Dodaj do ulubionych

pies sika w domu

01.10.06, 07:46
Witam

Mój ;labrador ma prawie 8 tyg. jest u nas od tygodnia. Sika , robi kupy- to
norma. Ale jak go skutecznie od tego odzwyczajać? jak karać i jak pokazywać że
robi żle. na razie jest ciep[ło i często z nim wychodzimy ale potem?
Chodzi mi głownei o sposoby karania go. Tak samo jest z gryzieniem nas-
uwielbia gryźć nas po rękach? a to boli.... jak karać takiego małego pieska?
Obserwuj wątek
    • mmk9 Re: pies sika w domu 01.10.06, 08:48
      Qrde i jak tu się nie wk... irytować. A skąd wiedziałaś, że to ma być labrador,
      a nie na przykład airedale ? U nas na wsi to w bibliotece mają książki o
      psach. Nie karać, bo ci wyrośnie zastraszona kupka nieszczęscia. W domu
      rozlożyc szmaty na gazetach i uczyć tam sikać. Wytrzeć tą szmatą najpierw i tam
      zanosić, jakby przykucać. Perski dywan schować. Chwalić, jak się zalatwi na
      dworze. Wcześnie rano podnieśc tylek i wyniesć, zanim coś zrobi. O, to to bywa
      sukcesem nie lada. a jak gryzie rekę, przerywać zabawę albo wsadzać mu między
      zęby JEGO łapę. Jest szansa, że będzie gryzł z wyczuciem. Dawac kości do
      gryzienia.
    • szmaja Re: pies sika w domu 01.10.06, 14:47
      nie karac, a nagradzac.
      jesli gryzie, nie bawic sie, jesli sie bawi grzecznie, nie gryzie, chwalic i sie
      bawic.
      i moze poczytac cos na temat zachowania zwierzat?

ja bym nie ustalała psu (poprzez kladzenie gazet) jednego miejsca
      przesiaknietego zapachem, gdzie moze sie zalatwiac. to tak naprawde moze
      zaszkodzic. wazne, zeby po zsikaniu sie psa, bardzo dobrze "usunac zapachy".

no i wazna sprawa, wychodzic z psem bardzo czesto, po posilku, po napiciu sie -
      wtedy bardziej sie chce, to wiadomo, wiec jest szansa, ze zalatwi sie od razu na
      dworze - a wtedy chwalic i chwalic.
      • marcysia51 Re: pies sika w domu 01.10.06, 17:20
        Ja mam 3 miesięcznego goldenka,bardzo często wychodzimy z nim na długie
        spacery.Późno wieczorem,w nocy ok.3 jak mój mąż wraca z pracy i rano przed
        pracą,i oczywiście kilka razy w ciagu dnia.Gazet nie układamy aby sie nie
        przyzwyczaił do sikania na gazetach.
        Gryzie nas niesamoiwcie,jestesmy pogryzieni,podrapani a dziecko na dziury w
        ubraniach.Jak ugryzie staramy sie go ignorowac aby wiedział,że zrobił
        źle.Kupujemy mu kości do gryzienia dla szczeniaków,ale mimo wszysko gryzienie
        to chęć zabawy więc czekamy az poprostu wypadną mu ząbki.
    • ska_kanka Re: pies sika w domu 01.10.06, 19:29
      Oj, pamietam te dni, kiedy moja suczka byla szczeniaczkiem, i w mroźne noce,
      tak gdzies ok. 3ej, łaziłam z nią po działce, aż się w końcu wysika...:). To
      były czasy.
      Pierwsze tygodnie są cieżkie, ale cierpliwość i wytrwałość owocują sukcesem.
      Dopisuje się do powyższych postów- nie karać, nagradzać za "dobre uczynki". A
      do gryzienia skombinować gryzaki. Powodzenia!
    • lycynka342 Re: pies sika w domu 01.10.06, 23:08
      połóż sporo gazet na podłogę, jesli dacie rade wynoscie go na pole ale w
      sytuacjach trudnych np. o 5 rano moj piesek byl zanoszony na gazety tam sikal i
      z powrotem do lozka, nie stresuj go chyba ze dziecko 8 tygodniowe tez bedziesz
      karala jak ci sie zleje ? kiedy chcesz stawiasz go na gazety jak sie kreci i
      chwalisz a jak masz mozliwosci to na polu i tyle sam z tego wyrosnie bardzo
      szybko, wazne jak zdarzy sie wpadka nie straszyc go nadmiernie, bo tak wyrastaja
      znerwicowane psy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka