Dodaj do ulubionych

Czy mozna?

21.08.06, 19:25
Spotkalam sie z taka opinia, ze mozna psu dawac odrbine piwa, czy to prawda??
Ja jeszcze nie probowalam i nie zamierzam, ale chcialabym wiedziec. Podobno to
zabija robaki (bnicienie itp.)????
Obserwuj wątek
    • annb a po co? 21.08.06, 19:32
      jak chcesz psa odrobaczyc to idz do weta po pastylki
      piwo zostaw ludziom
    • eulalija Re: Czy mozna? 21.08.06, 20:15
      Też się spotkałam, nim spróbowałam podać, porozmawiałam z wet-em, w
      szczenięctwie, tak między 3 a 7 - 8 miesiącem, jeśli szczeniak lubi, troszkę
      można mu dawać, piwo poprawia pracę nerek i dla szczeniąt, które właśnie dość
      radykalnie zmieniają dietę wspomożenie pracy nerek jest mile widziane.

O robalach nic od nikogo nie słyszałam, szczenięta do 0,5 roku odrobacza się
      raz w miesiącu, potem co 3 mies. a tak od 1,5 roku co pół roku, chyba że pies
      pożera na dworzu wszystko co da się wziąść do pyska więc wtedy częściej. To mi
      przypomniało, że we wrześniu musimy się odrobaczyć.
    • aziza_kama Re: Czy mozna? 21.08.06, 21:06
      sundio12 napisała:

> Spotkalam sie z taka opinia, ze mozna psu dawac odrbine piwa, czy to prawda??
      > Ja jeszcze nie probowalam i nie zamierzam, ale chcialabym wiedziec. Podobno to
      > zabija robaki (bnicienie itp.)????

O tym, że zabija robaki nie słyszałam. Ale pytałam weta, czy piwo (oczywiście w
      niewielkich ilościach) nie jest dla psa szkodliwe, odpowiedział, że nie jest.
      Musiałam spytać, bo mam problem z moją kaukazką: Kama uwielbia piwo, jak tylko
      zobaczy kufel z piwem próbuje wpakować do niego swój jęzorek. Niestety, lubi
      też alkohol, co sprawia, że kiedy mam gości i pijemy jakieś drinki albo brandy
      czy whisky, muszę szczególnie uważać, aby przypadkiem żaden kieliszek nie
      pozostał bez dozoru i nie znalazł się w ten sposób w jej zasiegu. Przyznam, że
      po raz pierwszy spotkałam się z takim upodobaniem u psa - moja poprzednia sunia
      np. uciekała jak tylko poczuła zapach alkoholu, piwa zresztą też. A Kama
      niestety już od szczenięctwa (w tej chwili ma 2 lata) ma ten dziwny pociąg do
      napojów alkoholowych, więc ciągle trzeba ją pilnować. Piwa w zasadzie jej też
      nie daję, ale jak bardzo prosi, to odrobinkę raz na jakiś czas pozwalam.
      • sundio12 Re: Czy mozna? 22.08.06, 10:17
        Dzieki za odpowiedzi :-)
      • default Re: Czy mozna? 22.08.06, 12:45
        Nie przypuszczam aby niewielka ilość piwa wypita bardzo sporadycznie
        zaszkodziła psu, ale nie widzę sensu pojenia psa jakimkolwiek alkoholem.
        Zresztą psy na ogół nie lubią zapachu alkoholu, chociaż ON moich sąsiadów
        uwielbia piwo, a także mocniejszy alkohol. Kiedyś urządzaliśmy razem grilla, no
        i w ogólnym zamieszaniu nikt nie zwrócił uwagi, że wychlał prawie całą szklankę
        wódki z colą, którą ktoś nieopatrznie odstawił na schodek. No i urżnęło się
        psisko, najpierw stał kiwając się na wszystkie strony, potem oparł się o
        ścianę, tocząc wkoło mętnym wzrokiem, wreszcie, po nieudanej próbie przejścia
        paru kroków (nóg mu się jakby za dużo zrobiło) zwalił się i przespał na tarasie
        do rana. Niektórym ten widok wydawał się zabawny, mnie szkoda było psinki :(
        Nic mu co prawda nie było, no i wbrew oczekiwaniom namiętność do alkoholu mu
        nie minęła, ciągle przy takich okazjach trzeba na niego uważać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka