jokker39 03.10.15, 19:58 Dziś jest pierwszy dzień przesłuchań konkursu. To już siedemnasta edycja! Czy ktoś słucha/ogląda występy? Ja słucham, choć robię to bardzo niewprawnym uchem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wirujacypunkt Re: Konkurs chopinowski 2015 03.10.15, 21:39 Gdzie te czasy w których konkurs był transmitowany w telewizji ? Teraz nigdzie nie wspomnieli o konkursie. Odpowiedz Link
jokker39 Re: Konkurs chopinowski 2015 03.10.15, 21:49 Gdzie te czasy, kiedy konkursem żyła cała Polska, kiedy codziennie wydawano o nim gazetkę i kiedy o występach mówiono na przystankach? Dobrze, że trochę te czasy pamiętam. Odpowiedz Link
coco.franelka Re: Konkurs chopinowski 2015 03.10.15, 22:08 Dawne to czasy kiedy słuchało się radia. Dziś łyka się to, co telewizja nam pokaże... obojętnie czy ciekawe, czy nie. Zresztą jest tyle kanałów o tak różnorodnej tematyce, że każdy coś dla siebie znajdzie. Ale melomani zawsze znajdą to co ich interesuje Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Konkurs chopinowski 2015 03.10.15, 22:45 Tak, Coco melomani których interesuje muzyka rozrywkowa, ale jeżeli chodzi o muzykę poważną, to raczej trudno czegoś posłuchać i pooglądać w telewizji. Raz w roku można posłuchać koncertu Filharmoników Wiedeńskich z okazji Nowego Roku. Kiedyś dawno temu w telewizji niemal w każdą niedzielę można było posłuchać świetnie prowadzonych audycji muzycznych chyba p.t. Przeboje muzyki poważnej, był Pan Bogusław Kaczyński, który przepięknie opowiadał o muzyce i najwybitniejszych solistach i solistkach, bywała ś.p Pani Fołtyn wielbicielka Moniuszki. Odpowiedz Link
1agfa Re: Konkurs chopinowski 2015 04.10.15, 02:46 Co do transmisji w tivi, to była, miłe Panie! Zarówno w czwartek wieczorem, jak później bardzo późnym wieczorem powtórzona na tej samej stacji (Kultura). Ponownie powtórzona piątkowym świtem i drugi raz, przed południem. Ale też prawda, że za dużo nie było mówione, przypominane... Załapałem się na dwukrotne słuchanie i oglądanie (w dwóch ratach), nie żałuję wirujacypunkt napisała: > Tak, Coco melomani których interesuje muzyka rozrywkowa, ale jeżeli chodzi o mu > zykę poważną, to raczej trudno czegoś posłuchać i pooglądać w telewizji. > Raz w roku można posłuchać koncertu Filharmoników Wiedeńskich z okazji Nowego > Roku. Bardzo mi brakowało p. Bogusława Kaczyńskiego, który niejedno by opowiadał, pomagał opowieścią, i to zawsze interesująco o konkursie...Nie bardzo widać jakiegoś następcę. > Kiedyś dawno temu w telewizji niemal w każdą niedzielę można było posłuchać świ > etnie prowadzonych audycji muzycznych chyba p.t. Przeboje muzyki poważnej, był > Pan Bogusław Kaczyński, który przepięknie opowiadał o muzyce i najwybitniejszyc > h solistach i solistkach, bywała ś.p Pani Fołtyn wielbicielka Moniuszki. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Konkurs chopinowski 2015 04.10.15, 11:09 nie slucham. Nie mam takiej mozliwosci.Aale....tak czy tak, za Chopinem nie przepadam. Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Konkurs chopinowski 2015 04.10.15, 18:14 Witaj Agfo Dziękuję za informacje. Z pewnością posłucham na Kulturze transmisji z konkursu. Pewno będzie jeszcze wiele transmisji z aktualnego konkursu. Co do Pana Bogusława Kaczyńskiego, to nie ma takiego drugiego, który tak wspaniale opowiada o muzyce. Wielka szkoda, że nie ma następcy Pana Kaczyńskiego. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Konkurs chopinowski 2015 03.10.15, 22:55 ujmę to tak na muzykę poważną muszę mieć nastrój nie jestem fanem tego gatunku żeby śledzić konkurs - musiałbym się znać - a się nie znam czasem lubię posłuchać, choć nawet nie zawsze mam świadomość czyje to dzieło tak jak każdy gatunek sztuki -wymaga koneserów Odpowiedz Link
1agfa Re: Konkurs chopinowski 2015 04.10.15, 02:30 Cześć Jokkerze i Wszystkim na muzycznym szopenowskim wątku Nie słucham ze szczególną pilnością poszczególnych przesłuchań. Będę uważniej śledził bardziej zaawansowane etapy. Słuchałem za to w całości koncertu otwierającego XVII edycję. Wspaniały był. A już szczególnie p. Martha Argerich, wzruszająca, grała bis!! Sceny dziecięce. Publiczność niejako "wymusiła"... (także nie za bardzo się znając, a jednak pamiętając dawne koncerty, z sentymentu słuchałem i mnie wcięło. Bo kiedy się człowiek w skupieniu zasłucha...) pl.chopincompetition2015.com/ Odpowiedz Link
klara_izydor Re: Konkurs chopinowski 2015 05.10.15, 21:17 Oczywiście,że słuchamy,bo Poznań zawsze muzyką stał. Na razie wiemy,że Rosjanka Czestiakowa i dwoje Azjatów : z Korei i Chin świetne zagrało. Też się zastanawiamy,dlaczego tak mało o tak bardzo ważnym wydarzeniu kulturalnym? Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Konkurs chopinowski 2015 05.10.15, 21:40 a czym się różnią wykonania wymienionej trójki ? i co spowodowało, że wypadli lepiej, od innych ? nie znam się, to pytam lubię wiedzieć. klara_izydor napisała: > Oczywiście,że słuchamy,bo Poznań zawsze muzyką stał. > Na razie wiemy,że Rosjanka Czestiakowa i dwoje Azjatów : z Korei i Chin świetne > zagrało. > Też się zastanawiamy,dlaczego tak mało o tak bardzo ważnym wydarzeniu kulturaln > ym? Odpowiedz Link
klara_izydor [...] 15.10.15, 17:53 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
kogucik.2872 C 15.10.15, 18:03 w związku z chamskimi zarzutami - wypowiedź została ocenzurowana. To, że jedynym twoim zajęciem na forum jest obrażanie ludzi - nie znaczy, że ja na to pozwolę, na dodatek na moim własnym forum. maskowanie niewiedzy i ignorancji chamstwem - to chyba u ciebie norma. cywilizowany normalny człowiek odpowiedziałby zapewne - słucham bo lubię, odpowiedzi nie znam. śmieszne wywyższanie i sztuczne szpanowanie obyciem i zainteresowaniami na poziomie udzielnej księżnej - to nie pod tym adresem. tu są normalni ludzie, nie górnolotni ignoranci. szalom. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: C 15.10.15, 19:26 a jednak mi też kiedyś trudno było uwierzyć, ale po tym co widziałem, już mnie nic nie zdziwi. klara_izydor napisała: > Nieprawdopodobne ))) Odpowiedz Link
klara_izydor Re: C 15.10.15, 19:39 Kogucie,uprzejmie przepraszam,że ośmieliłam się wejść na Twoje forum. To był błąd i na pewno więcej go nie popełnię. Z poważaniem - Klara Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: C 15.10.15, 19:42 mam taką nadzieję nie cierpię sztucznych damuś, napuszonych egzaltacji i histerycznych tekstów o hejcie tam gdzie go nawet nie ma. Nie znoszę też głupoty i ignorancji. przeprosiny przyjęte. klara_izydor napisała: > Kogucie,uprzejmie przepraszam,że ośmieliłam się wejść na Twoje forum. > To był błąd i na pewno więcej go nie popełnię. > Z poważaniem - Klara Odpowiedz Link
rudka-a ..................... 15.10.15, 20:01 "Na pięciolinii mysli i słowa Nutki się gdzieś pogubiły i zamiast śpiewac wesoło Smutne melodie tworzyły Oburzył się klucz wiolinowy Przywołac je chciał do porządku Lecz jak tu ustawic te nutki By było rytmicznie i w wątku Utworzył więc gamę muzyczną Wybierał E-moll i C-dury By dodac jej barwne trójdźwięki By w rytmie nie było chałtury Nakazał im ruszac się żwawo Raz solo a czasem w duecie By stworzyc melodię ciekawą By grac się ją chciało na świecie A nutki z ochotą radośnie Na tor pięciolinii wskoczyły I teraz już grają wesoło I grając uznanie zdobyły Więc kiedy usłyszysz melodię Zastanów się czasem przez moment Czy kompozytor dał radę Poskromic te nutki szalone." Odpowiedz Link