Dodaj do ulubionych

kot bez pazurów ?

IP: *.fnet.pl / 192.168.21.* 20.08.03, 23:00
Czytałam gdzieś, że możliwy jest zabieg usnięcia kotu, pazurów z przednich
łap. Czy w Polsce jest przeprowadzany taki zabieg. A może ktoś ma kota bez
pazurków. Czy nie jest to okaleczanie kota ? Co o tym wiecie i co myślicie
Iza
Obserwuj wątek
    • Gość: m.pw Re: kot bez pazurów ? IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 23:35
      To jest okaleczanie, widziaam parę lat temu film. do dzis mi stoi przed oczami
      ten nieszczęsny kot z zabandażowanymi łapkami i tak nieszczęsliwa mordką,ze
      plakac mi się chce. Pokazywali jak potem ucz się taki inwalida chodzić, jak
      usiłuje grzebać w kuwecie, jak chce złapac jakiś kąsek i nie może....
      Końce palców i ludzia, i u kota są bardzo unerwione. Przypomnij sobie jak b.
      boli, gdy cos sie zrobi przy paznokciu, nawet gdy sie mocno uderysz. Wymyślili
      to amerykanie, dla których zwierzak jest raczej maskotką i kłopotem. Mam paru
      znajomych w USA i w jakis dziwny sposób maja co i raz nowe zwierzaki, a co sie
      dzieje ze starymi. Znajoma miała boksera, kiedys wyjechała i oddała go do
      psiego hotelu. Gdy go odebrała zobaczyła, ze ma pchły i zamiast psa czyms
      spryskac oddala go do schroniska.
    • Gość: Rambo Re: kot bez pazurów ? IP: *.wcp.pl 20.08.03, 23:52
      Siostra mojej koleżanki usunęła kotu pazury (w Polsce) i bardzo tego żałuje.
      Kot bardzo cierpiał i właściwie został kaleką. Wyobraż sobie, że Tobie ktoś
      usunął paznokcie. Niby nie są do niczego potrzebne a jednak się przydają.
      W niektórych krajach europejskich usuwanie pazurów tak jak obcinanie psom uszu
      i ogonów jest prawnie zabronione.
      • Gość: kluba1 Re: kot bez pazurów ? IP: *.we.client2.attbi.com 21.08.03, 00:26
        OKRUCIENSTWO!!! To jest okaleczenie kota. To nie jest po prostu usuniecie
        pazura lecz czlej czesci paluch , tej, na ktorej pazor wyrasta. Kot jest przez
        dlugi okres czasu kaleka , nie moze sobie z tymi okaleczonymi lapkami poradzic.
        Pozniej nie moze sie bronic ani uciekac. Na cale szczescie w wielu miejscach
        jest to juz zabieg zabroniony prawem. W koncu przeciez mozna systematycznie
        kotu pazury obcinac. Horror!!!!!!!
        • Gość: Hanka Re: kot bez pazurów ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.03, 01:25
          Mam kotka ok 4 miesięcznego - jestem zainteresowana obcięciem pazurków -
          jak to zrobić , ile obciąć ,obcięte też będą ostre ? Czy będzie mógł chodzić
          po drzewach - taką sprawia mu to radość więc nie chcę go
          okaleczać psychicznie i fizycznie ale z drugiej strony jakoś nie potrafimy
          uniknąć zadrapań kocim pazurkiem a ktoś z naszych domowników ma problemy z
          gojeniem się ran na nogach .Nie wiem jak oduczyć kotka od zabaw z pazurkami -
          miałam do tej pory doświadczenie z psami i z nimi nie miałam problemów - bez
          książek dałam sobie radę ale przy tym kocie to mi coś nie wychodzi - nie mogę
          sobie z nim pogadać albo nie wiem jak - może mi coś podpowiecie.
          Mam kocie zabawki ale jeśli on atakuje moje ręce i nogi i ubranie /długie
          sukienki / to nie pomaga odwrócenie jego uwagi za pomocą zabawek tylko
          jest zainteresowany moją osobą. Czyli jednym zdaniem - jak się tresuje kota
          aby nie obcinać mu tych pięknych pazurków ? Pozdrawiam .
          • Gość: Asia Re: kot bez pazurów ? IP: 80.51.236.* 21.08.03, 10:47
            A może jak robi coś złego to nie odwracać jego uwagi zabawką tylko go skarcić,
            klepnąć w tyłek np. gazetą - niech wie, że to jego zachowanie nie jest
            akceptowane.
            A do łażenia po drzewach pazurki są niezbędne. Mój kot, który chodzi po domu i
            po podwórku w domu nie drapie nic- ma od tego drzewa.
            Pozdrawiam
            • Gość: Ajcha24 Re: kot bez pazurów ? IP: *.bphpbk.pl 21.08.03, 11:06
              ja obcinam same końcóweczki ostrych pazurków kotecka : )
          • Gość: astrit Re: kot bez pazurów ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.03, 11:06
            Gość portalu: Hanka napisał(a):

> Mam kotka ok 4 miesięcznego - jestem zainteresowana obcięciem pazurków -
            > jak to zrobić , ile obciąć ,obcięte też będą ostre ? Czy będzie mógł chodzić
            > po drzewach - taką sprawia mu to radość więc nie chcę go
            > okaleczać psychicznie i fizycznie ale z drugiej strony jakoś nie potrafimy
            > uniknąć zadrapań kocim pazurkiem a ktoś z naszych domowników ma problemy z
            > gojeniem się ran na nogach .Nie wiem jak oduczyć kotka od zabaw z pazurkami -

> miałam do tej pory doświadczenie z psami i z nimi nie miałam problemów - bez
            > książek dałam sobie radę ale przy tym kocie to mi coś nie wychodzi - nie
            mogę
            > sobie z nim pogadać albo nie wiem jak - może mi coś podpowiecie.
            > Mam kocie zabawki ale jeśli on atakuje moje ręce i nogi i ubranie /długie
            > sukienki / to nie pomaga odwrócenie jego uwagi za pomocą zabawek tylko
            > jest zainteresowany moją osobą. Czyli jednym zdaniem - jak się tresuje kota
            > aby nie obcinać mu tych pięknych pazurków ? Pozdrawiam .

Po pierwsze - kota nie wytresujesz. Nie z powodu braków w inteligencji - koty
            są niesamowicie inteligentne - po prostu taka jest natura kota. Możesz go wiele
            nauczyć dobrocią i w zabawie, ale będzie to robił jedynie kiedy bedzie miał
            ochotę. Kocia psychika jest inna niż psia -jak ktoś to powiedział - pies to
            zwierzę stadne, kot - społeczne. Święta prawda. Psa możesz wytresować - bo taka
            współpraca leży w jego naturze, kot zrobi tylko to, co uważa za stosowne.
            Drapanie - twój kotek jest jeszcze bardzo młody - kiedy mój był w tym wieku,
            moje rece wyglądały jakbym się ciągle przez jeżyny przedzierała.To taka sama
            sytuacja jak z gryzieniem przez szczeniaka. Kot za jakiś czas nauczy się
            oszczędzac twoją skórę i odzierz - musisz mu wyraźnie dawać do zrozumienia, że
            drapanie nie podoba ci się - np. gdy w czasie zabawy kotek zaczyna za mocno
            gryźć i drapać - natychmiast przerwij zabawę i np. powiedz karcącym tonem "
            brzydki kot". Najlepiej jesli przez chwilę bedziesz udawać obrażoną - kot
            doskonale to zrozumie. Jesli to nie pomoże - pacnij go palcem w nos albo ucho.
            Odwracanie uwagi zabawkami nic nie da, bo kot stwierdzi, że drapiąc uzyskuje
            jakieś korzysci.
            Obcinanie pazurków - u kota to bardzo proste, jednak jeśli kot wychodzi na
            dwór - stanowczo odradzam - przyciete pazurki mogą stać się przyczyną wypadku.
            Jeśli kotek siedzi w domu - obcinamy pazurki mniej wiecej co 3 tygodnie.
            Wystarczą zwykłe cążki do paznokci. Bierzemy łapkę i wysuwamy pazurek pod
            światło. Wyraźnie widać ciemniejszy fragment pazurka przy nasadzie - to
            ukrwiona i unerwiona część. Trzeba obcinać tak, by tego kawałka nie uszkodzić.
            Pozdrowienia dla kotka :-)

