aga-ta 09.10.09, 22:59 Pomocy! Mamy problem z drugim imieniem. Założenie jest takie, że powinno to być właśnie krótkie jednosylabowe imię. Męskie Szukamy prostego, mocnego imienia i jakoś niewiele pomysłów przychodzi do głowy... Jan Lech Roch i co jeszcze? Podrzućcie coś proszę! Imię, które wybraliśmy na pierwsze jest dość oryginalne, ale w budowie proste, dlatego drugie chcielibyśmy, by było bardziej zwyczajne i krótkie przede wszystkim. Czas rejestracji w USC nas pogania... Liczę na Was!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haralampia Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 09.10.09, 23:39 Za wikipedią jeszcze: Briok Pius Thor Tyrs Prot Hiob o tej porze wydaje mi się, że są jednosylabowe Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 09.10.09, 23:52 Raczej Tor po polsku. Pius i Hiob jednosylabowe? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 10.10.09, 08:34 jeśli akcent jest na 'u' i na 'o' to jak najbardziej są jednosylabowe Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 10.10.09, 11:25 aneladgam napisała: > jeśli akcent jest na 'u' i na 'o' to jak najbardziej są jednosylabowe No właśnie zastanawiałam się jaka jest poprawna wymowa, Pjus czy Pi- us, Hjob czy Hi-ob? Chyba jednak jednosylabowa. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 10.10.09, 18:51 ja wymawiam jednosylabowo - tak jak Piotr, nie Pijotr. Pio (Pijo), ale Pius (nie Pijus). ale być może wymawiam źle. Odpowiedz Link Zgłoś
haralampia Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 10.10.09, 11:10 CytatRaczej Tor po polsku. Masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.09, 00:41 Piotr )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie IP: *.gemini.net.pl 10.10.09, 12:49 Iwo. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 10.10.09, 15:11 Gość portalu: bluemoon napisał(a): > Iwo. To są dwie sylaby. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ta Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 10.10.09, 18:26 Kochani, że się wyrażę jak mi ślina na język niesie: mniej pojechanego imienia szukamy Cały czas się zastanawiam, czy czegoś z klasyki nie przegapiam, czy nie mam dziury w głowie i jak mi potrzeba, to nie widzę tego, czego szukam... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 10.10.09, 18:52 i Piotr naprawdę jest "pojechany"? to nie wiem, jak Cię ratować Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ta Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 11.10.09, 06:37 Piotr dokładnie z tych o jakie mi chodzi Trafiony! Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 10.10.09, 19:10 Iwo; Wit; Maks; Maur; Olaf; Selm Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 10.10.09, 20:50 Iwo i Olaf są dwusylabowe, Maks to skrót. Co to jest Selm? Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 11.10.09, 15:17 oczywiście 2-sylabowe, bo trudno znaleźć więcej a Selm to męski odpowiednik Selmy, znalazłam go w indeksie imion. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 13.10.09, 11:30 W książce jest wyraźnie napisane Selm, aczkolwiek przeszukując wikipedia nie znalazłam takiego imienia ;/ Anzelm też b. ładnie, ale wyraźnie czuć dwie sylaby. Z jednosylabowych wybrałabym Rocha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama96 Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie IP: *.eltronik.net.pl 21.10.09, 19:52 Z jednosylabowych może być np: Iwo, Jan, Piotr. Z dwusylabowych ale też krótkie: Kuba, Filip, Alan, Aleks, Karol, Eryk. Mam nadzieje że coś się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 10.10.09, 22:25 zainspirowana tytułem wątku zaczęłam się zastanawiać nad długim jednosylabowym imieniem męskim. any ideas? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 10.10.09, 23:43 aneladgam napisała: > zainspirowana tytułem wątku zaczęłam się zastanawiać nad długim jednosylabowym > imieniem męskim. > > any ideas? Prot, ale jakoś specjalnie długi nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ta Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 11.10.09, 06:45 Zainspirowana Twoją wypowiedzią zaczęłam się zastanawiać, czy przypadkiem nie popełniłam w tytule wątku tzw. masła maślanego, zwanego też pleonazmem, ale nie O ile nie przychodzi mi do głowy przykład długiego imienia jednosylabowego, to już pojawiły się przykłady krótkich imion dwusylabowych. Zatem tytuł obroniony Ale do rzeczy - co jeszcze przypomina Wam się z klasyki? Jan, Piotr - co jeszcze? Jan - jest dyskusyjny ze względów rodzinnych Piotr - nieszczególnie się podoba, choć generalnie darzę sympatią to imię, to jednak nie pasuje do naszego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 11.10.09, 09:17 Wydaje mi się, że pleonazm jest, bo jednosylabowe imię zawsze będzie krótkie Ale może się mylę A może w takim razie odejść od wymogu jednosylabowego imienia i wybrać inne krótkie, które będzie bardziej do dziecka pasować? Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 09.11.09, 00:15 Gdyby jakiś Anglik chciał nazwać syna np. Vaughan [won], to miałabyś długie imię jednosylabowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: Lew i inne propozycje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.09, 09:46 Moja propozycja: Lew Inne propozycje krótkie, ale dwusylabowe: Artur Adam Igor Filip. I bardziej "odjechane" : Alan Cyryl Eryk Hugo Leon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeusowa Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie IP: 193.37.139.* 11.10.09, 16:32 a moze Iwo? Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ta Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 11.10.09, 19:56 Dobra, ważniejsze, że krótkie niż że jednosylabowe. Zasugerowana jestem cały czas Janem i szukam jakiegoś zamiennika, bo Jan odpada niestety - veto męża wzmocnione sensownymi rodzinnymi argumentami. Piotr odpowiada założeniom, ale to nie to... Pozostałe propozycje są nieco nazbyt niezwyczajne. Szukamy popularnego imienia. Niepopularne jest pierwsze i wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 11.10.09, 23:27 Jeśli popularne, może Karol (nie za długie?) Jerzy Józef Feliks Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 12.10.09, 09:07 a nie wystarczy samo pierwsze? skoro sami tak naprawdę nie wiecie co by odpowiadało Wam na drugie? proponuję jeszcze: Kornel, Fabian, Leon, Marek Odpowiedz Link Zgłoś
kamkap Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 12.10.09, 10:51 >Maks to skrót nieprawda, mój siostrzeniec ma tak na imię i nie jest żadnym skrótem Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 12.10.09, 11:17 już parę razy było mówione - to że ktoś coś gdzieś zarejestrował, że się udało coś przepchnąć w urzędzie, to nie znaczy, że automatycznie stało się to pełnoprawnym imieniem. może kiedyś się stanie, tego nie wiem, na razie takiego imienia w Polsce nie ma. przejrzyj Rymuta, jakie tam "kwiatki" są ponadawane, i co, będzie się ktoś upierać, że istnieje imię Jeży, i to zupełnie co innego niż Jerzy? Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 12.10.09, 12:40 no to może: Artur Adam Iwan Emil Roch A można dowiedzieć się jak brzmi pierwsze imię, bo zżera mnie ciekawość może być na maila jeśli nie chcesz pisać na forum ;] Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 12.10.09, 16:33 aga-ta napisała: > Sprawdź maila I ja jestem ciekawa, mogę prosić na maila? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 12.10.09, 16:47 abiela napisała: > > I ja jestem ciekawa, mogę prosić na maila? Nie ukrywam, że mnie też to interesuje. Jeśli to nie problem, to proszę o maila. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 12.10.09, 20:16 ekhem, a ja też mogę? Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ta Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 12.10.09, 14:47 Cud się stał! Małżon mój drogi przedyskutował temat z rodzicielem i doszli do wniosku, że nie ma co demonizować - będzie Jan! Przejrzałam wczoraj całego Grzenię kartka po kartce - nic mi nie pasowało. Szukaliśmy pomysłu wieczorem różnymi sposobami - nic. A dziś z rana taka dobra informacja Padło wcześniej pytanie czy nie wystarczy jedno imię - może i by wystarczyło - technicznie to nie problem, ale jestem zdania, że posiadanie dwóch imion dużo częściej ułatwia niż utrudnia życie. Szczególnie gdy ma się popularne nazwisko, tak jak my. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 12.10.09, 23:49 O, przy popularnym nazwisku niepopularne imie do identyfikacji jest zupełnie wystarczające Chyba że sądzicie, że pierwsze imię może się wkrótce stać samograjem. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ta Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 13.10.09, 21:03 Na samograj raczej się nie zapowiada, ale podoba mi się mieć dwa imiona, a i w rodzinie tak się utarło, że (niemal) wszyscy mają po dwa, więc niech i tym razem tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stuartm Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie IP: 212.183.140.* 14.10.09, 16:46 a co powiesz na IWO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie IP: *.osadanet.pl 28.10.09, 22:40 a może coś z tych trzech: - Lech - Rus - Czech ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscik Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie IP: *.dclient.hispeed.ch 02.11.09, 22:58 Ian wym. Ijan - genialne imie Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 07.11.09, 22:29 decyzja podjeta??? Bedzie Jan??? no to gratuluje - tez mam Jana Tylko ze mam probolem - moj syn to Jan Piotr (maz wymyslil ze tak bedzie mial na drugie), no i czekamy teraz na drugiego syna i jest problem z imieniem... Mamy dlugie nazwisko, wiec imie chcemy krotkie. Myslicie ze glupio byloby gdyby drugi synek mial na pierwsze Piotr??? Wiem ,ze to glupia argumentacja, ale niektorzy uwazaja ze imie Piotr jest juz tak jakby "zarezerowane" przez starszego synka... Chociaz oczywiscie to drugie imie u niego jest tylko pro forma i nie uzywamy go... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 08.11.09, 23:30 Jeśli czujecie że to właśnie imię pasuje do Nowego Obywatela Świata, to uważam, że spokojnie możecie nadać. W końcu drugie imię starszego brata widnieje tylko w papierach, nie używa się go na codzień. Ale drugie imię małemu Piotrusiowi wybierzcie raczej inne... Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 do mysz1978 10.11.09, 22:17 Mój mąż ma na imię Grzegorz, a na drugie ma właśnie Piotr. Jego młodszy brat ma natomiast na imię Piotr. Nie widzę w tym nic złego. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ta Re: Krótkie jednosylabowe imię męskie 22.02.10, 15:39 Decyzja podjęta. Jest Jan. Tak jak pisałam wcześniej Jan to drugie imię. Nawet jeśli będziemy mieć kiedyś drugiego syna, to Janem nie zostanie. Dwa mocne argumenty są na to: 1. jest tyle pięknych imion, a dzieci tak niewiele 2. gdybyśmy nazwali syna Jan, to z naszym nazwiskiem mógłby udzielać się na wzorze adresowania kopert Co do Twojej sytuacji, odpowiem pierwszym argumentem, chociaż jeśli bardzo Wam się Piotr podoba i żadne inne imię nie budzi takich emocji, to nadajcie je nie zważając na "rezerwację". Odpowiedz Link Zgłoś