Dodaj do ulubionych

pytanie o psa

12.03.06, 21:45
chciałem zapytać o owczarka niemieckiego a ściśle o uszy :), tak się składa że mojemu obecnie 6 miesięcznemu owczarkowi, któremu w wieku 3 miesięcy stanęły uszy, około 2 tygodnie temu jedno opadło, a z tego co widzę to i drugie jest coraz mniej stabilne. czy ktoś może wie czy często u tej rasy zdarza się taka przypadłość i czy istnieje jeszcze możliwość że ucho stanie od nowa. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • po.prostu.ona Re: pytanie o psa 12.03.06, 22:50
      radziłabym Ci przejść się do weterynarza i zapytać o preparaty wzmacniające
      chrząstkę.
    • titu_titu Re: pytanie o psa 13.03.06, 10:48
      Ucho może się już nie podnieść. Podawaj psu do jedzenia żelatynę, sprawdź karmę
      pod względem zbilansowania wapnia. Ten pies ma już 6 mcy, możesz podawać wapń
      dodatkowo (ale zawsze razem z fosforem!).
      6 mcy to newralgiczny moment, intensywnie rosną kości, zęby i mogą występować
      niedobory ww mikroelementów. "Brakuje" ich wtedy na utwardzanie mniej ważnej
      dla organizmu chrząstki uszu. Uszy masuj palcami w miejscach gdzie się
      załamują, aby nie utrwaliła się w tym miejscu "zmarszczka" w tkance. Może to
      pomoże. Ale jeśli pies ma mieć klapnięte uszy bo jest tak "zaprogramowany
      genetycznie", to moje rady na wiele się nie zdadzą. Pozdrawiam i powodzenia.
      • joszix Re: pytanie o psa 13.03.06, 22:45
        dzięki za porady. psu od trzech miesięcy podaje za zaleceniem weterynarza ten preparat
        www.krakvet.pl/product_info.php?manufacturers_id=44&products_id=1992
        więc na niedobór wapnia raczej nie powinien narzekać. co do ucha zaczęło opadać po tym jak dostał zastrzyk od wścieklizny - możliwe że opadło także pod wpływem stresu, kto to wie :)
        postaram się podawać mu żelatynę, chciałem tylko zapytać czy istnieją jakieś gotowe preparaty ją zawierające.
        pozdrawniam
        • albert.flasz1 Re: pytanie o psa 14.03.06, 09:01
          Zmień preparat lub dawaj psu CO NAJMNIEJ 30 tabletek dziennie!!! 200 jm
          witaminy A i 20 jm witaminy D - to tyle, co nic. Wiele preparatów tej firmy ma
          jedną wielką zaletę: są tanie, przez co są chętnie sprzedawane przez niektórych
          weterynarzy (bo łatwiej jest doliczyć dużą marżę), jednak tak niska cena musi
          się na czymś odbić. Pies właśnie kończy okres najintensywniejszego wzrostu: w
          okresie kilku miesięcy kilkunastokrotnie zwiększa swe rozmiary i ciężar ciała
          (dla porównania - człowiekowi potrzeba na to kilkunastu lat), ma więc ogromne
          zapotrzebowanie na niektóre "wzrostowe" składniki (Witaminy A i D, wapń fosfor,
          cynk, miedź, żelazo, siarka, mangan...; przy czym stosunek wapnia do fosforu u
          tej grupy psów powinien wynosić około 2,5-3,5 : 1). W tym okresie u dużych psów
          konieczne może być czasem nawet podwojenie zalecanych dawek dziennych. Czy
          oprócz uszu ma także zgrubiałe nasady kości długich (kończyn)? Czy przesuwając
          palec po jego żebrach wyczuwasz na nich małe guzki przypominające różaniec?
          Jeśli tak - są to na pewno początki krzywicy. Żelatyny nie polecam: jest to
          białko praktycznie niestrawne i nieprzyswajalne i nie ma większego wpływu na
          tworzenie kości i chrząstek. W wypadku długotrwałego podawania dużych jej
          ilości może nawet dojść do problemów z nerkami (kamienie szczawianowe). Lepiej
          już stosować jakiś preparat z grupy chondromodulatorów (np. Artroflex...).
          • joszix Re: pytanie o psa 20.03.06, 21:02
            wielkie dzięki za fachowe porady. weterynarz rzeczywiscie podczas wizyty polecił te tabletki i sam oczywiście je sprzedał zdaje się za 25 zl opakowanie - w sklepach internetowych można ten sam specyfik kupić ponizej 6 zl. więc co do marży to w 100 procentach racja. pies dostawal wedle wskazań weterynarza 5 tabletek. odnośnie łap to rzeczywiscie przednie sa nienaturalnie grube, tylne zas normalne. na żebrach guzków nie wyczułem. poza tym pies bardzo ładnie (odpukać) sie rozwija - jest pełen życia i dużo ze mną biega. zacząłem mu podawać więcej tabletek- dostaje 8 i gotuje mu dużo kurzych łapek - bo jak wyczytalem zawierają sporo zwiazków potrzebnych w budowie chrząstki. wiem że ten preparat to lipa więc gdyby ktoś mógł polecić jakiś naprawde dobry, o w miarę umiarkowanej cenie będę wdzięczny, jeszcze raz dzięki za fachowe porady, pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka