Dodaj do ulubionych

żółwik grecki podczas toalety - problem

03.11.06, 11:55
witam wszystkich, ostatnio zaobserwowalem u mojego 5-letniego greka, iz podczas "zalatwiania sie"
- robienia kupy - z odbytu wychodzi mu kawal miesa, jakby jakis wew. narzad. kolor ciemnego,
bordowego miesa. wiadomo ze zolwik podczas robienia kupy unosi sie na lapach, caly sie napina i
wtedy wlasnie widac ze to cos mu wychodzi. wielkosc mniej wiecej naparstka, czyli wieksze od
ogonka. stolce robi chyba caly czas bez zmian.
Teraz pytanie - czy to jest normalne? wczesniej nic takiego nie widzialem, moze slabo
obserwowalem, ale nie sadze. oczywiscie moge udac sie do weterynarza, ale moze to jest normalne i
tylko niepotrzebne sie niepokoje.

Krzychu.
Obserwuj wątek
    • wrexham Re: żółwik grecki podczas toalety - problem 03.11.06, 11:59
      moze mu po prostu wypada odbyt? nie znam sie na zolwiach, ale moj kot jak byl
      maly mial podobne objawy; ja bym poszla do lekarza..
    • antonina.cz Re: żółwik grecki podczas toalety - problem 06.11.06, 10:06
      Cześć,
      To najprawdopodobniej nie jest wypadanie kloaki (chociaż jest taka możliwość)
      lecz Twój żółw jest poprostu samczykiem i "to ciemne" to jego penis :)
      Podobny "problem" jest opisany tu:

www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?p=249891&highlight=grek+wysuwa#249891

I wogóle zapraszam Cię na najbardziej profesjonalną stronę terrarystyczną na
      forum żółwie: www.terrarium.com.pl/forum
      • antonina.cz Re: żółwik grecki podczas toalety - problem 06.11.06, 10:28
        Najlepsze zdjęcie żółwiowego penisa jakie udało mi się znaleźć w polskim necie:

zwierzeta-forum.low.pl/vt370.htm
        a co do problemów, czyli napinania się przy okazji robienia kupek – radziłabym
        zweryfikować dietę – podaję link do dwóch tłumaczeń z profesjonalnej
        anglojęzycznej strony terrorystycznej Tortoise Trust:

„Żywienie żółwi – unikanie dietetycznych katastrof”:
        www.terrarium.com.pl/zobacz/zywienie-zolwi-ladowych-62.html
        oraz „Karmienie i odżywanie żółwi lądowych - Najczęściej zadawane pytania”:
        www.terrarium.com.pl/zobacz/karmienie-i-odzywanie-zolwi-ladowych-najczesciej-zadawane-pytania-1078.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka