Dodaj do ulubionych

kot sika psu na legowisko

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 12:00
Kicia trafiła do nas 4 tygodnie temu. Pies jest już od pięciu lat. Nie było
poważniejszych spięć, poza warczeniem i prychaniem. Teraz zwierzaki tolerują
się, prawdopodobnie ze względu na fakt, że moja sunia we wszystkim ustępuje
małemu(on pierwszy je z miski, zajmuję najlepsze miejsce na łóżu itd.) Tak
sobie to ułożyli, to niech tak mają. Jest jednak sytuacja której nie mogę
tolerować, mianowicie kocurek w nocy, załatwia się na legowisko mojego psa.
Codziennie rano "kojo" wędruje do pralki, jest suszone i ustawiane na miejsu
i kółko się zamyka. Co zrobić, dodam, że kot ma przez całą dobę dostęp do
kuwety i nie zdażyło mu się nabrudzić nigdzie indziej. Jak to rozumieć i jak
wybrnąć z sytuacji. Proszę o rady. Iza
Obserwuj wątek
    • astrit Re: kot sika psu na legowisko 17.09.03, 12:29
      Kot znakuje to miejsce jako swoje, albo próbuje zmienić zapach psiego posłania
      na akceptowalny dla kota. Jest kilka sposobów, ale żaden nie jest na 100% pewny.
      Można przenieśc posłanie psa w miejsce mniej atrakcyjne dla kota, można w
      pobliżu posłania postawić kocie miseczki, posłanie wyprać w samej wodzie - bez
      zapachowego proszku czy płynu, połozyć - na jakiś czas na psim posłaniu koci
      kocyk, spryskać posłanie odstraszaczem ( ale psu też sie to nie spodoba),
      przyłapać kota na tej niedozwolonej czynności i nasyczeć na niego albo
      znienacka popryskać wodą tak, by nie zauważył, że to ty pryskasz. Przeczekać.
    • Gość: m.pw Re: kot sika psu na legowisko IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 22:52
      A moze kicia już dorasta i chciałaby sie ożenić. Kotki w okresie
      poprzedzajacym ruje wyczyniaja takie dziwy, ze głowa mała. Mojej koleżanki
      persiczka, gdy miała 6/7 m-cy sikała do skrzyni wersalki i nic nie pomagało.
      Wreszcie ją wysterylizowali i wszystko jest OK!
      • Gość: iza Re: kot sika psu na legowisko IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 08:14
        Ta moja kicia to kocurek i ma dopiero 3 miesiące, więc nie sądze, żeby to
        były "problemy" okresu dojrzewania. Dziś po wypraniu posłanie trafiło do szafy,
        pies wylądował na łóżku, a Chicco w nocy grzecznie załatwiał się do kuwety.
        Myślę, że spróbuję postawić legowisko dopiero za kilka tygodni, sunia pewnie
        się nie obrazi bo i tak nie przepadała za leżeniem tam, a kot może wreszcie
        zrozumie, że kuweta jest tylko jedna.
        • wojtas47 Re: kot sika psu na legowisko 19.09.03, 00:03
          z tego co słyszałem od osób zajmujących się "zawodowo" kotami - czyli od
          hodowców - to ,takie zachowanie "przejdzie" mu po wykastrowaniu.
          kocury mają w genach zakodowane znaczenie terenu ,przedłużenie
          gatunku,dominację,rywalizację itp. itd...
          po takim (nieludzkim -jak nam ludziom się wydaje) zabiegu tak u samców jak i u
          samic -zwierzaki się uspokajają,poza tym jest to jak najbardziej wskazane
          jeżeli masz w domu zwykłego "dachowca".Tych kotów jest zatrzęsienie,ludzie nie
          wiedzą co zrobić jak im się "powiększy kocia rodzina"wyrzucają potem te kociaki
          na ulice,gdyż nikt ich nie chce wziąć.
          nie znam kociej tematyki tak bardzo dobrze - ale polecam jak najszybszy kontakt
          z dowolną "kocią fermą" - na pewno każdy porządny hodowca udzieli Ci fachowej
          porady.
          • astrit Re: kot sika psu na legowisko 19.09.03, 08:38
            wojtas47 napisał:

> z tego co słyszałem od osób zajmujących się "zawodowo" kotami - czyli od
            > hodowców - to ,takie zachowanie "przejdzie" mu po wykastrowaniu.
            >

Ten kotek jest bardzo młody. 3 miesięczne kocurki jeszcze nie myślą o znaczeniu
            terenu. Znaczenie jest związane z dojrzewaniem płciowym, czyli kocurek może
            zacząć znaczyć nie wcześniej niż w wieku 6 - 7 miesięcy. Nie należy też
            wcześniej kota kastrować. Takie siusianie jak w przypadku tego kotka jest
            reakcją na stres spowodowany zmianami otoczenia i powinno samo przejść jeśli
            kotek bedzie dobrze traktowany i zadomowi się w nowym miejscu.
            • gildia1972 Re: kot sika psu na legowisko 30.01.19, 09:36
              Mam identyczny problem i żadna z powyższych podpowiedzi nie sprawdza się.
              Nasza kotka jest wysterylizowana, podobnie, jak suczka. Obie są miziaste i łagodne. Od jakiegoś czasu nawet się tolerują. najgorsze jest to, że suka zaczęła spać na kanapie, przez co kotka tam również nasikała...
    • wiola76 Re: kot sika psu na legowisko 03.04.19, 09:33
      Moja kotka też tak robiła. Próbowałam wszystkiego, prałam, psikałam, wymieniłam posłanie na nowe. Nic nie pomagało. W końcu "natarłam" posłanie psa moimi noszonymi ubraniami i zostawiłam je na kilka godzin. Kotka chyba uznała, że skoro ja oznaczyłam już posłanie pieska to ona już nie musi tego robić bo przestała sikać. Wiem że trochę to dziwne ale zadziałało!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka