Dodaj do ulubionych

czym przemywać oczka?

19.12.03, 18:16
pieskowi? Nasza przybłęda (jamnik) często ma zaropiałe oczka, a głównie to,
na które nie widzi(weterynarz nie może ustalić dlaczego na nie nie widzi).
Mówił, że rumiankiem,ale jakoś sama nie wiem...
Obserwuj wątek
    • Gość: Lenka Re: czym przemywać oczka? IP: *.chello.pl 19.12.03, 19:45
      świetlikiem
      • Gość: Maja Re: czym przemywać oczka? IP: *.chello.pl 19.12.03, 20:54
        Popieram, świetlik jest bardzo dobry. Sama stosowałam, kiedy leczyłam kocięta.
    • asia.su Re: czym przemywać oczka? 19.12.03, 21:43
      a dlaczego nie użyć kropli dla zwierząt decortineff ?(chyba tak sie to pisze) ,
      uzywa się ich do oczu i uszu w przypadku stanów zapalnych. Bo może trzeba je
      porządnie przeleczyć żeby nie ropiały.
      Pozdrawiam
      • Gość: Maja Re: czym przemywać oczka? IP: *.chello.pl 20.12.03, 12:05
        Dicortineff to już lek, środek mający dość silne działanie. W wypadku
        niektórych schorzeń oczu może zaszkodzić (znów jest to wiedza dotycząca kotów,
        ale myślę, że z psami jest podobnie). Nie stosowałabym go bez polecenia
        weterynarza. Świetlik czy herbata za to na pewno nie zaszkodzą.
    • malidar Re: czym przemywać oczka? 19.12.03, 21:44
      Mocną herbatą, rumiankiem, nie mam nic przeciw świetlikowi ale nie zawsze jest
      pod ręką, poza tym pokazałabym chore, zaropiałe oczka wetowi, może to stan
      zapalny, może chora tzw. trzecia powieka a wtedy potrzebny antybiotyk,
      pozdrawiam
      • Gość: Dziunia Re: czym przemywać oczka? IP: *.srg.vectranet.pl / *.srg.vectranet.pl 20.12.03, 19:09
        Ja przemywalam kroplami homeopatycznymi ze swietlikiem kupionymi w aptece,
        kilkanascie razy dziennie. Bardzo czesto juz weci przestawiaja sie na
        homeopatie. Jezeli jest chora trzecia powieka to nie jest ropiejace oko tylko
        bardzo czerwone wewnatrz.
        • malidar Re: czym przemywać oczka? 21.12.03, 11:42
          Że bardzo czerwone wewnątrz to zgoda ale niestety ropiejące też, moja
          owczarkowa ma grudkowe zapalenie trzecich powiek i często ma ropę w kącikach
          oczu, nie jest to stan porównywalny np. z zapaleniem spojówek, widziałam coś
          takiego u zaprzyjaźnionego kundelka, wyglądało to wręcz koszmarnie, zielono-
          żółta gęsta wydzielina wokół oczu, lekarz zaleciła krople, po trzech dniach
          intensywnego stosowania, tak mniej więcej raz na godzinę, oczy kundelka
          wróciły do stanu normalnego, pozdrawiam
          • Gość: Dziunia Re: czym przemywać oczka? IP: *.srg.vectranet.pl / *.srg.vectranet.pl 21.12.03, 16:36
            Moj mial grudkowe zapalenie trzeciej powieki leczone ponad cztery miesiace i
            nigdy nie mial wyciekow ropnych z oczu.Jak zwykle rano byly male ropy w oczach,
            ale zwykle biale, a nie zolte lub zielone. Choroba zakonczyla sie niestety
            operacja :(((
    • pikaczkot Re: czym przemywać oczka? 21.12.03, 12:01
      Ja przemywam swoim kotom naparem z hetbaty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka