Gość: krisis IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 29.01.03, 07:44 witam mam dosc nietypowe pytanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maggda Re: suczka via pies 29.01.03, 08:01 Suka ma cieczke dwa razy w roku. Trwa to około 2 tygodni z tym, że tylko 2 dni są dość newralgiczne. Na pewno ten okres będzie dla Was niezwykle uciążliwy. Jako szczęśliwa posiadaczka suki przez wiele lat byłam odprowadzna do tramwaju przez hordy psów, kiedy właśnie wypadały te 'trudne' dni. Nie potrafię sobie wyobrazić jak mozna wytrzymać taki kocioł w domu. Chyba, że macie odpowiedne warunki - dom, ogród, kojce. Poza tym nie wiem czy to na pewno dobry pomysł. Skąd wiesz, że Twoje psy będą hodowlane, a zkaładając że będą, po co wiele skojarzeń jednej pary. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
palecieli Re: suczka via pies 29.01.03, 11:53 maggdziu, nie dwa tygodnie a trzy i nie 2 dni są newralgiczne tylko 4-5 palec maggda napisała: > Suka ma cieczke dwa razy w roku. Trwa to około 2 tygodni z tym, że tylko 2 dni > są dość newralgiczne. Na pewno ten okres będzie dla Was niezwykle uciążliwy. > Jako szczęśliwa posiadaczka suki przez wiele lat byłam odprowadzna do tramwaju > przez hordy psów, kiedy właśnie wypadały te 'trudne' dni. Nie potrafię sobie > wyobrazić jak mozna wytrzymać taki kocioł w domu. Chyba, że macie odpowiedne > warunki - dom, ogród, kojce. Poza tym nie wiem czy to na pewno dobry pomysł. > Skąd wiesz, że Twoje psy będą hodowlane, a zkaładając że będą, po co wiele > skojarzeń jednej pary. > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krisis Re: suczka via pies IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 29.01.03, 13:20 Lucky pochodiz z hodowli specjalistycznej i tak samo chcielibysmy kupic suke. Jednak tam gdzie kupilismy Luck'ego odradzaja nam - natomiast weterynarz powiedzial, iz nie widzi przeszkod. A nawet posunal sie do stwierdzenia, iz tamci zwyczajnie nie chca aby ktos inny posiadal "kolekcje" szczeniat na sprzedaz. Nie mamy wielkich wymagan - fakt jest taki, ze nasi znajomi takze nas namawiaja chcac od nas w przyszlosci kupic takiego psa. NIe wiem czy sie za bardzo orientujesz ale pierwsze hodowle powstaly z jednej pary w polsce :))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maggda Re: suczka via pies 29.01.03, 16:16 Przepraszam za pewne nieścisłości w określeniu czasu trwania rui u psów. Dziękuję za zwrócenie uwagi - muszę doczytać. A z hodowlą każdej nowej rasy jest tak, że ktoś sprowadza sukę i być może psa, a może ktoś inny i najłatwiej jest jechać do psa, który jest blisko lub wręcz biega na moim własny podwórku. Kiedyś brało się to zwyczajnie z braku pieniędzy - podróże zagraniczne były bardzo kosztowne lub niemożliwe teraz już tak nie jest. Nawet jeśli mamy do czynienia z mało popularną rasą (np. Gryfonik Belgijski) to właściciel suki może jechać do Niemiec, Szwecji czy gdziekolwiek indziej szukać dobrego reproduktora. Ci którzy chcą zająć się hodowlą będą szukać najlepszych reproduktorów i raczej nie będą wielokrotnie powtarzać tych samych kryć - tak robią handlarze. Ale jeśli będziesz chciał bawić się w hodowlę to dlaczego nie. Posiadając już psa narażasz się na pewne uciążliwości i to tyle. Co do kryć to szef sekcji w Związku Kynologicznym powinien Ci dobrze doradzić chociaż ostateczna decyzja i tak należy do Ciebie. Trochę nie wierzę w twierdzenia Twojego weterynarza bo jeśli kupiłeś psa w dobrej hodowli, a tak właśnie piszesz to na pewno nie chodzi o to że "ktos inny posiadal "kolekcje" szczeniat". Chyba chodzi o to, żebyś nie nastawiał się na krycie tylko i wyłącznie swoim psem ale szukał najlepszego możliwego reproduktora - ale to na przyszłość. Pozdrawiam serdecznie Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krisis Re: suczka via pies IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 07:16 No coz - powiem ci tylko ze jesli chodzi o zwiazek kynologiczny w moim miescie to mam tam znajomego, ktory odszedl od zwiazku uwazajac ze jest to zgraja ludzi, ktorych ani troche nie interesuje psy i ich wlasciciele co najwyzej ich pieniadze na skladki. KIedy sie tam pojawilem nie potrafili mi nawet podac adresow specjalistycznych hodowli siberian husky. To tyle o kompetencjach tych ludzi. Przekonalem sie niejednokrotnie, iz zapalency i hobbisci to ludzie z szeroka wiedza w przciwienstwie do pseudozawodowcow. I wlasnie na takich ludzi opinie licze. Szkoda ze tak malo sie wypowiada na tym forum. Tak samo jest niestety na forum o tej rasie :(. Poza tym chce ci zwrocic uwage, iz jesli zarowno pies jak i suka beda posiadaly dobre geny to takie psy warto reprodukowac i rozwijac ich "rodzine". Za Luckiego recze nie tylko ja ale takze hodowa(y) od ktorych kupilem no i moj weterynarz, ktory przyznaje ze pies jest naprawde "dobrej krwi" . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosia Re: suczka via pies IP: *.simplex.pl 30.01.03, 13:46 My mamy malamuty, ale huski nie sa nam obce. Najwiecej informacji zdobedziesz zapisujac sie na liste dyskusyjna malahuskita.Prowadzi ja Mirka hodowczyni i pasjonatka. Napisz do niej bezposrednio, na pewno pokieruje cie dalej. adres jej strony strony.psy.pl/husky/ powodzenia tosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krisis Re: suczka via pies IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 31.01.03, 07:10 dzieki Odpowiedz Link Zgłoś