Dodaj do ulubionych

Dog w bloku

24.02.06, 19:39
Proszę o poradę. Mam zamiar kupić psa rasy dog niemeicki ale mieszkam w bloku
na 10 piętrze . pies będzie miał zapewnieone codzienne długie spacery po
lesie.jednak martwię się czy pies tej wielkości nei będzie męczył się w 3
pokojowym mieszkaniu ...
Obserwuj wątek
    • buenos.aires Re: Dog w bloku 24.02.06, 20:19
      bedzie.
      poza tym watpie ze codzinnie kazdy znajdzie czas by wyprowadzic na tak dlugi
      spacer tego psa, tym bardziej zima, przy -10 stopniach
    • mmk9 Re: Dog w bloku 24.02.06, 21:14
      Ciekawe też ,co na to sąsiedzi z dołu. Może sie tez zdarzyć, ze winda nawali
      wtedy, kiedy pies np będzie miał zwichnięta łapę. Lub rozwolnienie.
    • czekoladka90 Re: Dog w bloku 24.02.06, 21:30
      na pewno znajdzie sie czas na spacery takze o to sie nie martwie
      mam juz jamnika wiec co do rozwolnienia i zepsutej windy to sie nie
      zgodze..takich problemow nie mam
      • lola211 Re: Dog w bloku 24.02.06, 21:39
        JAmnika w razie czego wezmiesz pod pache.A co zrobisz z dogiem?
        Warto sie zastanowic, statnio rozmawialam z babka, ktora ma labka zaczynajacego
        kulec.Juz kobita sie martwi, co zrobi jak mu sie pogorszy, bo mieszka na 3
        pietrze bez windy.Na rekach go nie zniesie.
        • fedorczyk4 Re: Dog w bloku 24.02.06, 21:55
          Nie chcę wsadzać kija w mrowisko, ale niedaleko mnie mieszka w bloku piękna
          dożyca niemiecka, i jakoś krzywda jej się nie dzieje. Nie wiem czy jest to
          pomysł genialny, ale jeśli własciciel odpowiedzialny i świdomy zwierza praw i
          swoich obowiązków to w końcu.... Ja mam bernardynopodhalanke w bloku na wysokim
          5 piętrze i jakoś zyjemy.
          • po.prostu.ona Re: Dog w bloku 25.02.06, 10:39
            Ty swoją sukę adoptowałaś, groziła jej śmierć. Ale pomyśl, czy kupiłabyś
            świadomie takiego psa do bloku? Uczciwie powiem - ja bym tego nie zrobiła. Z
            wielu powodów, m. in. dlatego, że dogi niemiecki to wrażliwa rasa i nawet
            hodowcy przynają, że są szczególnie podatne na wiele chorób, takich jak
            schorzenia serca, choroby nowotworowe, dysplazja stawów biodrowych, zaburzenia
            rozwoju układu kostnego, entropium (podwinięcie powieki) i ektropium
            (wywiniecie powieki. Trzeba też uważać na skręt żołądka - potencjalnie
            śmiertelny. No i alergie. Moi znajomi z osiedla mają doga i kontaktują się z
            posiadaczami jego rodzeństwa. No i ostatnio mówili mi, że psy które mieszkają w
            blokach jak jeden mąż cierpią na alergię w okresie jesienno-zimowym, a te z
            domków nie. Prawdopodobnie dlatego, że w domki nieco inaczej się ogrzewa, więc
            powietrze nie jest aż tak suche, a poza tym pies może w dowolnym momencie wyjść
            sam na podwórze, pobiegać czy choćby się dotlenić - a w warunkach blokowych
            spaceruje o stałych porach z właścicielem.
            Warto też wiedzieć, że taki pies żyje średnio 7 lat. :-(
    • ironique Re: Dog w bloku 25.02.06, 23:45
      Zależy Ci na rodowodowym dogu? Bo jak nie to tu jest kilka potrzebujących
      piesiów... www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=22073&page=23 +
      www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=22311 +
      www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=21702
      • czekoladka90 Re: Dog w bloku 26.02.06, 10:39
        Szkoda mi tych psiaków jednak wolałabym mojego wychować sobie po swojemu od
        szczeniaka.Trochę obiawam się adoptowania dorosłego psa tym bardziej że jednego
        już mam i łatwiej się dogada ze szczeniakiem niż z dorosłym psem ;]
        • magdax78 Re: Dog w bloku 26.02.06, 13:26
          pomysl dobry, oczyuwiscie jesli zapewnisz psu odpowiednia ilosc ruchu.
          pies nawet w 200m mieszkaniu, domu przewaznie spi ...ogrod jesli jest to dom
          takze traktuje jako swoj rewir i raczej nie szaleje na swoim terenie -jesli
          chodzi o ruch .kazdemu psu potrzebny jest spacer aby mogl sie wybiegac. nie ma
          znaczenia dom czy mieszkanie w bloku
          • jita Re: Dog w bloku 27.02.06, 09:01
            magdax78 napisała:
            > kazdemu psu potrzebny jest spacer aby mogl sie wybiegac.

Oczywiście. Pies w domku nie powinien oznaczać braku spacerów.

> nie ma znaczenia dom czy mieszkanie w bloku

W przypadku niektórych ras ma. I to nie chodzi o wielkość, ale o aktywność i
            upodobania. Psy, które uwielbiają rewirować teren, albo takie, które wolą
            przebywać przez większość dnia na wolnym powietrzu nie nadają się do bloku -
            będą się po prostu źle w nim czuły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka