Dodaj do ulubionych

Jak często odrobaczanie psa?

05.08.03, 19:41

Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: Jak często odrobaczanie psa? IP: 80.51.236.* 05.08.03, 22:17
      mój pies i kot - raz na kwartał, czasami jak zapomne rzadziej.
    • Gość: zoja Re: Jak często odrobaczanie psa? IP: *.sympatico.ca 06.08.03, 14:54
      Ja moje psy testuje raz do roku i nigdy nie mialy robakow, wiec nigdy ich nie
      odrobaczalam, ale moze robaki to lokalna specyfika (nie mieszkam w Polsce). Czy
      test kalu jest drogi? Ja bym nie odrobaczala tak "na oko" bo po co psa
      szpikowac medykamentami...
      • orissa Re: Jak często odrobaczanie psa? 06.08.03, 15:21
        Szczenięta w 2, 4, 8 tygodniu, kolejne co miesiąc.
        Dorosłe psy minimum dwa razy do roku.
        Wterynarz może zalecić częstsze odrobaczanie po przeprowadzeniu wywiadu.
        • Gość: Alcik Re: Jak często odrobaczanie psa? IP: *.solcon.nl 06.08.03, 17:21
          Raz na rok maksium.Sunia nie toleruje zadnych srodkow odrobaczajacych,ani
          tabletek,ani w kroplach..Dostaje po nich okropnych torsji i wet
          powiedzial,zeby dac jej spokoj.Pozdrawiam
          PS Nigdy nie widzialam w k...ach robakow
          A.
    • Gość: V Re: Jak często odrobaczanie psa? IP: *.acn.pl 06.08.03, 20:03
      Chodzi o pchły, które pojawiają się na wiosnę i są nosicielami pasożytów. Tak
      więc należy odrobaczać psy 2 X w roku w czasie, gdy prawdopodobieństwo
      połknięcia pchły i zakażenie pasożytem jest największe- najlepiej w lipcu i
      październiku (na koniec sezonu pcheł.
      • Gość: Andy Re: Jak często odrobaczanie psa? IP: *.acn.pl 06.08.03, 20:25
        Od weta wiem ze nalezy to zrobic co 3 m-ce.Wynika to z faktu, ze po odrobaczeniu
        /po zjedzeniu odpowiedniej ilosci tabletek - w stos.do masy psa/ przyjmujemy
        ze "zarobaczenie" powstaje dnia nastepnego.Chodzi o to ze zainicjowane jest
        polknieciem zarodka nowego w wyniku kontaktu psiego pyska z ziemia - zwykle
        podczas saceru.Do pelnego rozwoju tego swinstwa potrzeba ok.3 m-cy.Wowczas w
        organizmie powstaje rozwiniety pasozycik.Odrobaczanie nie jest truciem psiego
        organizmu - jest to srodek ukierunkowany na pasozyta.Zaniechanie tego powodowac
        moze skutki daleko powazniejsze dla naszego pupila.
        Powtarzam to co uslyszalem - i przyjmuje za wytlumaczony fakt .
        Koszty niewielkie, ryzyko wieksze, nie ma to nic wspolnego z zamieszkaniem w
        lepszych czy gorszych terenach naszej cywilizacji.
        Jesli myle sie - prosze o sprostowanie.
        Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: Asia Re: Jak często odrobaczanie psa? IP: 80.51.236.* 06.08.03, 23:01
          Normalnie robaki w kale spotkać można bardzo rzadko. Bardzo chętnie natomiast
          opuszczaja ciało żywiciela po pierwszej dawce leku dopiero wtedy ( jeżeli nie
          badamy kału w laboratorium oczywiście) można ocenić czy zwierzę ma robale.
      • marialudwika Re: Jak często odrobaczanie psa? 06.08.03, 23:03
        Moje psy od lat nie maja pchel,uzywam Frontline.W zwiazku z tym moze wogole
        nie trzeba odrobaczac??
        ml
        • Gość: wybredna Re: Jak często odrobaczanie psa? IP: *.krapkowice.sdi.tpnet.pl 07.08.03, 08:46
          Pasożyty Mogą pojawić sie u psa nie tylko przez połknięcie pchły.Najczęściej
          jaja znajdują sie w kale-więc zwierzę może być narażone na spacerze,gryząc buty
          właściciela itp.Nie znaczy to,że każdy pies ma pasożyty wewnętrzne,ale
          profilaktyka jest lepsza od leczenia.
        • Gość: untchables Re: Jak często odrobaczanie psa? IP: 213.76.152.* 07.08.03, 13:10
          frontlaine jest dobry na pchły i kleszcze jeśli pies mieszka przed domem
          obowiązkowo trzeba go skraplać frontline
          a co do dorabaczania trzeba to robić co kwartał jedna tabletka na 10 kg wagi
          psa ja używam ich 8 ;))) naraz
          a minimum co 6 miesięcy
          i to tyle
          psy trzeba odrobaczać
          pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka