Dodaj do ulubionych

kociak wymiotuje

IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 21:23
hej, mój kociak ostatnio co zje to zwymiotuje...nie wiem coo jest grane...
dostaje konserwkę i suchy pokarm...
???

Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: kociak wymiotuje IP: *.tele2.pl 09.07.03, 21:27
      kociak mojej mamy tak wymiotowal az zaczela mu dawac malusienkie ilosci.
      Przestal. Ale nie daj Boze, dostanie wiecej. Zjesc zje, ale wymiotuje....
    • Gość: m.pw Re: kociak wymiotuje IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 02:06
      Czy był odrobaczany? Kocurki nawet z dobrego domu mogą miec robale i zawsze
      trzeba im podać 2 lub 3 krotnie lekarstwo. Być może zbyt łapczywie je, zbyt
      duże kawałki. Uważaj, jeśli często wymiotuje, zeby sie nie odwodnił. Pilnuj,
      zeby pił wodę (nie mleko). Mój już dorosły kot po wypiciu mleka natychmiast
      puszca pawia. M.
    • goc.jola Re: kociak wymiotuje 10.07.03, 09:24

Może zjada za dużo suchego pokarmu? Te granulki po nawilżeniu powiększają
      kilkakrotnie swoją objętość – wrzuć kilka do wody i po kilku godzinach zobacz,
      jak bardzo. To samo dzieje się z nimi po trafieniu do żołądka. Kot, który
      je lubi, często wcina do poczucia sytości, a to oznacza, że nie ma już miejsca,
      by swobodnie się rozpulchniły i zostały strawione. Można w ten sposób nieźle
      rozwalić kotu żołądek, nie mówiąc już o nerkach. Kot, który najadł się suchego
      pokarmu bez umiaru, wymiotuje przeważnie po kilku godzinach, wcześniej wyraźnie
      źle się czując. Jeśli Twój kot wymiotuje po każdym pokarmie i od razu, to
      przyczyna pewnie jest inna. Proponowałabyn kota troszkę przegłodzić, dając
      mu w tym czasie napar z siemienia lnianego (może być z mielonego; strzykawką do
      pyszczka ok. 5 ml kilka razy dziennie - powinien być gęsty, oczywiście
      przestudzony i bez nasionek). Doskonale koi wszelkie podrażnienia, nawilża,
      odtruwa, może pomóc usunąć jakieś ciała obce, jeśli utkwiły gdzieś w przewodzie
      pokarmowym, i ogólnie ma zbawienny wpływ na trawienie. Rzecz jasna gdyby
      problem się utrzymywał, kotka powienien zbadać weterynarz.

• Gość: filipka Re: kociak wymiotuje IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 18:16
        hej dzięki za wszystkie wpisy, kociak już nie jest takim małym kociakiem jest
        dużym, dorosłym kocurem. Wcześniej zdarzyło mu się wymiotować ale nie po
        każdym posiłku. Tylko czasem jak sądzę , żeby usunąć kulki sierści z żoładka.
        No a teraz wymiotuje po kazdym posiłku. Oprócz wymiotów nie widać, jakichś
        innych chorobowych objawów.
        Spróbuję z tym siemieniem lnianym a jak nie pomoże to wezmiemy go do
        weterynarza.
        Tylko jeszcze pytanko apropos naparu. Jak taki napar zrobić. Siemię już kupiłam
        (nie zmielone).

acha i mam jeszcze jedno pytanko.
        Jakiś czas temu kociakowi zrobiła się brązowa kropka na jednym z oczu. Martwię
        się tez troszkę, bo ona jest jakby coraz to większa.Chociaż nie widać, żeby mu
        to przeszkadzało.Co to może być?

pozdrówka

f.

• goral11 Re: kociak wymiotuje 10.07.03, 19:43
          niestety to objaw bardzo powaznej choroby niestety nieuleczalnej , możesz
          jednak skrócic męki kotkowi , najszybsza smierc dla to droga +samochód
          wierz kot nie będzie cierpial(chyba)
          • Gość: m.pw Re: kociak wymiotuje IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 23:31
            goral11 napisał:

> niestety to objaw bardzo powaznej choroby niestety nieuleczalnej , możesz
            > jednak skrócic męki kotkowi , najszybsza smierc dla to droga +samochód
            > wierz kot nie będzie cierpial(chyba)

Masz dośc osobliwy sposób postepowania ze zwierzętami, a może z ludżmi też. Co
            do sasiada sie zgadzam, jesli upierdliwy i upija Ci kota, ale jesli chodzi o
            zwierzaki, to są inne sposoby pozbawiania życia niz proponujesz.
            Chyba z miesiąc temu do azylu w którym pomagam przywieziono jeszce ślepe kocie,
            którego jego pan i władca chciał pozbyć się przejeżdżając po nim samochodem.
            Mam nadzieję, ze to nie byłeś Ty? M.
    • alluette Re: kociak wymiotuje 11.07.03, 08:32
      Wymioty u kota mieszkającego w domu to rzecz naturalna i zupełnie nie należy
      się tym przejmować. Jak kot się myje, to automatycznie połyka sierść - jak tej
      sierści zbierze się w żołądku za dużo, to kot wymiotuje. W sklepie zoologicznym
      możesz mu kupić specjalną maść, która rozpuszcza tę sierść w żołądku.

pozdr.
      a
      • uwazna Re: kociak wymiotuje 11.07.03, 12:38
        alluette napisała:

> Wymioty u kota mieszkającego w domu to rzecz naturalna i zupełnie nie należy
        > się tym przejmować.

Wybacz, ale nie powinnaś pisać takich rzeczy. Wymiotowanie po KAŻDYM posiłku,
        a tak jest w tym przypadku, z całą pewnością nie jest naturalne i trzeba się
        tym przejąć.
    • goc.jola Re: kociak wymiotuje 11.07.03, 09:44

Dalej nie piszesz, czy kot wymiotuje od razu po jedzeniu, czy później, jak
      wygląda treść wymiocin, czy robi kupy i jakie, od jak dawna utrzymuje się
      problem – a wszystko to ma duże znaczenie, szczególnie dla Eksperta (może
      gdybyś przeniosła swój list na forum „Weterynaria”, szybciej doczekasz się
      odpowiedzi od niego), także wiek kota jest istotny.
      Niepokojąca jest według mnie ta plamka na oku, gdyż w tym narządzie
      odzwierciedlają się wszystkie choroby wewnętrzne, choć może to być początek
      schorzenia samego oka. Ale znów – nie piszesz w jakiej części oka ona się
      pojawiła ani jak jest duża.
      Siemię lniane można przyrządzić na dwa podstawowe sposoby: jako napar lub jako
      wywar, każdy ma nieco inne działanie. W przypadku Twojego kota dobry będzie
      napar: dużą łyżkę nasion zalej gotującą wodą (pół szklanki) i zostaw pod
      przykryciem ok. 15-20 minut. Po przestudzeniu dobrze wymieszaj i odcedź
      nasionka lub poczekaj, aż osiądą na dnie. Nabierz do małej strzykawki 5 ml
      samej galaretki bez nasion, połóż kota na grzbiecie na Twoich kolanach, unieś
      mu głowę, przyłóż strzykawkę z boku pyszczka i delikatnie, pomału opuszczaj
      tłok strzykawki. Wcześniej dobrze jest dać to kotu powąchać, co powinno go
      uspokoić, bo one z reguły nic przeciw siemku nie mają. Może nawet zacznie sam
      pić – moje tak robią, gdy są bardzo chore, potem już nie chcą. Wyciągnęłam
      w ten sposób (ale podając wywar, nie napar) malutkiego kotka z ciężkiej
      biegunki, kiedy był już w stanie, wydawało się, beznadziejnym i nic nie
      pomagało. Potem z kolei zapadł na ciężkie zatwardzenie, i tu pomógł napar
      (z mielonego siemienia). Przy okazji jego przybrana matka też piła siemię, choć
      była zdrowa – w jej przypadku wyglądało to bardzo zabawnie: gdy piła, ja coraz
      bardziej oddalałam od niej strzykawkę, bo się jej strasznie podobało, że
      w powietrzu ciągnęła się taka nitka z siemienia, którą ze wszystkich sił
      starała się konsumować w takim tempie, żeby nitka się nie przerwała.
      Napar podawaj kotu przynajmniej pięć razy dziennie, przez pierwszy dzień
      wyłącznie napar.
      Puszki i suchy pokarm odstawiłabym na razie zupełnie, a w zamian – gotowane
      mięso kurczaka (bez soli), potem też inne. Napar podawaj przynajmnie
      kilkanaście minut przed jedzeniem. Gdyby Twój kot jednak nie chciał go pić,
      wtedy kilka zdecydowanych wstrzyknięć prosto do gardła – tak, że musi
      przełknąć – załatwia sprawę.
      W przypadku rozwolnienia lepiej podawać wywar (siemię gotuje się na małym ogniu
      10 minut, dalej już tak samo), ale jeśli rozwolnienie towarzyszy wymiotom, to
      nadal napar, no i konieczna szybka interwencja lekarza, bo to już sprawa bardzo
      niedobra.
      Pisz na bieżąco, jak rozwija się sytuacja.
      Jola

• Gość: m.pw Re: kociak wymiotuje IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 23:24
      Jeśli wymiotuje codziennie, to raczej nie jest oczyszczanie przewodu
      pokarmowego, dlatego wybierz się koniecznie do weta. u mojego kota w ten sposób
      zaczęła się mocznica. Ponieważ została uchwycona w miare wcześnie, kot sobie
      jeszcze pożył. Najpierw dostawał kroplówki, potem jakies zastrzyki i lek do
      pyszczka. Udało się cudem uruchomic nerki, cudem, bo jesli człowiek miałby taki
      poziom kreatyniny (moze sie inaczej pisze), to by dawno zszedł. Plamka na
      oczku, to może być martwak, któryjest skutkiem zakażenia kiedys wirusem herpes.
      mój inny kot to przerabiał, po dość długim leceniu, odpadł.
      W jakim wieku jest Twój kot? M.
      PS. moze zwróc się do Pana Kota, on najlepiej Ci poradzi.

• Gość: filipka Re: kociak wymiotuje IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 15.07.03, 19:40
        Plamka na
        > oczku, to może być martwak, któryjest skutkiem zakażenia kiedys wirusem
        herpes.
        > mój inny kot to przerabiał, po dość długim leceniu, odpadł.
        > W jakim wieku jest Twój kot? M.

Mój kot jak pisałam ma 8 lat. Raczej nie wychodzi z domu.
        hmm hmm a ta kropka chociaż nie wydaje się zeby mu przeszkadzała to jest
        trochę niepokojąca.
        A czy twój kot miał jakieś dolegliwości czy też tylko taka kropka mu się
        pojawiła(zmieniająca swoją wielkość) i nic więcej?

• Gość: filipka Re: kociak wymiotuje IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 15.07.03, 19:36
      dziękuje za rady szczególnie Joli, po twoim poście widać, że się znasz na
      kotach. Kociak czuje się już lepiej, zrobiłam tak jak pisałas trochę go
      pogłodziłam i dawałam mu do picia napar z siemienia. Musiałam mu dawać
      strzykawka ale nawet pił, smakowało mu.
      Później już tylko raz zwymiotował i cos takiego dziwnego jak...hmm papier
      toaletowy (może właśnie to zalegało mu w żołądku?)
      No i teraz narazie jest wszytsko w porządku.
      Jeśli chodzi o tą kropkę to jest bliżej źrenicy oka, po zewnętrznej stronie i
      tak mniej więcje po środku oka. uff trochę trudno to opisać.
      Zresztą mam zdjęcie na którym to dobrze widać.
      A kocur ma około 8 lat.

pozdrawiam
      i dzięki za pomoc

f.

• Gość: m.pw Re: kociak wymiotuje IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 15.07.03, 22:16
        Mojemu kotu zrobil się martwak po kilku źle leczonych stanach zapalnych oczu.
        Zaraził się od kotki, który przybyła do nas nie wiem skąd. Miała trochę
        zaślimaczone oczka, ale po leczeniu jej przeszło. Natomiast pers, który jak
        wszystkie koty tej rasy ma wielkie, wyłupiaste oczy złapał od niej wirusa i
        gdyby przypadkiem nie zobaczył go koci okulista, pewnie straciłby wzrok. to
        swiństwo wrasta w oko i może je zniszczyć. Nie mam pojecia czy Twój kot to ma,
        ale gdy będziesz u weta, zapytaj czy to nie martwak. Cieszę sie, ze opanowałaś
        problem z wymiotami, moze rzeczywiście najadł się czegoś i nie mógł się pozbyć.
        Pozdrawiam M.
    • goc.jola Re: kociak wymiotuje 17.07.03, 13:10

Cieszę się, że kot już zdrowy, mam nadzieję, że przyczyna jego wymiotów
      rzeczywiście została wydalona i wyleczenie jest trwałe. Ja przez jakiś czas
      podawałabym jeszcze siemię, bo w przewodzie pokarmowym mogło coś jeszcze
      zostać, i lepiej, żeby to usunąć do końca, inaczej po pewnym czasie problem
      może się powtórzyć.
      Co do plamki na oku, to trudno wyrokować na podstawie skąpego opisu, powinien
      to jednak obejrzeć dobry weterynarz lub lekarz okulista.
      Pozdrawiam – Jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka