04.02.14, 22:37
Światowy Dzień Walki z Rakiem

czyli nie tylko o opieszałości lekarzy, czy chorym systemie ubezpieczeń.
Przede wszystkim - o naszej świadomości w tym temacie.

chyba zbyt często słyszy się coś takiego :

oj, coś mnie boli, coś mi wyskoczyło na skórze, coś mi dokucza.......itp.
- to idź do lekarza
- eee nie - nie mam czasu, to pewnie nic takiego, boję się bo matka/ojciec/wujek/dziadek ....miał raka

a czasem taka jedna wizyta w porę - może zmienić całe życie

można z nim wygrać - wielu się udaje

wiadomosci.onet.pl/kraj/znani-polacy-ktorym-udalo-sie-wygrac-z-rakiem/w7gn2
Obserwuj wątek
    • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 22:48
      ZGADZA SIĘ!!!!!!!

(ale to tak się nie chce zaczynać tej całej machiny leczenia się, ze nie dziwię się, że wielu zwleka póki się da).
      • hardy1 Re: 4 lutego 04.02.14, 22:51
        Zwleka... to czasem sprawa życia. I rodziny.
        • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 22:53
          Dlatego dobrze jest umieć zwalczyć lęk i ... zawalczyć o siebie : )
          I o rodzinę : )
          • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:03
            tylko, że ten lęk jest bezsensowny - bo im wcześniej zostanie rak zdiagnozowany, tym większe szanse na szczęśliwe zakończenie.
            Więc nie tylko do doktorka, kiedy coś nam się wydaje nie tak.
            Regularnie do doktorka na badania. Obojętnie czy coś boli czy czujemy się jak młode byczki
            • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:05
              wiśta wio.... jak mawia młody Talar : )

(kurcze! gdybyś Ty widział nasze okresowe badania pracownicze, a co roku musimy takie przejść, to ... domyśl się ; D)
              • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:11
                kilkanaście lat temu, będąc "młodym byczkiem" poszedłem sobie do przychodni.
                Że tak powiem - z listą potrzeb - morfologia, RTG płucek, parę innych.
                Nieopisany wkurw wywołało pytanie pani doktor - mającej moją kartę przed oczkami - a po co mi to

ano po to, że mam astmę, palę papierosy, a pół mojej rodziny z rakiem przegrało.

była wtedy niezła awantura, ale swoje uzyskałem. I namawiam każdego - przynajmniej raz na dwa lata - kompleksowy przegląd od podwozia po wycieraczki..... smile

Dyrektor agendy WHO, Międzynarodowej Agencji Badań nad Nowotworami (International Agency for Research on Cancer, IARC) dr Chris Wild uważa, że głównym powodem "nowotworowego tsunami" jest wzrost liczby ludności oraz starzenie się społeczeństw. - Niepokojące jest, że gwałtownie rosną również koszty leczenia chorób nowotworowych, które nawet w krajach najbogatszych wymykają się spod kontroli – dodaje.

wiadomosci.onet.pl/nauka/who-ostrzega-nadciaga-tsunami-zachorowan-na-nowotwory/8vkrg
                • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:15
                  Raz w życiu chorowałam poważnie, choć bardziej był to uraz mechaniczny, niż choroba - choć od niej się zaczęło. Chodzi mi o kręgosłup. Rach ciach nożem i po problemie od chyba 9 lat.
                  Innych chorób nie pamiętam i klasycznie ... wydaje mi się, ze zawsze będę młoda i ta... no młoda ; D

ps nie paliłam, nie palę i pewnie nie zapalę i jak Hardy - preferuje ponad wszystko mleko : D
                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:17
                    ja mleko też lubię big_grin
                    czasem

nie powiem - lubię piwo, czasami dobre wino - mocniejszego nie pijam w ogóle

no niestety - popalam
                    • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:21
                      Paskudnie z tym popalaniem. Serio. Może któregoś dnia dojrzejesz do zerwania? : )
                      Życzę tego bardzo mocno!

Z wymienionych piwska nie trawię. Żadnego : D
                      • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:24
                        piweńko jest zdrowe !!! big_grin
                        a do tego zdrowe i zdrowe big_grin
                        no i dobre big_grin

ja dojrzewam bardzo powoli, ale jest nadzieja big_grin
                        • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:26
                          Przyspiesz! : ))) - to tylko Mazowiecki mógł być powolnym : D

Kolega w pracy co jakiś zcas wyjmuje takiego dziwnego papieroska, co to nie jest papierosem z dymem, tylko takim niby-papierosem i popala. Może to jest jakieś wyjście?
                          Bo żadnego esperolu (???) czy jak tam zwał, na papierosy nie wymyślili?
                          • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:28
                            oj mam elektroniczny krzyk mody big_grin mam big_grin
                            ale czasem
                            tak się chce
                            dyyyyyyyyyyymkaaaaaaaaaa big_grin big_grin big_grin
                            • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:33
                              a co on daje?
                              • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:37
                                nikotynę
                                poczucie papieroska w palcach
                                i parę wodną imitującą dymek
                                bez smoły i innych substancji spalania
                                niby

sza.aliczek napisała:

> a co on daje?
                              • rudka-a Re: 4 lutego 04.02.14, 23:38
                                sza.aliczek napisała:

> a co on daje?

Brzydki zapach w domu i..żółte firanki wink
                                • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:39
                                  elektroniczny ?? suspicious

się odezwała ta, co nie jara suspicious

rudka-a napisała:
                                  > Brzydki zapach w domu i..żółte firanki wink
                                  • rudka-a Re: 4 lutego 04.02.14, 23:42
                                    Elektroniczny..nie wiem, czy to takie całkiem zdrowe
                                    Wdychanie tych olejków....

Pewnie, że nie jaram smile
                                    • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:44
                                      że co słucham ???? suspicious

rudka-a napisała:

> Elektroniczny..nie wiem, czy to takie całkiem zdrowe
                                      > Wdychanie tych olejków....
                                      >
                                      > Pewnie, że nie jaram smile
                                      • rudka-a Re: 4 lutego 04.02.14, 23:48
                                        Od tego jarania chyba Ci się słuch pogorszył smile)
                                        • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:51
                                          słuch mam absolutny suspicious

rudka-a napisała:

> Od tego jarania chyba Ci się słuch pogorszył smile)
                                • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:41
                                  rudka-a napisała:

> sza.aliczek napisała:
                                  >
                                  > > a co on daje?
                                  >
                                  >
                                  > Brzydki zapach w domu i..żółte firanki wink
                                  ----

hmmmm..... Rudziu, nie to jest najgorsze ; )))
                                  • rudka-a Re: 4 lutego 04.02.14, 23:46
                                    > hmmmm..... Rudziu, nie to jest najgorsze ; )))

Oczywiście, Szaliczku smile To jest paskudny nałóg, ale można z nim wygrać...
                                    mój szwagier nie pali już lat naście, ale gdyby zapalił jednego!, to podejrzewam, że wróciłby do palenia.....tak też sam twierdzi smile
                                    • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:49
                                      a nie nie, też myślałam o zapachu i kolorze big_grin wszystko w obrębie otworu gębowego ( nie chcę drastyczniej przez wzgląd na Feliksa : D)
                                      • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:49
                                        tfu, feniksa!
                                        • rudka-a Re: 4 lutego 04.02.14, 23:52
                                          Prawie trafiłaś big_grin Felek, to Jego pies big_grin
                                          • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:54
                                            nie jara suspicious

rudka-a napisała:

> Prawie trafiłaś big_grin Felek, to Jego pies big_grin
                                            >
                                          • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:55
                                            i mój kot : D
                                            • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:57
                                              też Felek ? big_grin

sza.aliczek napisała:

> i mój kot : D
                                              • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:59
                                                od tych papierosów nie tylko słuch, ale i pamięć szwankuje.... : D
                                                • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 00:00
                                                  i słuch i pamięć mam bardzo dobre suspicious

sza.aliczek napisała:

> od tych papierosów nie tylko słuch, ale i pamięć szwankuje.... : D
                                                  • sza.aliczek Re: 4 lutego 05.02.14, 00:00
                                                    tradycyjnie: wiśta wio.... ; )))
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 00:01
                                                    jak to ogier big_grin big_grin big_grin

sza.aliczek napisała:

> tradycyjnie: wiśta wio.... ; )))
                                                  • sza.aliczek Re: 4 lutego 05.02.14, 00:02
                                                    Pochlebca? ; D
                                                  • sza.aliczek Re: 4 lutego 05.02.14, 00:03
                                                    - "auto" powinnam dodać : D - żeby idiotycznie jakoś nie wyszło!
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 00:04
                                                    sobie poradziłem z interpretacją big_grin big_grin big_grin

sza.aliczek napisała:

> - "auto" powinnam dodać : D - żeby idiotycznie jakoś nie wyszło!
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 00:03
                                                    się zna swoją wartość big_grin big_grin big_grin

sza.aliczek napisała:

> Pochlebca? ; D
                                                  • sza.aliczek Re: 4 lutego 05.02.14, 00:05
                                                    pojąłeś : D

Wartość - auto - się nie liczy.
                                                    Musisz na targowisko! : )))))))))
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 00:06
                                                    nie ma mowy - tam ślisko !! big_grin big_grin big_grin

sza.aliczek napisała:

> pojąłeś : D
                                                    >
                                                    > Wartość - auto - się nie liczy.
                                                    > Musisz na targowisko! : )))))))))
                                                  • sza.aliczek Re: 4 lutego 05.02.14, 00:10
                                                    nie zrymuję, za to skojarzyło mi się: www.youtube.com/watch?v=6XzGmdXbZmU

Proszę, przypomnij mi kod wpisywania linku! smile
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 00:13
                                                    nad okienkiem rozmowy masz odnośnik - wideo - kopiujesz adres z paska adresu youtuba, klikasz w wideo, wklejasz i gotowe big_grin
                                                    i baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo to lubię big_grin

• sza.aliczek Re: 4 lutego 05.02.14, 00:14
                                                    nienienie, wpisywanie linku np. w wyraz, znaczek. otwiera się takim nawiasem: [ - zapomniałam, co się wpisuje?
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 00:17
                                                    też masz nad okienkiem - pozycja - url
                                                    tam jest z miejscem na wpisanie tekstu

Ściernisko
                                                  • sza.aliczek Re: 4 lutego 05.02.14, 00:19
                                                    ha! faktycznie : D

... podobno grają to do wyrzygu, ale że mało co słucham, to dla mnie ma powiew nowości : )
                                                  • sza.aliczek Re: 4 lutego 05.02.14, 00:20
                                                    normalnie wtórny forumowy analfabetyzm : )))
                                                    a zdjęcia to już żadnego nie wstawię, nie wiem nawet czy mam gdzieś w zakładkach to coś, czym wstawiałam? : D
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 00:24
                                                    ja tam wstawiam przez tutejszą galerię - najprościej
                                                    chciałem Ci jeszcze wstawić skrót do umieszczenia muzyki pod obrazkiem - ale na forum nie wychodzi, bo automat od razu przetwarza i ścieżki nie widać
                                                  • sza.aliczek Re: 4 lutego 05.02.14, 00:31
                                                    wstaw, widać chyba w odpowiedzismile

na pożegnanie kultowo! a jak!

1. - tam pierwszy z prawej to Mścisławski? Widziałam go gdzieś na jakimś zdjęciu obecnie i ... umarłam w smutku. Niektórzy powinni się jakoś zakonserwować, jednak.

2. (choć to powinno być jedynką)

3.

.... : )))
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 00:35
                                                    dobre kawałeczki big_grin

no to wstawiam, spisz sobie z odpowiedzi

https://a tu adres obrazka
                                                  • sza.aliczek Re: 4 lutego 05.02.14, 00:37
                                                    moja pierwsza kaseta : D

img! kojarzę smile a obrazki przez Image coś tam smile
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 00:40
                                                    a nie korzystam
                                                    albo z netu albo swoje wrzucam do galerii
                                                  • sza.aliczek Re: 4 lutego 05.02.14, 00:49
                                                    definitywnie spadam : )

Dobranoc i dziękuje (no wzięło mnie na wspominki sprzed 30 latsmile))
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 00:53
                                                    dobrej smile
                                                  • 1agfa Re: 4 lutego 05.02.14, 19:59
                                                    Wow! przy okazji skorzystałem z nauki Szaliczkowi udzielanej big_grin
                                                    Za Chiny Ludowe nie pamiętałem (albo nawet nie umiałem) słów tekstu wstawiać w link big_grin
                                                    Hej, miło się było zaglądało wink
                                                    (A że od dawna, od lat dobrych kilkunastu nie palę, to wiadomo bo pisałem 100 razy. Ale ciągle mi się chce palić, każdego dnia) sad
                                                    Dzielnie walczę! suspicious
                                                    Bo ci którzy nie palą, umierają zdrowsi...tongue_out

fenikss.2972 napisał:

(...)

> też masz nad okienkiem - pozycja - url
                                                    > tam jest z miejscem na wpisanie tekstu
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 20:52
                                                    to ja aż tak o faunę nie dbam. A niech robale się potrują big_grin big_grin big_grin

1agfa napisał:

> Bo ci którzy nie palą, umierają zdrowsi...tongue_out
                                                  • hardy1 Re: 4 lutego 05.02.14, 21:57
                                                    ... byleśmy my przeżyli te robale suspicious
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 22:03
                                                    no więc właśnie ja mówię o tych robalach, co przeżyją nas big_grin
                                                  • hardy1 Re: 4 lutego 05.02.14, 22:07
                                                    ... to są karaluchy, nie robale. One wytrzymają nawet 3.000 razy większą dawkę promieniowania niż zwykłe robale i zwykłe zwierzaki...wink
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 22:34
                                                    ja mówię o tych, co to nie my ich ino one nas ...suspicious
                                                  • hardy1 Re: 4 lutego 05.02.14, 23:23
                                                    to właśnie karaluchy... chyba że myślisz o szczurach. One też, chociaż nie tak wytrzymałe wink
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 23:25
                                                    nadal się nie rozumiemy suspicious
                                                  • hardy1 Re: 4 lutego 06.02.14, 10:21
                                                    Może i dobrze... nie lubię robali suspicious
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 06.02.14, 11:23
                                                    one polubią Ciebie big_grin
                                                  • hardy1 Re: 4 lutego 06.02.14, 11:40
                                                    Niedoczeka... znaczy doczekanie. Ale jeszcze wiele pokoleń robali wymrze, nim mnie dopadną suspicious
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 06.02.14, 11:42
                                                    mnie nie dopadną big_grin
                                                  • hardy1 Re: 4 lutego 06.02.14, 15:41
                                                    ...a jak paliwa zabraknie, bo przyjdzie kryzys? tongue_out
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 06.02.14, 15:42
                                                    coś się wymyśli big_grin
                                        • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:53
                                          jak tfu ??? co tfu ???? suspicious
                                          feniksa tfu ?? suspicious

big_grin big_grin big_grin

sza.aliczek napisała:

> tfu, feniksa!
                                      • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:52
                                        oj bo to się źle skończy ....suspicious

big_grin big_grin big_grin

sza.aliczek napisała:

> a nie nie, też myślałam o zapachu i kolorze big_grin wszystko w obrębie otworu gębowe
                                        > go ( nie chcę drastyczniej przez wzgląd na Feliksa : D)
                                        • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:55
                                          fenikss.2972 napisał:

> oj bo to się źle skończy ....suspicious

Toteż nie pal! : D
                                          • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:58
                                            mój pies też nie big_grin

........................jeszcze....................big_grin

sza.aliczek napisała:
                                            > Toteż nie pal! : D
        • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:00
          bo problemem u nas jest równie ważnym, jak kolejki do lekarzy - zbyt późne wykrycie
          a zbyt późne wykrycie, to coraz mniejsze szanse na przeżycie i machina leczenia.
          Kiedy guz wykryty w bardzo wczesnym stadium - jak u mojej cioci - wyleczony został tylko operacyjnym usunięciem. I wystarczyło, bo nie zdążył dać nawet mikroprzerzutów.
          Mija 15 lat a ona zdrowa jak koń smile
      • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 22:56
        Szaliczku
        nie da się zwlekać
        czasem faktycznie trzeba przekonać lekarza, że potrzebujesz tych czy innych badań - wymusić czasem.
        Znam ludzi, którzy przez to przeszli, znam takich, co właśnie przez to przechodzą. I znałem takich, którzy zwlekali.....
        • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:07
          Da się. (niestety).

