yenepher 18.08.06, 09:15 stosujecie? jezeli tak-to czy slyszeliscie o zastrzyku depo provera? mozna go zastosowac u kota? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pixie65 Re: provera dla kota 18.08.06, 09:42 Zdecydowanie nie polecam. Najlepszym wyjściem jest sterylizacja. Blokady hormonalne na dłuższą metę są niebezpieczne i mogą skończyć się ropomaciczem. Ja mam jeszcze jedną kotkę "przedsterylkową" dziczkę i ona dostaje proverę w tabletkach, raz w tygodniu. Ale niedawno sterylkowałam dziczkę, która się do mnie przeprowadziła: nieregularne i nadmiarowe podawanie hormonów doprowadziło do ropomacicza. Szczęśliwie zdążyłam....Zastrzyk to masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
nancy08 Re: provera dla kota 18.08.06, 20:39 Całkowicie się zgadzam. Zastrzyki nie mają najmniejszego sensu, nie wiem, dlaczego lekarze wet. jeszcze je stosują. Moja kotka przez jakiś czas dostawała zastrzyki i okazało się, że zachorowała na ropomacicze właśnie przez nie (nie miałam pojęcia, że mają takie skutki uboczne). Na szczęście zdążyłam zanieść ją na zabieg i już jest wszystko OK :) Odpowiedz Link Zgłoś
madzika82 Re: provera dla kota 19.08.06, 11:04 Moja kocica dostawala przez 4 miesiące antykonceocje w pigułce. Na szcescie nie doszlo do ropomacicza ale nie znosiła tabletek dobrze.W czerwcu ja wysterylizowalam i musze przyznac ze jestem za zabiegiem w 100000%. Kocica zaczela sie intensywniej bawić, biega, szaleje :)), nie przyjmuje juz swinstwa w postaci hormonów. A te bajki o zamuleniu kota, ze spi i nie chce sie bawic po zabiegu to jakies bzdury. Jesli nie stac Cie teraz na zabieg (nie nalezy do natańszych) poczekaj do marca - wtedy zwykle sa akcje taniej sterylizacji w całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś