szczekuszka 20.01.04, 14:27 Ostatnio wpadly mi w oko takie imiona w dodatku GW "witajcie na swiecie". Kazda z tych dziewczat ma polsko brzmiace nazwisko. Czyli pozwalaja i na dwa "s" i na "x". Mnie z tych trzech imion najbardziej podoba sie Greta. Cos jest w tym imieniu pociagajacego... Wanessa to dlA mnie nowomodne imie, od razu odpada. Xenia, byloby ok, gdyby nit to "x". Od razu kojarzy mi sie z wojownicza ksiezniczka Xena. A co Wy myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Wanessa, Greta, Xenia 20.01.04, 14:59 Podbnie uwazam, ze jedynie Greta wchodzi w gre, jednak nie podoba mi sie specjalnie. Reszta brzmi nieckiekawie. Moze matka dziewczyek jest cudzoziemka, i dlatgeo dopuszczona Xenie? Bo Wanessa jest chyba zatwierdzona?? A. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Wanessa, Greta, Xenia 20.01.04, 15:41 Witaj. Właściwie żadne z tych imion nie jest w moim guście. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Wanessa, Greta, Xenia 20.01.04, 17:51 Witajcie ! Greta w ostatnim czasie zaczyna byc w Niemczech bardzo popularna.Wanessa (Vanessa) byla hitem przed 10 laty.Oba imiona nie w moim guscie.jedynie Xenia ,ale w polskiej pisowni KSENIA brzmi niezle. Pa Ola "Pisz zawsze co masz na mysli "- mama Dennisa i Mario Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Eunika! 20.01.04, 21:51 A ja widziałam w obsadzie jakiegoś filmu imię EUNIKA ,też z polskim nazwiskiem. Pretensjonalne , prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: Eunika! 20.01.04, 21:56 W Polsce obecnie dopuszczone jest tylko Wanesa- przez jedno s i Ksenia- nie przez x. Mi osbiście Ksenia bardzo się podoba- znam jedną Kseńkę pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: Eunika! 22.01.04, 22:40 ariana1 napisała: > widziałam w obsadzie jakiegoś filmu imię EUNIKA wpisałam w wyszukiwarkę hasło "Eunika imię" pojawiło się sporo adresów Odpowiedz Link Zgłoś
michalina04 Re: Eunika! 24.01.04, 12:54 ariana1 napisała: > A ja widziałam w obsadzie jakiegoś filmu imię EUNIKA ,też z polskim nazwiskiem. > > Pretensjonalne , prawda? Dlaczego pretensjonalne? Spotyka się też imię "Longin", które szersze zaistnienie w jęz. polskim zawdzięcza też Sienkiewiczowi. A imię "Grażyna" zostało przecież stworzone przez Mickiewicza. Jest to piękne imię, choć rzadkie, i niosące ze sobą wyraźne skojarzenie z literaturą narodową. IMO dużo bardziej strawne, niż Paula albo Andżelika. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabruna Re: Wanessa, Greta, Xenia 22.01.04, 14:42 jedno gorsze od drugoego moim zdaniem. bez przesady!! Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: Wanessa, Greta, Xenia 22.01.04, 22:34 z wymienionych podoba mi się tylko Greta (ale raczej jako drugie imię) a o Wanessie wypowiadała się Rada Języka Polskiego: www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona Pewni rodzice chcieli nadać swojej nowo narodzonej córce imiona Victoria Vanessa (lub Victoria Wanessa). Argumentowali swój wybór tym, że wkrótce cała rodzina przeprowadzi się na stałe do Włoch i oryginalny zapis imienia córki "ułatwi w przyszłości szereg formalności i szybszą aklimatyzację w nowym kraju". W odpowiedzi rodzicom dziewczynki przewodniczący Rady napisał: (...) Co do imienia Vanessa, to nie mam ono tradycji w języku polskim, ale zgodnie z cytowanymi już "Zaleceniami...", p. II.2.b w imionach "piszemy w, nie v, a więc np. Wirginia, Wioleta". Proponuję więc pisownię Wanessa. Jednakże ze względu na nietypowość i słabe zakorzenienie w polszczyźnie tego imienia można tu zastosować zalecenia p. II.6 cytowanego dokumentu: "przy nadawaniu nowych imion, na które moda często przemija, i które mogą nie wejść do zbioru polskich imion, zaleca się stosowanie obcej, oryginalnej pisowni", czyli dopuścić pisownię Vanessa. także tam jest nastepująca wzmianka (w opiniii o imieniu Xymena): Nie powinno się stosować pisowni archaicznej [...], a także niezgodnej ze współczesną ortografią polską. Piszemy ks, nie x [...] , np. Aleksandra, Ksenia, Ksymena [...] nie: Alexandra, Xenia, Xymena [...]". pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Wanessa, Greta, Xenia 23.01.04, 16:03 w dodatku do GW imiona są w brzmieniu podanym przez szczęśliwą mamusię jeszcze w szpitalu, zatem przed przejściem przez sito USC stąd czasami pokraczna dość pisownia, inna sprawa, że czasem przekręcają to w druku niemożebnie Ksenia OK Greta OK chociaż mniej Wanessa bez względu na pisownię zdecydowanie nie OK Odpowiedz Link Zgłoś
michalina04 Re: Wanessa, Greta, Xenia 24.01.04, 12:51 > Ksenia OK > Greta OK chociaż mniej > Wanessa bez względu na pisownię zdecydowanie nie OK Podzielam to zdanie. A co do imion dopuszczonych i niedopuszczonych, to mam wrażenie, że od paru lat nie ma w Polsce listy imion dopuszczonych do nadawania. Decyzję podejmują kierownicy USC rejestrujących narodziny, kierujac się zasadami określonymi przez RJP; w praktyce jednak wyglada to różnie. Np. rejestruje się imię India, mimo negatywnej opinii RJP i zakazu nadawania imion będacych nazwami geograficznymi. W słowniku imion Rymuta widziałam też "Andrzelikę" przez "rz". Odpowiedz Link Zgłoś