Dodaj do ulubionych

Konkurs chopinowski 2015

03.10.15, 19:58
Dziś jest pierwszy dzień przesłuchań konkursu. To już siedemnasta edycja!
Czy ktoś słucha/ogląda występy? Ja słucham, choć robię to bardzo niewprawnym uchem.
smile
Obserwuj wątek
    • wirujacypunkt Re: Konkurs chopinowski 2015 03.10.15, 21:39
      Gdzie te czasy w których konkurs był transmitowany w telewizji ?
      Teraz nigdzie nie wspomnieli o konkursie.

• jokker39 Re: Konkurs chopinowski 2015 03.10.15, 21:49
        Gdzie te czasy, kiedy konkursem żyła cała Polska, kiedy codziennie wydawano o nim gazetkę i kiedy o występach mówiono na przystankach? Dobrze, że trochę te czasy pamiętam.
        • coco.franelka Re: Konkurs chopinowski 2015 03.10.15, 22:08
          Dawne to czasy kiedy słuchało się radia. Dziś łyka się to, co telewizja nam pokaże... obojętnie czy ciekawe, czy nie. Zresztą jest tyle kanałów o tak różnorodnej tematyce, że każdy coś dla siebie znajdzie. Ale melomani zawsze znajdą to co ich interesuje smile
          • wirujacypunkt Re: Konkurs chopinowski 2015 03.10.15, 22:45
            Tak, Coco melomani których interesuje muzyka rozrywkowa, ale jeżeli chodzi o muzykę poważną, to raczej trudno czegoś posłuchać i pooglądać w telewizji.
            Raz w roku można posłuchać koncertu Filharmoników Wiedeńskich z okazji Nowego Roku.
            Kiedyś dawno temu w telewizji niemal w każdą niedzielę można było posłuchać świetnie prowadzonych audycji muzycznych chyba p.t. Przeboje muzyki poważnej, był Pan Bogusław Kaczyński, który przepięknie opowiadał o muzyce i najwybitniejszych solistach i solistkach, bywała ś.p Pani Fołtyn wielbicielka Moniuszki.
            • 1agfa Re: Konkurs chopinowski 2015 04.10.15, 02:46
              Co do transmisji w tivi, to była, miłe Panie! Zarówno w czwartek wieczorem, jak później bardzo późnym wieczorem powtórzona na tej samej stacji (Kultura). Ponownie powtórzona piątkowym świtem i drugi raz, przed południem. Ale też prawda, że za dużo nie było mówione, przypominane...
              Załapałem się na dwukrotne słuchanie i oglądanie (w dwóch ratach), nie żałuję smile

wirujacypunkt napisała:

> Tak, Coco melomani których interesuje muzyka rozrywkowa, ale jeżeli chodzi o mu
              > zykę poważną, to raczej trudno czegoś posłuchać i pooglądać w telewizji.
              > Raz w roku można posłuchać koncertu Filharmoników Wiedeńskich z okazji Nowego
              > Roku.

Bardzo mi brakowało p. Bogusława Kaczyńskiego, który niejedno by opowiadał, pomagał opowieścią, i to zawsze interesująco o konkursie...Nie bardzo widać jakiegoś następcę.

> Kiedyś dawno temu w telewizji niemal w każdą niedzielę można było posłuchać świ
              > etnie prowadzonych audycji muzycznych chyba p.t. Przeboje muzyki poważnej, był
              > Pan Bogusław Kaczyński, który przepięknie opowiadał o muzyce i najwybitniejszyc
              > h solistach i solistkach, bywała ś.p Pani Fołtyn wielbicielka Moniuszki.
              • 1zorro-bis Re: Konkurs chopinowski 2015 04.10.15, 11:09
                nie slucham. Nie mam takiej mozliwosci.Aale....tak czy tak, za Chopinem nie przepadam.
              • wirujacypunkt Re: Konkurs chopinowski 2015 04.10.15, 18:14
                Witaj Agfo smile
                Dziękuję za informacje.
                Z pewnością posłucham na Kulturze transmisji z konkursu. Pewno będzie jeszcze wiele transmisji z aktualnego konkursu.
                Co do Pana Bogusława Kaczyńskiego, to nie ma takiego drugiego, który tak wspaniale opowiada o muzyce. Wielka szkoda, że nie ma następcy Pana Kaczyńskiego.
    • kogucik.2872 Re: Konkurs chopinowski 2015 03.10.15, 22:55
      ujmę to tak
      na muzykę poważną muszę mieć nastrój
      nie jestem fanem tego gatunku
      żeby śledzić konkurs - musiałbym się znać - a się nie znam
      czasem lubię posłuchać, choć nawet nie zawsze mam świadomość czyje to dzieło
      tak jak każdy gatunek sztuki -wymaga koneserów
    • 1agfa Re: Konkurs chopinowski 2015 04.10.15, 02:30
      Cześć Jokkerze i Wszystkim na muzycznym szopenowskim wątku smile Nie słucham ze szczególną pilnością poszczególnych przesłuchań. Będę uważniej śledził bardziej zaawansowane etapy. Słuchałem za to w całości koncertu otwierającego XVII edycję. Wspaniały był.
      A już szczególnie p. Martha Argerich, wzruszająca, grała bis!! Sceny dziecięce.
      Publiczność niejako "wymusiła"...
      (także nie za bardzo się znając, a jednak pamiętając dawne koncerty, z sentymentu słuchałem i mnie wcięło. Bo kiedy się człowiek w skupieniu zasłucha...)

pl.chopincompetition2015.com/
      • klara_izydor Re: Konkurs chopinowski 2015 05.10.15, 21:17
        Oczywiście,że słuchamy,bo Poznań zawsze muzyką stał.
        Na razie wiemy,że Rosjanka Czestiakowa i dwoje Azjatów : z Korei i Chin świetne zagrało.
        Też się zastanawiamy,dlaczego tak mało o tak bardzo ważnym wydarzeniu kulturalnym?
        • kogucik.2872 Re: Konkurs chopinowski 2015 05.10.15, 21:40
          a czym się różnią wykonania wymienionej trójki ?
          i co spowodowało, że wypadli lepiej, od innych ?
          nie znam się, to pytam
          lubię wiedzieć.

klara_izydor napisała:

> Oczywiście,że słuchamy,bo Poznań zawsze muzyką stał.
          > Na razie wiemy,że Rosjanka Czestiakowa i dwoje Azjatów : z Korei i Chin świetne
          > zagrało.
          > Też się zastanawiamy,dlaczego tak mało o tak bardzo ważnym wydarzeniu kulturaln
          > ym?
          • klara_izydor [...] 15.10.15, 17:53
            Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
            • kogucik.2872 C 15.10.15, 18:03
              w związku z chamskimi zarzutami - wypowiedź została ocenzurowana.
              To, że jedynym twoim zajęciem na forum jest obrażanie ludzi - nie znaczy, że ja na to pozwolę, na dodatek na moim własnym forum.
              maskowanie niewiedzy i ignorancji chamstwem - to chyba u ciebie norma.
              cywilizowany normalny człowiek odpowiedziałby zapewne - słucham bo lubię, odpowiedzi nie znam.
              śmieszne wywyższanie i sztuczne szpanowanie obyciem i zainteresowaniami na poziomie udzielnej księżnej - to nie pod tym adresem.
              tu są normalni ludzie, nie górnolotni ignoranci.

szalom.
              • klara_izydor Re: C 15.10.15, 19:24
                Nieprawdopodobne smile)))
                • kogucik.2872 Re: C 15.10.15, 19:26
                  a jednak
                  mi też kiedyś trudno było uwierzyć, ale po tym co widziałem, już mnie nic nie zdziwi.

klara_izydor napisała:

> Nieprawdopodobne smile)))
                  • klara_izydor Re: C 15.10.15, 19:39
                    Kogucie,uprzejmie przepraszam,że ośmieliłam się wejść na Twoje forum.
                    To był błąd i na pewno więcej go nie popełnię.
                    Z poważaniem - Klara
                    • kogucik.2872 Re: C 15.10.15, 19:42
                      mam taką nadzieję
                      nie cierpię sztucznych damuś, napuszonych egzaltacji i histerycznych tekstów o hejcie tam gdzie go nawet nie ma.
                      Nie znoszę też głupoty i ignorancji.
                      przeprosiny przyjęte.

klara_izydor napisała:

> Kogucie,uprzejmie przepraszam,że ośmieliłam się wejść na Twoje forum.
                      > To był błąd i na pewno więcej go nie popełnię.
                      > Z poważaniem - Klara
                      • rudka-a ..................... 15.10.15, 20:01
                        "Na pięcioli­nii mysli i słowa
                        Nut­ki się gdzieś po­gubiły
                        i za­miast śpiewac we­soło
                        Smut­ne me­lodie tworzyły

Oburzył się klucz wioli­nowy
                        Przy­wołac je chciał do porządku
                        Lecz jak tu us­ta­wic te nut­ki
                        By było ryt­micznie i w wątku

Ut­worzył więc gamę mu­zyczną
                        Wy­bierał E-moll i C-du­ry