• Gość: astrit Re: kot bez pazurów ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.03, 11:10
        Gość portalu: Rambo napisał(a):

> Siostra mojej koleżanki usunęła kotu pazury (w Polsce) i bardzo tego żałuje.
        > Kot bardzo cierpiał i właściwie został kaleką. Wyobraż sobie, że Tobie ktoś
        > usunął paznokcie. Niby nie są do niczego potrzebne a jednak się przydają.
        > W niektórych krajach europejskich usuwanie pazurów tak jak obcinanie psom
        uszu
        > i ogonów jest prawnie zabronione.

Jak to zrobiła???? O ile wiem - usuwanie pazurów u kota jest zabronione również
        w Polsce. Taki zabieg jest przestępstwem w świetle prawa. Od siebie
        doradziłabym siostrze koleżanki, żeby sobie mózg usunęła. No comments.
    • uwazna Re: kot bez pazurów ? 21.08.03, 11:56
      Gość portalu: ciekawa napisał(a):

> Czytałam gdzieś, że możliwy jest zabieg usnięcia kotu, pazurów z przednich
      > łap. Czy w Polsce jest przeprowadzany taki zabieg. A może ktoś ma kota bez
      > pazurków. Czy nie jest to okaleczanie kota ? Co o tym wiecie i co myślicie
      > Iza

Myślę, że to okropne i okrutne.
    • Gość: peggy Re: kot bez pazurów ? IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 21.08.03, 14:15
      Jezeli sie nie akceptuje zwierzecia takim jakie jest, lepiej go w ogole nie
      brac.
    • Gość: ala Re: kot bez pazurów ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.03, 15:01
      A dlaczego tylko z przednich, a z tylnych to nie?
      Kot ma pazury i basta, a jak komuś przeszkadza to niech kupi chomika.
      O przepraszam mają ząbki i też potrafią ugryźć. Ptaki brudzą, a psy śmierdzą
      itd.
      A serio jak się bawisz z małym kotkiem to tak samo jak w naturze (małe kotki
      walczą ze sobą, uczą się polowania i walki). Włóż skórzaną rękawiczkę lub coś
      w tym rodzaju pobaw się kilka minut, aż kotek się zmęczy, a potem masz spokój
      Pozdrawiam i trochę rozsądku życzę
      • Gość: Hanka Re: kot bez pazurów ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 00:22
        Dziękuję za rady - Astrid pomogłaś mi w zrozumieniu kota. Przybłąkał się do
        naszego domu z ogrodem ok. miesiąc temu i nie bardzo wiedzieliśmy co z nim
        robić więc chodziliśmy podrapani - i szczęśliwi no bo jak tu nie pokochać
        dachowca - kotek był już nauczony higieny i nie był zaniedbany , od razu
        zaakceptował nasz dom .Podejrzewamy , że został nam podrzucony.Odwzajemniał
        nasze zainteresowanie ,mruczał na kolanach i przybiegał na wołanie.
        W domu trwały własnie dyskusje jakiego kupić psa - a tu nagle kicia.
        Jestem dumna zresztą bo dzisiaj przyniósł nam mysz / na szczęście żywą /
        więc jest normalny i szczęśliwy- pazurów mu więc nie obetnę - macie rację-
        trzeba zaakceptować zwierzę w całości - albo go nie zatrzymywać w domu.
        POzdrawiam . Hanka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka