sundio12 21.08.06, 19:25 Spotkalam sie z taka opinia, ze mozna psu dawac odrbine piwa, czy to prawda?? Ja jeszcze nie probowalam i nie zamierzam, ale chcialabym wiedziec. Podobno to zabija robaki (bnicienie itp.)???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annb a po co? 21.08.06, 19:32 jak chcesz psa odrobaczyc to idz do weta po pastylki piwo zostaw ludziom Odpowiedz Link Zgłoś
eulalija Re: Czy mozna? 21.08.06, 20:15 Też się spotkałam, nim spróbowałam podać, porozmawiałam z wet-em, w szczenięctwie, tak między 3 a 7 - 8 miesiącem, jeśli szczeniak lubi, troszkę można mu dawać, piwo poprawia pracę nerek i dla szczeniąt, które właśnie dość radykalnie zmieniają dietę wspomożenie pracy nerek jest mile widziane. O robalach nic od nikogo nie słyszałam, szczenięta do 0,5 roku odrobacza się raz w miesiącu, potem co 3 mies. a tak od 1,5 roku co pół roku, chyba że pies pożera na dworzu wszystko co da się wziąść do pyska więc wtedy częściej. To mi przypomniało, że we wrześniu musimy się odrobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
aziza_kama Re: Czy mozna? 21.08.06, 21:06 sundio12 napisała: > Spotkalam sie z taka opinia, ze mozna psu dawac odrbine piwa, czy to prawda?? > Ja jeszcze nie probowalam i nie zamierzam, ale chcialabym wiedziec. Podobno to > zabija robaki (bnicienie itp.)???? O tym, że zabija robaki nie słyszałam. Ale pytałam weta, czy piwo (oczywiście w niewielkich ilościach) nie jest dla psa szkodliwe, odpowiedział, że nie jest. Musiałam spytać, bo mam problem z moją kaukazką: Kama uwielbia piwo, jak tylko zobaczy kufel z piwem próbuje wpakować do niego swój jęzorek. Niestety, lubi też alkohol, co sprawia, że kiedy mam gości i pijemy jakieś drinki albo brandy czy whisky, muszę szczególnie uważać, aby przypadkiem żaden kieliszek nie pozostał bez dozoru i nie znalazł się w ten sposób w jej zasiegu. Przyznam, że po raz pierwszy spotkałam się z takim upodobaniem u psa - moja poprzednia sunia np. uciekała jak tylko poczuła zapach alkoholu, piwa zresztą też. A Kama niestety już od szczenięctwa (w tej chwili ma 2 lata) ma ten dziwny pociąg do napojów alkoholowych, więc ciągle trzeba ją pilnować. Piwa w zasadzie jej też nie daję, ale jak bardzo prosi, to odrobinkę raz na jakiś czas pozwalam. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Czy mozna? 22.08.06, 12:45 Nie przypuszczam aby niewielka ilość piwa wypita bardzo sporadycznie zaszkodziła psu, ale nie widzę sensu pojenia psa jakimkolwiek alkoholem. Zresztą psy na ogół nie lubią zapachu alkoholu, chociaż ON moich sąsiadów uwielbia piwo, a także mocniejszy alkohol. Kiedyś urządzaliśmy razem grilla, no i w ogólnym zamieszaniu nikt nie zwrócił uwagi, że wychlał prawie całą szklankę wódki z colą, którą ktoś nieopatrznie odstawił na schodek. No i urżnęło się psisko, najpierw stał kiwając się na wszystkie strony, potem oparł się o ścianę, tocząc wkoło mętnym wzrokiem, wreszcie, po nieudanej próbie przejścia paru kroków (nóg mu się jakby za dużo zrobiło) zwalił się i przespał na tarasie do rana. Niektórym ten widok wydawał się zabawny, mnie szkoda było psinki :( Nic mu co prawda nie było, no i wbrew oczekiwaniom namiętność do alkoholu mu nie minęła, ciągle przy takich okazjach trzeba na niego uważać... Odpowiedz Link Zgłoś