Dodaj do ulubionych

jeźdźcy Apokalipsy

03.12.13, 21:10
wbrew pozorom, to bardzo poważny wąteczek.
Otóż od lat do szewskiej pasji doprowadza mnie modelowanie naszej rzeczywistości, przez pryzmat ciągłych wizji zagłady, katastrofy itp. itd.
Myślę, że głównym winnym jest rozwój mediów - wyścig szczurów o "poczytność i oglądalność"
Nie wiem, brakuje nam adrenaliny czy co ?
a może to pseudodziennikarze powinni na jakąś siłownie, albo mniej kawusi - bo wyraźnie ich nosi - szkoda że nie w kierunku rzetelnych informacji, a w kierunku taniej, śmiesznej sensacji.......
Tak więc z informacji dla ciekawych w stylu ..........."dnia....odkryta w ubiegłym roku kometa jakaśtam znajdzie się w odległości, umożliwiającej podziwianie zjawiska nawet gołym okiem - dostajemy setki artykułów - generalnie nie różniących się treścią, za to .........TYTUŁY !! - co jeden to bardziej katastroficzny. I rechot mnie ogarnia, bo szczytujące media a za nimi reszta - pękły jak bańka mydlana, bo straaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaszna kometa dupła w peryhelium big_grin jak zresztą większość komet big_grin

pomiętam "kataklizm" 2000 roku - kiedy to wieszczono zagładę cywilizacji niemalże, z powodu....................... komputerów i rzekomego ich problemu z datą big_grin pamiętam też, że wystarczyła zwykła nakładka do Windowsa, a mój komp np nie potrzebował niczego, bo miałem wtedy już nowszy system.

pamiętam - chyba w 86 - kometę Halleya - wtedy już zaczynały się katastroficzne spekulacje, ale to co dzieje się dziś, osiągnęło szczyty absurdu.

Ile to już końców świata przeżyliśmy big_grin ile strasznych komet big_grin

ostatnio to nawet przeżywamy zużycie się każdego satelity...... big_grin biorąc pod uwagę, ile tego złomu krąży nad nami..........................jest tematów na lata big_grin

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/cj/ra/galk/zn3bgnsLIaWTVPMGXX.jpg

Obserwuj wątek
    • fenikss.2972 Re: jeźdźcy Apokalipsy 03.12.13, 21:21
      klimaty czasów zagłady od komety Halleya big_grin

• hardy1 Re: jeźdźcy Apokalipsy 03.12.13, 21:35
        Ludzkość lubi się bać...
        a mnie się z tego chce śmiać.
        • fenikss.2972 Re: jeźdźcy Apokalipsy 03.12.13, 21:43
          dopiero co miałem ubaw, kiedy to straszliwy satelita na Lublin zamiarował dupnąć big_grin
          albo chociaż gdziekolwiek, byle na NAS big_grin
          gorsi mamy być czy jak big_grin
          takie Ruskie miały swój piękny meteoryt niedawno, to my chociaż ciut złomu big_grin

to już nawet nie jest śmieszne. Zaczynam podejrzewać, że nie komety, tylko to właśnie jest droga do zagłady - ludzka głupota
      • tropem_misia1 Re: jeźdźcy Apokalipsy 03.12.13, 21:37
        Znowu w życiu mi nie wyszło,
        Uciec pragnę w wielki sen,
        Na dno tamtej mej doliny,
        • fenikss.2972 Re: jeźdźcy Apokalipsy 03.12.13, 21:44
          no i to też katastroficzna wizja big_grin
          chociaż akurat tych panów lubię
    • tropem_misia1 Re: jeźdźcy Apokalipsy 03.12.13, 21:41
      Tytuły krzyczą: straszne,przerażające,makabryczne.....a gdy odruchowo klikasz żądny krwi w temat patrzysz w osłupieniu i zgrozie ,że jakiejś panience wychynął cycek.Ot, niesforny.
      To taki wabik ,ten nieadekwatny dobór słów.

