rezurekcja 08.05.06, 11:44 zoopsychologia.pl/kursy.html moze warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kitek1555 Re: pewnie, ze warto :) n/t 08.05.06, 22:58 a wiadomo jak wygląda to cenowo? i w jakim czasie sie to odbywa? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: pewnie, ze warto :) n/t 09.05.06, 07:57 kitek1555 napisała: > a wiadomo jak wygląda to cenowo? i w jakim czasie sie to odbywa? > pozdrawiam Wszystko jest na podanej stronie. Mnie natomiast interesowałyby jakieś referencje... Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: pewnie, ze warto :) n/t 09.05.06, 09:21 wykladowcy to tu jak rozumiem zoopsychologia.pl/wykladowcy.htm referencja to chyba tu zoopsychologia.pl/dyplom.html Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: pewnie, ze warto :) n/t 09.05.06, 13:41 rezurekcja napisała: > wykladowcy to tu jak rozumiem > zoopsychologia.pl/wykladowcy.htm > referencja to chyba tu > zoopsychologia.pl/dyplom.html No tak, tyle, że ja ani o wykładowcach nic nie wiem, ani o tej pani ;-). Czy to jest pierwsza edycja tych kursów? Chyba tak... Nie ma więc od kogo uzyskać informacji, jak to wszystko wygląda, a najgorzej jest być rocznikiem eksperymentalnym ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: pewnie, ze warto :) n/t 09.05.06, 13:49 mysiam1 napisała: > No tak, tyle, że ja ani o wykładowcach nic nie wiem, ani o tej pani ;-). i ja tez. > Czy to > jest pierwsza edycja tych kursów? Chyba tak... pojecia nie posiadam. > informacji, jak to wszystko wygląda, a najgorzej jest być rocznikiem > eksperymentalnym ;-). wiem cos na ten temat, zdarzylo mi sie byc. Ale nie bylo tak zle. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek cena? 09.05.06, 14:07 > > a wiadomo jak wygląda to cenowo? i w jakim czasie sie to odbywa? > Wszystko jest na podanej stronie. No a ja jakoś ceny nie mogę znaleźć :-( Z czystej ciekawości szukałam. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: cena? 09.05.06, 15:07 Ceny są tutaj, chociaż chyba jeszcze nie dla wszystkich kursów: zoopsychologia.pl/reklamowka.htm zielony_listek napisała: > > > a wiadomo jak wygląda to cenowo? i w jakim czasie sie to odbywa? > > Wszystko jest na podanej stronie. > > No a ja jakoś ceny nie mogę znaleźć :-( > Z czystej ciekawości szukałam. > Pozdrawiam > zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek Re: cena? 11.05.06, 17:17 Dzięki. Ale ja jakoś nie bardzo bym ufała specjaliście szkolenia psów, który uczył się korespondencyjnie + 3 weekendy :-( pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
jita Re: cena? 14.05.06, 09:56 zielony_listek napisała: > Ale ja jakoś nie bardzo bym ufała specjaliście szkolenia psów, który uczył się > korespondencyjnie + 3 weekendy :-( I chyba słusznie. Tutaj reakcja prof. Wojciecha Pisuli (specjalistz psychologii zwierzat, Instutut Psychologii PAN, Warszawa) Merytoryczna zawartość oferty jest dramatycznym dowodem braku jakichkolwiek standardów kształcenia w zakresie etologii i psychologii zwierząt. Jakże łatwo w Polsce jest zostać Specjalistą Psychologii Zwierząt! Wystarczy mieć maturę i ukończyć szkolenie! Szkolenie prowadzone przez specjalistów legitymujących się certyfikatami ośrodków szkoleniowych o podobnych standardach kształcenia. Nie neguję przy tym wartości szkoleń, rozumianych jako nabywanie praktycznych umiejętności szkolenia psów lub rozwiązywania problemów behawioralnych. Ale słowa mają swoje znaczenie, także prawne. Sugerowanie ewentualnym uczestnikom, że po ukończeniu szkolenia zostaną specjalistami psychologii psów i kotów jest zwykłym oszustwem i winno podlegać środowiskowemu napiętnowaniu oraz prawnemu ściganiu. W programie szkolenia znajdujemy następujące tematy: wprowadzenie do psychologii, psychologia zwierząt, psychoterapia (sic!), organizacja pracy psychologa zwierząt. Warto wiedzieć, że nauczanie psychologii jest aktywnością określoną przez Ustawę o zawodzie psychologa i samorządzie zawodowym psychologów jako forma uprawiania zawodu psychologa. Osoby dopuszczone do uprawiania zawodu muszą spełniać określone w ustawie wymagania. Nie trzeba być specjalistą, aby stwierdzić, że w ofercie nie zostały wymienione osoby, które mają kwalifikacje do wykonywania zawodu psychologa. Nazwiska dwóch psychologów znajdujemy na wskazanych stronach www, nie jest jednak, jasne jakie zajęcia będą oni prowadzić. Ewidentnym nadużyciem jest posługiwanie się tytułem zawodowym specjalisty psychologii zwierząt przez p. J. Kosińską. Jest jasne, że aby zostać specjalistą w jakimś obszarze psychologii, trzeba najpierw zostać psychologiem. Opatrywanie nazwy dyspliny naukowej jaką jest psychologia dodatkowymi określaniami (psychologia zwierząt) ma zaciemnić ten obraz. Jest to praktyka rodem z czasów, gdy np. słowo demokracja opatrywano dodatkiem socjalistyczna. Na ten zabieg nabierali się tylko ci, którzy nie znali znaczenia słowa demokracja. Wizerunku całej sprawy nie poprawia lektura artykułów zamieszczonych na stronach www.zoopsychologia.pl autorstwa p. J. Kosiniak. Z tekstów tych wyziera brak kontaktu z wiedzą mającą podstawy naukowe. Jest to mieszanina zdroworozsądkowych poglądów z tezami rodem z psychoanalizy lat trzydziestych XXw. Odpowiedz Link Zgłoś