Dodaj do ulubionych

Upodobanie kulinarne kotów

18.02.03, 11:51
Mój kot jest niesamowity. Zjada grzecznie swoje kocie jedzenie z miski, ale
zjadłby dosłownie wszystko, byle ze mną. O tym, że zjadł mi ser z kanapki,
czy pasztet, to już nawet nie wspominam, to normalne, ale zjada też takie
rzeczy jak: ziemniaki gotowane, marchewkę, groszek, kalafior, surowy seler,
oliwki, ogórki konserwowe, bób, suchą bułkę, makaron. Wszystko oczywiście w
minimalnych ilościach. Ostatnio pił słodką herbatę i - hit! - wczoraj zjadł
chrubki chleb z dżemem jagodowym. Uśmiałam się do łez, bo gdybym to samo dała
mu do miski, to by nie ruszył. Za to wysępione z ręki - zje wszystko.

A jak wasze koty? Też tak "towarzysko" się poświęcają?
Obserwuj wątek
    • default Re: Upodobanie kulinarne kotów 18.02.03, 13:01
      Mój Hubert ma znowuż upodobania złodziejskie i najsmaczniejsze dla niego jest
      to, co uda mu się skądś "zwinąć". Na misce może leżeć nie wiadomo jaki frykas,
      a on go zlekceważy i pójdzie np. wychłeptać zupę z garnka na kuchni, albo
      wylizać talerz wstawiony do mycia do zlewu, rozerwać papier, którym owinięte
      jest ciasto, zrzucić pokrywkę z miski z ugotowanym makaronem - słowem, wszystko
      jest smaczne, co nie jest przeznaczone dla niego, a udaje mu się do tego
      dostać. Mało tego - ta sama rzecz przełożona do miski - staje się zupełnie
      niesmaczna. Wczoraj dobrał się do rozmrażającego się na stole w kuchni mięsa,
      kiedy odcięłam nadgryziony kawałek i włożyłam mu do miski - od razu stracił
      zainteresowanie. Taka złodziejska natura :)) Ale ma to dobre strony - bardzo
      pilnuję porządku w kuchni!
    • Gość: a_za Re: Upodobanie kulinarne kotów IP: *.res-polona.com.pl 18.02.03, 14:33
      Moja "wiedźma" je tylko wołowinę ze swojej własnej miski. Jest tylko jedno
      odstępstwo - szpinak. No i nic poza tym. Ani z ręki, ani z talerza, ani ze
      stołu. Nie pomaga żadna prośba, groźba i błaganie na kolanach. Codziennie
      czytam jej książkę na temat: co każdy kot jeść powinien, żeby być zdrowym,
      młodym i sprawnym, ale ona ma to w nosie. Jak ktoś je czekoladkę, to biegnie na
      złamanie karku i wpatruje się jedzącemu prosto w oczy. Niejeden próbował
      poczęstować kocią żebraczkę, ale odwracała głowę z wielkim obrzydzeniem -
      chodzi jej tylko o sreberko z czekoladki. Zwinąć w kulkę i rzucić jak najdalej.
      Inny mój kot (już dawno w krainie wiecznych łowów), wychodzący zresztą, w domu
      jadł tylko gotowanego dorsza. Na śmietniku walczył z dzikimi kotami o marchewkę
      i pietruszkę gotowaną. Sama to widziałam na własne oczy, jak wracałam ze
      śmietnika po wyrzuceniu smieci w których znajdowały się owe specjały. Nawet
      mnie nie zauważył, tak zaciekle walczył.
    • doroszka Re: Upodobanie kulinarne kotów 18.02.03, 19:32
      Miałam kiedyś (no, prawie 10 lat temu) kotkę Pamelę (mamusia mojego
      dzisiejszego Felka), która miała właśnie takie dziwne upodobania kulinarne.
      Może brało się to stąd, że kicia była krzyżówką dachowca z syjamem... nie wiem.
      W kazdym razie uwielbiała:
      - kukurydzę z puszki
      - surowe, świeże ogórki (takie dopiero zerwane, tylko trzeba było jej obrać i
      pokroić w kawałki)
      - miód! (w małych ilościach - zlizywała mi z czubka palca)
      - obierki z ziemniaków! (równiez na szczęście w małych ilościach, kroiłam jej
      kawałki surowego ziemniaczka, ale zdecydowanie wolała ze skórką)

Zastanawiałam się, skąd to się jej bierze, niedobory czegośtam w diecie były
      rqaczej wykluczone, bo kotka namiętnie polowała na myszy (które zresztą
      przynosiła mi w prezencie, troskliwa), a myszy ponoć to pełnowartościowa dieta
      dla kota...
      Cóż, musiałam się pogodzić z tym, że tak już jest i nie wiadomo, dlaczego
      Pamela jest (teraz już: była) taką ekscentryczką...
      Felek juz tego po mamie nie odziedziczył - wybrzydza jak książę. Gdybym mu
      włożyła do miseczki surowego ogórka, obraziłby się chyba na dwa dni... ;) :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka