyją więc w otoczeniu zwierzęcia - legowisko, dywany, różne szpary, najchętniej w pobliżu pojemników na odpadki; a do przekształcania się w postaci dorosłe pobudza je obecność zwierzęcia. Taki "rezerwuar" pasożytów może się utrzymywać długo. Myślę, że obroże lepiej zostawić dla zwierząt stale przebywających na zewnątrz a u tych "domowych", lepiej stosować inne preparaty: w proszku, do opryskiwania, do nakraplania na skórę karku (t. zw. "spot-on"). Poza tym, chcąc rozpoznać ewentualne inne przyczyny swędzenia (a więc drapania) dobrze jest zaprzestać - choć na kilka tygodni - żywienia gotowymi karmami (lub przynajmniej zmienić na inną markę), nie myć szamponami, nawet tymi "specjalistycznymi" - najlepsze jest zwykłe, szare mydło i dokładne spłukiwanie wodą z odrobiną octu - i też nie za często... Odpowiedz Link Zgłoś
g.i.jane Re: obroża przeciw pchłom 26.01.06, 12:27 Obroza dziala raczej prewencyjnie. Jesli pies ma pchly to najpierw trzeba go odpchlic, najlepiej u weta, a dopiero pozniej zalozyc obroze (ja wole kropelke na kark). Trzeba tez dokladnie wyprac i wyczyscic psie legowisko. Pchly a raczej ich jajeczka widac golym okiem, jak sie rozchyli futro np na karku. Odpowiedz Link Zgłoś
gappa1 Re: obroża przeciw pchłom 26.01.06, 12:32 dzieki za odpowiedzi. wezme je pod rozwage. bardzo dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gappa1 Re: obroża przeciw pchłom 26.01.06, 15:45 to zadam jeszcze jedno pytanie. kiedy obieralam ziemniaki rzeczony pies byl ciekawy co robie wiec pokazalam mu obierke. on ja zjadl. potem zjadl tez kawalek surowego ziemniaka. czy surowe ziemniaki moga mu zaszkodzic? pies ma 4 lata i jest mieszanka sznaucera z labradorem. Odpowiedz Link Zgłoś