Z innej beczki: czasem jest fajnie, a lekarz tytułuje cię per "Córeńko" : D
          • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:12
            czy ja wiem ...? big_grin mi by fajnie nie było big_grin big_grin big_grin

sza.aliczek napisała:

> Da się. (niestety).
            >
            >
            > Z innej beczki: czasem jest fajnie, a lekarz tytułuje cię per "Córeńko" : D
            • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:15
              Ty byłbyś po prostu "Syneczkiem" (no bo "Serduszka" też nie chcesz? : D)
              • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:18
                serduszka też nie chcę suspicious ani żadnych misiów itepe suspicious

big_grin

sza.aliczek napisała:

> Ty byłbyś po prostu "Syneczkiem" (no bo "Serduszka" też nie chcesz? : D)
                • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:22
                  Tak myslałam : D
                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:25
                    ja sobie lata temu wypracowałem postawę zaczepno - agresywną - więc raczej na czułości miejsca by nie było w gabinecie big_grin

sza.aliczek napisała:

> Tak myslałam : D
                    • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:27
                      Jako że w zasadzie nie korzystam, to nawet nie wiem jaką mam postawę?
                      czasem tylko w sklepie napyszczę, bo irytuje mnie olewactwo w jakiejkolwiek formie.
                      • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:29
                        to się umówmy, że zaczniesz korzystać i niedługo pochwalisz się wypracowaną postawą suspicious
                        • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:32
                          ale u rodzinnego? - nie da się, bo znajoma : D

Postawę mam wiadomą: zgarbienie zapoczątkowane ciężkim tornistrem : ))))
                          (choć w naszych czasach tornistry były jeszcze normalne. widziałam raz maluchy jak ciągnęły swoje torbiska na kółkach! - rozumiesz to? 7-latek i wlecze tornister na kółkach, bo nie jest w stanie dźwignąć go na plecy!)
                          • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:35
                            no big_grin
                            wczoraj na klatce spotykam sąsiadkę - dumna babcia
                            złazi po schodach telepiąc za sobą wózek zakupowy na kółkach.
                            I się chwali radośnie - po dzieci do szkoły idę big_grin
                            - ale że te dzieci we wózku....? big_grin
                            - nie, to na tornistry..............
                            • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:39
                              : )))) skojarzenie: kilka miesięcy temu potrzebowałam torby na kółkach - nie walizki, tylko takiej sportowej torby, byleby na kółkach. powiedziałam znajomym. późną nocą dzwonek do bramy i: mamy! telepią sie z samochodu dumnie wyciągając z bagażnika akie coś: equip.pl/data/gfx/pictures/large/1/5/15151_2.jpg
                              Myślałam, że padnę ze śmiechu!
                              Ale rozczulili mnie niemal do łez, że pamiętali i że chciało się : )

(jejku, pozapominałam jak się wstawia obrazek w słowo. normalnie stałam się analfabetą forumową!)
                              • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:40
                                to ja bym też Ci takie przytachał big_grin big_grin big_grin
                                • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:42
                                  : )))

No tak, torba jak torba ; D
                                  (za to bardzo lubię shopperki big_grin)
                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:44
                                    a co to są ?? suspicious

big_grin

sza.aliczek napisała:
                                    > (za to bardzo lubię shopperki big_grin)
                                    • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:48
                                      raaaany! człowieku! jak można nie wiedzieć!
                                      eleganckie torby na zakupy, cenowo np. za DKNY - jakieś 1800/1200, za Zarę - ok. 200. Reszta jakoś pomiędzy : D
                                      • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:50
                                        a co one te eleganckie torby na zakupy mają ?
                                        GPS i TV w pakiecie czy co ?? big_grin big_grin big_grin

sza.aliczek napisała:

> raaaany! człowieku! jak można nie wiedzieć!
                                        > eleganckie torby na zakupy, cenowo np. za DKNY - jakieś 1800/1200, za Zarę - ok
                                        > . 200. Reszta jakoś pomiędzy : D
                                        • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:54
                                          nie wiem : D
                                          ładnehttps://allani.pl/system/products/big/3c7/199_6246053268ba4ea0a080088a2f014cebe0f701b3.jpg są : )

• fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:55
                                            znaczy...............ten......................no

czerwonej nie było ?? big_grin big_grin big_grin

sza.aliczek napisała:

> nie wiem : D
                                            > ładnehttps://allani.pl/system/products/big/3c7/199_6246053268ba4ea0a080088a
> 2f014cebe0f701b3.jpg są : )
                                            >
                                            >
                                            >
                                            • sza.aliczek Re: 4 lutego 04.02.14, 23:56
                                              czerwony nie mój kolor : )
                                              zimne kolory, zimne : )
                                              • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:59
                                                no szkoda big_grin

sza.aliczek napisała:

> czerwony nie mój kolor : )
                                                > zimne kolory, zimne : )
                                                • sza.aliczek Re: 4 lutego 05.02.14, 00:00
                                                  no i parsknęłam śmiechem : ))))))))))

-----

fenikss.2972 napisał:

> no szkoda big_grin
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 00:00
                                                    a to dobrze big_grin big_grin big_grin

sza.aliczek napisała:

> no i parsknęłam śmiechem : ))))))))))
                                                    >
                                                    > -----
                                                    >
                                                    > fenikss.2972 napisał:
                                                    >
                                                    > > no szkoda big_grin
                                                  • sza.aliczek Re: 4 lutego 05.02.14, 00:01
                                                    Zdecydowanie dobrze! : )))
                                                    fajnie, ze wlazłam sobie dziś na forum : )
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 00:03
                                                    pewnie, że fajnie
                                                    właź częściej smile

sza.aliczek napisała:

> Zdecydowanie dobrze! : )))
                                                    > fajnie, ze wlazłam sobie dziś na forum : )
                                                  • sza.aliczek Re: 4 lutego 05.02.14, 00:07
                                                    Oj, sam dobrze wiesz, jakie to było miłe. Właśnie takie szybkie, nakręcane od wpisu do wpisu, rozmowy : ) Żeby to tyle czasu nie pochłaniało! Jak się wejdzie, to murowane 3 godziny przed kompem : )
                                                  • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 00:08
                                                    bo tak powinno być big_grin

sza.aliczek napisała:

> Oj, sam dobrze wiesz, jakie to było miłe. Właśnie takie szybkie, nakręcane od w
                                                    > pisu do wpisu, rozmowy : ) Żeby to tyle czasu nie pochłaniało! Jak się wejdzie,
                                                    > to murowane 3 godziny przed kompem : )
          • fenikss.2972 Re: 4 lutego 04.02.14, 23:13
            a co do tego - chodzi właśnie o to, żeby poprawić świadomość ludzi w tym kierunku - i żeby się nie dało

sza.aliczek napisała:

> Da się. (niestety).

• 1zorro-bis Re: 4 lutego 05.02.14, 07:31
      oj tak, oj tak! -im wczesniej tym lepiej! szanse naprawde rosna!!!
      fenikss.2972 napisał:

> Światowy Dzień Walki z Rakiem
      >
      > czyli nie tylko o opieszałości lekarzy, czy chorym systemie ubezpieczeń.
      > Przede wszystkim - o naszej świadomości w tym temacie.
      >
      > chyba zbyt często słyszy się coś takiego :
      >
      > oj, coś mnie boli, coś mi wyskoczyło na skórze, coś mi dokucza.......itp.
      > - to idź do lekarza
      > - eee nie - nie mam czasu, to pewnie nic takiego, boję się bo matka/ojciec/wuje
      > k/dziadek ....miał raka
      >
      > a czasem taka jedna wizyta w porę - może zmienić całe życie
      >
      > można z nim wygrać - wielu się udaje
      >
      > wiadomosci.onet.pl/kraj/znani-polacy-ktorym-udalo-sie-wygrac-z-rakiem/w7gn2
      • wirujacypunkt Re: 4 lutego 05.02.14, 19:17
        Jest utworzona strona internetowa www.onkolodzy.net na którą, jak mi się wydaje, warto zajrzeć, bo na tej stronie można dowiedzieć się jak zdąrzyć przed rakiem.
        Nie wiem ile jest warta ta strona, bo jeszcze na stronkę nie zaglądałam.
        • fenikss.2972 Re: 4 lutego 05.02.14, 19:22
          szczerze mówiąc - ja też nie.
          Ale warto czasem przypominać, że regularne badania mogą uratować nam życie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka