Gość: Misia IP: *.bnet.pl / 10.10.37.* 06.07.03, 13:22 Jak nauczyć szczeniaka 9 tygodniowego załatwiania swych potrzeb w jedno wyznaczone miejsce??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cirrus4 Re: Jak nauczyć?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 23:14 po prostu za kazdym rezem (zwykle po jedzeniu i zabawie) kiedy zauwazysz ze szuka miejsca do wysikania sie lub po cos wiekszego lap psiaka i zasuwaj w to wybrane miejsce (gazety czy cos takiego). wszelkie proby pieska poszukiwania owego miejsca CHWAL. nawet wtedy gdy siknie sobie z pol metra obok. nigdy nie karz. cirrus4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex.z.deszczu Re: Jak nauczyć?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.03, 23:40 Gość portalu: cirrus4 napisał(a): > po prostu za kazdym rezem (zwykle po jedzeniu i zabawie) kiedy zauwazysz ze > szuka miejsca do wysikania sie lub po cos wiekszego lap psiaka i zasuwaj w to > wybrane miejsce (gazety czy cos takiego). > wszelkie proby pieska poszukiwania owego miejsca CHWAL. nawet wtedy gdy siknie > sobie z pol metra obok. nigdy nie karz. > cirrus4 Właśnie tak. Dodam jeszcze, ze po spaniu tez go zabieraj w to miejsce. Ja swe psiaki przenosiłam tam, gdzie trzeba, nawet w trakcie siurania tam, gdzie nie trzeba karcąc spokojnie i wychwalając pod niebiosa, gdy już zaczęły zalatwiać się we wlaściwe miejsce. Ale powiem Wam, ze największe sukcesy odnosiłam wtedy, gdy mialam suczkę rotweilerkę malą i doroslego znajdę pt. jamnik wagi ciężkiej. Ona byla tak w niego zapatrzona, ze , gdy wynosilam ją na dwór na siusiu, wcale nie musialam czekac godzinami na próżno, by potem i tak posiusiała się w domu, tylko puszczałam Filipa, w gdy Daisy widziala, jak on siura, zaraz robiła to samo. W domu szybko przestała robić, bo i on nie robił.. Nic też nie niszczyła, bo z Filipem się zabawiała, więc była zajeta. pozdr alex Odpowiedz Link Zgłoś