dela32 19.12.03, 18:16 pieskowi? Nasza przybłęda (jamnik) często ma zaropiałe oczka, a głównie to, na które nie widzi(weterynarz nie może ustalić dlaczego na nie nie widzi). Mówił, że rumiankiem,ale jakoś sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lenka Re: czym przemywać oczka? IP: *.chello.pl 19.12.03, 19:45 świetlikiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: czym przemywać oczka? IP: *.chello.pl 19.12.03, 20:54 Popieram, świetlik jest bardzo dobry. Sama stosowałam, kiedy leczyłam kocięta. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.su Re: czym przemywać oczka? 19.12.03, 21:43 a dlaczego nie użyć kropli dla zwierząt decortineff ?(chyba tak sie to pisze) , uzywa się ich do oczu i uszu w przypadku stanów zapalnych. Bo może trzeba je porządnie przeleczyć żeby nie ropiały. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: czym przemywać oczka? IP: *.chello.pl 20.12.03, 12:05 Dicortineff to już lek, środek mający dość silne działanie. W wypadku niektórych schorzeń oczu może zaszkodzić (znów jest to wiedza dotycząca kotów, ale myślę, że z psami jest podobnie). Nie stosowałabym go bez polecenia weterynarza. Świetlik czy herbata za to na pewno nie zaszkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
malidar Re: czym przemywać oczka? 19.12.03, 21:44 Mocną herbatą, rumiankiem, nie mam nic przeciw świetlikowi ale nie zawsze jest pod ręką, poza tym pokazałabym chore, zaropiałe oczka wetowi, może to stan zapalny, może chora tzw. trzecia powieka a wtedy potrzebny antybiotyk, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziunia Re: czym przemywać oczka? IP: *.srg.vectranet.pl / *.srg.vectranet.pl 20.12.03, 19:09 Ja przemywalam kroplami homeopatycznymi ze swietlikiem kupionymi w aptece, kilkanascie razy dziennie. Bardzo czesto juz weci przestawiaja sie na homeopatie. Jezeli jest chora trzecia powieka to nie jest ropiejace oko tylko bardzo czerwone wewnatrz. Odpowiedz Link Zgłoś
malidar Re: czym przemywać oczka? 21.12.03, 11:42 Że bardzo czerwone wewnątrz to zgoda ale niestety ropiejące też, moja owczarkowa ma grudkowe zapalenie trzecich powiek i często ma ropę w kącikach oczu, nie jest to stan porównywalny np. z zapaleniem spojówek, widziałam coś takiego u zaprzyjaźnionego kundelka, wyglądało to wręcz koszmarnie, zielono- żółta gęsta wydzielina wokół oczu, lekarz zaleciła krople, po trzech dniach intensywnego stosowania, tak mniej więcej raz na godzinę, oczy kundelka wróciły do stanu normalnego, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziunia Re: czym przemywać oczka? IP: *.srg.vectranet.pl / *.srg.vectranet.pl 21.12.03, 16:36 Moj mial grudkowe zapalenie trzeciej powieki leczone ponad cztery miesiace i nigdy nie mial wyciekow ropnych z oczu.Jak zwykle rano byly male ropy w oczach, ale zwykle biale, a nie zolte lub zielone. Choroba zakonczyla sie niestety operacja :((( Odpowiedz Link Zgłoś
pikaczkot Re: czym przemywać oczka? 21.12.03, 12:01 Ja przemywam swoim kotom naparem z hetbaty. Odpowiedz Link Zgłoś