a swoją drogą ,było tyle końców wiata ,że chyba już się do nich przyzwyczailiśmy.prawda?
      • fenikss.2972 Re: jeźdźcy Apokalipsy 03.12.13, 21:48
        no właśnie o tym mówię.
        czemu tylko ludzi przyciąga np czyjeś nieszczęście ?
        - tragedia rodziny X !! w nocy spłonął dom.......itd - i rzesze obywateli czytają dalej -..............od zapałki spłonął dom dla lalek................

to jedno - wyolbrzymianie i w zasadzie tworzenie faktów

pamiętam któryś kolejny koniec świata - samobójstwa, panika, albo ludzie "przyszaleli" tracąc całe majątki - a potem - faktycznie dramat
        • rudka-a Re: jeźdźcy Apokalipsy 03.12.13, 22:21
          Naukowcy straszą coraz to większymi kataklizmami. Gdzies czytałam, zródła niestety nie pamietam, że ten PRAWDZIWY koniec świata nastą dopiero w 2880 roku...zatem śpijmy spokojnie smile)
          • rudka-a Re: jeźdźcy Apokalipsy 03.12.13, 22:23
            *nastąpi
    • anus-hka Re: jeźdźcy Apokalipsy 03.12.13, 22:59
      https://img.besty.pl/images/303/81/3038112.jpg
      • fenikss.2972 Re: jeźdźcy Apokalipsy 04.12.13, 09:51
        bardzo mi się to podoba big_grin
        • fenikss.2972 kataklizm !!!! 04.12.13, 11:32
          nadciąga !!!! strasznyyyyyyyyy !!!!
          orkan potworny się zbliża !!!!

w górach może wiać nawet 100 km/h !!!

big_grin big_grin big_grin

wyprzedzając panikę po przeczytaniu kolejnej wizji apokalipsy big_grin

a swoją drogą - z jaką prędkością wieje nasz poczciwy halny.........? big_grin big_grin big_grin
          • fenikss.2972 Re: kataklizm !!!! 04.12.13, 11:37
            ............ i okazuje się, że nie tylko mnie to wkur.................rza big_grin
            jeden z komentarzy, pod artykułem onetu big_grin

genialny big_grin big_grin big_grin

"Słabo redaktorzy. Ja jakbym był na waszym miejscu to bym napisał, że do Polski zbliża się tajfun, w porównaniu z którym Haiyan z Filipin, to tylko morska bryza.
            Nakazałbym natychmiastowe wyjście do sklepów i wykupywanie wszystkiego co da się zjeść lub wypić. Świeczek nie radziłbym kupować, bo i tak zgasną. Musicie się jeszcze duużo uczyć jak stworzyć panikę"
          • k.karen Re: kataklizm !!!! 04.12.13, 11:42
            Nasz poczciwy halny może wiać w porywach nawet i 200 km/h smile
            • hardy1 Re: kataklizm !!!! 04.12.13, 13:55
              Poprawie - nasz poczciwy halny potrafi w porywach wiać LEDWIE 200 km/h.
              Co to jest w porównaniu do potężnej wichury, którą zapowiadają redaktorzyny! Przecież ona może w nadchodzących dniach wiać NAWET 100 km/h wink
              • k.karen Re: kataklizm !!!! 04.12.13, 14:08
                To ja lepiej poprawię - nasz poczciwy halny może wiać w porywach nawet 300 km/h, to rekordowy pomiar z 1968 r. big_grin
                • fenikss.2972 Re: kataklizm !!!! 04.12.13, 14:49
                  ależ to zefirek w porównaniu z ORKANEM !! i jego 150 w porywach gdzieś tam big_grin

k.karen napisała:

> To ja lepiej poprawię - nasz poczciwy halny może wiać w porywach nawet 300 km/h
                  > , to rekordowy pomiar z 1968 r. big_grin
              • fenikss.2972 Re: kataklizm !!!! 04.12.13, 14:48
                no właśnie !! zagłada !!!

kurde, ale paranoja big_grin chyba sobie ten wąteczek uznam za nowe hobby kolekcjonowania absurdów big_grin

hardy1 napisał:

> Poprawie - nasz poczciwy halny potrafi w porywach wiać LEDWIE 200 km/h.
                > Co to jest w porównaniu do potężnej wichury, którą zapowiadają redaktorzyny! P
                > rzecież ona może w nadchodzących dniach wiać NAWET 100 km/h wink
            • fenikss.2972 Re: kataklizm !!!! 04.12.13, 14:46
              no tak mi się właśnie wydawało, ale z obawy, że po lekturze wiadomości mogło mi się pomieszać tu i ówdzie - wolałem się upewnić big_grin

znaczy, żeby mieć pełny obraz nadciągającej zagłady big_grin big_grin big_grin

k.karen napisała:

> Nasz poczciwy halny może wiać w porywach nawet i 200 km/h smile
              • hardy1 Re: kataklizm !!!! 04.12.13, 16:33
                Chyba czas wziąć sztychówkę i zacząć kopać schron w ziemi. Byle cena cementu nie skoczyła gwałtownie w górę...wink
                • hardy1 Re: kataklizm !!!! 04.12.13, 16:35
                  PS. Radzę wszystkim zacząć już teraz! Później ziemia zmarznie i trudno będzie kopać, a granatów czy trotylu do zrobienia dziury w zmarzlinie, w Polsce na rynku nie uświadczysz...tongue_out
                  • fenikss.2972 Re: kataklizm !!!! 04.12.13, 16:48
                    i tak Ci kometa jaka dupnie centralnie w marną budowlę pseudo ochronną big_grin

eeeeeeeeeeech..............przed siłami natury nie zwiejesz big_grin
                    nawet orkanem o prędkości 100 km/h big_grin big_grin big_grin

hardy1 napisał:

> PS. Radzę wszystkim zacząć już teraz! Później ziemia zmarznie i trudno będzie k
                    > opać, a granatów czy trotylu do zrobienia dziury w zmarzlinie, w Polsce na rynk
                    > u nie uświadczysz...tongue_out
                    • fenikss.2972 Re: kataklizm !!!! 04.12.13, 21:42
                      to już nie orkan

teraz to huragan big_grin

ja wieeeeeeeeeeem big_grin idzie front niskiego ciśnienia - redaktorzy tak dbają o nasze dobre samopoczucie, że starają się nam to ciśnienie podnieść, żeby się wyrównałoooooo big_grin big_grin big_grin

IMGW ostrzega przed huraganem, który nadciąga nad Polskę

wiadomosci.onet.pl/kraj/imgw-ostrzega-na-wybrzezu-i-zachodzie-wiatr-o-sile-do-135-km-h/ncywp
                      • fenikss.2972 melduję z frontu 04.12.13, 23:24
                        Jak co wieczór - trzeba było wyjść z psem. Ależ byłem dzielny. Wyszedłem. Ale myślę - nie - trzeba się zabezpieczyć. Psu zaczepiłem dwie smycze do szelek, se myślę - jak go poderwie, to jakoś utrzymam.
                        Idziemy.
                        Ale pod oknami, wzdłuż ściany bloku. Kur.......de, nie miałem cegieł.
                        Nic to - myślę. Przemknęliśmy pod ścianą, potem zaułkiem - byle dotrzeć do żabki. Szybko kupiłem dwie puszki piwa - po jednej do kieszeni - zawsze to jakieś obciążenie. Ufff. Damy radę.
                        Wracamy.
                        Kundel zlał się parę razy w biegu, ale nie ma co się zatrzymywać.
                        Patrzę - leeeeeeeeci coś !!!!!!!!! zrobiłem szybki unik, złapałem psa kur........de !!!! liść !!!! leciał centralnie na mnie !!!! uuuuuufffff ! udało się !!!
                        wracamy szybko. wieje coraz mocniej.
                        Nagle silniejszy powiew i kuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuur.......... potargało mi grzywkę .......... big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin
                        • fenikss.2972 informacja 05.12.13, 14:21
                          o ewentualnych utrudnieniach, powinna wyglądać właśnie tak

wiadomosci.onet.pl/szczecin/nadchodzi-zalamanie-pogody-odwolano-rejsy-do-szwecji/67f7n
                        • hardy1 Re: melduję z frontu 05.12.13, 22:32
                          Tere fere. Przyznaj się, Kogucie, że to nie był liść z drzewa, tylko jakaś przechodząca panienka chciała Ci przykaraulić z liścia... coś Ty narozrabiał, hę? suspicious
                          • rudka-a Re: melduję z frontu 05.12.13, 22:34
                            Onemu się zbiera tak...kiedyś dostanie za to piękna wyprawkę suspicious
                            będzie ubaw suspicious
                            smile))))))))))
                            • fenikss.2972 Re: melduję z frontu 05.12.13, 22:39
                              rudka-a napisała:

> Onemu się zbiera tak...kiedyś dostanie za to piękna wyprawkę suspicious
                              > będzie ubaw suspicious
                              > smile))))))))))

pamiętaj o tym za 30 lat suspicious pampersy się mogą wtedy przydać suspicious
                              • rudka-a Re: melduję z frontu 05.12.13, 22:46
                                Nie wiem, co będzie jutro..a Ty chcesz żebym pamiętała pewne zdarzenia za 30 lat?
                                obiecać nie mogę smile
                                • fenikss.2972 Re: melduję z frontu 05.12.13, 22:50
                                  rudka-a napisała:

> Nie wiem, co będzie jutro..a Ty chcesz żebym pamiętała pewne zdarzenia za 30 la
                                  > t?
                                  > obiecać nie mogę smile

to sobie notatki rób !! suspicious
                                  • rudka-a Re: melduję z frontu 05.12.13, 22:56
                                    Mogę robić, ale cóż z tego kiedy zapomne gdzie je położyłam suspicious
                                    iiiiiiiii
                                    czy w ogóle bede wiedzieć, że takie istnieją?
                                    aaaa
                                    jesli nawet znajdę, to czy będę wiedzieć, że są moje? suspicious
                                    • fenikss.2972 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:00
                                      dobrze suspicious

ja Ci pierwszy wyślę te pampersy, to może zaskoczysz suspicious

rudka-a napisała:

> Mogę robić, ale cóż z tego kiedy zapomne gdzie je położyłam suspicious
                                      > iiiiiiiii
                                      > czy w ogóle bede wiedzieć, że takie istnieją?
                                      > aaaa
                                      > jesli nawet znajdę, to czy będę wiedzieć, że są moje? suspicious
                                      • rudka-a Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:05
                                        Niewiele żes młodszy, więc nie wiadomo kto komu będzie pieluchy wysyłać big_grin tongue_outP
                                        • fenikss.2972 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:13
                                          rudka-a napisała:

> Niewiele żes młodszy, więc nie wiadomo kto komu będzie pieluchy wysyłać big_grin tongue_outP

ja przynajmniej wiem, gdzie chowam notatki suspicious

• rudka-a no, chyba :P) 05.12.13, 23:16
                                            big_grin
                                            wieesz......
                                            jutro to się może zmienić big_grin
                                            tongue_out
                                            • fenikss.2972 Re: no, chyba :P) 05.12.13, 23:23
                                              rudka-a napisała:

> big_grin
                                              > wieesz......
                                              > jutro to się może zmienić big_grin
                                              > tongue_out

jutro mię nie interesi suspicious żyję dniem dzisiejszym suspicious
                                              • rudka-a Re: no, chyba :P) 05.12.13, 23:26
                                                big_grin
                                                czyli jeszcze jakieś 34 minuty big_grinbig_grin
                                                • fenikss.2972 Re: no, chyba :P) 05.12.13, 23:29
                                                  rudka-a napisała:

> big_grin
                                                  > czyli jeszcze jakieś 34 minuty big_grinbig_grin

noooooooooooooooooooo ................................ suspicious
                                                  • rudka-a Re: no, chyba :P) 05.12.13, 23:34
                                                    i zkażda minutą mnie i mniej suspicious
                                                    big_grin
                                                    ale zawsze to coś...lepsze, jak nic suspicious
                                                    smile))))))
                          • fenikss.2972 Re: melduję z frontu 05.12.13, 22:35
                            hardy1 napisał:

> Tere fere. Przyznaj się, Kogucie, że to nie był liść z drzewa, tylko jakaś prze
                            > chodząca panienka chciała Ci przykaraulić z liścia... coś Ty narozrabiał, hę? :
                            > >

czy Ty mnie zawsze musisz wkopać ? suspicious
                            co z Ciebie za kolega ?? suspicious

• hardy1 Re: melduję z frontu 05.12.13, 22:39
                              Wiesz, jak koleżanka pięknie poprosi, to jest pierwsza...tongue_out Chłop wtedy jest drugi wink
                              • fenikss.2972 Re: melduję z frontu 05.12.13, 22:45
                                hardy1 napisał:

> Wiesz, jak koleżanka pięknie poprosi, to jest pierwsza...tongue_out Chłop wtedy jest dr
                                > ugi wink

jesteś tendencyjny suspicious
                                • hardy1 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:09
                                  ... ale szczery. Przed chłopem zawsze pierwsza jest panienka. Przed panienką natomiast, jak to u nas powiadali, jest tylko koń suspicious
                                  • fenikss.2972 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:14
                                    hardy1 napisał:

> ... ale szczery. Przed chłopem zawsze pierwsza jest panienka. Przed panienką na
                                    > tomiast, jak to u nas powiadali, jest tylko koń suspicious

a gdzie kur..................ta solidarność ?? suspicious
                                    • rudka-a Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:17
                                      ten, to zawsze marzycielem pozostanie suspicious
                                      big_grin
                                      • fenikss.2972 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:24
                                        rudka-a napisała:

> ten, to zawsze marzycielem pozostanie suspicious
                                        > big_grin

i tyle mojeeeeeeeeeeeeegooooooooooooooooo suspicious suspicious suspicious
                                        • rudka-a Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:26
                                          Niewiele sad
                                    • hardy1 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:18
                                      Słyszałem o solidarności jajników, ale nie plemników big_grin Te drugie zawsze walczą o pierwszeństwo suspicious
                                      • rudka-a Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:19
                                        Też nie słyszałam, ale pewnie taka istnieje skoro Pierzasty tak się upomina wink))
                                        • hardy1 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:26
                                          Ja tam swoje wolę pilnować suspicious
                                        • fenikss.2972 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:27
                                          rudka-a napisała:

> Też nie słyszałam, ale pewnie taka istnieje skoro Pierzasty tak się upomina wink)
                                          > )

............................................suspicious
                                      • fenikss.2972 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:25
                                        hardy1 napisał:

> Słyszałem o solidarności jajników, ale nie plemników big_grin Te drugie zawsze walczą
                                        > o pierwszeństwo suspicious

toś się w złym środowisku obracał suspicious jak już ustalone, że ja rządzę, to solidarność powinna być naturą suspicious

big_grin
                                        • hardy1 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:28
                                          Solidarność? Nigdy nie widziałem, aby dwa słupki w jedną tuleję wpychali... znaczy np. słupki od siatki suspicious
                                          • fenikss.2972 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:31
                                            hardy1 napisał:

> Solidarność? Nigdy nie widziałem, aby dwa słupki w jedną tuleję wpychali... zna
                                            > czy np. słupki od siatki suspicious
                                            kurde suspicious o czym Ty.....................?? suspicious
                                            • rudka-a Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:35
                                              Hardy o tulejach....suspicious a Ty? big_grin
                                              • fenikss.2972 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:37
                                                rudka-a napisała:

> Hardy o tulejach....suspicious a Ty? big_grin

................lepiej nie wnikaj.......................big_grin big_grin big_grin
                                                • hardy1 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:39
                                                  Coś Ci się Kogucie pokiełbasiło. Od wnikania to nie Rudka jest tongue_out
                                                  • fenikss.2972 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:43
                                                    hardy1 napisał:

> Coś Ci się Kogucie pokiełbasiło. Od wnikania to nie Rudka jest tongue_out

.................nie przeginaj suspicious
                                                  • hardy1 Re: melduję z frontu 06.12.13, 10:55
                                                    Tu masz rację. Inaczej z wnikaniem są problemy tongue_out
                                              • hardy1 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:39
                                                No. Potwierdzam. Ja o tulejach. A Ty? suspicious
                                                • fenikss.2972 Re: melduję z frontu 05.12.13, 23:41
                                                  hardy1 napisał:

> No. Potwierdzam. Ja o tulejach. A Ty? suspicious

się koleś domyśl suspicious
                                                  • hardy1 Re: melduję z frontu 06.12.13, 10:54
                                                    Pewnie o kijkach big_grin
                • fenikss.2972 Re: kataklizm !!!! 04.12.13, 16:46
                  i na co Ci schronik niby ?? big_grin

jak Cię straszliwy orkan nie załatwi, to potworny wulkan z Włoch - co to grozi zagładą całej Europy, a może i nie tylko - dokończy dzieła zniszczenia big_grin big_grin big_grin

hardy1 napisał:

> Chyba czas wziąć sztychówkę i zacząć kopać schron w ziemi. Byle cena cementu ni
                  > e skoczyła gwałtownie w górę...wink
                  • hardy1 Re: kataklizm !!!! 05.12.13, 22:33
                    Nie mam psa ani dwóch puszek piwa, które by zwiększyły moją wagę... więc, aby mnie tornado nie uniosło w powietrze, wolę się w dziurę w ziemi schować. Zawsze bezpieczniej big_grin
                    • rudka-a Re: kataklizm !!!! 05.12.13, 22:36
                      kiedy nie ma puszek z piwek, pewnie kamieniami zapycha kieszenie suspicious
                      • fenikss.2972 Re: kataklizm !!!! 05.12.13, 22:42
                        staram się mieć te puszki jednak big_grin big_grin big_grin

rudka-a napisała:

> kiedy nie ma puszek z piwek, pewnie kamieniami zapycha kieszenie suspicious
                    • fenikss.2972 Re: kataklizm !!!! 05.12.13, 22:36
                      hardy1 napisał:

> Nie mam psa ani dwóch puszek piwa, które by zwiększyły moją wagę... więc, aby m
                      > nie tornado nie uniosło w powietrze, wolę się w dziurę w ziemi schować. Zawsze
                      > bezpieczniej big_grin

spooooooooooooooooko
                      stamtąd Cię łatwiej wulkan wypłuka suspicious

• hardy1 Re: kataklizm !!!! 05.12.13, 23:29
                        Nie bój nic. Prędzej takiego z puszkami piwa w powietrze uniesie big_grin
    • anus-hka Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 16:28
      Czy owy straszliwy orkan przeleci Wiejską?
      • fenikss.2972 Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 16:38
        nie znam baby big_grin
        ale ponoć ów orkan taki mocarny jest, że przeleci wszystko co się rusza i na drzewa nie ucieka big_grin

anus-hka napisała:

> Czy owy straszliwy orkan przeleci Wiejską?
        • hardy1 Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 22:38
          fenikss.2972 napisał:
          > nie znam baby big_grin

Jak to, nie znasz? Czy to nie Ty kiedyś wspominałeś, że czasem łaziłeś nieśpiesznie po Wiejskiej, ale raz tak się śpieszyłeś, że tylko ja przeleciałeś? tongue_out
          • fenikss.2972 Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 22:44
            hardy1 napisał:
            > Jak to, nie znasz? Czy to nie Ty kiedyś wspominałeś, że czasem łaziłeś nieśpies
            > znie po Wiejskiej, ale raz tak się śpieszyłeś, że tylko ja przeleciałeś? tongue_out

nieeeeee no naprawdę ...................suspicious żebym ja zaraz nie wymienił, kogo Ty przeleciałeś suspicious
            ale kolega kuźwa suspicious
            • hardy1 Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 23:31
              Jaaa?! shock Jam niewinny, od małego. Znaczy od przyro... urodzenia! Rodzona mamusia świadkiem, żem chodzoncom niewinnościom jezd! tongue_out
      • k.karen Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 16:39
        No, jak tam? Czy Wasze miasta jeszcze istnieją? Odezwijcie się, bo nie wiem, czy już wysyłać ratowników?

U mnie coś tam wieje, grzywkę też mi rozwiało. Może w nocy będzie to tornado, huragan, tajfun, orkan, czy jak tam go zwą?

big_grin
        • anus-hka Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 16:53
          u mnie tylko poczciwy halny zapowiadają...taki skromny
          • fenikss.2972 Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 16:57
            halny to i do mnie czasem dociera
            uniki przed lecącymi z balkonów doniczkami, ciuchami oraz innym rupieciem wszelkim - to zwyczajny obrazek big_grin

anus-hka napisała:

> u mnie tylko poczciwy halny zapowiadają...taki skromny
          • k.karen Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 17:00
            Och, Anus-hka! To Ty chyba w Polsce, bo nam bidnym Polakom to zawsze tylko halny w oczy..echh big_grin
            • fenikss.2972 Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 17:16
              się trza tyłem do wiatru obrócić i wtedy powieje w dupę big_grin

k.karen napisała:

> Och, Anus-hka! To Ty chyba w Polsce, bo nam bidnym Polakom to zawsze tylko haln
              > y w oczy..echh big_grin
              • hardy1 Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 22:35
                ... byle nie przewiało...suspicious
        • fenikss.2972 Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 16:54
          wiesz, o ile wiadomo, jaką potęgą bywa natura i jakich zniszczeń potrafi dokonać - o tyle odrobina wiedzy wyeliminowałaby panikę big_grin
          ...................oraz sensacyjne doniesienia że gdzieś w głębi lądu.............zerwał się wiaterek big_grin

że się tak podeprę tylko wiki

Huragan – zjawisko silnego wiatru, w którym średnia prędkość wynosi powyżej 33 m/s (nie mniej niż 12° w skali Beauforta). Siłę huraganów mierzy się za pomocą skali Saffira-Simpsona, gdzie 5 stanowi zjawisko o nasileniu ekstremalnym. Najczęściej mianem huraganów określa się odpowiednio silne cyklony tropikalne. Huragan jest nazwą stosowaną dla zjawisk występujących nad akwenami Oceanu Atlantyckiego, natomiast tajfun – dla sztormów nad akwenami Oceanu Indyjskiego czy Oceanu Spokojnego.

Huragany powstają nad akwenami, w których temperatura wody przekracza 26 stopni Celsjusza. Huragany tworzą się nad wodami Atlantyku, a najbardziej narażonymi na nie obszarami świata są południowe rejony Stanów Zjednoczonych oraz wybrzeża Afryki.

„Orkan” oznacza „cyklon tropikalny formujący się w pewnych rejonach Oceanu Indyjskiego”[1] choć w mowie potocznej używany jest także jako synonim silnej i bardzo gwałtownej burzy

i z naszych regionów

pl.wikipedia.org/wiki/Orkany_w_Polsce

sensowniejsze byłoby nauczenie ludzi, jak się zabezpieczyć, a nie bezsensowne i bezproduktywne sianie paniki. Noooooooooooo i oczywiście tworzenie sensacji big_grin najczęściej z braku tematów big_grin albo z chęci bycia w centrum zainteresowania choćby przez chwilę big_grin

to ja donoszę uprzejmie, że u mnie aktualnie prędkość wiatru wynosi - 0 - słownie - zero big_grin
          • k.karen Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 17:04
            A po co ludzie mają sprzątać balkony? Przyjdzie ten tajfun, czy inna tsunami, to zmyje big_grin
            • fenikss.2972 Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 17:17
              no kurde suspicious ja w blokowisku mieszkam suspicious
              jak czasem zaduje, to tu jak pod obstrzałem suspicious pies traumy dostaje, bo się wysikać boi suspicious

k.karen napisała:

> A po co ludzie mają sprzątać balkony? Przyjdzie ten tajfun, czy inna tsunami,
              > to zmyje big_grin
              • fenikss.2972 Re: jeźdźcy Apokalipsy 05.12.13, 17:50
                no i proszę - jaki jestem "na czasie"

wiadomosci.onet.pl/trojmiasto/orkan-ksawery-nadciaga-nad-polske-jak-sie-ochronic/1v920
          • fenikss.2972 z głową a nie z paniką 05.12.13, 17:13
            powalił mnie ten tytuł - najpierw czytam o pełnej mobilizacji, o przetaczaniu się potężnego orkany przez Europę a dalej kolejna "relacja reporterów"

"Wywrócone ławki i śmietniki. Orkan nabiera prędkości". Relacje Reporterów 24

to może dla odmiany garść praktycznych wskazówek smile

tam, gdzie ma wiać - sprzątnijcie balkony - bo sąsiad wyjdzie z psem i dostanie doniczką w potylicę.

tam gdzie ma bardziej wiać - nie parkujcie pod drzewami - szkoda szybek i lakieru

tam gdzie ma baaardzo wiać - unikajcie drzew, oraz miejsc wszelakich, gdzie coś może się urwać, przewrócić i spaść na łeb - gros ofiar takich zjawisk, to ludzie uderzeni, przygnieceni przez konary i całe drzewa, lub elementy niepewnych konstrukcji.

zamknijcie też okna, jeśli znajdują się naprzeciwko siebie - przeciąg rozwali wam po prostu szyby

i to tyle, żeby przetrwać, bez paniki, za to z pewną dozą rozumu big_grin
            • izydor88 Re: z głową a nie z paniką 05.12.13, 18:56
              Wy się śmiejcie,a ja zaczynam się bać.Przed chwilą zaczęło paskudnie wiać.
              Koty ukryły się pod łóżkiem i w łazience.One dobrze wiedzą,co robią.
              Życzę Wam i sobie,żeby ten orkan okazał się tylko przesadą dziennikarską...
              • fenikss.2972 Re: z głową a nie z paniką 05.12.13, 19:04
                wiesz.......
                jeden z moich psów boi się reklamówek...... smile

a generalnie zwierzęta bardziej reagują na Twoją narastającą panikę smile

i nie - absolutnie nie ujmuję potęgi naturze - bo co potrafi - nie mamy wątpliwości.
                mierzi mnie natomiast budowanie w ludziach nastroju grozy i paniki - jest to głupie i bez sensu

a tak racjonalnie - co niby może Ci się stać w domu ?

izydor88 napisała:

> Wy się śmiejcie,a ja zaczynam się bać.Przed chwilą zaczęło paskudnie wiać.
                > Koty ukryły się pod łóżkiem i w łazience.One dobrze wiedzą,co robią.
                > Życzę Wam i sobie,żeby ten orkan okazał się tylko przesadą dziennikarską...
                • k.karen Re: z głową a nie z paniką 05.12.13, 20:29
                  Jak chcecie obejrzeć tajfun w Helu to proszę, macie na żywo big_grin big_grin big_grin

www.wirtualnyhel.pl/index.php/miasto/aktualnosci/1-widok-z-mariny-w-helu
                • izydor88 Re: z głową a nie z paniką 05.12.13, 20:31
                  Co do kotów - nie masz racji.One wyczuwają zbliżającą się burzę na długo przed faktem.
                  Można na nich polegać.
                  A ja myślę nie tylko o sobie - o ludziach,którzy są w podróży i tych,którzy stracą dach nad głową...
                  • fenikss.2972 Re: z głową a nie z paniką 05.12.13, 20:36
                    psy też - i większość zwierząt smile

nie napisałaś, że się martwisz o - ewentualne ofiary - tylko że się boisz, bo koty do łazienki uciekły smile

izydor88 napisała:

> Co do kotów - nie masz racji.One wyczuwają zbliżającą się burzę na długo przed
                    > faktem.
                    > Można na nich polegać.
                    > A ja myślę nie tylko o sobie - o ludziach,którzy są w podróży i tych,którzy str
                    > acą dach nad głową...
                    >
                    • anus-hka Re: z głową a nie z paniką 05.12.13, 23:13
                      ja sie tam na definicjach nie znam ale to przeciez widac kiedy jest silny wiatr
                      jak ci dachówka lata luzem po okolicy tak owszem jestem z Polski i mieszkam w Beskidach
                      • fenikss.2972 Re: z głową a nie z paniką 05.12.13, 23:15
                        anus-hka napisała:

> ja sie tam na definicjach nie znam ale to przeciez widac kiedy jest silny wiatr
                        > jak ci dachówka lata luzem po okolicy tak owszem jestem z Polski i mieszkam w B
                        > eskidach

noooooooooooo to wiesz, co to niż i wiatr big_grin
                        • anus-hka Re: z głową a nie z paniką 05.12.13, 23:25
                          he he he oj tak baaaardzoo dobrze wiem co to jest agresywny układ niżowy big_grin
                          • fenikss.2972 Re: z głową a nie z paniką 05.12.13, 23:28
                            anus-hka napisała:

> he he he oj tak baaaardzoo dobrze wiem co to jest agresywny układ niżowy big_grin

no właśnie...................... big_grin big_grin big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka